A cikkek forrásai

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

VI. évfolyam | V. évfolyam | IV. évfolyam | III. évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

238. szám (VI. évfolyam/6.) | 2022. február 8.
237. szám (VI. évfolyam/5.) | 2022. február 1.
236. szám (VI. évfolyam/4.) | 2022. január 25.
235. szám (VI. évfolyam/3.) | 2022. január 18.
234. szám (VI. évfolyam/2.) | 2022. január 11.
233. szám (VI. évfolyam/1.) | 2022. január 4.

238. szám (VI. évfolyam/6.) | 2022. február 8.

 

17 ezer szakember ment el az egészségügyből

Orvosok és szakdolgozók sajtótájékoztatón cáfolták a kormány azon állítását, miszerint az egészségügy jól működik. A valóságban az összeomlás szélén áll, egy év alatt 17 ezer szakember hagyta el a szektort. 2020-ban 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, 2021-ben már csak 180 700. Ezt a betegek is megsínylik, hiszen a kevesebb orvos és ápoló fizikailag nem tud mindig mindenhol ott lenni, és ez a halálozási számok emelkedésében is megmutatkozik.

Akik maradtak, azok sincsenek túl jó állapotban. A szakdolgozói kamara 2001-es felmérése szerint a dolgozók 35 százaléka érezte kiégettnek magát, 2021-ben már kétszer annyian, 69,9 százalék. A túlterheltség mellett (míg korábban három műszakban zajlott a munka, ma 12 óra nappal, 12 óra éjszaka), a szakdolgozók bére sem nevezhető kielégítőnek, az utóbbi években jelentősen lemaradt az orvosokétól. Korábban a szakdolgozók átlagosan az orvosbérek 52 százalékáért dolgoztak, mára ez az arány 20 százalék körülire csökkent. Most azt kérik, hogy a szakdolgozók bére ismét érje el az orvosok bérének az 50-60 százalékát, mert akkora a baj, hogy hamarosan elfogynak az ápolók. Aki eléri a 40 éves szolgálati viszonyt, az nyugdíjba megy, a fiatalabbak átmennek a magánegészségügybe vagy külföldre. A fiatalok számára semmilyen értékelhető jövőt nem tud nyújtani az állami egészségügy. A 90-es évek elején még évente 6-7 ezer ápoló végzett, most évi 300, de volt olyan év, hogy száz alatt maradt a végzett szakdolgozók száma.

Forrás: www.nepszava.hu, www.24.hu

https://www.nepszava.hu/3145260_nagy-a-baj-a-magyar-egeszsegugyi-dolgozok-szoltak-hogy-elfogynak

https://24.hu/belfold/2022/02/03/egeszsegugy-apolohiany-covid/

 

Ingyenes mobilnetet ígér az ellenzék

Az ellenzék győzelme esetén minden iskolás ingyen laptopot vagy tabletet kap. Valamennyi állampolgárnak ugyancsak ingyen biztosítanak 1 gigabyte mobilinternet-csomagot. (Ez a hétköznapi használathoz teljesen megfelelő mennyiség.) Az általános iskolák 2. osztályától pedig bevezetik az informatikaoktatást.

Forrás: www.napi.hu

https://www.napi.hu/tech/digitalizacio-ellenzek-mobilinternet-oktatas-tudomany-ugyintezes-kozszolgaltatas-egeszegugy-ugyfelkapu.745356.html

 

Győzelem esetén 50 százalékos tanári béremelés

Az ellenzék az áprilisi választások megnyerése esetén 50 százalékos bérfejlesztést, a diplomás átlagbérhez való közelítést ígér a tanároknak. A kínzó pedagógushiányt pedig bérlakásprogrammal orvosolnák.

A tanárok siralmas helyzete az összeomlás szélére sodorta az oktatási rendszert. Az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte), ezért az alacsony jövedelmek miatt egyre nagyobb a pedagógushiány. Egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár fizetése nettó 145 ezer forint, amihez még 15 ezres pótlék társul.

