A cikkek forrásai

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

V. évfolyam | IV. évfolyam | III. évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

196. szám (V. évfolyam/16.) | 2021. április 20.
195. szám (V. évfolyam/15.) | 2021. április 13.
194. szám (V. évfolyam/14.) | 2021. április 5.
193. szám (V. évfolyam/13.) | 2021. március 30.
192. szám (V. évfolyam/12.) | 2021. március 23.
191. szám (V. évfolyam/11.) | 2021. március 16.
190. szám (V. évfolyam/10.) | 2021. március 9.
189. szám (V. évfolyam/9.) | 2021. március 2.
188. szám (V. évfolyam/8.) | 2021. február 23.
187. szám (V. évfolyam/7.) | 2021. február 15.
186. szám (V. évfolyam/6.) | 2021. február 9.
185. szám (V. évfolyam/5.) | 2021. február 2.
184. szám (V. évfolyam/4.) | 2021. január 26.
183. szám (V. évfolyam/3.) | 2021. január 19.
182. szám (V. évfolyam/2.) | 2021. január 12.
181. szám (V. évfolyam/1.) | 2021. január 5.

196. szám (V. évfolyam/16.) | 2021. április 20.

 

Az emberek többsége nem tudja, hányan haltak meg a covid miatt

Miközben hosszú hetek óta az egész világon az elsők között vagyunk a halálozások arányában, a lakosság ezzel kapcsolatban teljesen tájékozatlan. Ez persze nem véletlen, hiszen a kormányzati média csak az oltások számáról beszél, amiben viszont valóban jól állunk. De a két szám – a 25 ezernél több halott és a 3,2 millió beoltott – csak együtt értelmezhető, az egyik tragikus kudarc, a másik siker.

A lakosság mindössze 36 százaléka képes hozzávetőleg pontosan megmondani, hányan haltak meg eddig koronavírusban Magyarországon – derült ki a Medián közvélemény-kutató cég felméréséből. A megkérdezettek 2 százaléka néhány ezerrel felülbecsülte, míg 10 százaléka többé-kevésbé alulbecsülte – 10–20 ezer közé tette – az áldozatok számát. Súlyos tájékozatlanságra utaló adat, hogy 15 százalék teljesen téves választ adott, a fennmaradó 37 százalék pedig nem is vállalkozott rá, hogy válaszoljon: ez a csoport került a „nem tudja” kategóriába. A tájékozottság szintje tehát rendkívül alacsony. Azok aránya, akik egyáltalán nincsenek képben – nagyságrendileg tévedtek, vagy nem tudtak mit válaszolni –, meghaladja a társadalom felét, míg a valóságnak megfelelő információval rendelkezők aránya alig több a lakosság harmadánál.

Ez azért nagy probléma, mert – mivel a kórházakba nem engedik be az újságírókat, a halálozási adatokat pedig elhallgatják – sokan nem érzékelhetik, hogy valójában mekkora is a baj. Még az oltási hajlandóságot is csökkentheti, ha valaki nincsen tisztában a veszély valódi mértékével.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3116649_propagandaval-vezenyelt-virushaboru-folyik

 

Hol vannak az új munkahelyek?

Háromszázezer munkanélküli nevében számoltatná el a kormányt a korábban beígért új munkahelyekről a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  Az Európai Unióban csak 5 ország volt, amelyben csökkent a foglalkoztatottak száma 2020 negyedik negyedévében. Magyarország ezek között van.

„A munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll a kormány válságkezelő programjának középpontjában. Annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít” – jelentette ki 2020 áprilisában Orbán Viktor miniszterelnök.

Hol vannak ezek az új munkahelyek? – kérdezi Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A járvány kezdete óta munkanélkülivé vált emberek nemhogy elhelyezkedni nem tudnak, de még az átmenetileg legalább némi bevételt jelentő álláskeresési rendszerből is kiesnek 3 hónap után, s ott maradnak egyetlen forint megélhetési forrás nélkül.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség több mint 300 ezer ember nevében elvárja: a kormány tételesen mutassa be, mennyi megfelelő színvonalú megélhetést biztosító munkahelyet teremtett a járvány kezdete óta munkanélküli vált emberek számára.

Forrás: www.szakszervezetek.hu

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/26214-a-maszsz-elszamoltatna-a-kormanyt

 

Leállították a rákszűréseket

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a rákdiagnosztikai vizsgálatokat. A lépésre szerinte azért van szükség, mert egyre nő a koronavírus-fertőzöttek, fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma.

A döntés a rákellenes szervezetek szerint súlyos következményekkel jár majd, amire közös nyílt levélben hívták fel a figyelmet. Úgy vélik, ez a döntés hosszú távon súlyos, a társadalom széles rétegét érintő, komoly egészségügyi kockázatot rejt, miközben magasabb pénzügyi kiadást eredményez, mint amennyi emberi erőforrást a kormányzat jelenleg visszatart a bevezetett rendelkezésekkel.

Forrás: www.napi.hu 

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/rak-diagnosztika-kasler-miklos-koronavirus-jarvany.727351.html

 

Orbán vejének milliárdok jutottak az olcsó covid-hitelből

A Növekedési Hitelprogram, Hajrá nevet viselő jegybanki programjával az MNB célja tavaly áprilisban az volt, hogy a piacinál kedvezőbb hitelekkel segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A kedvezményezettek között azonban feltűnt az elmúlt években az ország egyik legjelentősebb ingatlanvállalkozójává nőtt Tiborcz István, a miniszterelnök veje is. Ő és a hozzá köthető cégek milliárdos tételben kaptak segítséget, szemben a többi vállalkozással, amelyek legfeljebb tízmilliós hitelt vettek fel.
A miniszterelnök vejéhez köthető például a turai kastélyszálló is, ahol 1,3 millió forintos pezsgővel ünnepelhetnek a kikapcsolódásra vágyók. Egy éjszaka viszont már százezer forint körül eltölthető a szállodában. Ha kifogunk egy akciós ajánlatot.

Forrás: www.hang.hu, www.444.hu

https://hang.hu/belfold/2021/04/17/13-millio-forintba-kerul-tiborcz-kastelyszallojaban-egy-uveg-pezsgo/?fbclid=IwAR1AUSGtcwbp2N6fOvjXc3S4qXGVgZmtAthZ9iKS9iKWRPL8ObK80c69WvU

https://444.hu/2021/04/14/tiborcz-istvannak-es-ismeroseinek-is-jutott-a-raszoruloknak-meghirdetett-olcso-allami-covid-hitelbol

 

Hazugság volt a hivatalos átlagbér

A KSH januárra vonatkozó gyorsjelentésének táblázata azt a régóta hangoztatott kritikát támasztja alá, hogy a hónapról hónapra közölt, hivatalos átlagbéradatok megszépített képet festenek a hazai kereseti viszonyokról.
Ennek oka az eddig figyelmen kívül hagyott, de most számításba vett kisebb cégeknél dolgozók, ők ugyanis kevesebbet keresnek, mint a nagyobb vállalatok alkalmazottai, így több mint 10 ezerrel lejjebb húzzák az átlagot. Az alkalmazottak fele pedig valójában legfeljebb csak a háromnegyedét keresi meg a ma már 400 ezer forint fölött járó hivatalos átlagbérnek. A dolgozók fele legalább 80 ezer forinttal kevesebbet keres, mint a hivatalos átlagbér. 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3116673_arnyaltak-a-fizeteseket-megismerhetok-a-valosaghoz-jobban-kozelito-beradatok

 

Nőtt az öngyilkosságok száma

Gulyás Gergely miniszter szerint ez egy tízéves javuló tendenciát akasztott meg, viszont a tavalyi bezártság pszichés következményeit látva sajnos számítani lehetett erre.

Tavaly Magyarországon öt százalékkal több öngyilkosság történt, mint 2019-ben. Évente több mint 140 ezren követnek el öngyilkosságot Európában, a 15−29 évesek körében ez a második leggyakoribb halálozási ok. Most a járvány idején a bezártság lelkileg megviselte azokat is, akik nem egyedül élnek, a magányos emberek pedig még jobban szenvednek emiatt, miközben a munkahelyek elvesztése is kétségbeesett lépésekre sarkall sokakat. Pszichológusi vélemények szerint a reménytelenség érzete különösen sokat ronthat a helyzeten.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/2021/04/08/ot-szazalekkal-nott-az-ongyilkossagok-szama-a-tavalyi-evben/

 

Kell-e félnünk a kínai vakcinától?

Nagyon fontos lenne, hogy a magyar hatóságok hivatalos vizsgálati eredmények közzétételével nyugtassák meg azokat, akik attól tartanak, hogy bizonyos esetekben nem elég hatásos a kínai vakcina. Ez azért is sürgető, mert még nem regisztráltak elegen az oltásra, illetve akik már várólistán vannak, azok sem akarnak bármilyen vakcinát elfogadni.

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Az eddigi magyar tapasztalatok alapján a kínai oltóanyag hatékony, de előfordulnak esetek, amikor nem indul be az ellenanyag-termelés. Hivatalos iránymutatás hiányában sok érintett rohant a múlt héten magánlaborokhoz.

Müller Cecília országos tiszti főorvos erre reagálva azt mondta, hogy a tesztek csak korlátozottan alkalmasak az ellenanyag vizsgálatára, nem adnak elégséges információt a szervezet védettségéről.

„Sok oltást követő állapot van, amikor nem mérnek ellenanyagot a szervezetben, mégis, amikor támad a kórokozó, a sejtes immunitás emlékszik rá vagy a vakcinára, és rögtön beindul a termelés” – magyarázta.

Müller szerint egyelőre azt sem tudni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, mert erről még nincs megfelelő adat és tapasztalat.

A kételyek eloszlatására éppen ezért sürget országos kutatást Sarkadi Balázs akadémikus, hogy pontosan tudni lehessen: a kínai Sinopharm vakcinával oltott emberek közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20210419_sinopharm_hatekonysag_harmadik_dozis

 

 

vissza a tetejére

195. szám (V. évfolyam/15.) | 2021. április 13.

 

Hitelt veszünk fel Kínától, amiből egyetemet építünk Kínának

És ez még nem minden. A Magyarországra települő kínai Fudan egyetem épületét nagyrészt kínai alapanyagból, kínai munkások építik majd fel. Nekünk csak annyi marad, hogy még a gyerekeink is fizethetik a 450 milliárdos hitel törlesztőrészleteit. 

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését.

Az erről szóló minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. A dokumentumok szerint a kínai kivitelezőnek attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást. A kormányzati dokumentumok szerint ugyanis „a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”. Vagyis már most gondoskodnak róla, hogy egy új kormány se tudja majd megállítani.

A kínai egyetem alapító okiratában a gondolatszabadságról és kutatási szabadságról szóló részeket 2019-ben a Kínai Kommunista Párt iránti hűség kinyilvánításával helyettesítették.

Az új egyetem éppen azon a területen épülne fel, ahová egy magyar diákvárost terveztek 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, ami megfizethető lakhatást biztosított volna a hazai egyetemistáknak.

Forrás: www.direkt36.hu

https://www.direkt36.hu/kinai-hitelbol-keszul-a-magyar-felsooktatas-oriasberuhazasa-a-kormany-mar-oda-is-igerte-egy-kinai-cegnek/

 

Mészáros Lőrinc a világ leggazdagabbjai között

Magyarország leggazdagabb embere az egykori gázszerelő, Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc, aki az 1,5 milliárd dollárnyi (1500 millió dollár = 450 milliárd, vagyis 450 000 000 000 forint) vagyonával került fel a világ leggazdagabb embereinek a listájára. A második leggazdagabb Csányi Sándor 20 százalékkal lemaradva követi a maga 1,2 milliárd dollárjával.

Összesen 2755 olyan ember van a világon, akinek a vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/uzlet/20210407/ket-magyar-a-forbes-milliardos-listajan-477320?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator&fbclid=IwAR0oYp301HBxeHfWuxbzLdJauvvtlw1sD0ihj09Z_AyEy-En7hD3kdZ_XbI

 

Telt házas focimeccseket vállal Magyarország

Továbbra is Budapest az egyetlen a júniusi foci-Európa-bajnokság rendezői közül, amelyik csordultig akarja tölteni a Puskás Stadiont nézőkkel az oda meghirdetett három csoportmeccsen és egy nyolcaddöntőn. A többi városban legfeljebb negyed- vagy félházzal játszanák a meccseket, csökkentve a fertőzésveszélyt. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/04/12/az-olasz-kormany-szakertoje-szerint-keptelenseg-most-megmondani-hany-nezovel-lehet-nyaron-foci-eb-t-rendezni

 

Súlyos ára lesz a hitelmoratóriumnak

Bár a bankok és a pénzügyi újságírók igyekeztek jó előre figyelmeztetni a moratórium (hitel-visszafizetési halasztás) hátulütőire, mégis a magyar ügyfelek csak most, a lezáró levelek elolvasásánál ismerik fel: ha 10 hónapig nem fizették a kamatokat, akkor nem 10 hónappal nő meg a hitelük futamideje, hanem akár 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is.

Az első moratórium 2020. március 18-tól 2020. december 31-ig tartott, de volt lehetőség a hosszabbításra is. Az első időszakról a bankok most értesítőket, úgynevezett lezáró leveleket küldenek, ezek olyan elszámolások, amit mindenki megkap, még azok is, akik amúgy továbbra is benne maradtak a moratóriumban.

A bankok azt tapasztalják, hogy nagyon sok ügyfél abban a tudatban volt, hogy az ő futamideje annyival hosszabbodik, mint amennyit a moratóriumban töltött, vagyis ha valaki haladékban volt 10 hónapig, akkor majd 10 hónappal a korábban tervezett lejárat után fut ki a hitele. Nos, nem. A futamidő évekkel is meghosszabbodhat, és a nominálisan visszafizetendő kamat milliókkal nőhet.

A szabály ugyanis az, hogy az új (moratórium utáni) törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészleteket. Vagyis ugyanannyi havi részlettel, csak tovább kell fizetni.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2021/04/08/keseru-kijozanodas-a-moratoriumos-ugyfelek-lezaro-levelet-kaptak-az-uj-hitelfelteteleikrol

 

Az általános iskolákban is félnek

Félsikernek tartják a pedagógusok, szülők és diákok, hogy legalább a középiskolákat nem nyitják ki április közepén. Ám sokak szerint pont akkora a veszély az általános iskolákban is, mint a gimnáziumokban.

A Szülői Hang nevű szervezet, a pedagógusok szakszervezetei és az ADOM Diákmozgalom ugyanazt követeli a kormánytól: halasszák el az általános iskolák megnyitását is addig, amíg nem javul a járványhelyzet az országban.

Bár érthető azoknak a szülőknek az aggodalma is, akik nem tudnak dolgozni a gyerek mellett, de ezt a kormánynak kellene kezelnie úgy, hogy pótolja a kieső bérüket, vagy legalább táppénzt ad erre az időszakra.

A tiltakozást itt lehet aláírni:
https://szabad.ahang.hu/petitions/vedd-meg-a-pedagogusokat-a-gyermekek-es-a-szulok-eletet

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Templomfelújítás a Gazdaságvédelmi Alapból

25,79 milliárd forintot költ a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból templomfelújításra − olvasható a szerdai Magyar Közlönyben. A program vezetője Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes. 

A kormány 2020 áprilisában hozta létre a Gazdaságvédelmi Alapot azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetet ellensúlyozza. Azóta többször vontak el az alapból pénzt különböző célokra, így honvédelemre, a határon túli gazdaság fejlesztésére, „nemzeti konzultáció”-ra, vadászati kiállításra, a Vár felújítására vagy az űrtevékenység támogatására.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/04/01/tobb-mint-25-milliardot-ad-a-kormany-templomfelujitasra

 

Csak oltással fékezhető meg a járvány

Ne dőljünk be az oltásellenes, tudománytalan álhíreknek, mert ezeknek nincs alapjuk, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdésének lehetőségét.

Azzal tudjuk elejét venni a járvány terjedésének, ha minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást. Ez talán az egyetlen kérdés, amelyben a kormány és az ellenzék is egyetért.

