A cikkek forrásai

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

VI. évfolyam | V. évfolyam | IV. évfolyam | III. évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

234. szám (VI. évfolyam/2.) | 2022. január 11.
233. szám (VI. évfolyam/1.) | 2022. január 4.
232. szám (V. évfolyam/52.) | 2021. december 28.
231. szám (V. évfolyam/51.) | 2021. december 21.
230. szám (V. évfolyam/50.) | 2021. december 14.


234. szám (VI. évfolyam/2.) | 2022. január 11.

 

Az ellenzék ajánlata a nyugdíjasoknak

Az alacsony nyugdíjak emelését, a 13. havi nyugdíj megtartását és a gyógyszertámogatás megduplázását ígéri az ellenzék, ha megnyerik az áprilisi választásokat.

Az Orbán-kormány azzal, hogy csak az inflációt vette figyelembe, felgyorsította a nyugdíjasok elszegényedését. Ezért az ellenzék visszatérne a nyugdíjak vegyes (svájci) indexáláshoz, amely a gazdaság növekedését is figyelembe veszi az éves emeléseknél. A svájci indexálás megszüntetésével Orbán minden nyugdíjastól 1,2 millió Ft-ot vett el 12 év alatt!

Az átlagnyugdíjnak a jövőben el kell érnie a nettó minimálbér legalább 50 százalékát. Mindenkinek biztosítják a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételét, továbbá megtartják a 13. havi nyugdíjat és a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulását. Nyugdíjkorrekciós programot indítanak, amely az alacsonyabb és a régebbi nyugdíjak magasabb emelését célozza, és teljesen átláthatóvá teszik a nyugdíjnyilvántartásokat.

A nyugdíjrendszer társadalombiztosítás-alapú lesz, és a töredékéveket is beszámítják majd a nyugdíj megállapításánál. Kártalanítást biztosítanak a rokkantnyugdíjasoknak is. Duplájára emelik a gyógyszertámogatást. Fel fogják számolni azt az elfogadhatatlan helyzetet, hogy a nyugdíjak között több mint hetvenszeres a különbség (jelenleg a legalacsonyabb nyugdíj 28 500 forint, a legmagasabb pedig 2 millió feletti összeg).

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Aláírásgyűjtés az ellenzéki népszavazásért

A legfrissebb információk szerint már 120 ezer körül van az aláírások száma, amit azért gyűjtenek, hogy két, sok embert érintő kérdésben írjanak ki népszavazást.

Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány hosszabbítsa meg az álláskeresési járadékot 3-ról 9 hónapra, a másik pedig a vidékről érkező egyetemistáknak is olcsó szállást biztosító Diákvárost szeretné megépíttetni a kínai magánegyetem helyett – ahogy az az eredeti tervekben is szerepelt.

A két kérdésre kétszázezer aláírást kell összegyűjteni, lehetőleg január közepéig, mert akkor még van esély, hogy a népszavazást a parlamenti választásokkal egy időben tartsák meg.

Itt nézheti meg, hogy hol és mikor lehet aláírni:

www.menjunktovabb.hu

 

Átlag 16 hónap az álláskeresés

Miközben Magyarországon csak 3 hónap az álláskeresési járadék – ami Európában a legrövidebb időtartam –, addig a legfrissebb kutatásokból az derül ki, hogy egy évnél is jóval tovább tart, míg a munkáját elvesztő ember új állást talál.

A kutatásból az is kiderült, hogy a covidjárvány alatt  az álláskeresők 40 százaléka egy fillér támogatást sem kapott. Az egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 16,8 százalékkal nőtt. És átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon. Azért ilyen hosszan, mert akik elvesztik a munkájukat, azoknak a hiányszakmákhoz nincs meg a szaktudásuk, azt még meg kell szerezniük.

Az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése éppen arra irányul, hogy háromszorosára, 9 hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítását.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2022/01/06/atlagosan-16-honapba-telik-munkat-talalni-magyarorszagon

 

Millióknak drágult a fűtés

Kevesebb mint 5 év alatt majdnem 40 százalékot drágult a tűzifa, 3160 forintról 4370-re emelkedett egy mázsa ára. Egy négytagú család egy fűtési szezonban átlagosan 100 mázsa fát tüzel el.

Azok sem örülhetnek, akik gázpalackot használnak, a 11,5 kilós gázpalackért 28 százalékkal kell többet fizetni, mint 2017 elején, 4020 forint helyett 5150-et.

Még az úszta meg a legjobban, aki brikettet használ fűtésre. Öt évvel ezelőtt 7570 forintba került mázsája, mostanra 8940 forintért lehet venni ugyanennyit.

A legszegényebb kétmillió magyar 37 százaléka fűt kizárólag szilárdtüzeléssel, további 15 százalék pedig vegyesen, fával és gázzal. A kistelepüléseken a háztartások háromnegyede használ szilárd tüzelőt.

Forrás: www.atv.hu

http://m.atv.hu/videok/video-20211227-dramai-mertekben-emelkedtek-a-tuzifaarak

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei

2. A forint tönkretétele

„A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak” – mondta Orbán Viktor 2008-ban, amikor 274 forint volt egy euró. Ma 370 forint körül tartunk.

Ha gyenge a forint, akkor minden drágább, amit külföldről hozunk be, de a devizahitelesek tragédiáját is jórészt a gyengülő forint okozta. A benzin áremelkedésében szintén nagy szerepe van ennek. Ha külföldre utazunk, ha pénzt küldünk a kint tanuló gyereknek, akkor újra és újra megtapasztaljuk, hogy egyre kevesebbet ér a magyar pénz.