Az ellenzék április utánra 50 százalékos bérfejlesztést, a diplomás átlagbérhez való közelítést ígér, a kínzó pedagógushiányt pedig bérlakásprogram elindításával orvosolnák.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3144983_otvenszazalekos-beremelest-iger-a-pedagogusoknak-az-ellenzek-ha-megnyerik-a-valasztast-video

 

Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

Ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kiegyenlítésére, akkor sztrájkba lépnek. A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerint elfogadhatatlan, hogy a növekvő infláció (a forint értéktelenedése) idején nem kaptak béremelést. Munkaadójuk, a MÁV−Volán-csoport jogellenesnek tartja a sztrájk bejelentését, szerintük a mozdonyvezetők bére az elmúlt öt év során több mint 60 százalékkal növekedett.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2022/02/02/mozdonyvezetok-sztrajk-marcius-10

 

Életveszélyes lélegeztetőgépeket vett a kormány

A magyar kormány a sok ezer lélegeztetőgép megvétele előtt tudta már, hogy azok egy része életveszélyes és alkalmatlan a feladatára.

Ezeknél a gépeknél akadozik az oxigénellátás, váratlanul leállnak, és nem is kórházaknak szánták őket. Mégis megvették egy maláj üzletemberen keresztül, aki ellen pénzmosás miatt vizsgálat folyik. A 6285 gépért 178 milliárdot fizettek. Az Orvosi Kamara már korán jelezte, hogy hazánkban messze többen halnak meg a lélegeztetőgépeken, mint más országokban. Ebben az is közrejátszott, hogy nem volt elegendő szakszemélyzet a gépekhez.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3145547_szabad-szemmel-eletveszelyes-lelegeztetogepeket-vett-az-orban-kormany-es-elokerulnek-a-mocskos-trukkok

 

Soha nem forgatott még filmet, most milliárdokat kapott rá

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága Rákay Philip Petőfi-filmjének gyártására 4,5 milliárd forint állami támogatást szavazott meg. Rákay annak ellenére kapott annyi pénzt, amennyit még egyetlen magyar filmes sem, hogy soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot. Nem kellett más a győzelemhez, mint folyamatosan dicsőíteni a Fideszt és mindig ott lihegni Orbán Viktor közvetlen közelében.

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/petofi-filmugy-onanizalas-es-sehonnai-bitang-ficsurok-245576

 

Orbán fő bűnei

6. „Migránsok” pénzért – a letelepedésikötvény-üzlet

Miközben a migránsokkal (menekültekkel) riogatták a magyarokat, a Fidesz kormány szép csendben, pénzért, 20 ezer külföldit hozott be az országba. Rogán Antal (Orbán Viktor kabinetfőnöke) 2012-ben javasolta, hogy 250–300 ezer euróért (mintegy 100 millió forintért) magyar letelepedési engedélyt áruljanak olyan állampolgároknak is, akik nem az Európai Unióban élnek. A letelepedési engedélyhez jutó személyek legnagyobb része kínai, de van köztük orosz, iráni, szír és ukrán állampolgárságú is. Érthetetlen módon ezt a kötvényt nem az állam, hanem Fidesz-közeli cégek árulták. A kötvényüzlettel Rogán és barátai 162 milliárd forint haszonra tettek szert, miközben a magyar állam 30 milliárd forint veszteséget szenvedett el.

Forrás: www.nerinfo.hu

https://nerinfo.hu/a/47/rogan-letelepedesi-kotvenyei-az-allam-nem-jart-jol-es-mai-napig-nem-tudjuk-kik-vasaroltak-belole

 

Fideszes hazugságok  Tények
1. „az ellenzék adót emelne” 1. Nem lesz adóemelés, hanem áfa-csökkentés!
2. „az ellenzék eltörölné a rezsicsökkentést” 2. A rezsicsökkentés marad! Sőt,  panelfelújítás lesz!
3. „az ellenzék privatizálná az egészségügyet” 3. A kórházak állami kézben maradnak!
4. „az ellenzék eltörölné a 13. havi nyugdíjat” 4. Olyan nyugdíjat adunk, amit nem  visz el az infláció!
5. „az ellenzék eltörölné a családi adókedvezményeket” 5. Természetesen maradnak, a családi pótlékot  pedig megemeljük!
6. „az ellenzék lebontaná a határkerítést” 6. A határkerítés marad! 