Létezik azonban egy oltásellenes kör: ők olyan téveszméket, rémhíreket terjesztenek, mint például, hogy az oltás megöl, meddővé tesz, vagy hogy chipeket ültetnek be az oltással az emberekbe. Ezeknek annyi a valóságalapjuk, mint például annak, hogy a Föld lapos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezeket egyértelműen cáfolja.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kutatói is kiálltak amellett, hogy a védőoltások a fertőző betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei. Mint közleményükben fogalmaztak, a védőoltással szemben megnyilvánuló fenntartások nem támaszthatók alá semmilyen eddig ismert orvostudományi megfigyeléssel. A védőoltások kockázatai általában eltörpülnek a hatásosságukhoz képest. A megalapozatlan és tudománytalan álhírek rontják a védőoltásba vetett bizalmat, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdésének lehetőségét. Ezért még a Facebook és YouTube is igyekszik eltávolítani az ilyen megtévesztő tartalmakat. Ön se dőljön be nekik!

Forrás: www.qubit.hu

https://qubit.hu/2021/01/05/az-mta-kutatoorvosai-deklaraljak-mindenki-oltassa-be-magat-koronavirus-ellen-aki-teheti

https://qubit.hu/2021/02/24/igy-keszulj-a-vakcinara-itt-a-qubit-oltasi-kisokosa

 

vissza a tetejére

194. szám (V. évfolyam/14.) | 2021. április 5.

 

Huszonkétezer halott és 2,4 millió oltott

Az egyik szám annyira borzalmas, hogy a világ legrosszabb országai között vagyunk vele, a másik pedig reménykeltő. Bár a kormány napokon belül enyhíteni fog a korlátozásokon, a szakértők többsége korainak és kockázatosnak tartja a lépést.

A kormány nem a járvány, hanem az oltási program alakulásától tette függővé a gazdaság újranyitását. Orbán Viktor szavai szerint ennek egyetlen feltétele az, hogy legalább 2,5 millióan kapják meg a védőoltás első adagját.

Sok szakértő értetlenül áll ez előtt, hiszen az első adag beoltása után még hosszú heteknek kell eltelnie a védettség kialakulásához. Ahhoz pedig, hogy az úgynevezett nyájimmunitás működni kezdjen, 6−8 millió embert kellene beoltani.

Különösen a tanárok sérelmezik, hogy az iskolák nyitását rendeletben rögzítették április 19-ére, miközben csak a napokban láttak hozzá az oltásukhoz. Sokan még a májusi érettségikre sem lesznek védettek.

Eközben segélykiáltások érkeznek a roma közösségből is, amely szerint a telepeken nagyon súlyos a helyzet, amit tetéz a tájékozatlanság is.

Európai viszonylatban is kirívóan szűkmarkú volt a vállalkozások és munkavállalók támogatása nálunk, ezért is követelik sokan a veszélyek ellenére is az újranyitást.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Nem oltásellenes az ellenzék!

Nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, aki lebeszélné az embereket az oltásról. De akkor miért kampányol ezzel a kormány?

„Az ellenzéki pártszövetség álláspontja egyértelmű: az oltás az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a koronavírust és visszakapjuk az életünket. Minden magyar, aki jelentkezik, kaphassa meg a védőoltást! Orbán hiába próbálja újabb hazugságkampánnyal az ellenzékre kenni a felelősséget. Arra kérünk mindenkit, éljen a védőoltás adta lehetőséggel. Mi is beoltatjuk magunkat!” Többek között ez szerepel abban a közleményben, amelyet valamennyi ellenzéki párt, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP vezetői írtak alá.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/koronavirus/2021/04/05/mi-is-beoltatjuk-magunkat-kozos-videoban-buzdit-oltasra-az-ellenzek

https://444.hu/2021/03/24/sosem-leszunk-gazdag-orszag-amig-az-allambol-elnek-a-hazai-vallalkozasok?fbclid=IwAR20fxEuJsMr30Mlv4ZNZGOyA1wC14m7JRDUpejTLcUNh4irlAYarOnkiMA

 

Elveszi az állam a hajléktalanok kórházát

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a bérleti szerződést az ingatlanra, amelyben a hajléktalan embereket ellátó kórházát működteti a főváros. Karácsony Gergely főpolgármester közölte, addig nem ürítik ki az épületet, amíg nem kapnak egy ugyanilyen minőségű ingatlant.

A bérletet azért mondták fel, hogy a kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek. Január óta tárgyal a főváros a kormánnyal és próbálja megértetni, hogy a lépés rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe, és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre.

A fővárosi hajléktalankórház egy jól felszerelt, korszerű, kimondottan egészségügyi célokra kialakított intézmény, melyben pillanatnyilag 60 beteget ápolnak. Kiürítése beláthatatlan következményekkel járhat a járvány legkritikusabb időszakában. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a döntés eszelős és embertelen. 

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-hogy-zarhat-be-korhazat-a-kormany-tombolo-jarvany-idejen-237094?system=cachefrissit&rnd=8462541?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=MN

 

Mészárostól kapja az áramot és a gázt is egész Kelet-Magyarország

Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb embere és Orbán Viktor barátja tovább terjeszkedik Kelet-Magyarországon. Márciusban övé lett a térség gázszolgáltatója. Most pedig az ő érdekeltségébe tartozó Opus Energy Kft. tulajdonába kerül a kelet-magyarországi áramszolgáltató is az E.On Hungary Zrt.-től. A Tiszántúli Áramhálózat Zrt. (Titász) vételárát nem közölték, de szakértők az ügyletet százmilliárdosra becsülik. Százmilliárd a cég eszközértéke, nyeresége az elmúlt években hatmilliárd forint körül alakult, 50 milliárdos bevétel mellett.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2021/04/01/meszarose-lett-a-kelet-magyarorszagi-aramhalozat

 

Napi 21 millió a felcsúti focialapítványnak

Orbán Viktor futballalapítványa annyi pénzt kapott az államtól 2020-ban, a járvány évében, mint még soha. A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA), illetve az akadémia profi csapatát üzemeltető Puskás FC Kft. 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolója szerint 3,85 milliárd forintos eredménnyel zárta az évet, a saját tőkéje pedig 32,93 milliárd forintra gyarapodott. Összegzésük szerint tavaly 7,5 milliárd forint közpénz (mintegy napi 21 millió forint) ment a felcsúti akadémiára a tao-támogatáson, illetve az akkreditált nemzeti sportakadémiák éves támogatásán keresztül. A magyar gazdaság szereplői ezen felül 1,67 milliárd forinttal járultak hozzá az intézmény boldogulásához.

Forrás:www.24.hu

https://24.hu/sport/2021/03/31/felcsut-foci-kozpenz-rekord-tamogatas/

 

A védőoltás és a betegségek – mire figyeljünk?

Falus András Széchenyi-díjas immunológus válaszai a leggyakoribb kérdésekre. Ez az összefoglaló természetesen csak tájékoztató jellegű, mindig a háziorvosok vagy az oltópontokon dolgozó orvosok véleménye a döntő.

Allergiás reakciók: Egymillióból egy embernek lehetnek komoly allergiás veszélyei. Mivel az oltás után rögtön jön a reakció, ezt azonnal lehet orvosolni a helyszínen. Ezért is kötelező az oltás utáni várakozás. A pollen-, étel-, por-, macska- és hasonló allergiáknak az oltás szempontjából nincsen jelentőségük.

Pajzsmirigygondok, autoimmun-betegség: Ezekre a betegségekre általában igaz, hogy akinek nyugodt állapotban van a betegsége, annak bármelyik nálunk elérhető vakcinát be lehet adni.

Magas vérnyomás: Akinek gyógyszerrel karban van tartva a magas vérnyomása, az bármelyik oltást megkaphatja.

Különféle szívbajokkal élők: A szívproblémákkal nincs semmi összefüggése az oltásoknak. Nagyon óvatosan, nagyon átgondolva, jó ütemben és dózisban az infarktuson átesettek is megkaphatják az oltást.

Várandósság: A terhesség első szakaszában nem nagyon szokták beoltani őket, de utána igen. Szoptatós anyukáknál kifejezetten előnyös, hogy az antitest átmegy az anyatejbe, és védi a babát.

Véralvadási probléma, alacsony trombocitaszám: A vírus maga is trombocitacsökkenést okoz.

Daganatos betegségek: A kemoterápia csökkenti az immunválaszt. A betegek állapota azonban hullámzó. Amikor jó állapotban van épp a beteg – például a kemoterápia eredményeképp –, akkor gyorsan beolthatják.

Mi történik azzal, aki megfertőződött, de még nem tud róla, és úgy megy oltásra? Általában semmi. Ettől csak erősebb lehet az immunreakció, olyan mintha nem két oltást kapna, hanem hármat.

Kinek nem adható semmilyen oltás? Lázas beteget például nem szabad beoltani.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

https://www.szabadeuropa.hu/a/melyik-oltasfajta-mikor-ellenjavallott/31175873.html

 

 

vissza a tetejére

193. szám (V. évfolyam/13.) | 2021. március 30.

 

Az orvosok szigorítanának, a kormány már nyitna

Miközben minden rekordot megdöntött a covid-halálozások, a betegek és a kórházakban lévők száma, a vállalkozások és az emberek egyre nehezebben viselik a bezárásokat. Okos döntések kellenének, hogy ne tetézzük tovább a bajt.

Több napon át is világelsők voltunk a halálozások számában, viszont az oltásokban az európai élmezőnyhöz tartozunk, hiszen Magyarország az Unióban nem engedélyezett vakcinákat is használ, így tudtuk beelőzni fejlettebb országokat is.

A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz, írja hétfői közleményében a Magyar Orvosi Kamara. A kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.

A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik – fogalmaz a kamara közleménye. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik.

Az orvosok a kormánytól további szigorításokat kérnek, míg a lakosságtól további önkorlátozást. Többek között javasolják, hogy húsvétkor senki ne látogasson rokonokat, ne menjenek közkedvelt kirándulóhelyekre, hetente csak egyszer vásároljanak be, kerüljék a tömegközlekedési eszközöket.

Ezzel szemben Orbán Viktor bejelentette, hogy 2.5 millió beoltottnál elkezdődhet a fokozatos nyitás. Ezt akár már április 9-én is elérhetjük. Szakértők szerint semmi nem indokolja ezt a 2.5 milliós számot, hiszen ez még nagyon messze van a nyájimmunitástól, amihez 6-7 millió védett emberre lenne szükség.

Aggodnak a tanárok is, mert bár ígéretet kaptak az oltásra, a teljes védettséget csak hosszú hetek múlva érik el, vagyis az április 19-ére tervezett iskolanyitáskor még sokan megfertőződhetnek közülük.

Forrás: www.mok.hu

https://mok.hu/hirek/mokhirek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-kozlemenye-a-sulyosbodo-jarvanyhelyzet-teendoirol

 

Repülőtér épülhet Felcsút mellett

Egy hónapja szellőztette meg Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője – aki egyben a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is –, hogy Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet.

E három község által közrefogott területnek azonban van egy negyedik oldala is, ami nem más, mint Felcsút települése. A Felcsúthoz közeli reptér témája már régóta jelen van a térségben, 2010-ben a Fejér Megyei Hírlap adott hírt arról, hogy sportreptér épülhet Bicske vonzáskörzetében, melyben már akkor a most megnevezett területet említette meg helyszínként.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/2021/03/24/repter-epulhet-felcsut-kozeleben/

 

Öt év alatt 4,3 milliárd forintot keresett Orbán Viktor apja

Hetven olyan céggel hasonlították össze az Orbán-bánya pénzügyi helyzetét a 2015 és 2019 közötti időszakban, amelyek főtevékenysége ugyanaz, mint Orbán Viktor apjáé.

A következő eredményt kapták: 2015-ben a Dolomit Kft második, 2016-ban a negyedik helyen végzett három nemzetközi tulajdonú cég mögött, de így is ők fizették a legnagyobb osztalékot a magyar hátterű cégek közül. Így volt ez 2017-ben is. 2018-ban a második, 2019-ben pedig ismét a piac legnagyobb osztalékát fizette a Dolomit Kft., amely az elmúlt öt évben a nyereséget egyszer sem forgatta vissza a vállalkozásba, hanem mindet kifizette a tulajdonosoknak

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/03/29/az-orban-banyabol-viszik-haza-a-legtobb-penzt-a-piacon

 

A sor végén kullognak a magyar fizetések

Hiába nőttek az elmúlt években dinamikusan a magyar bérek, európai összehasonlításban a rangsor végén kullogunk. „Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai alapján 2020-ban Magyarországon az Európai Unió negyedik legalacsonyabb nettó fizetését vitték haza a dolgozók. 

Tavaly az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére 9 488 euró volt. Ezzel az eredménnyel csak a letteket (9 321 euró), a románokat (8 495 euró) és a bolgárokat (6 386 euró) előztük meg. Magyarország régiós versenytársainál, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is többet keresnek a munkavállalók, mint honfitársaink.

Sőt, a magyar fizetések, hiába emelkedtek átlagosan 9 százalékkal tavaly forintban, euróra átváltva egy százalékos csökkenést lehetett tapasztalni a 2019-es évhez képest. Ennek azaz oka, hogy a magyar fizetőeszköz értéke nagyobb arányban gyengült, mint ahogyan a bérek növekedtek.

Dobogós helyet sikerült viszont elérnünk az adózás tekintetében. A magyar bérekre rakódó adóteher 43, 6 százalék, ennél intenzívebben már csak Belgiumban (44,1 százalék) és Németországban (45 százalék) sarcolják a fizetéseket. Egyedül abban állunk jobban nemzetközi összehasonlításban, ha valaki több gyermeket nevel, illetve ha az átlagnál sokkal jobban keres, mert ezekben az esetekben kisebb az elvonás mértéke.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-sor-vegen-kullognak-a-magyar-fizetesek-a-kemeny-allami-sarc-miatt/31159440.html

 

Elveszi az állam a hajléktalanok kórházát

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felmondta a bérleti szerződést az ingatlanra, amelyben a hajléktalan embereket ellátó kórházát működteti a főváros.

A bérletet azért mondták fel, hogy a kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek. Január óta tárgyal a főváros a kormánnyal és próbálja megértetni, hogy a lépés rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorná veszélybe és újabb terheket rakna az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a döntés eszelős és embertelen. 

A fővárosi hajléktalan kórház egy jól felszerelt, korszerű, kimondottan egészségügyi célokra kialakított intézmény, melyben pillanatnyilag 60 beteget ápolnak. Kiürítése beláthatatlan következményekkel járhat a járvány legkritikusabb időszakában.

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-hogy-zarhat-be-korhazat-a-kormany-tombolo-jarvany-idejen-237094?system=cachefrissit&rnd=8462541?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=MN

 

Jó tudni a covid-betegségről

Itt ellenőrizheti, hogy nyilvántartják-e Önt oltandóként

Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk beérkezett-e. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

A regisztráltnak ehhez elég megadnia a TAJ-számát és a születési dátumát, amelynek elküldése után a képernyőn egy IGEN vagy NEM üzenetet fog látni.

IGEN – Ez azt jelenti, hogy Önt nyilvántartják, mint oltandó személyt.

NEM – Az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg.

 

A favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

A favipiravir az egyik olyan ígéretes gyógyszer, amely még korai stádiumban megállíthatja a betegséget. Ezért fontos, hogy mindenki megismerje.

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegeknek adható, ha abba a beteg beleegyezik. A gyógyszert ingyenesen lehet kiváltani.

A favipiravir-terápia akkor hatásos, ha időben alkalmazzák.

A gyógyszert használó betegek átlagosan 4 napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig, 91 százalékuknál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál. A favipiravir használata mellett átlag 4,2 nap helyett 2,5 nap alatt múlt el a láz.

A készítményt hétvégén is felírhatja például az alapellátási ügyeletben dolgozó olyan orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít.

A betegek otthoni gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

 

Oltás után még hetekig nem vagyunk védettek

A leggyakoribb probléma, hogy az első vagy második oltás után csökken a fegyelem, mert az a tévképzet él az emberekben, hogy azonnal immunisak lesznek a vírusra. Erre a kutatások szerint legalább két hét szükséges, de akár 3 hét is kellhet, hogy az ígért hatékonyságot elérje a vakcina. Eddig az időpontig ugyanannyi esélye van elkapni a vírust, mint akit nem oltottak be.

 

 

vissza a tetejére

192. szám (V. évfolyam/12.) | 2021. március 23.

