Háziorvosi tanácsok Covid-gyanú esetén

Egyre több a beteg, ezért mindenkinek fontos tudni, hogy ha a családjában vagy az ismerősei körében merül fel a Covid gyanúja, akkor mik a legfontosabb teendők.

Amikor Covid-gyanú felmerül, azonnal jelentkezzenek a háziorvosnál. Ő rendeli meg a tesztet, a mentők 2-4 nap múlva egyeztetnek időpontot otthoni mintavételre, vagy felajánlanak egy mintavételi pontot, ahova elmehetnek saját autóval a felajánlott időpontban.

A mentősök mindig végeznek gyorstesztet, ha az pozitív, akkor azt jelezniük kell orvosuknak, de ha negatív, azt is jelezzék! A mintákat továbbküldik laborba is, és így 2-3 nap múlva lesz csak meg a PCR-eredmény, amit az orvos csak akkor láthat a rendszerben.

A betegek is megnézhetik a saját eredményüket az eeszt.gov.hu oldalon, az ügyfélkapujukba belépve.

Minden esetben sokat kell pihenni. A gyógyszerek közül érdemes szedni: 2 x 1000 mg C-vitamin, 2 x 3000 egység D-vitamin, reggel 100 mg cink (nem elírás, ilyen sok kell), este 100 μg szelén, este 100 mg Aspirin protect, este 20 mg Quamatel mini, grapefruitmagcsepp 2 x 20 csepp.

Ha köhögés van, akkor a sok folyadék mellett Ambroxol napi 3-szor. Ne háton, hanem oldalt vagy hason feküdjenek.

Gyengeség, fájdalom esetén Algopyrin 500 mg, Paracetamol 500 mg, max. 3-3 x.

Torokfájásra Strepfen/Tantum verde torokspray, gyakori sós vizes gargalizálás mellett.

Ami még hasznos lehet: Szaturációmérő = pulzoximéter, sok okosórán is van ilyen funkció, normális: 95–100%

Kritikus állapotot jelent a napokig tartó, csillapíthatatlan 39 fok feletti láz, a légszomj, a kevés folyadékbevitel, ilyenkor kórház megfontolandó.

Forrás: https://www.budaorsiinfo.hu/blog/2021/03/12/koronavirus-nehany-jo-tanacs-covid-betegseg-gyanu-esetere/