 


Orbán nem vitázik, a tévében nem szerepelhet az ellenzék

Több millió ember tekinti az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének Márki-Zay Pétert, aki egyetlenegyszer sem beszélhetett még élőben, sem az MTV-ben, sem a Kossuth rádióban. Pedig ezeket az összes magyar ember pénzéből működtetik.

Orbán Viktor elzárkózik attól is, hogy nyílt tévévitában mérkőzzön meg Márki-Zay Péterrel. Pedig mindenkinek joga lenne tudni, hogy melyikük mit gondol az ország jövőjéről.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió, választási csalásoktól tartva, 218 megfigyelőt küld április 3-án Magyarországra.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

vissza a tetejére

237. szám (VI. évfolyam/5.) | 2022. február 1.

 

Már csak Bulgária korruptabb Magyarországnál

Hazánk a második legkorruptabb ország az Európai Unióban. 2007-ben még a 12. helyen álltunk, mostanra lecsúsztunk 26.-ra az EU 27 tagállama közül. Kutatások szerint minél szegényebb egy ország, annál korruptabb, vagyis annál könnyebben megvesztegethetők és lefizethetők a politikai, gazdasági élet szereplői.

Az EU második legkorruptabb országa Magyarország, és csak azért nem az első, mert Bulgáriában még többet romlott a helyzet, mint itthon – erre az eredményre jutott a Transparency International friss Korrupcióérzékelési Indexe. A többi úgynevezett visegrádi országtól (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) csúnyán leszakadtunk, most már Románia és Bulgária a mi korrupciós súlycsoportunk, és a helyzet a válság alatt csak rosszabb lett. A korrupció minden korábbi csúcsot megdöntött Orbán Magyarországán, és szervezésében a legfőbb szerepet maga a Fidesz játssza. Ez leginkább abban érhető tetten, ahogyan az ország él és főleg visszaél az Európai Uniótól érkező pénzekkel.

Az elmúlt években a magyar kormány, szemben a fejlett országok túlnyomó többségével, nem a járvány okozta válság miatt elszegényedett rétegek megsegítésére költött nagy pénzeket, hanem egyre jelentősebbek lettek az átláthatatlan és a haveri köröknek juttatott pénzek.

Azokban az országokban, ahol jólétben élnek az emberek, jóval alacsonyabb a korrupció. Persze azokban is van, de az államok üldözik és igyekeznek visszaszorítani, nem pedig a saját érdekükben hozott törvényekkel segítik elő a korrupciót.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2022/01/25/transparency-international-magyarorszag-az-eu-masodik-legkorruptabb-tagallama

 

Az oroszok háborúval fenyegetnek, a magyar kormány hallgat

Százezernél több orosz katona áll készenlétben Ukrajna határainál. Putyin azt követeli, hogy a NATO vonja ki csapatait Kelet-Európából, mert újra a saját érdekkörébe akarja vonni ezeket az országokat, köztük minket. Ebben a feszült helyzetben látogat el, sokadszor, Orbán Putyinhoz.

Az Európai Unióban úgy értékelik, hogy Orbán február 1-jei moszkvai, baráti látogatása – egy orosz invázió küszöbén – aláássa az EU egységét, amely Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi épségét támogatja. A magyar miniszterelnök jelenleg Putyin leghűségesebb szövetségese, aki teljes odaadással szolgálja ki az orosz érdekeket, és bomlasztja az Uniót.

Most, amikor Putyin már olyan követeléseket fogalmaz meg, hogy a volt kelet-európai országok lépjenek ki a NATO-ból, határozott tiltakozást vár el a kormánytól a magyar társadalom, amely hosszú évtizedekig élt szovjet megszállás alatt.

Forrás: www.nepszava.hu

https://www.nepszava.hu/3144454_szabad-szemmel-orban-putyin-ugyvedje-az-eu-ban

 

Szegény, kispénzű miniszterelnökünk

„A magyarok közül sokan vagyunk, sokan vannak, akik kispénzűek” – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában 2022. január 21-én.