 

Ön nyertese vagy vesztese Orbán 11 éves kormányzásának?

Ezt kérdezték a közvélemény-kutatók abban a felmérésben, amit Bige László nagyvállalkozó rendelt meg. Az a meglepő eredmény jött ki, hogy az ország lakosságának mindössze 12 százaléka érzi úgy, hogy egyértelműen jól járt a Fidesz kormányzásának idején.

A szokatlanul magas, 5000 fő megkérdezésével, a Závecz Research Intézet által készített kutatás eredményeire azért érdemes odafigyelni, mert ezek már nagyon pontos képet mutatnak az ország állapotáról.

A kutatás első megállapítása, hogy a magyarok többsége negatívan tekint az országban zajló folyamatokra, és elsősorban a politikai oldalak határozzák meg az emberek helyzetértékelését. Ahogy haladunk a kisebb településkategóriák felé, úgy növekszik az optimista válaszadók száma (Budapesten 37%, a falvakban 47% gondolja azt, hogy az országban jó irányban mennek a dolgok). A legtöbb optimista Nyugat-Dunántúlon van, a legtöbb elégedetlen pedig Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön.

Csupán a magyarok tizede (12%) érzi magát a Fidesz-kormányzás nyertesének, az alacsonyan képzettek érzik leginkább, hogy veszítettek az elmúlt évek kormányzása miatt. Figyelemre méltó, hogy Fidesz-szavazóknak is csak a negyede (27%) érzi úgy, hogy a Fidesz-kormányzás nyertesei közé tartozna, és még a fideszesek 16 százaléka is a vesztesek közé sorolja magát.

Mit éreznek az emberek a legfőbb problémának ma Magyarországon? A kutatás szerint „a megélhetés magas költségei, az alacsony fizetések és az egészségügy dominálják az emberek országos problématérképét az összes politikai és lakóhelyi csoportban”.

A korrupció az ellenzéki és a nagyvárosi szavazók számára jelent fontos problémát. A bevándorlást a fideszesek és a kistelepülésen élők említették többen, de a migráció nem fért be az első tízbe. Többen említették problémaként az alacsony nyugdíjakat, a társadalmi egyenlőtlenségek problémáit vagy a lakhatás költségeit.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/03/12/bige-laszlo-milliardos-politikai-kutatas-ellenzek

 

Addig mi nyaralgatunk…

Ha Mészáros Lőrinc dubajozni járhat, akkor Kaszanyi József, Mende polgármestere, egy választott politikus, miért ne tanulmányozhatná a Tanzániához tartozó turistaparadicsomban, Zanzibár szigetén az ottani járványvédelmet?

„Tanganyika (Tanzánia), Maldív-szigetek, Dubaj – ezekről a helyekről hozzák be honfitársaink a veszélyes mutációkat. Ezeket az utakat halasszák el, mert olyan mutánsokat hozhatnak haza, amik bajba sodorhatnak másokat” – figyelmeztette Orbán Viktor az elitet március 15-én egy rádióinterjújában. De úgy tűnik, hiába.

Sem Mészáros Lőrincet, sem másokat nem hatott meg a miniszterelnök kérése. Mészáros és új barátnője a március 15-e körüli hétvégén járt magán-luxusrepülőgéppel Dubajban.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kulfold/2021/03/22/koronavirus-zanzibar-tengerpart-mende-polgarmester-kaszanyi-jozsef-hadhazy-akos-orban-viktor/

 

Durván drágulnak az élelmiszerek

Elszálltak az árak az elmúlt hónapokban, átlagosan 17-20 százalékkal drágult néhány alapvető élelmiszer. Ezt legjobban a minimálbérből élő családok és a kisnyugdíjasok szenvedik meg.

A tíz leginkább dráguló termék mind éves, mind havi összehasonlításban jócskán meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal által mért átlagos inflációt. Ezeknél az élelmiszereknél a drágulás átlagosan 17,6 százalék. A napraforgó-étolaj 32, az alma 26, a rizs 18, a fehér kenyér 15, a kristálycukor 11 százalékkal kerül többe. De a népszerűbb cigaretták ára is 16 százalékkal nőtt, miközben a benzin ára már az egekbe szökik.

Forrás: www.penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/arbomba-robbant-a-magyar-boltokban-ez-kerul-20-30-szazalekkal-tobbe-mint-2020-ban.1112128.html

 

Hallgassuk interneten a Klubrádiót!

Az egyetlen független közéleti rádió frekvenciájának elvétele lehetőség is. Ha sok ember megtanulja az internetes rádiózást, akkor akár többen is hallgathatják, mint amikor csak a főváros környékén volt fogható. Mindent megtudhat erről a www.klubradio.hu/atallas oldalon, illetve a Facebookon „Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport”-ban.

 

A járvány idején is dőlt a pénz a sportba

Egy év alatt, 2020. március 20. és 2021. március 19. között az Orbán-kormány összesen 288,6 milliárd forintot csoportosított át rendeleti úton sporttal összefüggő célokra. Vagyis az összes dolgozó magyar ember adójából fejenként 62 ezer forintot vettek el erre a célra.

Tavaly március 20-án csoportosított át először 514 millió forintot sportcélokra a kormány, azóta az 561-szeresét szórták ki erre a célra.

Ez az összeg több, mint amennyit a munkanélküliek segélyezésére (álláskeresési járadék) és a közmunkaprogramokra összesen szánt a Fidesz-kormány.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/gazdasag/2021/03/22/valsag-idejen-is-289-milliard-forint-ment-sporttamogatasra/

 

Túl drágán működik az állam

Magyarország költött a legtöbbet az állam működésére az Európai Unió statisztikai hivatalának március elején publikált adatai alapján 2019-ben. Míg a tagállamok átlagosan a nemzeti össztermékük 5,8 százalékát fordították kormányzati kiadásokra, nekünk 8,2 százalékkal sikerült mindenkit megelőznünk.

Emlékeztetnek, hogy a magyar állam működési költsége mindig kirívóan magas volt: 2010-ben a GDP 9,3 százalékát szippantotta fel a bürokrácia, a csúcs pedig a 2013-as 10,2 százalék volt.

A magyar állam messze átlagon felül költ a gazdaság támogatására is, mert amíg az EU-ban átlagosan a GDP 4,3 százaléka, addig nálunk 7,3 százalék jutott erre.

Közben az átlagnál jóval kevesebb jut a környezetvédelemre, a szociális kiadásokra és az egészségügyre. A magyar állam egészségügyi ráfordításai az elmúlt tíz évben a GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára estek vissza, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/2021/03/22/a-magyar-kormany-mukodik-a-legdragabban-az-eu-ban/

 

Háziorvosi tanácsok Covid-gyanú esetén

Egyre több a beteg, ezért mindenkinek fontos tudni, hogy ha a családjában vagy az ismerősei körében merül fel a Covid gyanúja, akkor mik a legfontosabb teendők.

Amikor Covid-gyanú felmerül, azonnal jelentkezzenek a háziorvosnál. Ő rendeli meg a tesztet, a mentők 2-4 nap múlva egyeztetnek időpontot otthoni mintavételre, vagy felajánlanak egy mintavételi pontot, ahova elmehetnek saját autóval a felajánlott időpontban.

A mentősök mindig végeznek gyorstesztet, ha az pozitív, akkor azt jelezniük kell orvosuknak, de ha negatív, azt is jelezzék! A mintákat továbbküldik laborba is, és így 2-3 nap múlva lesz csak meg a PCR-eredmény, amit az orvos csak akkor láthat a rendszerben.

A betegek is megnézhetik a saját eredményüket az eeszt.gov.hu oldalon, az ügyfélkapujukba belépve.

Minden esetben sokat kell pihenni. A gyógyszerek közül érdemes szedni: 2 x 1000 mg C-vitamin, 2 x 3000 egység D-vitamin, reggel 100 mg cink (nem elírás, ilyen sok kell), este 100 μg szelén, este 100 mg Aspirin protect, este 20 mg Quamatel mini, grapefruitmagcsepp 2 x 20 csepp.

Ha köhögés van, akkor a sok folyadék mellett Ambroxol napi 3-szor. Ne háton, hanem oldalt vagy hason feküdjenek.

Gyengeség, fájdalom esetén Algopyrin 500 mg, Paracetamol 500 mg, max. 3-3 x.

Torokfájásra Strepfen/Tantum verde torokspray, gyakori sós vizes gargalizálás mellett.

Ami még hasznos lehet: Szaturációmérő = pulzoximéter, sok okosórán is van ilyen funkció, normális: 95–100%

Két-három naponta számoljanak be telefonon vagy e-mailben háziorvosuknak, hogy hogy vannak, de állapotrosszabbodás esetén hamarabb.

Kritikus állapotot jelent a napokig tartó, csillapíthatatlan 39 fok feletti láz, a légszomj, a kevés folyadékbevitel, ilyenkor kórház megfontolandó.

Forrás: www.budaorsiinfo.hu

https://www.budaorsiinfo.hu/blog/2021/03/12/koronavirus-nehany-jo-tanacs-covid-betegseg-gyanu-esetere/

 

vissza a tetejére

191. szám (V. évfolyam/11.) | 2021. március 16.

 

Vigyázzunk magunkra és másokra!

Annyi a beteg a kórházakban és a lélegeztetőgépeken, hogy az egészségügy tényleg a teljesítőképessége határára ért. Csak a szabályok szigorú betartása és a társas kapcsolatok radikális csökkentése enyhíthet ezen a helyzeten. És persze a tömeges oltások.

A mellékelt ábrán a Washingtoni Egyetemen belül működő egészségügyi kutatóintézet előrejelzése látható. Csak reménykedhetünk, hogy a becsléseik túlzók és alaptalanok, de az ő számításaik szerint a covidjárvány magyarországi harmadik hullámában a következő hetekben a napi halálozási szám folyamatosan növekedni fog, és április elején tetőzik majd. A jövő hónap első napjaiban akár 520 ember is belehalhat naponta a koronavírus-fertőzésbe. Előrejelzésük szerint április 1-jére a halálos áldozatok száma meghaladja a 24 600-at, május 1-jére megközelítheti a 36 ezret, június 1-jére pedig a 40 ezret.

Bízzunk benne, hogy felelős viselkedéssel megfékezhető ez az ijesztő tendencia.

A hétvégi adatok szerint a kórházi ellátást igénylők száma 9300, míg a lélegeztetőgépre szorulók száma 1008. Vagyis már minden tízedik beteg légzését gépekkel kell támogatni. Ennyien még soha nem szorultak egy időben orvosi segítségre. Korábban ezt a határt jelölték meg a szakértők, amit még tisztességes színvonalon el tud látni az egészségügy.

Ezért is érthetetlen, hogy miért utasítja el a kormány az önkormányzatok felajánlásait, hogy újabb tágas és biztonságos oltópontokat hoznának létre.

Forrás: www.hvg.hu, www.telex.hu

https://hvg.hu/tudomany/20210309_koronavirus_covid19_statisztika_ihme_elorejelzes

https://telex.hu/koronavirus/2021/03/15/jarvanyugyi-adatok-koronavirus-magyarorszag-korhaz

 

Rejtélyes közvetítő cég a kínai vakcina beszerzésénél

Van olyan nyugati oltóanyag, aminél 17-szer drágábban vesszük a kínai oltást. Az orosz vakcina beszerzéséhez nem kellett közvetítő cég, a kínainál viszont közbeiktattak egyet.

A kínai és orosz vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tette közzé Facebook-oldalán. A dokumentumokból kiderül, hogy az orosz vakcinák beszerzése közvetítő beiktatása nélkül történik, addig a kínai Sinopharm-vakcinák beszerzésére egy rendkívül zavaros hátterű céggel kötött szerződést a magyar állam, miközben közvetlenül a gyártóval is megállapodhatott volna. Az orosz vakcinákért 19,9 dollár, míg a Sinopharmért 30 euró + 5 százalék áfát fizet a magyar állam. A beszerzést a Danubia Pharma Kft. bonyolítja – írja 24.hu hírportál.

Más lapok értesülései szerint a kínai oltóanyagot a magyar kormány 40 százalékkal drágábban szerzi be, mint például az afrikai Szenegál. De a latin-amerikai Peru is sokkal olcsóbban jutott hozzá.

Egyébként az AstraZenecát 1300 forintért vesszük, a Pfizert 8800-ért, a Modernát 11000-ért, a SzputnyikV-t 6200-ért, míg a kínai Sinopharmot 23000-ért.

Kísértetiesen hasonló dolgok történnek vakcina ügyben, mint a lélegeztető gépeknél. Akkor is mi voltunk az egyik olyan ország, amelyik a legdrágábban jutott hozzá a kínai lélgeztetőgépekhez, amelyekből sok ezer ma is eladhatatlanul és használatlanul porosodik valamilyen raktárban.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kulfold/2021/03/13/koronavirus-kinai-vakcina-sinopharm-55-milliard-forint-beszerzes-magyar-ceg/

 

Miért veszítettünk el 5000 orvost és ápolót?

Hiába a jelentős béremelés az orvosoknak és a nemes szándék a hálapénz megszüntetésére, valami mégis félrement. Sok ezer egészségügyi dolgozó lépett ki a munkahelyéről március elején, éppen a járvány legdurvább időszakában.

Orbán Viktor tavaly ősszel teljesen váratlanul megállapodott az orvosi kamarával, de a parlament elé kerülő törvényben már a bértábla sem az volt, amiről a kormányfő megegyezett velük.

Az elfogadott jogszabály alapján készülő új szerződések pedig fontos pontokat nem tartalmaztak, a kórházi vezetők számos kérdésre nem tudtak választ adni, csak felfelé mutogattak. Sok orvosnak és ápolónak elege lett ebből, és távoztak az egészségügyből.

Pedig csak annyit kellett volna tenni – amit kértek is az orvosok –, hogy pár hónappal halasszák el ennek a fontos törvénynek a bevezetését, és nyugodt körülmények között tisztázzák a félreértéseket. Ha hallgatott volna rájuk Orbán Viktor, akkor most 5000-rel több ember állhatna a súlyos betegek ágya mellett.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

A nyugdíjasok 12 pontos követelése

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa 12 pontba foglalt követeléscsomagot adott át az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok vezetőinek. Az idősek a nyugdíjrendszer teljes átalakítását követelik mind a jelenlegi kormánytól, mind a hatalomra készülő ellenzéktől.

A követelések között szerepel a nettó átlagbér és az átlagnyugdíj arányának folyamatos közelítése. Emberhez méltóbb, egészségesen megélhető nyugdíjaséveket szeretnének; az időskori anyagi, lakhatási, szociális és egészségügyi biztonság megteremtését; a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszaállítását; az azonos életút után különböző időpontban nyugdíjba vonulók indokolatlan nyugdíj-különbözőségének korrigálását; a kiugróan magas jövedelmek utáni járulékplafon bevezetését, a szolgálati idő kiszámításának pontosítását, az arányosság megteremtését; az induló nyugdíjak megállapítási módszerének módosítását.

Forrás: www.azenpenzem.hu

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/ezeket-kovetelik-a-nyugdijasok/7568/

 

Tegyük országossá a Klubrádiót!

Az egyetlen független közéleti rádió frekvenciájának elvétele lehetőség is. Ha sok ember megtanulja az internetes rádiózást, akkor akár többen is hallgathatják, mint amikor csak a főváros környékén volt fogható. Mindent megtudhat erről a www.klubradio.hu/atallas oldalon, illetve a Facebookon „Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport”-ban.

 

Hogyan készüljünk a védőoltásra?

Hivatalos közlés szerint jelenleg a regisztrált idősek oltása zajlik. Az orvosok Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V, illetve Sinopharm oltóanyagot használnak.

Ki értesíti az oltandókat?

Az oltásra postai úton vagy interneten regisztráltak listáját a háziorvosok heti frissítéssel kapják meg. Ők döntenek arról, hogy behívott személy oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást). Arról is ők határoznak, hogy oltóponton vagy háziorvosi rendelőben történik-e a vakcina beadása.

Hogyan zajlik az oltás?

Az orvos kikérdezi és megvizsgálja az oltandó személyt, majd ki kell tölteni néhány dokumentumot, pl. a hozzájárulási nyilatkozatot. Az oltást a felkarba adják, majd 30 percig a helyszínen kell maradni, hogy megfigyeljék, fellép-e oltási reakció. Az első oltás alkalmával közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie és a továbbiakban is megőriznie.

Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?

A védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált bizonyos fokú védettséget, de a teljes védelem csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.

Milyen oltási reakciók léphetnek fel?

A leggyakoribbak: duzzanat a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz. Nagyon ritkán előfordulhat: hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak, és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

Mit tegyek, ha regisztráltam a védőoltásra, de még nem hívott a háziorvos?

Azt ígérik, hogy mindenki sorra fog kerülni, aki jelentkezett védőoltásra. Az oltás ütemét a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége határozza meg.

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/koronavirus-hogyan-kell-keszulni-az-oltasra-hogyan-zajlik-a-beadas/b8855pr

 

vissza a tetejére

190. szám (V. évfolyam/10.) | 2021. március 9.

 

A józan ész szabadsága

Március 15., a független sajtó napja

Csak ott van valódi politikai verseny a pártok között, ahol a sajtó szabad. Csak ott van következménye a hatalom visszaéléseinek, a lopásnak, a hazugságnak, ahol a sajtó szabad. Csak ott veszik komolyan a választópolgárokat, ahol a sajtó szabad. Az a kormány, amely nem tiszteli a sajtót, az nem tiszteli a választópolgárokat, és retteg a hatalma elvesztésétől.

„Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.” Így indul az 1848. március 15-én közzétett 12 pont a forradalom követeléseiről. Minden más, mint például az önálló magyar kormány és a törvény előtti egyenlőség, csak ez után következik. A márciusi ifjak minden bizonnyal tisztában voltak vele, hogy csak a nagy tömegeket elérő szabad szó biztosíthatja, hogy a választópolgárok megalapozott döntéseket hozzanak és a mindenkori kormány kritizálható és számonkérhető legyen anélkül, hogy ezzel bárki az állását vagy a jövőjét kockáztatná.

Aki elolvassa a megyei napilapot, meghallgatja a Déli krónikát a Kossuth rádióban, megnézi a Tényeket a TV2-n, megnéz néhány beszélgetést az M1 esti műsorában, sőt még az Origón is rákattint a vezető hírekre, joggal hiheti, hogy mindent megtett az alapos tájékozódás érdekében. Ennél többet senkitől nem lehet elvárni, sőt talán ennyit sem. Mégis, a helyzet az, hogy hiába hosszú ez a lista, ezekből a sajtótermékekből csak egyetlen álláspont, mégpedig a kormány és a Fidesz álláspontja ismerhető meg. Mindezek a sajtótermékek, és még rengeteg másik, a Fideszhez köthető üzletemberek tulajdonában vannak, jelentős részben állami támogatásból, adóforintokból működnek, és csak azokkal a témákkal foglalkoznak, azokat a szavakat használják, azokat a szakértőket szólaltatják meg, amelyeket/akiket egy minisztériumban vagy egy pártirodában találnak ki számukra.

Ma nem ülnek szigorú tekintetű cenzorok sötét irodákban, hogy kitöröljék a veszélyes vagy a hatalomnak nem tetsző információkat. De az is cenzúra, ha az állam képviselői nem állnak szóba azokkal az újságírókkal, akik még valódi kérdéseket mernek feltenni valódi problémákról. Az is cenzúra, ha az utolsó kormánykritikus rádió – a Klubrádió – két jelentéktelen hiba miatt nem használhatja tovább a frekvenciáját, miközben más rádiók ugyanilyen hibák ellenére zavartalanul folytathatták a működésüket. Az is cenzúra, ha a kormányt támogató sajtótermékek sok milliárd forintnyi állami támogatást kapnak mindannyiunk pénzéből, amiből viszont semmi nem jut a kormányt kritizálni merő tévéknek, rádióknak, hírportáloknak.

Követelnünk kell-e tehát ma a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését? Igen, sajnos minden okunk megvan rá. Nagy a felelősség mindannyiunkon, hogy ne hagyjuk magunkat becsapni, ne hagyjuk, hogy nem létező problémákkal és ellenségekkel tereljék el a figyelmünket a valódi nehézségekről. Beszélgessünk, vitatkozzunk, az utcán, a Facebookon, a vonaton, becsüljük meg a tisztességes újságírókat, és főleg: használjuk a józan eszünket. Így maradhatunk önálló, döntésképes választópolgárok.

Polyák Gábor egyetemi docens, médiakutató

 

Az egész országban lesz előválasztás – de mi az?

Egy új, demokratikus módszerrel szeretné kiválasztani az ellenzéki oldal azt a jelöltet, akit mindenki támogat majd egy-egy adott választási körzetben, hogy egyedül mérkőzzön meg a Fidesz jelöltjével a 2022-es országgyűlési választáson. Ugyanezen a módon akarják kiválasztani az ellenzéki szavazók segítségével a közös miniszterelnök-jelöltet is.

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő hat párt, a Párbeszéd, DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP megállapodott arról, hogy mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás.

A koronavírus-járvány miatt a több hétig tartó előválasztás augusztus közepén indul, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják majd ki. Azok is szavazhatnak majd, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot.

Az előválasztás intézményét már alkalmazták egyszer, így választották ki Budapesten Karácsony Gergelyt, aki aztán le is tudta győzni a másik főpolgármester-jelöltet, Tarlós Istvánt. Most próbálják majd ki először országos méretekben is.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/02/28/ellenzek-elovalasztas-2022-menetrend

 

Civilek nélkül nem megy

A Civil Választási Bizottság célja, hogy független, pártatlan, az előválasztásokat elősegítő és ellenőrző intézményként növelje az előválasztás intézményébe vetett közbizalmat. Célja továbbá garantálni az átláthatóságot a szavazók számára és esélyegyenlőséget biztosítani a jelöltek között.

A Civil Választási Bizottság alapítói: az aHang, a Számoljunk együtt Mozgalom, a Nyomtass te is! mozgalom, az ELEGY, a Tabumentes Egyesület, a Civilek a Demokráciáért Egyesület és a Főnix Mozgalom. A bizottság elnöke Magyar György ügyvéd.

A Nyomtass te is! mozgalom azt vállalta, hogy a legkisebb településekre is eljuttatja az előválasztással kapcsolatos információkat. Így biztosítható, hogy mindenki részt vehessen például az új miniszterelnök kiválasztásában.

HA ÖN IS SEGÍTENI AKAR AZ ELŐVÁLASZTÁS LEBONYOLÍTÁSÁBAN, JELENTKEZZEN ITT: nyomtassteis@nyomtassteis.hu

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/03/02/magyar-gyorgyek-bejelentettek-hogy-segitik-az-ellenzeki-elovalasztast

 

Nők a Covid-védekezés frontvonalában

Sokan vannak, akik tavaly március óta otthonról, viszonylagos védettségben dolgozhatnak, de sok helyen ez nem valósítható meg. A járvány több szempontból is hátrányosan érinti a nőket. A kórházakban, idősotthonokban, óvodákban, iskolákban dolgozók fokozottan ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, így kell végezniük a munkájukat. A járvány más következményei által sújtott ágazatokban is magas a nők aránya: sokan veszítették el állásukat a vendéglátóiparban, a turizmusban vagy a kereskedelemben.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/03/04/koronavirus-karanten-statisztika-alkoholfogyasztas-szuletesek-vecepapir-nok-internet-iroda

 

 

vissza a tetejére

189. szám (V. évfolyam/9.) | 2021. március 2.

 

Túlélési esélyek megyénként

Két megyében ugrik ki a többinél is jelentősebben a többlethalálozás tavaly év végén: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nógrádban.

A hivatalos koronavírus-honlapon valamiért egyáltalán nincs adat arról, hogy megyénként hányan haltak meg a járvány során.

A Központi Statisztikai Hivatal oldalán találunk adatot arról, hogyan alakult Magyarországon megyénként az összhalálozás hetente, illetve negyedévente. Ezekben a statisztikákban ugyan nincs feltüntetve a halálozás oka, de arra lehetőséget ad, hogy kiderüljön, mennyivel többen haltak meg a megyékben az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Szabolcsban 69 százalékkal többen haltak meg 2020 utolsó három hónapjában, mint 2019-ben. Pedig lakosságarányosan ekkor messze nem Szabolcs volt a legfertőzöttebb megye. A fertőzöttek száma aztán február elejére berobbant Szabolcsban is.

Magyarországon a tavalyi év utolsó két hónapja volt a leghalálosabb az elmúlt 20 évben.

Ha a regisztrált fertőzöttek számát lakosságarányosan nézzük, akkor a negyedik negyedévben Nógrádban volt a legtöbb igazolt új koronavírusos beteg. A sok betegre sok áldozat is jut, a többlethalálozási listán Nógrád a második Szabolcs mögött.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/02/16/messze-szabolcs-szatmarban-volt-a-legrosszabb-a-covid-fertozottek-tulelesi-eselye-budapesten-a-legjobb

 

Tízszeresére nőttek a kézilabda-Eb költségei

Eddig nettó 131 milliárd forintba került a 2022-es férfikézilabda-Európa-bajnokság az adófizetőknek. Ehhez képest Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon. A tervezett összeg azonban 3 év alatt a tízszeresére nőtt, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak.

Az Európa-bajnokság döntőjét a 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik majd meg. A fővárosi csarnok már javában épül: a gigantikus méretű létesítmény jelenlegi ára nettó 78,7 milliárd forint. Ez azonban nem a teljes összeg, csak maga a kivitelezés.

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/2021/02/10/tizszeresere-dragult-a-kezilabda-eb-a-tervekhez-kepest-kormanykozeli-epitocegek-profitalnak/

 

Kétszer annyiba kerülnek az ingatlanok, mint tíz éve

Az elmúlt évtizedben több mint 90 százalékkal növekedtek az ingatlanárak – derült ki az Eurostat kimutatásából. Hazánkat csak Észtország előzi meg az áremelkedés tekintetében. A statisztikából az is kiderül, hogy a bérleti díjak kevésbé, „csak” 45 százalékkal nőttek 2010 óta.

Az elmúlt 10 évet úgy lehet leírni az ingatlanpiacon, mintha egy hullámvasúton ültünk volna. 10 évvel ezelőtt még érezhető volt a devizahitelből táplált lendület az ingatlanpiacon. Több mint 20 ezer lakás épült még 2009-ben, és 2010–2011-ben, ahogy begyűrűzött a lakáspiaci válság, úgy az árak is elkezdtek csökkeni. A válságból 2015-ben kezdett el kilábalni a lakáspiac, ezt pedig az egyre gyorsabban emelkedő árak írták le a legjobban.

A környező országokban jóval kisebb volt az áremelkedés, azonban a szomszédainknál 10 évvel ezelőtt jellemzően eleve magasabbak voltak az ingatlanárak.

Több mint 7 évig meg kell spórolnia a teljes fizetését egy átlagos magyar embernek, ha egy 70 négyzetméteres lakáshoz hozzá szeretne jutni – ez derült ki a Deloitte 2019-es kutatásából.

Forrás: www.atv.hu

http://www.atv.hu/belfold/20210227-kozgazdasz-a-kormany-csak-politikai-frazisok-szintjen-segiti-az-emberek-lakashoz-jutasat/hirkereso

 

Nem kerül be az oltási igazolványba, hogy melyik vakcinát kaptuk

A védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet a hétvégén úgy módosították, hogy a dokumentum nem mutatja majd, hogy honnan származó, melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen. Sokak szerint ez a döntés veszélyezteti a külföldi utazásokat, de a fő baj, hogy egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Félő, hogy a kormány azért határozott így, mert Lengyelország már be is jelentette: a beutazókra 14 nap karantén vár, ha az orosz vagy kínai vakcinával oltották őket. Bár az Európai Unió még nem döntött, de többen is úgy nyilatkoztak, csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Sőt, az Európai Bizottság elnöke a múlt heti uniós csúcson világossá tette, hogy az európai igazolványnak tartalmaznia kell, hogy kit mikor és mivel oltottak be.

További súlyos kérdéseket vet fel, hogy ha az oltási igazolványból hiányoznak ezek az adatok, akkor egy esetleg későbbi mellékhatás vagy betegség esetén hogyan juthatunk majd hozzá ezekhez a létfontosságú információkhoz.

Forrás: www.telex.hu, www.nepszava.hu

https://telex.hu/koronavirus/2021/02/28/oltas-tipusa-nem-fog-szerepelni-az-igazolasban

https://nepszava.hu/3111475_ujhelyi-a-vedettsegi-igazolas-modositasanak-visszavonasat-surgeti

 

Ezeket vette el a dolgozóktól az Orbán-kormány

„Amilyen a magyar munkások öntudata, olyan az ország tartása” – dicsérte egy rendezvényen a miniszterelnök éppen azokat az embereket, akiket a legkevésbé sem becsült meg az elmúlt években. A Magyar Szakszervezeti Szövetség pontokba szedte a dolgozók sérelmeit.

– A kormány elvette az emberektől a sztrájkhoz való jogot.

– A munkaadóknak kedvezve drámaian megcsonkította a cafeteriarendszert, amellyel némileg ellensúlyozni lehetett az alacsony béreket.

– Kivette a Munka törvénykönyvéből azokat a részeket, amelyek védték a dolgozókat a munkavállalókkal szemben.

– Megszüntette a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget.

– Bevezette a rabszolgatörvényt, amelynek alkalmazásával korlátlanul dolgoztathatják az embereket.

– Szétverte, felaprózta a szakszervezeteket, hogy a munkavállalókat tökéletesen kiszolgáltassa a cégek vezetésének.

– Idén mindössze 3,6 százalékkal emelte a legkevesebbet kereső emberek minimálbérét.

– Nem adott bértámogatást a járvány idején állástalanná lett embereknek.

– Nem engedi meghosszabbítani az Európában kirívóan alacsony, három hónapos álláskeresési időt, és nem emeli meg a méltatlanul kevés munkanélküli-támogatást.

A Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne a magán-nyugdíjpénztárak szétverése, az emberek öngondoskodásra felhalmozott pénzének, összesen 3000 milliárd forintnak az eltüntetése.

Forrás: www.szakszervezetek.hu

(https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/25460-maszsz-a-miniszterelnok-figyelmebe-ajanljuk)

 

vissza a tetejére

188. szám (V. évfolyam/8.) | 2021. február 23.

 

Orbán faluja 22-szer több turisztikai támogatást kapott, mint az összes ellenzéki vezetésű város együttvéve

Az 1700 lakosú Felcsútra 1 milliárd 500 millió forint jutott (tehát majdnem 1 millió forint lakosonként) a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából. Ez sokszorosa annak, mint amit az ellenzéki vezetésű városok összesen kaptak.

Miközben a fideszes vezetésű önkormányzatok 32 milliárd forintot kaptak, addig az ellenzékiek 68 millió forintot, ez 470-szeres különbség.

A fideszes vezetésű települések közül például Debrecen 5 milliárd 200 milliót, Balatonfüred 6 milliárd 300 milliót, Esztergom 5 milliárdot, de még Csurgó is 3 milliárdot kapott. Hercegkútnak és Felcsútnak egyenként 1 milliárd 500 millió forint jutott.

Miközben csupán három ellenzéki vezetésű település kapott pénzt, Miskolc 8 milliót, Baja és Szentendre 30-30 millió forintot. Ez áll szemben a 32 milliárddal.

A 470-szeres eltérés azért is elképesztő, mert a 10 ezer főnél nagyobb városokat nézve nagyjából ugyanannyi ember él ellenzéki vezetésű településeken (2 millió 800 ezer), mint kormánypárti vezetésűekben (3 millió).

Karácsony Gergely főpolgármester is azt jelezte, hogy Budapestre alig jutott a támogatásból, pedig a Magyarországra érkező turisták egyharmada a fővárosba megy, és a turizmusból származó állami összbevétel fele tőlük származik.

Forrás: www.g7.hu

https://g7.hu/kozelet/20210219/a-fideszes-telepulesek-kozel-500-szor-tobb-turisztikai-tamogatast-kaptak-mint-az-ellenzekiek/

 

Ketyegő bomba a hitelmoratórium

Jelentősen nőtt tavaly a magyar cégek és háztartások hitelállománya. Az igazság pillanata júliusban jön el, amikor lejár a hitelek törlesztésének felfüggesztése (moratórium), és többen szembesülhetnek fizetési problémákkal.