Az elmúlt 12 évben a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben, a volt szocialista országok közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből.

Amikor 2010-ben Orbán hatalomra került, egy eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, 2021 végén viszont már 369 forintba került.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

A külföldi nyelvtanulásból sem lesz semmi

Orbán Viktor 2019-es évértékelő beszédében egy igencsak hangzatos programot jelentett be: minden 9. és 11. évfolyamos tanuló részt vehet egy kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon, melynek költségeit a kormány (pontosabban az adófizető) fizeti.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi években nem utazhattak a diákok, de az idén már több középiskola is megszervezte a kéthetes külföldi nyelvtanulási programot, mert úgy tudták, ha nem durvul be a járvány, az idén végre utazhatnak a gyerekek. A héten mégis azt a tájékoztatást kapták, hogy ismét elhalasztják a programot.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/elet/20220108_Csak_jovore_indulnak_az_ingyenes_kulfoldi_nyelvtanfolyamok_megerositette_a_miniszteri_biztos

 

A világháborúk óta nem haltak meg annyian, mint 2021-ben

Több mint 150 ezer magyar halt meg tavaly. Az utolsó másfél évszázadban, békeidőben, soha nem fogyott egyetlen év alatt ennyivel a magyar népesség. A tavalyi 93 ezer születés áll szemben a több mint 150 ezer elhalálozással, vagyis a különbözet alapján 60 ezerrel, egy Veszprém vagy Kaposvár méretű település teljes lakosságával lettünk kevesebben. A többlethalálozás egy részét nyilván a koronavírus okozta, de sokan veszítették életüket azért is, mert az egészségügy nem volt képes az egyéb súlyos betegségben szenvedőkkel megfelelően foglalkozni.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/tudomany/2022/01/07/a-haboru-ota-nem-fogyott-ugy-a-magyar-mint-2021-ben

 

Hová lett a covidtesztekre kapott uniós pénz?

Magyarország 900 millió forintos keretösszeget kapott arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges covidteszteket a magyar polgárok számára. Ujhelyi István uniós képviselő Orbán Viktortól várja a választ, hogy mire költötték el ezt az összeget.

A július vége óta elérhető 900 millió forintból 60 ezer magyar – például olyanok, akik egészségügyi okokból nem kaphattak oltást, vagy a keleti oltóanyagokkal oltottak, külföldön tanuló diákok, határ menti ingázók, családlátogatók, fuvarozók – kaphatott volna ingyenesen PCR-tesztet. Mivel senki nem tud arról, hogy ingyenesen osztogatták volna a drága teszteket, jogos a kérdés: hol a pénz?

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20220107_ujhelyi_istvan_mszp_parbeszed_covid_koronavirusteszt_teszt_eu_tamogatas

 

Számoljuk együtt a szavazatokat!
Legyünk felelős állampolgárok és ellenőrizzük együtt a 2022. évi országgyűlési választások tisztaságát!
Jelentkezés:
https://szamoljukegyutt.hu/csatlakozz/
Ha kérdésed van, írj az info@szamoljukegyutt.hu e-mail-címre,
vagy hívj bennünket a +36 70 670 4505 telefonszámon!

 

vissza a tetejére

233. szám (VI. évfolyam/1.) | 2022. január 4.

 

A családi pótlék duplázására készül az ellenzék

Az emberek életkörülményeinek azonnali javítását állítja a középpontba kormányra jutása esetén az egyesült ellenzék – jelentették be, amikor ismertették az egészségügyi, szociális, oktatási és a gazdasági programjukat.

Magas színvonalú egészségügyi ellátás

Önálló minisztériumot és több forrást ígérnek az egészségügybe. Jelentősen emelnék a szakdolgozói bért, és gyorsan csökkentenék a várólistákat. Teljesítményalapú finanszírozást vezetnének be, növelnék a CT-, MRI-készülékek számát, ezzel is bővítve a szűrési kapacitást.

Szociális biztonság és a szegénység felszámolása

Még nem mondtak pontos számot, de a pártok többségének programjában az szerepel, hogy megdupláznák a családi pótlék összegét. A szociális dolgozóknak 50 százalékos béremelést ígérnek. Rendeznék a devizahitelesek sorsát, és kilakoltatási moratóriumot rendelnének el. Szociálisbérlakás-építési és panelfelújítási programot indítanának, és bővítenék a lakhatási támogatások körét. Emelnék a közgyógyellátás színvonalát is.

Ingyenes első diploma

Azonnali, 50 százalékos béremelést ígérnek a tanároknak, ingyenes első diplomát mindenkinek, illetve tabletet és laptopot minden diáknak. A tankötelezettséget 18 évre állítanák vissza. Újra visszaadnák a szabad tankönyvválasztást, új alaptantervet készítenének, és megszüntetnék az egyetemi alapítványokat is.