Vagyis a magyar miniszterelnök képes volt önmagát − az ország talán leggazdagabb emberét − besorolni a filléres gondokkal küszködők közé. Persze ezt a gazdagságot nem a miniszterelnöki fizetéséből – ami természetesen nem jelentéktelen összeg – érte el, hanem a rokonain, de leginkább gyerekkori barátján keresztül. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy falusi gázszerelő, Mészáros Lőrinc, véletlenül lett az ország leggazdagabb embere néhány év alatt. Régen az ilyen embereket strómannak nevezték. Azt az embert jelenti, aki egy háttérben lévő másik személy helyett bonyolítja le az üzleteket, de a megszerzett vagyon nem az övé. Mészáros Lőrinc bizony maga Orbán Viktor.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Nekünk nem kellett az Unió ingyen tesztje

Több mint 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna Magyarország gyors- és PCR-tesztek vásárlásához tavaly nyáron, amelyeket többek között azoknak szántak, akik azért nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott kínai vagy orosz vakcinát kaptak. Eredetileg Magyarország is jelentkezett a programra, de aztán a kormány visszalépett. Talán azért, mert az elszámoláshoz bizonyítania kellett volna ősszel, hogy hány embert teszteltek a pénzből.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3144789_visszalepett-a-programbol-900-millio-forintos-unios-tamogatasrol-mondott-le-a-magyar-kormany

 

5. Orbán-rendszer legfőbb bűnei

A devizahitelesek tönkretétele

A devizahiteleket − a Fidesz-propaganda állításával szemben − bizony Orbán Viktor engedélyezte 2001-ben. Már maga a konstrukció is egy átverés volt, mivel devizáról szó sem esett, és az alacsony kamat csak a súlyos kockázatokról terelte el a gyanútlan ügyfelek figyelmét.

A devizahitelezés 2010-ben érte el az egyik csúcspontját, amikor 70 százalék volt az aránya a teljes hitelállományban. Éppen ekkor ugrott meg drámaian a svájci frank árfolyama. Az Orbán-kormány 2011-ben azt állította, hogy megmentette a devizahiteleseket, de a kedvező árfolyamú végtörlesztés csak a Fidesz által amúgy is nagyon támogatott jómódú felső középosztálynak segített.

2015-ben Orbán megállapodott a nemzetközi bankvilággal, hogy az itt működő bankoknak nem lesznek további terhei a devizahitelek átváltása miatt, a kilakoltatásokat pedig nem akadályozzák meg. Ezt az egy ígéretét a mai napig betartotta. Emiatt magyarok tízezrei mentek tönkre, és vesztették el otthonaikat. A devizahitelekkel összesen 1,2 millió ember esett adósságcsapdába, és sokan máig nyögik a következményeit.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

https://civilhetes.net/sokan-nem-tudjak-hogy-a-devizahitelt-a-fidesz-vezette-be-magyarorszagon

http://www.oeconomus.hu/irasok/a-magyar-devizahitel-valsag-tortenete/

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/mar-tenyleg-vege-gyoztek-a-horvat-devizaadosok/7472/

 

Az egyesült ellenzék ajánlata a munkavállalóknak

Az egyesült ellenzék hatalomra jutása esetén csökkenteni fogja az alapélelmiszerek áfáját, másfélszeresére emelik és adómentes lesz a minimálbér, s 3 helyett 9 hónapig kaphatnak támogatást a munkanélküliek.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség munkaügyi tervében szerepel a kollektív munkaügyi szerződések rendszerének visszaállítása és a rabszolgatörvény eltörlése is, ami az egyoldalúan elrendelhető végtelen túlmunkától védené meg az embereket. Ígérik, kötelezően visszaállítják az érdekegyeztető bizottságokat a munkaadók és munkavállalók között, s az eddiginél lényegesen több jogot adnak a szakszervezeteknek a bérmegállapodásokhoz. Terveik szerint emelik majd a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók, valamint a pedagógusok bérét.