A háztartások hitel- és egyéb tartozása tavaly év végére csaknem 1200 milliárd forinttal nőtt. Ez főként a fogyasztási és egyéb hitelek miatti adósságok 730 milliárd forintos emelkedésének következménye, de a lakáshitelek miatti tartozás is 409 milliárd forinttal lett több. A bankok várakozásai szerint a moratórium kifutásával ugyanakkor emelkedhet a nem törlesztő ügyfelek aránya.

A Nemzeti Bank adataiból annyit már látni, hogy a moratóriumban részt vevő mintegy 1,5 millió lakossági adós szociális helyzete kedvezőtlenebb, mint a törlesztést folytatóké. Többen élnek kisebb településeken, jellemzően alacsonyabb végzettségűek, több köztük – 15 százalék – a vállalkozó és a részmunkaidős dolgozó. Anyagi körülményeik is rosszabbak, kevesebb a megtakarításuk: a moratóriumban lévő háztartások több mint felének 300 ezer forintnál alacsonyabb a jövedelme. A törlesztés felfüggesztését választó mintegy 60 ezer vállalkozás negyede számított legalább 30 százalékos bevételkiesésre.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3110299_ketyego-bomba-a-hitelmoratorium

 

Katonai mesterszakácsok főznek Orbánnak

A volt karmelita kolostor – ahol a miniszterelnök irodája is van – menzáját 2021 januárjától már nem a Gundel étterem üzemelteti, hanem az érdekes nevű Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. Mostantól a szakácsolimpián díjakat nyert katonaszakácsok főznek Orbán Viktornak.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/02/10/gundel-karmelita-kolostor-orban-menza/

 

Kósa Lajos és a csengeri álörökösnő

Újabb hajmeresztő adatok kerültek nyilvánosságra arról, hogy mennyire „naiv” volt Kósa Lajos fideszes politikus, amikor egy szélhámosnő becsapta őt. Neki ígérte például az egyik legnagyobb francia bank negyedét, amit Kósa köszönettel el is fogadott.

A csengeri úgynevezett örökösnő, Sz. Gáborné, aki elhitette a volt debreceni polgármesterrel, hogy mesés örökség jogosultja, több ajándékozási szerződést is kötött Kósával 2016-ban. A Blikk információi szerint Kósáé lett volna az egyik legnagyobb francia bank, a Credit Industrial et Commercial (CIC AG) 24,09 százaléka. Kósa az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől.

A nő felhatalmazta őt arra is, hogy fegyvereket, ékszereket, festményeket és dísztárgyakat hozzon el a német nagykövetségről, olyan mennyiségben, amihez egy kamionra lett volna szükség. Természetesen ebből sem volt egy szó sem igaz. Kósa négyszer ment el vele Svájcba, különböző bankokhoz, mire rájött, hogy becsapják őt.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/02/16/kosa-ajandek-csengeri-orokosno-koszonettel-elfogadta

 

Kommunikáció az érdekvédelemben – online képzés
Az ingyenes képzésen megtanulhatod, hogyan kommunikáld hatékonyan csoportod üzenetét különböző médiafelületek és kampányok segítségével – hogy minél többen higgyenek abban, amiben te is!

Március 21., 23., 28. és 30., online részvétellel.

Részletek és jelentkezés: www.kozeletiskolaja.hu

 

Mire költi a kamara a tagdíjakat?

A sok százezer kis katás vállalkozó eddig is felháborítónak tartotta, hogy kötelező évi 5000 forintot fizetniük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának úgy, hogy cserébe semmit nem kapnak és az érdekeiket sem védik. De most, hogy kiderült, mire megy el a pénz, még nagyobbak az indulatok.

A kamara egyebek mellett „mentális felkészítésre” 60, infografikákra 33, VR-szemüvegekre 18, Sao Pauló-i repülőjegyekre 18,5 millió forintot költött.

De jutott bőven fideszes kötődésű cégeknek is: 20 millió piackutatásért, míg „szakmai megvalósítást támogató informatikai rendszer” kifejlesztésére és üzemeltetésére 209 millió forint.

Természetesen Felcsút sem maradhatott ki, az ott működő Letenyey Lajos Gimnázium 2,7 millió forintot kapott.

Amikor megkérdezték a kamara elnökét, hogy miért a főváros egyik exkluzív irodaépületében, a Szabadság téri Bank Centerben bérel irodát, Parragh László azt válaszolta, azért, hogy megfelelő körülmények között tudják fogadni Orbán Viktort és a külföldi vendégeket.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20210219_mkik_szerzodesek_kamara

 

vissza a tetejére

187. szám (V. évfolyam/7.) | 2021. február 15.

 

Tegyük országossá a Klubrádiót!

Tanuljuk és tanítsuk meg az internetes rádiózást!

A jelenlegi hatalom az egyik legnagyobb ellenségének a sajtószabadságot tekinti. Lépésről lépésre szorítja vissza a szabad hangokat. Most a Klubrádió frekvenciáját vették el. Ha elég elszántak vagyunk, a vereséget győzelemmé változtathatjuk. Tanítsuk meg a Budapesten és a vidéken élőket az internetes rádiózásra, és így akár több hallgatója is lehet a Klubrádiónak, mint eddig.

A 21. században, Európa közepén, van egy állam, amelyikben egyetlen országos lefedettségű, független rádió sem létezik. A Klubrádiót eddig is csak Budapesten és környékén lehetett fogni – de a hatalomnak még ez is túl sok volt.

„Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” – mondta az Európai Parlamentben még 2018. szeptemberében Orbán Viktor. Az európai képviselők nevetésben törtek ki. Számunkra pedig marad a kíméletlen valóság: azóta is töretlenül folyik a szabad sajtó felszámolása, elég, ha csak az Index ügyére emlékezünk.

Azt is Orbán mondta, hogy ne azt figyeljék, mit mondok, hanem azt, hogy mit teszek. Ezért is nem elemezgetjük azt a sok jogi csűrcsavart, ahogyan megfosztották a frekvenciájától a Klubrádiót. Persze a szabad rádiózás felszámolása megint „törvényes” volt…

A jelek biztatóak, a teszteléskor az interneten hallgatható rádiók közül azonnal élre tört a Klubrádió. A Nyomtass te is! mozgalom mindent meg fog tenni azért, hogy az egész ország megtanulja az internetes rádiózást.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Elbocsátják a közmunkások egy részét

Levelet kaptak a kormánytól az önkormányzatok: el kell bocsátaniuk azokat a közmunkásokat, akik megszakítás nélkül 10 éve ugyanazon a településen közfoglalkoztatottak. A polgármesterek nem értik a döntés okát és a célját sem.

Még akkor is meg kell szüntetni a közmunkába ragadtak szerződését, ha egy egész családot tartott el a közmunkás a nettó 54 217 forintos béréből.

Csaknem 90 ezer ember él ma közmunkából, sokan már tíz éve dolgoznak ebben a formában az önkormányzatoknak. Ha ezek az emberek elveszítik az egyetlen bevételi forrásukat, marad a 22 800 forintos önkormányzati segély. Ebből pedig már végképp csak nyomorogni lehet.

A jobb érzésű polgármesterek megtalálták a kiskaput: átveszik egymás közmunkásait. Így lesznek, akik bent maradhatnak a programban, de ennek az lesz az ára, hogy nem helyben, hanem például a szomszéd faluban fognak dolgozni. Ez viszont utazással, utazási költséggel járhat.

De lesznek olyan önkormányzatok is, amelyek a levélben érkezett döntés értelmében egyszerűen csak utcára teszik a tíz éve közmunkából élő embereket.

Bár négy év után, március 1-től, minimálisan megemelik a közmunkásbéreket, a növekedés azonban még az inflációt sem éri el, nagyjából 2 ezer forint lesz.

Forrás: www.atv.hu, www.nepszava.hu

http://www.atv.hu/videok/video-20210211-mi-lesz-a-kozmunkasokkal

https://nepszava.hu/3108938_meg-az-inflaciot-sem-potolja-a-kozmunkasok-beremelese

 

Minden környező uniós országban magasabb a minimálbér

Február elsejétől nem egészen négy százalékkal emelkedett a minimálbér Magyarországon, havi bruttó 161 000 forintról 167 400 forintra.

Az emelés ellenére is a 2008-as válság óta Magyarországot megelőzte az összes többi régiós ország a minimálbér összegét tekintve, vagyis Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Szlovénia és Horvátország is, Ausztriáról már nem is beszélve.

Forrás: www.atlatszo.hu

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2021/02/03/hiaba-emelkedett-negy-szazalekkal-a-minimalber-a-regiotol-is-egyre-inkabb-lemaradunk/

 

Sokszorosukra nőttek a műtéti várólisták

A járvány időszakában csak a sürgős operációkat, illetve azokat a műtéteket engedik elvégezni, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna, ezért brutálisan emelkedett a várakozási idő.

A szürkehályog-műtétre váró több mint 10 ezer ember az elmúlt hat hónap 44 napos várakozási idejével szemben most 201 napot várhat a beavatkozásra.

A közel 700, nyitott szívműtétre váró beteget pedig 56 nap helyett most 304 nap múlva műtik.

Mandulaműtétre a szokott 18 nap helyett annak tízszeresét, bő fél évet, 197 napot kell várni.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/02/10/muteti-varolista-koronavirus-jarvany

 

Még a fideszes városok is azonnali segítséget kérnek

Segélykiáltással felérő levelet küldött a kormánynak a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ), amelynek tagjai közül 12 fideszes vezetésű. Nagy a baj az önkormányzatoknál a válság és a kormányzati elvonások miatt, ezért azonnali állami segítségre van szükségük.

A gondokat hosszan soroló dokumentum arról szól, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt, s ez „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. Az MJVSZ nemcsak a helyi iparűzésiadó-kiesés – ami esetükben 30 milliárd forint – teljes ellentételezését kéri, hanem szinte minden területre pluszforrásokat igényelne a kormánytól. A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti pénzügyi problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések.

A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is – ebből éppen az idei évtől szállt ki az állam. A kötelezően vállalt – közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti – feladatokra, valamint az általános működésre is nagyobb összegű normatívát igényelnének.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3109427_mentoovert-kialtanak-a-megyei-jogu-varosok–meg-a-fideszes-vezetesuek-is

 

Hogyan hallgassuk a Klubrádiót interneten?

Most tanulnunk kell, és tanítanunk. Kellő türelemmel új szokásokat kell kialakítanunk, és hamar rájövünk, hogy a neten is kényelmesen hallgathatjuk a kedvenc rádiónkat. Itt csak a leglényegesebb tudnivalókat gyűjtöttük össze. További részletek a www.klubradio.hu/atallas oldalon, illetve a Facebookon „Az internetes Klubrádió (iKlubrádió) elérését segítő csoport”-ban.

Egy internetes rádióadás hallgatásához két dolog kell: internetelérés és az adást vevő készülék.

Ha kényelmesen, esetleg autóban akarjuk hallgatni a rádiót, akkor további két dolog van, ami szükséges: külső hangszóró és jeltovábbító eszköz külső hangszóróhoz.

Internetelérés: Ez lehet saját előfizetés (vezetékes vagy mobil) vagy egy elérhető wifi-adó a közelben. Ha az adó le van védve jelszóval, megkérhetjük a tulajdonosát (szomszéd, bolt, iroda), hogy mondja meg nekünk is a jelszót.

Adást vevő készülék: A készülék lehet mobiltelefon, tablet, asztali vagy hordozható számítógép vagy speciális internetrádió. Ezekben az eszközökben van valamilyen kisebb-nagyobb hangszóró, tehát az adás már hallgatható, csak a böngészőbe be kell írni a keresett rádió nevét (www.klubradio.hu).

Külső hangszóró: A külső hangszóró lehet számítógéphez köthető hangszóró, autórádió, illetve fejhallgató vagy fülhallgató. Esetünkben az autórádió csak hangszóróként működik, csak a hangerő-szabályozó gombját használjuk, az adás jelét az AUX bemenethez továbbítjuk.

Jeltovábbító eszköz külső hangszóróhoz: Az adást vevő készülékről (mobiltelefon, laptop) a hangszóróhoz vagy fülhallgatóhoz kétféle módon tudjuk a jelet eljuttatni: kábelen vagy Bluetooth (kis hatótávolságú rádióadó-eszköz) segítségével.

A modern hangszórók és autórádiók már rendelkeznek Bluetooth vevővel, így nincs szükségünk kábelre vagy egyéb eszközre a használatukhoz. A régebbi hangszórók és autórádiók bemenete viszont csak kábelcsatlakozót tartalmaz, ezért ott kábeles összekötést tudunk használni.

Amennyiben nem szeretnénk kábelt használni, úgy a kábelt helyettesíteni tudjuk egy Bluetooth adapterrel. Ez egy öngyújtó méretű készülék, mely a hangszóró/autórádió AUX bemenetére csatlakoztatható.

Forrás: www.klubradio/atallas. Itt kérdezhet: iklubradio@gmail.com

 

 

vissza a tetejére

186. szám (V. évfolyam/6.) | 2021. február 9.

 

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Vannak, akiknek meg sem kottyant a járványhelyzet, sőt. Orbán Viktor falubeli barátja újabb 70 milliárddal gazdagodott tavaly is, így csaknem 500 milliárdos vagyonával ő lett Magyarország leggazdagabb embere.

A leggazdagabb magyarok listáját közlő Forbes magazin megjegyzi, hogy a vagyon gerincét adó tőzsdei cég, az Opus Global csoport turisztikai ágazatát érzékenyen érintette először a vírusválság, de aztán ez is megoldódott. Mégpedig azért, mert a szállodafelújításokat célzó, államilag finanszírozott Kisfaludy-program egyik nagy nyertese épp a Mészáros kötelékébe tartozó Hunguest Hotels lett a megítélt 17,7 milliárdos támogatással, így a járvány őket viselte meg a legkevésbé a magyar idegenforgalmi szektorban. Ráadásul Mészáros Lőrinc érintett a jelenleg zajló legnagyobb üzletekben is, melyekben az állam mind jelen van: Paks II., Budapest–Belgrád vasútvonal és az MKB–Takarékbank–Budapest Bank összeolvadása. 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/02/03/meszaros-lorinc-mintegy-70-milliarddal-lett-gazdagabb-2020-ban

Ki a stróman?

Stróman a neve a köznyelvben annak a személynek, aki más személy (a háttérember) nevében lép fel, mivel az utóbbi nem tud vagy nem kíván a nyilvánosság előtt szerepelni. Különösen nagy jelentősége van a strómannak gazdasági jogi ügyletekben, szerződéskötések során, amikor a stróman – szívességből vagy anyagi előnyért cserébe – a nevét adja a szóban forgó jogügylethez egy olyan harmadik fél érdekében, aki maga különböző jogi, erkölcsi vagy más okok miatt nem képes vagy nem kíván a saját nevében eljárni. 

 

Közbeszerzések verseny nélkül

A közbeszerzések lényege az lenne, hogy sok jelentkező közül válasszák ki a legjobbat. A magyar vállalkozók azonban úgy gondolják, úgyis mindig a kormány kedvencei nyernek – például Mészáros Lőrinc –, így gyakran előfordul, hogy az előre kiszemelt győzteseken kívül senki nem indul el a versenyeken. Erre az áldatlan helyzetre már az Európai Unió is felfigyelt.

A közbeszerzési törvények szigorítására szólította fel Magyarországot az EU. Az Európai Bizottság szerint még az előtt szükség lenne a rendszerszintű csalások visszaszorítására, hogy az EU helyreállítási alapjából több milliárd euró válna elérhetővé a magyar kormány számára.

Az Európai Bizottság emellett konkrét változtatásokat akar Magyarország közbeszerzési törvényeiben – áll a január 26-i bizottsági dokumentumban, amely meghatározza az Orbán Viktor miniszterelnök kormányától megkövetelt konkrét jogi változásokat.

„A verseny a közbeszerzésekben nem elegendő a gyakorlatban” – áll a dokumentumban, amely az adatok átláthatóságának javítására és a közbeszerzési folyamat nyíltabbá és igazságosabbá tételére szólít fel.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/kulfold/2021/02/08/europai-unio-magyarorszag-kozbeszerzes-reform

 

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezerhektáros földvásárlását

A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje, Obrusánszki Barbara és annak szülei két további társukkal kevéssel az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár csaknem egészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi. A pénzintézet ősszel ráadásként 315 millió forint kölcsönt biztosított az Obrusánszki apuka friss céges érdekeltségének is.