Gyors gazdasági fejlődés, korrupció nélkül

Bevezetnék az európai minimálbért. Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, itthon pedig korrupcióellenes ügyészséget állítanának fel. Adómentes minimálbért vezetnének be. Elszámoltatást és vagyonosodási vizsgálatokat kezdeményeznének. Biztosítanák a szabad verseny és a tisztességes közbeszerzések feltételeit. Eltörölnék a korrupciót lehetővé tévő törvényeket, felzárkóztatnák a leszakadó térségeket.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Márki-Zay Péter: Hazugság, hogy eltörölnénk a rezsicsökkentést

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje újévi köszöntőjében cáfolta, hogy az ellenzék vissza akarná venni a 13. havi nyugdíjat, eltörölné a rezsicsökkentést vagy csökkentené a minimálbért. Sőt, ennek éppen az ellenkezője a cél, amire Hódmezővásárhely a legjobb példa − állította. A település polgármestereként 70 százalékos rezsicsökkentést valósított meg a városában európai uniós forrásokból, nem pedig az adófizetők pénzéből.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Történelmi csúcson az államadósság

Régen nem gazdálkodott ennyire felelőtlenül kormány. Szeptember végén a magyar állam adóssága 42 106 milliárd (42 106 000 000 000) forint volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 utolsó napján közzétett adataiból. Csak az év eleje óta a tartozásállomány 3688 milliárd forinttal nőtt, 2010 decembere óta pedig csaknem megduplázódott. 20 116 milliárd forint a növekmény.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3142272_tortenelmi-csucson-az-allamadossag

 

Percenként 16 552 forinttal gazdagodik Mészáros Lőrinc

Továbbra is Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc és családja számít a leggazdagabb magyar háztartásnak a Forbes című lap legfrissebb listája szerint. Vagyonukat mintegy 488,1 milliárdra becsülik. Ez azt jelenti, hogy tavaly percenként 16 552 forinttal gazdagodott a felcsúti milliárdos.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/12/29/meszaros-lorinc-es-csaladja-a-leggazdagabb-magyar-a-forbes-idei-listaja-szerint

https://hvg.hu/gazdasag/20211229_forbes_lista_meszaros_csanyi_leggazdagabb

 

Már bankot is vett a miniszterelnök családja

Többségi részesedést szerzett a Gránit Bankban Orbán Viktor veje, Tiborcz István december végén. Nem lehet tudni, hogy Orbán lányának férje hány milliárdot fizetett a Gránit tulajdonrészéért. Azt viszont igen, hogy a banknak több mint 80 ezer ügyfele van, és tavaly mintegy 1,6 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/30/tiborcz-istvan-bdpst-group-granit-bank-hegedus-eva/

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei

1. A magánnyugdíj-megtakarítások ellopása

Az Orbán-kormány egyik első bűne volt, hogy az emberek magán-nyugdíjpénztárakba befizetett megtakarításait mintegy 3000 milliárd forintot egyetlen tollvonással elvette tőlük. A pénztártagokat megzsarolták: vagy visszalépnek az állami rendszerbe, vagy lemondhatnak az állami nyugdíjról. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz azt ígérte, az állami rendszerben névre szóló számlára teszik a korábbi befizetéseket. (Ebből persze egy szó sem volt igaz, a pénz örökre eltűnt.) Több mint hárommillióan döntöttek a visszalépés mellett. Azóta kiderült, csak azok jártak jól, akik a fenyegetés ellenére maradtak. Máig tartó hatása mindennek, hogy az emberek nem bíznak meg egy olyan államban, amelyik csalárd módon elvette a megtakarításaikat.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Mára csaknem 40 000-en haltak meg covidban

A magyar társadalom jelentős része nem tudja, hogy mennyien haltak meg eddig a járványban, és azt sem, hogy halálozási arányban az egész világon a legrosszabbak közé tartozunk. Ezért hiszik el a kormány hazug propagandáját, hogy nálunk kiválóan kezelték a járványhelyzetet.

Magyarországon 2021-ben közel 30 ezren haltak meg, míg a hasonló népességű Ausztriában csak 7422-en. Nálunk 2021-ben 6,5 millió tesztelés volt, náluk közel hússzorosa, 119,8 millió.

Magyarországon a kormány máig nem közöl fontos járványügyi adatokat, és nem engedi be a sajtót a kórházakba, így a lakosságnak nincs pontos tudása a járvány súlyosságáról. Ez pedig nagyban csökkentette az oltási hajlandóságot, amelyben szintén nagyon lemaradtunk.

Nem tudja a többség, hogy több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát az elhibázott egészségügyi törvény miatt, amelyet a világjárvány közepén vezetett be a kormány.

Nem tudják, hogy a kínai vakcinát az ár többszöröséért szerezte be a kormány, amellyel főként időseket oltottak, annak ellenére, hogy a gyártó sem javasolta a használatukat 60 év felettieknél. A kínai vakcina hatásosságáról nem közöltek adatokat.

A horribilis áron vásárolt, többnyire rossz minőségű 16 ezer lélegeztetőgép legnagyobb részét be sem kapcsolták soha, hiszen szakképzett személyzet csak maximum 2000 darab működtetésére volt.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

vissza a tetejére

232. szám (V. évfolyam/52.) | 2021. december 28.

 

Ellopják a határontúliak támogatását is

Audi A6-os, budai villa, erdélyi luxusingatlan, többek között ilyesmikre megy el a határon túli magyaroknak szánt támogatás, amelyet a fideszes politikai elit a saját céljaira fordít.

Vagy a becsületes székelyek hazudnak, vagy Kövér László, a parlament fideszes házelnöke. Juhász Péter politikai aktivista dokumentumfilmjéből ugyanis az derült ki, hogy a Hargita megyei Tibódon a megszólaló helyiek szerint Kövér gyakran tűnik fel egy ott kirívóan drágának számító házban, sőt egyesek úgy tudták, hogy a házelnöké az úszómedencés ingatlan. A romániai földhivatali adatok alapján viszont egyértelmű, hogy Veress László, Kövér kabinetfőnökének tulajdona a 188 négyzetméteres alapterületű ház. De úgy tűnik, hogy azt Kövér is a sajátjaként használja. A házra egyébként elővásárlási joggal rendelkezik a szintén Veress László vezette erdélyi Ábel Alapítvány. Vajon miért?

