Jó tudni a covid-betegségről

Itt ellenőrizheti, hogy nyilvántartják-e Önt oltandóként

Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk beérkezett-e. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

A regisztráltnak ehhez elég megadnia a TAJ-számát és a születési dátumát, amelynek elküldése után a képernyőn egy IGEN vagy NEM üzenetet fog látni.

IGEN  – Ez azt jelenti, hogy Önt nyilvántartják, mint oltandó személyt.

NEM  – Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg.

 

A favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

A favipiravir az egyik olyan ígéretes gyógyszer, amely még korai stádiumban megállíthatja a betegséget. Ezért fontos, hogy mindenki megismerje.

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegeknek adható, ha abba a beteg beleegyezik. A gyógyszert ingyenesen lehet kiváltani.

A favipiravir-terápia akkor hatásos, ha időben alkalmazzák.

A gyógyszert használó betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig, 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

A készítményt hétvégén is felírhatja például az alapellátási ügyeletben dolgozó olyan orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít.

A betegek otthoni gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

 

 

Oltás után még hetekig nem vagyunk védettek

A leggyakoribb probléma, hogy az első vagy második oltás után csökken a fegyelem, mert az a tévképzet él az emberekben, hogy azonnal immunisak lesznek a vírusra. Erre a kutatások szerint legalább két hét szükséges, de akár 3 hét is kellhet, hogy az ígért hatékonyságot elérje a vakcina. Eddig az időpontig ugyanannyi esélye van elkapni a vírust, mint akit nem oltottak be.