Az üzlet pikantériája, hogy a vevők alig 83 millió forintot tudtak összeszedni a vételárhoz. A maradék összeget, azaz közel 1,6 milliárd forintot a Budapest Bank Zrt. finanszírozza a 2020 novemberére datált adásvételi szerződés szerint. A Budapest Bank emellett egy másik, tavaly októberi szerződés szerint további, összesen 315 millió forintos összegű kölcsönt biztosított az Obrusánszki Zsolt érdekeltségébe tartozó Ductus Kft.-nek. A kérdéses időszakban a Budapest Bank kormányzati irányítás alatt állt.

A vevők mindegyike „földműves”-ként van nyilvántartva, helyben bejelentett lakosként pedig elővásárlási joguk is van bizonyos területekre. Érdekesség, hogy a szerződésből kiolvashatóan mindhárom Obrusánszki néhány héttel a nagy biznisz előtt fedezte fel magában az agrárvonzalmat: augusztus 14-én vették fel őket a földműves-nyilvántartásba. 

Több lap is észrevette, hogy az új feleség a csuklóján egy húszmillió forintos órát visel.

Forrás: www.atlatszo.hu, www.qubit.hu

https://atlatszo.hu/2021/02/02/allami-bank-finanszirozza-rogan-antal-uj-neje-es-csaladja-tobb-mint-ezer-hektaros-foldvasarlasat/?fbclid=IwAR3hgOARxySBv2SbnxLKNNLWkybjEtRfPW5500MIj9ZML4Hr4ODVREF7IJU

https://qubit.hu/2021/02/06/ime-az-uj-magyar-nepviselet-rogan-barbara-es-orban-rahel-oraja-az-audemars-piguet-royal-oak

 

Nemi szerepek és egyenlőtlenségek – online képzés a Közélet Iskolájában

Interaktív bevezető képzés a nemi egyenlőtlenségek okairól, történetéről és a változtatás lehetőségeiről.  

Március 4., 6., 10. – online részvétellel.   

Részletek és jelentkezés: www.kozeletiskolaja.hu  

 

Háromszázezer nyugdíjas a szakadék szélén

Egy friss felmérés szerint az elmúlt 10 évben háromszorosára nőtt azoknak az időseknek a száma, akiknek súlyos gondot jelent a megélhetés, s naponta dönteniük kell: esznek, vagy kiváltják a gyógyszert, vagy rezsit fizetnek.

Egy friss felmérés szerint a 2,5 millió magyar nyugdíjasnak több mint a tíz százaléka, 300 ezer idős ember nyomorog, de legalábbis súlyos gondot jelent neki a megélhetés. Hiába kérik a nyugdíjasszervezetek, a kormány nem dob mentőövet a legszegényebb, alig több mint 28 500 forintos minimálnyugdíjból élőknek. Az előrejelzések szerint így egyre több idős ember csúszik a mélyszegénységbe.

Forrás: www.penzcentrum.hu, www.szakszervezetek.hu

https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/sokkolo-adat-a-magyar-nyugdijkatasztrofarol-300-ezren-vannak-a-szakadek-szelen.1110226.html

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/25389-egyeztetes-indul-hozzanyulnanak-a-nyugdijrendszerhez

 

Bukhatja 70 ezer ember a tajszámát

Több mint hetvenezer ember legalább fél éve nem fizette be az egészségügyi hozzájárulását, nekik egy új szabály miatt február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem lesznek jogosultak az állami, ingyenes egészségügyi ellátásra.

A NAV a napokban küldte ki a negyedik felhívó levelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20210203_tajszam_tajkartya_egeszsegugyi_ellatas_tb_torveny

 

Egyre nő a távolság szegény és gazdag között

A magyarok 20 százaléka nagyon szegény, 1 százalékuk viszont elképzelhetetlenül gazdag. A kormány tehetőseket támogató gazdaság- és adópolitikája csak erősíti ezt a folyamatot. Eközben a környező országokban éppen ellentétes a folyamat: a szegényeket igyekeznek felzárkóztatni – derült ki az Európai Unió jelentéséből.

A mellékelt ábrán kitűnően látszik, hogy miközben az uniós országok többségében és a volt szocialista országokban is inkább csökkennek a különbségek szegények és gazdagok között, nálunk nő, méghozzá ijesztő mértékben.

Miközben a magyarok 20 százaléka – csaknem 2 millió ember – határozottan csúszik a teljes elszegényedés felé, a kormány 10 éve nem emelte egyebek között a családi pótlékot, a munkanélküliek támogatására „kitalált” álláskeresési idő is évek óta változatlanul csak 3 hónap – a legrövidebb a régiós országok között –, egy évtizede ugyanannyi, 28 500 forint a nyugdíjminimum, és az átlagbérekkel is sereghajtók vagyunk.

A magyarok leggazdagabb 1 százalékának a jövedelme csaknem 35 százalékkal nőtt 10 év alatt, míg a legszegényebbeké csak 10 százalékkal.

Eközben a volt szocialista országokban ezzel teljesen ellentétes a trend, ott a legszegényebbek részesedése nőtt a legnagyobbat. Magyarországon kívül csak három ország van, ahol inkább nő a különbség a társadalmi rétegek között, de egyikben sem annyira, mint nálunk, ahol csaknem ötször nagyobb ütemben mélyül a szakadék, mint az utánunk következő országban.

Forrás: www.ec.europa.eu/hungary

https://ec.europa.eu/hungary/news/20200227_european_semester_hu

 

vissza a tetejére

185. szám (V. évfolyam/5.) | 2021. február 2.

 

A miniszter asszony esete a hitelekkel

A szállóigévé vált mondás szerint nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Varga Judit igazságügyi miniszter ingatlanügyeiről kizárólag a tényeket közöljük, az értékelést az olvasóinkra bízzuk.

Varga Judit és férje 10 milliós családi otthonteremtési támogatást (csok) vett fel néhány éve egy balatonhenyei ház felépítésére. Mivel ilyen támogatás nyaralóhoz nem jár, a miniszter azt állította, komolyan úgy tervezték, hogy ide költöznek a három gyerekükkel. De közbejött valami, kinevezték őt előbb államtitkárnak, majd igazságügyi miniszternek, a férjét pedig 3 és fél milliós havi fizetéssel a Diákhitel Központ élére. Azt ígérte, ha mégsem költöznének Balatonhenyére, akkor majd visszafizetik a csokot.

Nemrégiben pedig a férjével fele-fele arányban vásároltak meg egy budapesti XII. kerületi társasház hat ingatlana közül ötöt. Négy lakás 32, 43, 141 és 49 négyzetméteres. Ez összesen 265 négyzetméter, plusz a 25 négyzetméteres garázs. Az ingatlanokon – a garázsokat kivéve – egy 192 milliós OTP-s „egyetemleges jelzálogjog” van. Vagyis Varga Judit és férje a nagyjából 200 milliós vételárból 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték. Ennek egy részét azóta már törlesztették, méghozzá Varga Judit férje belvárosi ingatlanának eladásából, illetve a megtakarításuk felhasználásával. Ezt ajánlották fel ingatlanfedezetként.

Akik próbáltak már lakáshitelt felvenni, többen állítják, hogy ez azért nem szokott ilyen könnyen menni, pláne ilyen alacsony arányú önrésszel.

A miniszter indulatosan kikérte magának, hogy törvénytelenséggel vádolják.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2021/01/27/varga-judit-miniszter-ingatlan-balatonhenye-lakas-magyar-peter-vagyonnyilatkozat

 

Csúcson a hazai korrupció

Hármas holtversenyben az Európai Unió legkorruptabb országa lett Magyarország Romániával és Bulgáriával együtt a Transparency International Korrupcióérzékelési Indexe (CPI) szerint.

A Transparency International Magyarország közleménye úgy fogalmaz, hogy miközben Magyarország világviszonylatban közepesen korrupt (180 országból a 69.), a pontszáma jelentősen elmarad a közvetlen régiós versenytársainknak tekinthető V4 csoport többi országától: Szlovákia 5, Csehország 10, míg Lengyelország 12 ponttal kapott jobb értékelést a 0-tól 100-ig terjedő skálán. Az EU országai közül nincs rosszabb pontszámú, mint Magyarország.

A közlemény szerint „a korrupciós helyzetet súlyosbítja idehaza, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány keveset fordított szociális válságkezelésre, miközben a járványt számos esetben használta ürügyként a jogállami kulisszák lebontására, valamint a kormányközeli oligarchák kistafírozására”.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210128/harmas-holtversenyben-az-eu-legkorruptabb-orszaga-lett-magyarorszag-a-transparency-international-indexe-szerint-467224#

 

A vendéglátósok nem lázadni, hanem megélni akarnak

Mivel az államtól alig kapnak támogatást, már nem bírják tovább az éttermek és a különböző szórakozóhelyek. A hétvégén Budapesten tüntetést szerveztek, a tulajdonosok pedig azzal fenyegetnek, ha kell, engedély nélkül is kinyitnak. Felháborítónak tartják, hogy a kormánypárti vállalkozók kezében lévő kaszinók háborítatlanul nyitva tarthatnak.

A szűkmarkú állami támogatás leginkább a vendéglátásból, turizmusból és a szórakoztató iparból élőket fenyegeti azzal, hogy csődbe mennek, és képtelenek eltartani családjaikat. Sokan közülük úgy vélik, hogy megfelelő egészségügyi szabályok betartása mellett óvatosan újra lehetne nyitni.

A vendéglátósok attól is tartanak, hogy a pénzügyi ellehetetlenítésük után majd potom pénzért felvásárolják az üzleteiket kormányközeli „vállalkozók”.

A kormány segítséget ugyan nem ígért, de azt kilátásba helyezte, hogy az önkényesen megnyitó üzleteket fél évre bezárják, és a tulajdonosok milliós büntetésre számíthatnak.

A szektor képviselői hangsúlyozzák, ők nem lázadni, hanem megélni akarnak. Párbeszédet szeretnének a kormányzattal.

A Publicus Intézet legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek 75 százaléka egyetért azzal, hogy megfelelő szigorítások mellett újra lehetne nyitni az éttermeket, elsősorban a teraszokat.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Szegény Orbán Viktor

Továbbra sincs egyetlen fillér megtakarítása sem Orbán Viktornak, de a lakáshiteléből 1,2 millió forintot törlesztett tavaly. Ez derült ki a miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozatából.

Tavaly fordult elő először olyan, hogy egy forintot sem írt be a miniszterelnök a vagyonnyilatkozatába – itt a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó megtakarításokat kell feltüntetni. A 2018-as évet még 1,39 millió forinttal zárta Orbán, 2017 végén pedig 993 ezer forint volt a bankszámláján. Idén már ennyi sem.

Nincs saját autója, mint ahogy egyetlen céghez sincs köze. A miniszterelnöki és képviselői díján kívül más juttatást vagy ajándékot idén se tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Nem így Rogán Antal! A kabinetminiszter bevallása szerint most összesen 822 027 591 forint megtakarítása van. Rogán 48 éves, ez azt jelenti, hogy felnőtt élete minden egyes évében 27 millió 400 ezer, tehát átlagosan havi közel 2 millió 300 ezer forintot tudott félretenni.

Forrás: www.telex.hu, www.444.hu

https://telex.hu/belfold/2021/02/01/orban-viktor-vagyonnyilatkozat-megtakaritas

https://444.hu/2021/02/01/rogan-antal-felnott-elete-minden-honapjaban-sporolt-2-millio-forintot

 

Újra van tengeri kikötőnk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 júliusában jelentette be, hogy Magyarország 131 millió eurós projekt keretében tengeri kikötőt szeretne vásárolni az olaszországi Triesztben.

Tavaly december 17-én sikerült lezárni az ügyet, ekkor a tulajdonosi jogokkal rendelkező külügyi tárca 1,8 millióról 16,8 millió euróra (6,048 milliárd Ft) emelte az Adria Port Zrt. tőkéjét, amely céget erre a célra hozott létre a magyar állam. Magyarország 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt, amelyet magyar vállalkozások használhatnak exporttevékenységükhöz.

Forrás: www.168ora.hu

https://168ora.hu/itthon/ujra-van-tengeri-kikotoje-magyarorszagnak-199349 

 

Titkos találkozón döntötték el, kik kaphatnak egyedi turizmustámogatást

A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő ennek a szervezetnek a tanácsadója, és ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is mint a Balaton Kör elnöke.

Tavaly augusztusban Laposa Bence, a badacsonyi borász találkozóra hívta azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általi támogatására, és szerepeltek az általa e célból leadott listán. A balatonfüredi Aura Hotelben tartott megbeszélésen az MTÜ diszkréciót kért a jelenlévőktől, így azok a Balatoni Kör-tagok, akik kimaradtak az állami pénzosztásból, nem is tudtak az összejövetelről.

A találkozón az MTÜ képviselői ismertették az egyedi támogatás részleteit, novemberben pedig a kiválasztottak kaptak egy levelet és egy kapcsolattartót a turisztikai ügynökségtől.

Ezután pár nap állt rendelkezésükre a pályázat beadására, majd hamarosan megkapták a támogatási okiratokat.

Csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának.

Információnk szerint a tagok egy részénél – érthetően leginkább azoknál, akik kimaradtak a pénzosztásból – az ütötte ki a biztosítékot, hogy Laposa állította össze a listát az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt, köztük az ő két érdekeltsége is, amelyek aztán épp a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerték el.

A balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét célul kitűző egyesületben az állami pénzek kiosztásának módja és átláthatatlansága akkora feszültséget okozott, hogy a napokban az elnök, Laposa Bence – akinek érdekeltségei tehát a legnagyobb összegű támogatásokat zsebelték be – és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/01/27/mtu-egyedi-tamogatas-balatoni-kor-laposa-bence-guller-zoltan/

 

 

vissza a tetejére

184. szám (V. évfolyam/4.) | 2021. január 26.

 

A vidékért is küzd Budapest

Bár az önkormányzatok kormány általi megszorításai az ország valamennyi, 25 ezer főnél népesebb települését érzékenyen érintik, a leglátványosabban a főváros vette fel a harcot a kormánnyal. Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester Budapest lakosságával együtt szeretne nyomást gyakorolni Orbán Viktorra.

A napokban a főváros nagyszabású közterületi kampányba kezdett, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kormányzati elvonásoknak a lakosságot érintő káros hatásaira.

A kormány a koronavírus-járványt használta fel arra, hogy az ellenzéki városvezetőkről megpróbálja bebizonyítani: képtelenek fejlődést hozni a településeiknek. Ezért brutális pénzelvonásokba kezdett, azzal az ürüggyel, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezésből, és ez alól az önkormányzatok sem bújhatnak ki. Az elvonások azonban olyan mértékűek, hogy azok már veszélyeztetik az önkormányzatok működését, az alapvető lakossági szolgáltatásokat is.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere szerint rendben lenne, ha valóban az történne, amit a kormány mond, hogy „együtt sírunk, együtt nevetünk”, de inkább az van, hogy „mi sírunk, ők nevetnek”. Gémesi György, Gödöllő polgármestere nagyjából 100 milliárd forintra becsüli az elvonásokat. A legsúlyosabb ezek közül az iparűzési adó megfelezése.

A fővárosi kampány világossá akarja tenni, hogy a kormány nem az ellenzéki polgármestereket bünteti, hanem a településeken élőket, akik között természetesen sok fideszes szavazó is van.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2021/01/18/budapest-plakatkampannyal-veszi-fel-a-harcot-a-kormany-elvonasaival-szemben/

 

Egyre nehezebben bírják a korlátozásokat a vendéglátóhelyek

Fokozódik a feszültség a vendéglátóhelyek üzemeltetői és dolgozói körében. Az egyes becslések szerint 500 ezer embert foglalkoztató szektorban egyre többen érzik azt, hogy nem tudnak talpon maradni a korlátozások feloldásáig.