„Kövér László egyszer sem vette igénybe – sem hivatalos, sem pedig magánútjain – az elnöki titkárság vezetőjének székelyföldi házát” – közölte az Országgyűlés elnökének nevében Szilágyi Zoltán parlamenti sajtófőnök.

Nem ez az első különös ingatlanügylet, amiben felbukkan a házelnök kabinetfőnökének neve.

Kövér kabinetfőnökének személye azért is érdekes, mert sikkasztás miatt nyomoznak egy őt is érintő kétes ügyben. Veress családja a sajátjaként használ egy budai villalakást, amit külhoni magyaroknak szánt adományokból vásárolt 240 millió forintért a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Visontai Kálmán, aki Veress munkatársa az Országházban. A határon túli magyaroknak szánt adományokból nemcsak villalakásra, hanem egy Audi A6-os megvásárlására is jutott pénz, ezt Visontai használja. A szervezet egyetlen nemzetközi forrásból kapott adományt, több mint 322 millió forintot. A támogatás Frank Liu tajvani milliárdos üzletember közbenjárásával érkezett, aki jó barátságot ápol Kövér Lászlóval. A házelnök nemrég állami kitüntetésre is felterjesztette Frank Liut.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/11/03/kover-laszlo-kabinetfonok-veress-laszlo-visontai-kalman-hataron-tuli-magyarok-tamogatas-adomany-luxuslakas-villa-frank-liu-tajvan/

 

Erdélyben könnyű lesz csalni a szavazatokkal

Mások helyett is lehet szavazni az áprilisi országgyűlési választáson Erdélyben − ezt állítja Juhász Péter (az Együtt volt politikusa) az ottani magyar Demokrácia Központ ügyintézőivel folytatott beszélgetései alapján.

A titokban készített hangfelvételek szerint több ilyen, magyar kormányzati pénzből fenntartott intézményben is azt közölték, hogy a lebukás veszélye nélkül megoldható, ha külföldön élő családtagjai, rokonai nevében is le akarja adni valaki a szavazatokat. A honosítási irodaként is működő központokban, ahol a szavazatokat gyűjtik majd össze, azt ígérték, nem igazán nézik majd, ki hány szavazatot dob az urnába.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/22/juhasz-peter-erdely-demokracia-kozpont-szavazas-orszaggyulesi-valasztas/

 

Keveset keresel? Nincs gyereked? Te adózol a legtöbbet!

Az alacsony keresetű gyermektelenek adóterhelése Magyarországon a legmagasabb az EU-n belül – állapította meg a Budapest Intézet kutatása.

Európában ritka módon nem tartalmaz semmilyen jóváírást vagy kedvezményt az adórendszer, ami az alacsony jövedelmű, gyerektelen adózók adóterhelését csökkentené. Az is nagyon ritka, hogy a gyerektelen adózók jövedelemtől függetlenül ugyanazzal a kulccsal adóznak, mint a magas jövedelműek. Tehát a nagyon sokat és a nagyon keveset keresők fizetéséből ugyanakkora arányban von le az állam. Magyarország mellett csak Bulgáriában, Romániában és Észtországban működik ilyen egykulcsos adórendszer.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2021/12/23/kisjovedelmuek-adorendszer-adoteher-egykulcsos-ado

 

1300 forint az orvosi ügyeleti órabér

Az éjszakai és hétvégi műszakok bérezése csupán a hétköznapi díjak 70-80 százalékát teszik ki, egy pályakezdő orvos nagyjából 1300 forintos órabérért töltötte távol szeretteitől az ünnepeket. Ezt az órabért bármelyik gyorsétteremben felülmúlják.

Az Orvosi Kamara szerint ezért a márciusban bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony okolható, amelynek átláthatatlansága miatt az ügyeleti rendszer finanszírozása igazságtalan, és intézményenként eltérhet. Ha a kormány nem tesz semmit az egészségügyi rendszer káoszos viszonyainak rendezésére, az orvoshiány tovább súlyosbodik, a rendszer pedig még törékenyebbé válik.

Forrás: www.erosito.hu

https://erosito.hu/content/2021/12/21/1300-forintos-oraberert-toltik-szeretteiktol-tavol-az-unnepeket-az-egeszsegugyi-dolgozok

 

Pénzeső az egyházaknak

A kormány egy december 24-ei keltezésű rendeletében vállalta, hogy 2027-ig évi 33−38 milliárd közti összeggel tovább növeli a katolikus egyház finanszírozását, 33 milliárddal jövőre, 38,7 milliárddal pedig 2027-ben. A reformátusok 16 milliárddal kapnak többet jövőre, és 19-cel többet majd 2027-ben.

Ez a mostani kötelezettségvállalás 2027-ig a két egyháznak több mint 300 milliárd forintos pluszpénzt jelent majd.

Forrás: www.hirklikk.hu

https://hirklikk.hu/kozelet/karacsonyi-penzeso-a-katolikus-es-a-reformatus-egyhaznak/391521/

 

Már 45 ezer aláírás van a népszavazásra

Az ellenzék szerint január elejére vagy legkésőbb első felére össze tudják szedni a „jövővédőnek” elkeresztelt, a Diákvárosért és az álláskeresési támogatás kiterjesztéséért elindított népszavazás kiírásához szükséges, kérdésenként 200 ezer aláírást.