A kormányra készülő ellenzék a kisvállalkozókat hitellel, adókedvezményekkel és külföldi tapasztalatszerzési lehetőséggel, valamint a kamarai tagdíj eltörlésével támogatná.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220126/eloallt-jovedelemado-terveivel-az-ellenzeki-osszefogas-523223?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_hirfutar

 

Mégis sztrájkoltak a megfenyegetett tanárok

Magyarországon sztrájkolni sem könnyű. A minisztérium azt várta volna el a tanároktól, hogy a kétórás munkabeszüntetésük alatt is tanítsanak. A pedagógusok jelentős béremelést követelnek.

A január 31-én megtartott országos tanársztrájkot alulról és felülről is próbálták megakadályozni. Az illetékes minisztérium az úgynevezett elégséges szolgáltatást – hogy vigyáznak a beérkező gyerekekre – nem tartotta elegendőnek. Bár a bíróság első fokon a tanároknak adott igazat, az állam azzal fenyegette a pedagógusokat, hogy törvénytelen sztrájkban vesznek részt, és ennek következményei lesznek.

A Fidesznek megfelelni akaró iskolaigazgatók is próbálták ellehetetleníteni a sztrájkot, félrevezetni a szülőket. A nehézségek és fenyegetések ellenére húszezernél többen vettek részt a munkabeszüntetésben.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

 

vissza a tetejére

236. szám (VI. évfolyam/4.) | 2022. január 25.

 

A magyar lakosság a második legszegényebb az Európai Unióban

Lehet mesélni a magyar gazdaság fantasztikus teljesítményéről, de a tények sajnos mást mutatnak. Már csak a bolgár háztartások fogyasztanak kevesebbet a magyaroknál!

A háztartások fogyasztása jól mutatja azt, amit a köznyelvben életszínvonalként, avagy annak hiányában szegénységként szokás emlegetni.

A magyar háztartások fogyasztása a járvány első szakaszában 4,6 százalékkal zsugorodott, ami nagyobb visszaesést jelent, mint ami Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában bekövetkezett.

Ezt is figyelembe véve Magyarország az Unió második legszegényebb tagállama az egy főre jutó fogyasztás alapján az Eurostat, az EU statisztikai hivatala 2020-ról szóló, friss összesítése szerint. A számok azt mutatják, hogy már csak a bolgárok vannak mögöttünk.

Románia már 2014-ben megelőzte Magyarországot, de messze elhúzott tőlünk Szlovákia, Csehország és Lengyelország is. Vagyis a környékünkön lévő volt szocialista országok is mind jobban teljesítenek, mint mi.

És ezekben az adatokban még nem látszik az utóbbi évben elszabadult infláció hatása, ami tovább rontotta a magyar családok helyzetét.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20220119_haztartas_eletszinvonal_eurostat

 

A fideszesek vizsgák nélkül is elvégezhetik az egyetemet

Az igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál telefonon intézett jogi vizsgát több egyetemen rokonainak, Rogán Antal kabinetfőnöke pedig úgy kapott érdemjegyet, hogy el sem kellett mennie a vizsgára.

Miközben éppen zajlik az egyetemeken a vizsgaidőszak, amelyre diákok ezrei rengeteg tanulás és lemondás árán készülnek, Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, aki az igazságügyi miniszter helyettese is volt a lemondásáig, egy telefonhívással sikeres vizsgákhoz juttatta rokonait – derült ki a rendőrségi lehallgatási jegyzőkönyvekből. Az ügyleteket a végrehajtói kar elnöke, Schadl György bonyolította le Völner kérésére.

A legmegdöbbentőbb eset az volt, hogy Rogán Antal (Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa) kabinetfőnökének meg sem kellett jelennie a vizsgán ahhoz, hogy megfelelő érdemjegyet kapjon. Több egyetemen vizsgálat indult az ügyben.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/tldr/2022/01/17/a-volner-ugy-kulcsfiguraja-egyetemi-vizsgakat-intezett-rogan-kabinetfonokenek

 

Tízmillióért beszélt egy órát

Harmincezer dollárt (közel tízmillió forintot) fizettek egy amerikai szélsőjobboldali hírességnek, Dennis Pragernek, aki egy konferencián a magyar kormányt dicsérte egy órán keresztül, és a nyugati kultúra megmentőjeként tüntette fel Orbán Viktort.