Az Orbán-kormány koronavírus-járvány elleni védekezése a második hullámban leginkább a vendéglátóhelyeket érintette, amelyek november 11-e óta teljesen zárva vannak. Sokaknak egyáltalán nincs bevételük, az éttermek pedig a házhoz szállításból próbálnak talpon maradni. Többen arra panaszkodnak, hogy még a novemberre esedékes bértámogatási összegek sem folytak be.

Nyugat-Európában és Lengyelországban erősödik a spontán engedetlenségi mozgalom, amely szeretné kikényszeríteni az újranyitást. Ma már hazánkban is egyre több híve van ennek a megoldásnak.

Azt követelik, hogy vagy adjanak hathatósabb anyagi támogatást, vagy – a biztonsági előírások maximális betartásával – enyhítsenek a szigorításokon.

Ujhelyi István, az Európai Parlament turisztikai bizottságának alelnöke, ismerve más európai országok gyakorlatát, azt javasolja a kormánynak, hogy mielőbb és érdemben egyeztessenek a szakmai szervezetekkel, járványügyi szakértőkkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális csökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást.

Az operatív törzs azt közölte: csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és az emberek széles körű oltását végre lehet hajtani.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Kipótolta az állam Mészáros Lőrinc szállodaláncának veszteséges foglalásait

A napokban 17,7 milliárd állami támogatást kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc, miközben a koronavírus-járvány első hulláma alatt leépítette dolgozóinak közel a felét. Bár a második hullám alatt az elbocsátási tilalom betartása lenne a támogatás feltétele, Mészároséknak enélkül is járt a sokmilliárdos kormányzati segítség.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2021/01/23/kipotolta-az-allam-meszaros-lorinc-szallodalancanak-veszteseges-foglalasait/

 

Rogán Cecíliához a járvány alatt is dől az állami pénz

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnökének volt felesége, Rogán Cecília vállalkozásainak lendületét nem törte meg a járvány sem. Fitneszrendezvényeket szervező cége tavaly is komoly támogatási összegeket kapott állami vállalatoktól.

Fitbalance nevű rendezvények a járvány ellenére sem maradtak el, augusztusban és októberben is tarthatott ilyeneket Rogán Cecília cége, hiába volt már ekkor érvényben egy sor korlátozás a koronavírus miatt. A tömegrendezvényeket ráadásul két állami cég, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Villamos Művek is támogatta. A lottósorsolásokat is szervező cég például 210 millió forintot adott.

Az állami cégek szponzorációit egyébként a Rogán Antal által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/01/21/a-jarvany-alatt-is-boven-kapott-allami-penzt-rogan-cecilia-fitneszrendezvenye

 

Csak öt megyében kerestek az átlag felett

A hivatalosan közöltnél 20 százalékkal alacsonyabb átlagkereseti adatokat mutatott ki egy friss elemzés. Egyszerű az oka: az összes dolgozó fizetését figyelembe vették, míg a statisztikai hivatal csak az 5 főnél többet foglalkoztató cégeket figyeli.

E szerint Budapesten havi nettó 260 ezer forint, a megyei jogú városokban 214 ezer forint volt a kereset, míg a többi városban 186 ezer forint, végül a községekben 161 ezer forint.

A Nyugat- és a Közép-dunántúli régióban kerestek átlag felett a munkavállalók, míg a Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben jóval az átlag országos alatti a kereset. A megyék között a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt.

A legalacsonyabb keresetek Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy (egyformán 172 ezer forint), Békés (170 ezer), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (157 ezer forint) vannak.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2021/01/19/gki-atlagkereset-2019-havi-netto-200-ezer-magyarorszag-egyenlotlenseg

 

Még négy százalékkal sem nő a minimálbér

Csaknem egymillió munkavállalót érintenek azok bértárgyalások, amelyek január 25-én fejeződtek be. Az összeget keveslő Magyar Szakszervezeti Szövetség kivételével a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek aláírták az idei legkisebb fizetésekről szóló megállapodást. Ezzel a jelenleg bruttó 161 ezer forintos minimálbér február 1-jétől 167 400 forintra, míg a bruttó 210 600 forintos garantált bérminimum összege 219 ezer forintra emelkedik. Mivel a legkisebb bérek nem 12, csak 11 hónapra vetítve növekednek 4 százalékkal, az emelés éves szinten csak 3,7 százalékkal magasabb fizetést eredményez.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3107329_alairtak-a-megallapodast-a-minimalberrol-167-400-forintra-no-a-legkisebb-fizetes

 

Hiteles információk a koronavírus-oltásról

Napról napra változik a helyzet, rengeteg a pletyka és tévinformáció az oltással kapcsolatban, ezért újságunkban hetente összegyűjtjük a legaktuálisabb és leghitelesebb információkat.

A védőoltás iránti igényt – a jelenlegi hivatalos álláspont szerint – a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon, regisztrációval lehet jelezni. A 60 éven felüliek levélben is kaptak regisztrációs nyomtatványt, azt is vissza lehet küldeni. Nem a regisztráción múlik, hogy ki mikor kapja meg az oltást, hanem azon, hogy melyik csoportba tartozik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található tájékoztatóban január 25-én olvasható sorrend a következő:

I. Egészségügyi dolgozók

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

III. A Covid–19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

V. 16–18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek;

VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 16–18–59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

A védőoltást vállba adja be az orvos. A beoltott kap egy kártyát, amin rajta vannak az adatai és az oltás típusa, a gyártási száma, valamint az, hogy mikor kell mennie a következő oltásért (ez vakcinánként változó, 21–18 nap).

Melyek az engedélyezett vakcinák Magyarországon?

  • Pfizer–BioNTech (amerikai, német), Moderna (amerikai). Ezekkel folyik az oltás jelenleg.
  • Szputnyik V (orosz)
  • AstraZeneca (brit)

Választhatok majd oltóanyagot?
A kormány azt ígérte, hogy igen.

Ki kaphat oltást?
Ez az adott vakcinától függ. A Pfizer–BioNTech oltását 16 éves kor fölött bárki megkaphatja, ha nem tartozik olyan csoportba, aminek tagjai számára nem ajánlott az oltás.

Kik azok, akik nem kaphatják meg az oltást:
A terhes nők. Akik két-három hónapon belül gyerekvállalást terveznek. Akik lázasak. Akik a vakcina bármely összetevőjére allergiásak, illetve akik korábban súlyos allergiás reakciót mutattak más gyógyszerre vagy védőoltásra. 

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

 

vissza a tetejére

183. szám (V. évfolyam/3.) | 2021. január 19.

 

Mit tudhatunk a kínai vakcináról?

Bár a kínai és az orosz védőoltás (vakcina) már korábban is szóba került, de a napokban vált egyre biztosabbá, hogy a kínaiból akár egymillió adag is érkezhet már a napokban. Pedig felmérések szerint éppen ettől a vakcinától tart a legjobban a magyar lakosság.

Induljunk egy kicsit messzebbről. Egészen tavaly decemberig őrült verseny folyt a gyógyszergyárak között, hogy ki készül el először a védőoltással. Mivel ezt nem lehetett tudni, ezért az Európai Unió féltucatnyi gyártóval kötött megállapodást, kétszer annyi oltásra, mint amennyire az egész Unió összes lakosának szüksége lehet. A 27 tagország miniszterelnökei döntötték el, köztük Orbán Viktor is, hogy az Unió tárgyaljon valamennyi ország nevében. Ha ez nem így lett volna, akkor a kis országoknak semmi esélyük sem lett volna, hogy olcsón és gyorsan hozzájussanak a gyógyszerhez.

Senki nem gondolhatta komolyan, hogy a világ bármelyik gyára néhány hét alatt képes lenne több milliárd oltóanyagot előállítani, amennyire a Föld lakóinak szüksége lenne. Ez nyilván csak hónapok alatt lehetséges. Ezért méltánytalan és hamis, amikor azt mondja Orbán Viktor, hogy az Unió lassan hozza be az oltóanyagot.

Ezzel indokolja a magyar kormány, hogy a többi európai országhoz hasonlóan mi nem várunk, hanem a még teljesen bizonytalan hátterű kínai vakcinával is el akarunk kezdeni oltani.

Szögezzük le, elképzelhető, hogy a kínai vakcina is jó. De a probléma az, hogy ebben ma még nem lehetünk biztosak. Azt tudjuk, hogy korszerűtlenebb, mint a nyugati vakcinák. Legfőképp pedig még nem ért olyan szakaszba a gyógyszer kipróbálása, mint a nyugati szereké. Talán ezért is nem nyújtották be az Európai Unióhoz engedélyeztetésre. Ráadásul a kínaiak eddig csak 18 és 59 év közöttieket oltottak be vele, miközben Orbán Viktor épp a 60 év felettieknek akarja beadatni nálunk. A nyugati gyógyszerek árát tudjuk, a kínaiét – amelyet állítólag háromszor kell beadni, hogy hasson – nem árulja el a magyar kormány. Még a kínaiak szerint is csak 80 százalék körüli a hatásossága, míg a nyugatiaké 95 százalék. (Valószínűleg nem véletlen tehát, hogy Kína eddig 100 millió adag nyugati, Pfizer-vakcinát vásárolt magának.) A legfőbb gond, hogy nem tudunk pontos és hivatalos adatokat a kínai oltóanyagról. Lapunk megjelenésekor még vizsgálja a szert a magyar hatóság, de Orbán sürgeti őket.

Nehéz döntés előtt állnak azok az emberek, akik veszélyeztetettnek érzik magukat és szeretnének gyorsan védettek lenni. Mit tegyenek: adassák be a sok bizonytalansággal övezett kínai szert, vagy várjanak néhány hetet-hónapot, míg elegendő nyugati érkezik?

Félő, hogy a kínai vakcina körüli társadalmi vita is csak csökkenti az oltási hajlandóságot, ami eddig is elég alacsony volt.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Az 500 milliós pályázati pénzből 250-et kellett visszaadni a fideszes képviselőnek

Nagy Szilárd, Kengyel község egykori, Fidesz által támogatott független polgármestere egy interjúban mesélt arról, hogyan zsarolta meg a kistelepüléseket Boldog István, a térség fideszes képviselője.

Boldog István egyesével tárgyalt a polgármesterekkel arról, ki mire pályázzon, ki mit nyerhet meg. Nagynak azt mondta Boldog, hogy még egy 500 milliós kerékpárutat hozzá kell csapni a kengyeli pályázatokhoz, majd kiderült, hogy abból 250 millió forintot vissza kell osztani neki.

A volt polgármester arról is beszélt, hogy a következő szempontok alapján listázták a fideszesek a települések lakosait: legelkötelezettebbek, bizonytalanok, semlegesek és kommunisták. Azokat az összejöveteleket, ahol ezeket az ügyeket tárgyalták, az önkormányzatok pénzéből – vagyis közpénzből – finanszírozták.

Forrás: www.telex.hu, www.youtube.com

https://telex.hu/belfold/2021/01/07/boldog-istvan-vademeles-korrupcio-nagy-szilard

Juhász Péter Youtube csatornája: 500 millióból 250 vissza készpénzben. A Fidesz pályázati működése első kézből.

 

Közélet Iskolája − A jogaid nem védik meg magukat!  

Ingyenes online képzés a Közélet Iskolájában, ahol az állampolgári jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz érdekeidnek és formálhatod közösséged életét.

Február 26–27-én délután, online részvétellel. 

Részletek és jelentkezés: www.kozeletiskolaja.hu

 

Megduplázták a pénzüket, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárakban

Tíz éve zsarolta meg az állam a magánnyugdíj-pénztári tagokat, hogy lépjenek ki, mert különben elveszítik a pénzüket. Matolcsy György mai jegybankelnök akkor azt mondta: „A maradók akár a nyugdíjuk 70%-át is elveszíthetik.” Ennek azonban épp az ellenkezője történt.

A 2011 és 2020 között a magánnyugdíjpénztárat választók döntő többsége megduplázta a megtakarítását.

A magánnyugdíjnál maradók döntő többsége 85−112%-ot nyert, de a legrosszabbul járók is 27%-os hozamot zsebelhettek be.

A magánnyugdíjpénztárban alig 100 ezren maradtak, nagyjából hárommillióan pedig – a fenyegetések hatására − visszatértek az állami rendszerbe. A kormány akkor azt ígérte, hogy az emberek államosított megtakarítása egyéni nyugdíjszámlájukra kerül, ehelyett ebből az összegből közel kétezermilliárd forintot adósságcsökkentésre fordított, 500 milliárdot pedig a költségvetésbe fizetett be.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2021/01/13/magannyugdij-gazdasag-penz-nyugdij

 

Lakásárakban az európai élmezőnyben

Kétes dicsőség, hogy 2010-hez képest csak Észtországban nőttek jobban a lakásárak az EU-ban, mint Magyarországon. 2015-höz viszonyítva pedig a magyar lakásár-növekedés magasan veri az egész uniós mezőnyt.

2020 harmadik negyedévét 2010-zel összevetve a bérleti díjak átlagosan 14,6 százalékkal nőttek, míg a lakásárak 26,8 százalékkal.

Ha a 2020 harmadik negyedévi árakat nem 2010-hez, hanem 2015-höz viszonyítjuk, akkor a növekedés Magyarországon volt a legnagyobb, méghozzá kiugróan: az árak 80 százalékkal nőttek, miközben az EU-átlag csak 28 százalék volt.

Ami a bérleti díjakat illeti, 2010-hez viszonyítva ebben az összehasonlításban is Észtország végzett az élen (136 százalékos növekedés). Magyarország a bérleti díjak növekedését tekintve nincs az élmezőnyben.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20210114_Csak_egy_EU_orszagban_dragultak_jobban_a_lakasok_a_NER_evei_alatt_mint_Magyarorszagon

 

Negyvenmilliós tandíj Orbán fiának

Mennyire hihető, hogy alig két hónappal a katonai esküje után − amit egy hathetes kiképzést követően tett le − éppen a miniszterelnök fia volt a legalkalmasabb az egész magyar hadseregben arra, hogy egy olyan brit elit katonai akadémiára küldjék közpénzből, amelyet például királyi családok tagjai szoktak elvégezni?

A miniszterelnök fia, Orbán Gáspár először focista szeretett volna lenni, aztán egyházat alapított, majd egy váratlan fordulattal katonának állt.

A 28 éves Orbán Gáspár katonai pályafutása 2019-ben kezdődött, amikor egy hathetes alapkiképzésen vett részt a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századánál. Az év júniusában tette le az esküjét és vált szerződéses katonává. Alig két hónappal ez után máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elitiskolában.

A Sandhurst Royal Military Academy kilenc hónapos kurzusa negyvenmillió forintba kerülhet fejenként. A kormányfő fia két másik magyarral együtt 2019 szeptemberétől járt ide a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként, vagyis az adófizetők pénzéből.

Az elmúlt évtizedekben ebbe az iskolába járt például Vilmos és Harry herceg, Henri luxemburgi nagyherceg, Alajos liechtensteini trónörökös, Hamad bahreini király, II. Abdullah jordán király, valamint Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok több jelentős vezetője is.

Forrás: www.telex.hu, www.varosikurir.hu

https://telex.hu/kulfold/2021/01/14/sandhurst-a-britek-informalis-kapcsolati-tokeje

https://varosikurir.hu/mi-a-kozos-orban-gasparban-vilmos-es-harry-hercegekben-nem-nem-a-kek-ver/

 

vissza a tetejére

182. szám (V. évfolyam/2.) | 2021. január 12.