A karácsony előtti időszakban pár nap alatt 45 ezer aláírás gyűlt össze. Ha a hatóságok, az Országgyűlés és Áder János köztársasági elnök nem fogja szándékosan húzni az időt, akkor – az érvényes törvény szerint – az országgyűlési választásokkal egy időben kiírhatják a népszavazást. Arról dönthetnek majd a választók: akarják-e, hogy a Diákváros épüljön meg a tervezett helyszínen és ne egy kínai egyetem a magyar adófizetők pénzéből, illetve szeretnék-e az álláskeresési támogatás időtartamát a jelenlegi mindössze háromról kilenc hónapra növelni.

Forrás: www.nepszava.hu

http://www.nepszava.hu/3141721_januar-elso-felere-meglehet-az-ellenzeki-referendumokhoz-szukseges-alairasmennyiseg

 

Számoljuk együtt a szavazatokat!
Legyünk felelős állampolgárok és ellenőrizzük együtt a 2022. évi országgyűlési választások tisztaságát!
Jelentkezés:
https://szamoljukegyutt.hu/csatlakozz/
Ha kérdésed van, írj az info@szamoljukegyutt.hu e-mail-címre, vagy hívj bennünket a +36 70 670 4505 telefonszámon!

 

Fejenként 400 000 forint az államadósság

A Fidesz minden eddigit felülmúló pénzosztogatásba kezdett, abban bízva, hogy ezzel megnyerheti a jövő évi választásokat. Mivel mindezt hitelből teszi, teljesen felborult a pénzügyi egyensúly. Így hát egy ezeregyszáz milliárdos megszorítócsomagot kaptunk a karácsonyfa alá.

A kormány újabb 755 milliárdos elvonásokat, megszorításokat jelentett be a korábbi 350 milliárd után. Beruházások állnak le, és természetesen a megszorítások ürügyén újabb milliárdokat vonnak el az ellenzéki vezetésű Budapesttől.

Az Egészséges Budapest program teljes 13 milliárdját elveszik. Ezek az elvonások a jövőben is rendszeressé válhatnak, mivel az államháztartás hiánya 4 ezermilliárdra rúg, azaz minden magyar lakosra négyszázezer forint tartozás jut. A kormány az elmúlt hónapokban eszeveszett osztogatásokba kezdett, hogy megnyerje a jövő évi választásokat. Erre semmi pénzt nem sajnál, mármint a miénket. A Fidesz úgy gondolkodik, ha nyernek, jöhetnek a még durvább megszorítások, ha vesztenek, akkor az ellenzék fog a csődközeli helyzetbe belebukni.

Forrás: www.napi.hu

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/egy-fore-404-ezer-forint-hiany-jut-magyarorszagon.742602.html

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/koltsegvetes-elvonas-kormany-egeszsegugy-gazdasagujrainditasi-alap-humda-budapest-paks-2.742724.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 

Kiknek kedvez a kamatstop?

A szavazók megnyeréséért Orbán lakossági kamatstopot hirdetett meg pár napja, de ez valójában csak a jelzáloghiteles, változó kamatozású lakáshitelekre vonatkozik, melyeket főként a gazdagabb, több ingatlannal is rendelkező felső középosztály vett igénybe.

A befagyasztás fél évig lesz érvényben, utána viszont óriási kamatugrásra kerül sor, mivel az MNB hetente rendszeresen emeli az irányadó kamatot. A többi hitelre, amit a szegényebbek vesznek igénybe, egyáltalán nem vonatkozik semmilyen stop. A kormány gazdasági intézkedéseinek lényege: a bankoktól, közműcégektől, benzinkutaktól beszedett pénzt osztogatják szét, de gazdaságpolitikájuk növeli az inflációt, gyengíti a forintot, minden drágul, és ennek fájó hatása, mint mindig, végül úgyis a kisembereken csattan.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/12/23/kamat-kamatemeles-mnb-kamatstop-iranyado-rata-jegybank/

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/12/23/kamatstop-bankszovetseg-meglepetes/

 

vissza a tetejére

231. szám (V. évfolyam/51.) | 2021. december 21.

 

Mese az ingyenes egészségügyről

A Fidesz hatalomra kerülését nagyban segítette a 2008-as népszavazás, amelyben leszavaztatták a 300 forintos vizitdíjat. Azóta olyan egészségügyet hoztak létre, amelyben − kis túlzással − ha van pénzed, élve maradsz, ha nincs, akkor meghalsz.

A 2019-es statisztikai adatok szerint az Európai Unióban csak két ország költött kevesebb pénzt egészségügyre, mint hazánk: Lettország és Ciprus. Magyarország nemzeti összterméke (GDP-je) 4 és fél százalékának megfelelő összeget fordított egészségügyre, az uniós átlag 7 százalék volt. Ez a ráfordítás a legalacsonyabb szint Magyarország történetében 1995 óta. 

Ehhez képest sportra, Orbán Viktor kedvenc területére, kétszer többet költünk az EU-átlagnál.

Ennek az lett a következménye, hogy végleg kettészakadni látszik a magyar egészségügy: államira és magánra.

Aki nem tudja kivárni a több hónapos (néha többéves) várólistákat, és pénze is van, az a magánegészségügyben keres megoldást. Nagyon sok család anyagi helyzetét roppanthatja össze egy komolyabb betegség.

