Korlátlan hatalom Orbánnak, beláthatatlan ideig

Vajon lehet olyan ember Magyarországon, aki elhiszi, hogy az ellenzéki pártok politikusai és szavazói a vírusnak szurkolnak, vagyis azt szeretnék, hogy minél többen betegedjenek és haljanak meg? Nehezen képzelhető el. Mégis sikerült Orbán Viktornak majd egy héten át ezt elhitetnie a választói egy részével.

Sokak szerint csapdát állított az ellenzéknek, amibe ők bele is sétáltak. A járványveszély idején különleges jogrendet vezettek be az országban, ami sok hatalmat ad a kormány kezébe. Erre szükség is van, hiszen ilyenkor gyors és rendkívüli döntéseket kell hozni. Ezt az ellenzék sem vitatta. Ők egyszerűen azt kérték, hogy amikor 15 nap után meghosszabbítják, akkor ennek legyen egy határideje. Más országokban is kaptak ilyen felhatalmazásokat a kormányok, de demokráciákban meghatározzák, hogy meddig tarthat ez a parlamenti ellenőrzés nélküli időszak.
Egy héttel ezelőtt azt kérte Orbán Viktor, hogy az ellenzék tegye lehetővé, hogy ezt az időkorlát nélküli teljhatalmat gyorsított eljárásban kapja meg. Ehhez természetesen nem járulhattak hozzá, ezért lehetett azt hazudni az ellenzékről, hogy gátolják a vírus elleni védekezést. Most hétfőn már elég volt a Fidesz-többség a döntéshez, és az meg is szavazta.
A veszélyhelyzet elmúlta után – amit Orbán dönt el, hogy mikor van vége –  nyilván visszaadja majd ezt a korlátlan felhatalmazást, hacsak nem gondolja meg magát…

Forrás: www.nyomtassteis.hu