Helyzetjelentés Spanyolországból

Olaszország után Spanyolországban a legmagasabb a vírus által okozott halálesetek száma.  Az ország jelenlegi 7340 halottja olyan mértékben terheli meg a halottasházakat, hogy a holttestek elhamvasztására sincs idő, mielőtt elszállítják őket. Ennél is rosszabb, hogy senki nem tudja eltemetni a szeretteit.
Napi 3000 és 6000 között mozog az új megbetegedettek száma.

Én két hete, a március 16-án bevezetett kijárási tilalom óta ülök a barcelonai szobámban, ahova 2 hónappal ezelőtt érkeztem.
Katalónia számos részén, csakúgy, mint Madridban, az egészségügyi ellátás összeomlott, védőfelszerelésből pedig már hosszú napok óta kifogyott az ország. Emiatt eddig 5000 orvos és nővér fertőződött meg, pedig a hivatalos számok szerint 70 000 koronavírus-fertőzöttet kellene az egészségügynek ellátnia. A Kínából rendelt 600 000 teszt teljesen használhatatlannak bizonyult.
A két héttel ezelőtt még pezsgő város mára teljesen elnéptelenedett. A járvány következményeként eddig már 2 millió embert bocsátottak el a munkahelyéről, és számos kis- és középvállalkozás került a csőd szélére.

Jónás Marianna