Aki minden erőfeszítés ellenére sem tud fizetni, annak marad az állami egészségügy. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint sajnos megvan az esély arra, hogy az állami és a magánegészségügy teljesen kettészakadhat, ha az állami egészségügy egyre rosszabb szegényellátássá romlik, a tehetősebbek pedig egyre inkább a magánegészségügyet veszik igénybe. Azért is komoly kockázat ez, mert nincs két egészségügyre való orvos és szakdolgozó.

Arról nem is beszélve, hogy vidéken már most gond van az orvosi ellátással. Nem pályáznak az orvosok a kieső helyeken az állásokra, mert a magángyógyítás felé vagy külföldre törekednek. Nem nehéz megjósolni, hogy ebből katasztrófa lesz.

Forrás: www.mfor.hu

https://mfor.hu/cikkek/makro/kincses-gyula-ketteszakadhat-az-egeszsegugy-dramai-fejlemenyek-lehetnek.html

 

Durván nő az állami vezetők száma

Orbán Viktor 2010-ben még azt mondta: „se rangkórság, se kormányzati dáridó” nem lesz jellemző az új hatalomra. Akkor 181 állami vezetővel alakult meg a kormány. Tavaly már 596 tagot számlált, vagyis több mint megháromszorozódott az induló létszám. 

Míg 2011-ben csak két miniszteri biztos volt, ma már 61 van: akad, aki az űrkutatásért felel vagy a mohácsi csata évfordulójáért, más a cirkuszközpont felállításáért vagy az Indonéz Köztársaság közúthálózata útdíjfizetésének támogatásáért. Ezeknek a miniszteri biztosoknak a havi fizetése másfél millió forint.

A kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, valamint kormánybiztosok és miniszteri biztosok bértömege megduplázódott 2018 és 2020 között: 4 milliárd 684 millióról 9 milliárd 356 millió forintra nőtt.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/09/fizetes-emeles-allami-vezetok-szaporodas/#

 

Dagad a fideszes korrupciós botrány

Kiderült, hogy a nemrég lemondott igazságügyi miniszter-helyettes, Völner Pál, már a kinevezése napján is átvett 5 millió forint kenőpénzt.

Az eddigi információk szerint a végrehajtói kar elnökétől összesen 83 millió forintot kapott. De úgy tűnik, hogy ennél sokkal több pénzről van szó. A végrehajtói kar elnöke közel 900 millió kenőpénzt szedett be a többi végrehajtótól, hogy megkapják az áhított állást.

Telefonbeszélgetései során többször említést tett egy titokzatos „Gazdáról”, aki Völner szintje fölött fedezte őt a kormányzaton belül, és akivel külföldön is rendszeresen találkozott.

Völner Pál Orbán évfolyamtársa volt, és úgy tűnik, hogy a vele kapcsolatos korrupciógyanúról Orbán, Pintér és Varga Judit már hónapok óta tudhatott. Ezért vehették el tőle a végrehajtások felügyeletét október elején.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20211217_Schadl_a_telefonban_beszelt_a_titokzatos_gazdajarol_aki_nem_Volner

 

Százmilliós beléptetőkapuk a tévészékházban

Valamitől nagyon félnek az MTVA székházában. Összesen öt beléptetőkaput telepítenek, 590 millió forintért, méghozzá golyóálló üvegből.

A recepciós  pultot 3 méteres vastag acéloszlopok közé telepített golyóálló biztonsági üveg védi, fölötte még, biztos, ami biztos, egy félméteres rács feszül. A zsilipkapuk is golyóálló üvegből készültek, és három szenzor, egy súlymérő, egy infravörös és egy lézeres érzékelő ellenőrzi, hogy egyszerre csak egy ember lehessen benne. Miután valaki az egyik oldalon belépett, az ajtó bezárul, és a túloldali csak akkor nyílik, ha az illetőnek van saját belépőkártyája, vagy a túloldali biztonsági őr megnyom egy gombot.  

Forrás: www.mfor.hu

https://mfor.hu/cikkek/makro/mire-keszul-az-allami-teve-golyoallo-uvegeket-zsilipkapukat-vettek.html

 

A hitelkamatok az egekben, de a betétekre nem fizetnek többet

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban már ötször emelte az irányadó kamatot. A bankok minden emelés után azonnal növelték a hitelkamatokat is, a betéti kamatokért viszont nem fizetnek többet. A betéti kamatok táblázata a legtöbb banknál évek óta nem változott. További súlyos problémát jelent a most már 7,4%-ra nőtt infláció, így az emberek kevéske megtakarítása – már akinek még van – egyre jobban elértéktelenedik.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/12/06/bank-betet-kamat-hitel-dragul-kamatemeles/

 

Még a fideszes fiatalok szerint is csalnak a választáson

Az elmúlt 11 évben számottevően csökkent a Fidesz támogatottsága a fiatalok körében, akik egyértelműen a korrupcióval azonosítják a politikát – derült ki egy friss nemzetközi kutatásból, amelyet 15–29 évesek körében végeztek.

Az egyik legmegdöbbentőbb adat az, hogy még a kormánypárti fiatalok 40%-a is azt gondolja: Magyarországon a választások nem szabadok és nem tisztességesek, miközben az ellenzékieknél ez az arány eléri a 90%-ot.

A magyar fiatalok egyébként nagyon elégedetlenek, végtelenül megosztottak, passzívak, viszont erősen Európa-pártiak.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

https://www.szabadeuropa.hu/a/meg-a-kormanyparti-fiatalok-40-a-is-ketelkedik-a-valasztasok-tisztessegessegeben/31595987.html

 

Gyűlnek az aláírások a népszavazásra

Ha meglesz a 200 ezer aláírás mindkét kérdésre, akkor mi dönthetjük el, hogy az álláskeresési járadék 3 helyett 9 hónap legyen, és azt is, hogy a kínai egyetem helyett inkább Diákváros épüljön, 10 ezer kollégiumi férőhellyel.