 

Sokkal több munkahelyet menthetett volna meg a kormány
Legfeljebb 3 hónapig és akkor is méltatlanul kevés összeggel segít a kormány azoknak, akik munka nélkül maradnak. Márpedig a járvány miatt az elmúlt hónapokban százezrek kerültek utcára. Kiderült, a kormány a csődbe ment cégek nagy részét megmenthette volna a gazdaságvédelmi alapból, mégsem tette.
Százezrek váltak munkanélkülivé néhány hónap alatt a Covid−19 vírus miatt Magyarországon – is –, mert a kormány sem a vállalkozásoknak, sem a munkavállalóknak nem nyújtott elegendő és hathatós segítséget. Míg más országokban – például Ausztriában – minden bajba jutott munkavállaló alanyi jogon megkapja a kormánytól a fizetése 70-80 százalékát, hogy túlélje a válságot, a magyarok legfeljebb 3 hónapos, úgynevezett álláskeresési minimális támogatást remélhetnek. Nem véletlenül követelik a szakszervezetek a megalázóan rövid támogatási idő 9 hónapra való meghosszabbítását és a munkanélküli-támogatási összeg megemelését.
Egy felmérésből most egyértelműen kiderült, hogy a járvány miatti károk enyhítésére létrehozott gazdaságvédelmi alapot másra használta a kormány, az abból fizetett kiadások jelentős részének semmi köze nem volt a valóságos gazdaságvédelemhez. Jutott pénz például a Budapest–Belgrád vasútvonalra, atlétikai gigastadion építésére és kormányközeli sportegyesületek sok százmilliós támogatására, csak éppen a dolgozó emberek megfelelő támogatására nem.
A legveszélyeztetettebb ágazatok közül kettő – a turizmus és a vendéglátás – a második hullámban kapott némi segítséget. A támogatásukra azonban méltatlanul kevés, havonta összesen mintegy 5 milliárd forint jut a központi költségvetésből. Ebből a szerencsések legfeljebb 50 százalékos bértámogatást kaphatnak a munkavállalóik után, ám ennyiből nem lehet megmenteni az ágazatban egykor kialakított munkahelyeket.
Forrás: www.444.hu
https://444.hu/2021/01/07/gki-sokkal-tobb-munkahelyet-is-meg-tudott-volna-vedeni-a-kormany-a-jarvany-alatt


Egymilliárd forint jutalmat kapott a Fradi ukrán edzője
Ukrán sajtóértesülés szerint a vezetőedző szerződésében ott van, hogy a csapata nemzetközi szerepléséből származó bevételek 20 százaléka őt illeti.
Ez az összeg egymilliárd forint körül van. Ez jól jellemzi a foci körüli viszonyokat. Az sem mellékes, hogy a Bajnokok Ligájában lejátszott hat mérkőzésből egy döntetlent ért el a Ferencváros, a másik 5 meccsen kikapott. Ezért járt most az ezermillió forint.
Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/sport/20210105_ferencvaros_foci_bl_szerhij_rebrov

 

Kétszer annyit költünk alkoholra, mint az uniós átlag
Az EU-ban a háztartások kiadásainak 1,6 százalékát költötték átlagosan italra, de Magyarországon ez az arány 2,9 százalék volt. Finnországgal és Horvátországgal holtversenyben a 6. helyen állunk.
Zacher Gábor toxikológus szerint ez az arány biztosan nőtt 2020-ban a több hónapos bezártság miatt. A szakember úgy látja, emelkedő tendenciát mutat azoknak a száma, akik nem érzik jól magukat a saját bőrükben. És innentől kezdve a különböző feszültségoldó, gondűző szerek – akár az alkohol, a gyógyszerek, esetenként az alkalmi kábítószer-használat – kerülhetnek előtérbe.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3104659_majdnem-ketszer-annyit-koltottek-a-magyarok-alkoholra-mint-amennyi-az-unios-atlag

 

Közélet Iskolája – A jogaid nem védik meg magukat!  
Ingyenes online képzés a Közélet Iskolájában, ahol az állampolgári jogokkal ismerkedünk meg, amelyek segítségével érvényt szerezhetsz érdekeidnek és formálhatod közösséged életét.
Február 26–27-én délután, online részvétellel 
Részletek és jelentkezés: www.kozeletiskolaja.hu

 

Közös kormányzásra készül az ellenzék
Hat pontban fogalmazták meg a közös kormányzás legfontosabb alapelveit az ellenzéki pártok – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – vezetői. Korábban már megegyeztek abban, hogy közös listán, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel indulnak a 2022-es választáson.
A közös programjuk a következő hat alapértékre épül majd:

Önmagával békében élő nemzet
Jakab Péter (Jobbik): „Megteremtjük a társadalmi békét, véget vetünk az elmúlt évtized gyűlölködésének, betemetjük a társadalmi árkokat, és újraegyesítjük a nemzetet. Mi nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk.”

Demokratikus jogállam
Fekete-Győr András (Momentum): „Olyan új köztársaságot fogunk építeni, amiben a polgárok, vagyis mi ellenőrizzük kormányt, és nem fordítva. Véget fogunk vetni az oligarchák hatalmának, és leszámolunk a korrupcióval. Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül.”

A jövőbe tekintő kormányzás
Schmuck Erzsébet (LMP): „Célunk egy olyan környezettudatos társadalom felépítése, amely mind a gazdaságban, mind az egyéni életünkben számol a környezeti fenntarthatóság feltételeivel.” A demográfiai válság kezelését és a természeti értékek megvédését tűzték ki célul, és felszámolnák az illegális migrációt is.

Gondoskodó társadalom
Szabó Tímea (Párbeszéd): „Egy olyan társadalomért dolgozunk, amely nem hagyja magára az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket.” Igazságos újraelosztási rendszert, tisztességes bért és nyugdíjat ígért a Párbeszéd társelnöke.

Igazságos társadalom
Kunhalmi Ágnes (MSZP) az oktatási rendszert, a tisztességes versenyt és a jó minőségű, mindenki számára hozzáférhető állami szolgáltatásokat emelte ki. „Be fogjuk vonni a felső tízezret és a nagyvállalatokat is a közteherviselésbe.”

Európai Magyarország
Gyurcsány Ferenc (DK): Sok vitánk van az Európai Unióval, és messze nem tökéletes, de „a történelmi választási lehetőségek közül Magyarország számára a legjobb, a legfontosabb”. Hazafias, európai kormányt szeretnénk – emelte ki a DK elnöke.

Forrás: www.telex.hu
https://telex.hu/belfold/2021/01/05/ellenzeki-egyuttmukodes-partok-bejelentese-2022-orszaggyulesi-valasztasok

 

Decemberig 54 ember fagyott meg
A Magyar Szociális Fórum jelentése szerint csak október eleje és december vége között 54 polgártársunk vesztette életét kihűlés miatt Magyarországon. Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállítás közben halt meg.
A kihűlés okozta halálozások területi megoszlása alapján elmondható, hogy az elhunytak többsége kistelepüléseken élt, közülük is sokan mélyszegénységben. A magányosan élő, idős emberek továbbra is a legveszélyeztetettebbek.
Pedig a nagy hidegek még csak most jönnek.
A Máltai Szeretetszolgálat kéri a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljünk hajléktalan embertársainkra és az egyedül, rossz körülmények között élő idősekre.
Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2021/01/10/54-ember-fagyott-meg-december-vegeig-es-most-jon-meg-csak-a-sziberiai-hideg/

 

Drágulni fog a kenyér
„Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük” – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ez pedig maga után vonja a kenyér árának növekedését is.
A jelenlegi áremelkedés hátterében alapvetően a hazai és az európai búzatermés gondjai állnak: a súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős periódus sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót.
Mivel hónapok óta drágul a kenyérgabona, a malmok 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek.
Míg a tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több 6-7 forintnál kilogrammonként, addig az emberek a kenyér árában sokkal nagyobb mértékű drágulást fognak tapasztalni.
A magyar háztartások európai összehasonlításban sokat kénytelenek élelmiszerre költeni: ez a kiadásaik közel egyötödét teszi ki, míg az uniós átlag csak 13 százalék.
Az utóbbi időszakban több alkalommal is emelkedett a liszt ára, ezért az elmúlt két-két és fél év alatt már eddig 25 százalékkal drágult a kenyér.
Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2021/01/11/emelkedik-a-liszt-ara-meg-dragabb-lesz-a-kenyer/

 

vissza a tetejére

181. szám (V. évfolyam/1.) | 2021. január 5.

 

Hetvenszeres a különbség a nyugdíjemelésnél 

Hiába reménykednek a kisnyugdíjasok, az egyre igazságtalanabb nyugdíjrendszer semmit nem változik. A néhány százalékos emelések az esetükben csak pár ezer forintot jelentenek, míg a tehetősebb nyugdíjasoknál az egyhavi növekedés is csaknem hatszorosa a szegények egész éves növekményének.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2020 januárjában az öregségi nyugdíjasok ellátásának átlaga 142 114 forint volt. Ez úgy jött ki, hogy 2020-ra a költségvetésben 2,8 százalékos inflációt terveztek be, és mivel a pénzromlás ennél nagyobb volt, a különbséget korrigálandó novemberben 1,2 százalékos, pótlólagos emeléssel toldották meg a nyugdíjakat. Így az átlagnyugdíj decemberre 143 819 forint lehetett. Januártól pedig következik megint az inflációkövető nyugdíjemelés, ezúttal 3 százalékos mértékű. Így egy átlagnyugdíjas 2021 januárjában 148 134 forintot kaphat.

A százalékban meghatározott nyugdíjemelés azoknak a kisnyugdíjasoknak jelenti a legkevesebbet, akik amúgy is csak tengődnek. És persze azoknak adja a legtöbb pluszt, akiknek semmi szükségük rá.

A minimálnyugdíj nem emelkedik januártól, hanem marad a 2008 óta változatlan, elképesztően alacsony 28 500 forinton. A már folyósított összegeknél azonban számoltunk az emeléssel, decemberre 342 forinttal, plusz januártól 865 forinttal, azaz összesen a minimálnyugdíjnak megfelelő összegű havi ellátás 1207 forinttal emelkedhet januárra éves szinten.

Ezzel szemben akik havi kétmilliós összegű nyugdíjat kapnak (jelenleg kilencen vannak ilyenek), azoknak decemberben csaknem egyhavi minimálnyugdíjnak megfelelő volt a pótlólagos emelésük, és januártól még több mint kéthavi minimálnyugdíjnyi összeget kapnak pluszban, összesen majdnem 85 ezer forintot. Tehát hetvenszeres eltérés van a nyugdíjemelésnél a legkisebb és a legnagyobb nyugdíjak között.

A minimálnyugdíjas a 2021-es nyugdíjemeléssel egy év alatt alig több mint tízezer forint pluszt kap, míg a legmagasabb nyugdíjon lévők több mint 700 ezer forinttal gazdagodnak.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/12/29/hetvenszeres-kulonbseg-a-nyugdijemelesnel-a-legszegenyebbek-karara/

 

Már minden ezredik magyar a koronavírus halálos áldozata

Amikor ön ezt az újságot olvassa, a koronavírus-járványban elhunytak száma már meghaladja a 10 000-et. Azzal sem vigasztalhatjuk magunkat, hogy minden országban ugyanez lenne a helyzet. Ugyanis még a környező országokban is jóval kevesebb halott van létszámarányosan, mint nálunk.

Január elsejével Magyarország nem csak az új évbe lépett be, de egyike lettünk annak a tizenegy országnak Európában, amelyben egymillió főre vetítve eléri az ezret a koronavírus miatt elhunytak száma.

Míg három hónappal ezelőtt, október elején alig nyolcszáz halott szerepelt nálunk a statisztikában, addig az év első napján közel tízezerre duzzadt ez a szám.

Egy olyan ország van Európában, Belgium, ahol meghaladta az 1500-at is a halottak száma egymillió lakosra vetítve. Magyarországon kívül csak az Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária olyan országok, ahol egymillió lakosonként ezernél többen haltak meg.

Vagyis a védekezésben jobban teljesített nálunk – Szlovénia kivételével – az összes szomszédunk: Szlovákia, Románia, Ausztria, Szerbia, Ukrajna, Horvátország.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/01/02/koronavirus-magyarorszagon-halottak-szama-egymillio/

 

Havi 9 millióért focizik az NB III-ban a Felcsút légiósa

Nagyjából 25 ezer eurót keres havonta (9 millió forint – a minimálnyugdíj 316-szorosa) a felcsúti Puskás Akadémia labdarúgója, Liridon Latifi, akit még 2017-ben igazoltak az albán Skenderbeutól, 1 millió euróért (351 millió Ft). A játékos ráadásul csak a második számú tartalékcsapatba fér be, az NB III-ban.

Latifi érkezése óta mindössze 1041 percet játszott a magyar első osztályban. Legutóbb 2019 áprilisában, akkor a 88. percben állt be. Azóta 13 NB III-as mérkőzésen szerepelt, a nagycsapatnál még akkor sem került szóba a neve, amikor nyáron a csapatnál tomboló koronavírus miatt fiatalokkal voltak kénytelenek kiállni.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/sport/2021/01/02/havi-9-millioert-focizik-az-nb-iii-ban-a-felcsut-legiosa/

 

Egy fillér támogatást sem kap 140 ezer munkanélküli

Decemberben 290 700 álláskereső volt Magyarországon. Ez az előző év azonos időszakához képest jelentős növekedés, az elmúlt hónapokhoz viszonyítva azonban július óta csökkenés tapasztalható. Az álláskeresők 48,4%-a, 140,8 ezer fő semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott decemberben. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 19%-os növekedést állapíthatunk meg.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 114,4 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,4%-ot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 154,6 ezer fő (53,2%), felsőfokú végzettséggel 21,6 ezer fő (7,4%) rendelkezett.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201230/magyarorszagon-290-ezer-munkanelkuli-volt-decemberben-463574#

 

Tiltakoznak a tanárok, mert nem szerepelnek az oltási tervben

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), melyben azt írják, megdöbbenve fogadták a nyilvánosságra hozott oltási tervet, melyből nem derül ki, hogy az oktatásban foglalkoztatottak mely kategóriába tartoznak. 

A PSZ álláspontja szerint a gyermekeken, tanulókon, szülőkön keresztül a társadalom széles csoportjaival érintkező oktatásban foglalkoztatottak számára az oltási terv III. kategóriájában kellene biztosítani az oltás lehetőségét. A III. kategóriában jelenleg a 60 évnél idősebbek vannak felsorolva. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/01/04/a-pedagogusok-szakszervezete-azt-koveteli-hogy-az-oktatasban-dolgozok-is-szerepeljenek-az-oltasi-tervben

 

Fontos tudni a koronavírus-oltásról

Pillanatnyilag a vírus legyőzésének egyetlen hatékony eszközét ismerjük − be kell oltani a lakosság legalább 60 százalékát. Fontos, hogy minél többet tudjunk a különböző vakcinákról, hogy felelősen dönthessünk.

Történelme során az emberiséget számos vírus tizedelte meg (pl. kanyaró, gyermekbénulás, sárgaláz, feketehimlő), melyek terjedését végül csak oltásokkal lehetett fékezni vagy teljesen megszüntetni.

Magyarországon és számos országban az amerikai−német Pfizer−BioNTech vakcinájával már meg is kezdődtek az oltások. Oroszországban orosz, Kínában pedig kínai fejlesztésű vakcinák használatát kezdték meg. Utóbbiakat még nem vizsgálta és engedélyezte sem a magyar, sem az Európai Unió egészségügyi hatósága, így ezeket nálunk még nem lehet alkalmazni.

Mi a különbség a hagyományos és az új vakcina között?

A legtöbb ma alkalmazott védőoltás esetén elölt vagy gyengített formában a teljes vírus vagy annak valamelyik fehérje-alkotóeleme kerül az oltásba, ezzel serkentve válaszra a szervezet immunrendszerét.

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcináknál a védekezéshez szükséges fehérje előállítását a szervezetre bízzák, és nem kívülről juttatják be az immunrendszert serkentő vírusfehérjét. Ezt úgy érik el, hogy a vírusfehérje előállításához szükséges genetikai információt juttatják a szervezetbe.

Átírja a génjeinket az mRNS-technológia?

Az mRNS módszer nem ír át semmit az örökítőanyagunkban, ez nem génbeültetés, és az is pontosan szabályozott, hogy meddig maradhat aktív a szervezetben. Ilyen technológiával dolgozik a Pfizer−BioNTech és a Moderna vakcinája.

A másik módszer, hogy az immunrendszer számára a vírusfehérje elkészítéséhez szükséges információt más, ártalmatlan vírusokba csomagolják. Az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcina is ezen az elven működik.

Van-e chip az oltásban?

Nincs benne chip, se magzati sejtek, se higany, és egyáltalán semmi más nincs benne azon összetevőkön kívül, melyeket a gyártók mindig nyilvánosságra hoznak, az engedélyező szervek pedig szigorúan ellenőriznek.

Forrás: www.hu.euronews.com

https://hu.euronews.com/2020/12/30/minden-amit-a-koronavirus-elleni-oltasok-osszetevoirol-es-mukodesukrol-tudunk

 

vissza a tetejére