Hivatalosan is megkezdődött a Fudan Egyetem (Diákváros) és az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy a népszavazást még a választás napjáig biztosan ki kelljen írnia a kormánynak, az ellenzéknek minél előbb össze kell gyűjtenie a 200 ezer aláírást.

Az ünnepi készülődés alatt nem könnyű felhívni az emberek figyelmét erre az ügyre. Pedig a tét nagy, sokak életkörülményein lehetne javítani, ha népszavazáson dönthetnének a szavazók. Éppen ezért az aktivisták az ország nagyvárosaiban több ponton is folyamatosan gyűjtenek, ugyanúgy, ahogyan a pártirodákban is, bár ott december 23-a és 27-e között szünetelni fog az aláírásgyűjtés. 

A népszavazás egyik kérdése arra irányul, hogy Európa legrövidebb álláskeresési járadékának időtartamát hosszabbítsák meg 90 napról 270 napra. A másik kérdéssel azt szeretnék elérni, hogy ne az országot eladósító kínai elitegyetem épüljön meg az eredetileg tervezett Diákváros helyett. A Diákvárosban vidékről Budapestre kerülő egyetemisták számára lenne 10 ezer kollégiumi férőhely, és több ezer bérlakás is épülhetne, amivel elkezdődhetne a lakhatási válság felszámolása.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

vissza a tetejére

230. szám (V. évfolyam/50.) | 2021. december 14.

 

Bűnöző lehetett az igazságügyi miniszter helyettese

Völner Pál fideszes parlamenti képviselővel, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesével kapcsolatban megalapozott gyanú merült fel, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2−5 millió forintot kapott.

Völner Pál a gyanú szerint a pénzért cserébe konkrét ügyeket intézett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően. Feltehetően olyanok fizettek neki kenőpénzt, akik végrehajtók szerettek volna lenni. Ő volt a végrehajtások miniszteri biztosa, és ő hagyta jóvá azokat a lehallgatásokat is, amelyek során a Pegasus nevű kémszoftverrel ellenzékieket és újságírókat figyeltek meg. A végrehajtói munka busás, sokmilliós haszonnal járó tevékenység.

Völner parlamenti képviselőségéről nem, de miniszterhelyettesi beosztásáról azonnal lemondott. Egy jogszabály szerint ilyen esetben is jár neki a 4 millió forintos végkielégítés.

Az ellenzék Varga Judit miniszter lemondását is követeli, mivel tudnia kellett Völner zavaros ügyeiről, és képtelen saját tárcáját és beosztottjait felügyelni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Tizennégy éves csúcson az infláció

A hivatalos adatok szerint novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Legutóbb 2007. decemberben volt ekkora áremelkedés. Egy neves közgazdász szerint a valóságban ennél is nagyobb lehet a pénzromlás.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal. Egy év alatt az élelmiszerek ára 6,0, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1 nőtt.

„Egyre inkább kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos statisztika pontosan méri-e az inflációt – jelentette ki Surányi György, a Nemzeti Bank egykori elnöke. – Miközben a KSH 3-4 százalékos használtgépkocsi-áremelkedést jelez, a gépjármű-forgalmazók 10-12 százalékos áremelkedésről tájékoztatnak. De bárki, aki vásárol, láthatja, hogy a szolgáltatások árindexe sem felel meg a tapasztalatoknak, legyen szó fodrászról, éttermi vagy tisztítószámláról.”

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3140392_suranyi-gyorgy-benzinnel-oltjak-a-tuzet

 

Gazdagodik Tiborcz István apja is

Orbán Viktor veje, Tiborcz István pár év alatt bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé. Úgy tűnik, az ő édesapját sem hagyják az út szélén.

687 957 333 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz Sándor István, Tiborcz István édesapja. A pénzt erdősítés támogatására kapja, amit a Fejér megyei Csabdin használ majd fel, ahol a család birtoka is található. Az idősebbik Tiborcz ugyanannak a pályázati kiírásnak a forrásaiból részesül, mint amiből egy éve a fia 215 millió forintot nyert el. De jutott pénz Tiborcz István testvérének, Tiborcz Eszternek is. Így összesen csaknem 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a család az Európai Unió forrásaiból.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/10/687-millio-forint-europai-unios-tamogatas-tiborcz-istvan-apja-brusszel/

 

Újabb tucatnyi település maradt háziorvos nélkül

Csak októberben annyi településen (13) szűnt meg a háziorvosi szolgálat, mint 2010-ben összesen. Ma Magyarországon 3155 településből 648-ban hiányzik háziorvos.

Az ellátatlan háziorvosi praxisok száma évek óta drámaian emelkedik Magyarországon. Mostanra hat járásban minden második, tizenegyben minden harmadik embernek nincs állandó háziorvosa. A háziorvoshiány leginkább Magyarország leszakadó régióit érinti, mostanában azonban már Budapesten is egyre gyakoribbá válik a probléma.

Novemberben már több mint 856 ezer lakos volt háziorvos nélkül. 

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/adat/2021/12/01/az-elmult-ket-honapban-15-telepulesen-szunt-meg-az-allando-haziorvosi-szolgalat/

 

Magyarországon a szegények rövidebb ideig élnek

Egy tanulmány szerint a szegényebb települések lakói rövidebb ideig élnek: a most 45 éves férfiak arra számíthatnak, hogy 7 évvel előbb halnak meg, mint a leggazdagabb településeken. 

Megfelelő egészség- és társadalompolitikával csökkenthető lenne a települések közti egyenlőtlenség. A gazdagabb településeken ugyanis jóval közelebb van a gyógyszertár és a szakrendelő, gyorsabban ér ki a mentő, és kevesebb a betöltetlen háziorvosi praxis, valamint többen vesznek részt a szűrővizsgálatokon is. Kevesebben dohányoznak, kevesebb egészségtelen ételt és italt fogyasztanak, és többet sportolnak. A  kormánynak tehát komoly felelőssége van az ilyen mértékű területi egyenlőtlenségek csökkentésében.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3139549_a-szegenysegben-vagyunk-egyenlok

 

Húszéves a Klubrádió

Magyarország legnépszerűbb, közéleti témákkal foglalkozó rádiója 2001. december 10-én kezdte el sugárzását a budapesti 95.3 MHz-es frekvencián. 2010-től a kormánypárti médiahatóság valóságos hadjáratot folytatott a Klubrádió ellen, aminek következményeként ma már csak interneten fogható.

„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” – mondta az Európai Parlamentben még 2018 szeptemberében Orbán Viktor. Az európai képviselők nevetésben törtek ki, hiszen mindenki tudta közülük, hogy a 21. században, Európa közepén, Orbán Viktor létrehozott egy olyan államot, amelyben egyetlen országos lefedettségű, független rádió sem létezhet. A Klubrádiót már évek óta csak Budapesten és környékén lehetett fogni, de a hatalomnak még ez is sok volt, ezért 2021. február 15-ével megfosztották a frekvenciájától.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Hogyan hallgass Klubrádiót interneten?

Aki nem csak propagandarádiókat akar hallgatni, annak érdemes megtanulnia a netes rádiózást. Ehhez az alábbi helyeken talál segítséget:

www.klubradio.hu/atallas

Facebookon „Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport”-ban.

 

Durván nő az állami vezetők száma

Orbán Viktor 2010-ben még azt mondta: „se rangkórság, se kormányzati dáridó” nem lesz jellemző az új hatalomra. Akkor 181 állami vezetővel alakult meg a kormány. Tavaly már 596 tagot számlált, vagyis több mint megháromszorozódott az induló létszám. 

Míg 2011-ben csak két miniszteri biztos volt, ma már 61 van: akad, aki az űrkutatásért felel vagy a mohácsi csata évfordulójáért, más a cirkuszközpont felállításáért vagy az Indonéz Köztársaság közúthálózata útdíjfizetésének támogatásáért. Ezeknek a miniszteri biztosoknak a havi fizetése másfél millió forint.

A kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, valamint kormánybiztosok és miniszteri biztosok bértömege szinte pontosan megduplázódott 2018 és 2020 között: 4 milliárd 684 millióról 9 milliárd 356 millió forintra nőtt.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/09/fizetes-emeles-allami-vezetok-szaporodas/#

 

A fideszes fiatalok szerint is csalnak a választáson

Az elmúlt 11 évben számottevően csökkent a Fidesz támogatottsága a fiatalok körében, akik egyértelműen a korrupcióval azonosítják a politikát – derült ki egy friss nemzetközi kutatásból, amelyet 15–29 évesek körében végeztek.

Az egyik legmegdöbbentőbb adat az, hogy még a kormánypárti magyar fiatalok 40%-a is azt gondolja: Magyarországon a választások nem szabadok és nem tisztességesek, miközben az ellenzékieknél ez az arány eléri a 90%-ot.

A magyar fiatalok egyébként nagyon elégedetlenek, végtelenül megosztottak, passzívak, viszont erősen Európa-pártiak.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

https://www.szabadeuropa.hu/a/meg-a-kormanyparti-fiatalok-40-a-is-ketelkedik-a-valasztasok-tisztessegessegeben/31595987.html

 

Népszavazás a Diákvárosról és a munkanélküli-segélyek meghosszabbításáról

Ha sikerülne az év végéig 200 ezer aláírást összegyűjteni, akkor az áprilisi országgyűlési választással egyidejűleg akár két olyan kérdésről is szavazhatnánk, amelyek sokak életkörülményein javítanának.

A Karácsony Gergely budapesti főpolgármester által kezdeményezett népszavazás során két kérdésről dönthetünk majd. Az egyik arra irányul, hogy Európa legrövidebb álláskeresési járadékának időtartamát hosszabbítsák meg 90 napról 270 napra. A másik azt szeretné elérni, hogy ne az országot eladósító kínai elitegyetem épüljön meg az eredetileg tervezett Diákváros helyett. A Diákvárosban vidékről Budapestre kerülő egyetemistáknak lenne 10 ezer kollégiumi férőhely, és több ezer bérlakás is épülhetne, amivel elkezdődne a lakhatási válság felszámolása.

Ehhez azonban az kell, hogy december 31-éig az országszerte folyó aláírásgyűjtés eredményeként kérdésenként meglegyen minimum 200 ezer aláírás.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Számoljuk együtt a szavazatokat!

Legyünk felelős állampolgárok, és ellenőrizzük együtt a 2022. évi országgyűlési választások tisztaságát!
Jelentkezés:
https://szamoljukegyutt.hu/csatlakozz/
Ha kérdésed van, írj az info@szamoljukegyutt.hu e-mail-címre,
vagy hívj bennünket a +36 70 670-4505 telefonszámon!

 

 

vissza a tetejére