Ennyit egy minimálbéren lévő dolgozó négy év alatt keres.

A Matthias Corvinus Collegium alapítványt, amely szervezet az előadót kifizette, a kormány két évvel ezelőtt 400 milliárd (400 000 000 000) forinttal „támogatta” meg.

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/tag/dennis-prager/

 

Összegyűltek az aláírások az ellenzéki népszavazáshoz

A karácsonyi ünnepi időszakot is beszámítva 30 nap alatt sikerült összegyűjteni kétszer 235 ezer aláírást, ami bőven elég lenne a népszavazás kiírásához.

A népszavazással az ellenzék azt szeretné elérni, hogy 3-ról 9 hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítási idejét, és a kínai Fudan Egyetem helyett a Diákváros épüljön meg, ahol a vidéki egyetemistáknak 10 ezer kollégiumi férőhely és több ezer bérlakás is épülhetne.

Az ellenzék szerette volna, ha a népszavazás az április 3-i országgyűlési választások napjára esik, hiszen sokakat érintő kérdésekről van szó, de a Fidesz politikusai már jelezték, hogy meg fogják akadályozni ezt. Ez azért is rossz, mert így külön kell majd megszervezni a népszavazást, aminek költségeit már évekkel ezelőtt is ötmilliárdra becsülték.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei

4. A miniszterelnök családjának meggazdagodása

Pár év alatt Orbán Viktor az ország leggazdagabb családjává tette a sajátját. A miniszterelnök szűkebb és tágabb rokonsága főleg közpénzekből (az adófizetők forintjaiból) és az európai uniós támogatásokból „átcsoportosított” pénzekből gazdagodott. Az állami pályázatokon általában az Orbán család és holdudvara tarol, ennek következtében földek, bányák, bankok, kastélyok, építőipari, energetikai vállalatok tulajdonosai lettek, és még számtalan területen jutottak hatalmas előnyökhöz. Arra már fel sem kapjuk a fejünket, hogy Orbán Viktor gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc lett pár év alatt az ország leggazdagabb embere. Vajon miért? De a miniszterelnök veje, Tiborcz István is 37 milliárd forinttal gazdálkodhat, akinek vagyonosodása akkor kezdődött, amikor elvette feleségül Orbán lányát. Nem csak a gyerekek, a feleség, a szülők és a testvérek, de a kiterjedt rokonság sem panaszkodhat a támogatásokat illetően.

A demokratikus államokban a hatalom és a gazdagodás ilyen szintű összefonódása teljesen elképzelhetetlen, ez csak diktatúrákban fordulhat elő büntetlenül. Meg itt, nálunk, Magyarországon.

Forrás: www.nyomtassteis.hu, www.nerinfo.hu

 

Harminc százalékkal nőtt a burgonya ára

Az élelmiszerek tavalyi brutális árdrágulása nagyon megnehezíti a nyugdíjasok és szegények életét. A csúcstartó a hazai drágulási hullámban a burgonya.

A krumpli az egyik legnépszerűbb táplálék hazánkban, amelyből egy átlagos család havi hat kilót fogyaszt, kétszer annyit, mint például cukorból. Így a legszegényebbeket érzékenyen érintette, hogy tavaly pont a burgonya ára emelkedett több mint 30 százalékkal.

Ezért is volt meglepő, amikor Orbán Viktor nem sorolta be azon termékek közé, amelyekre 3 hónapos hatósági árstopot vezettek be. Ez valószínűleg azért történt, mert egy árstop a gazdákat biztosan felbőszítené. A burgonya esetében egyébként idén is további 25-30 százalékos drágulást várnak.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2022/01/17/egy-ev-alatt-30-szazalekkal-nott-a-krumpli-ara-a-hatosagi-arazas-megsem-vonatkozik-ra/

 

Márki-Zay: Nem magánosítjuk az egészségügyet!

A fideszes vádakkal ellentétben, az ellenzék nem adná magánkézbe a magyar egészségügyet, ha megnyerné a választásokat – jelentette ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz tudatosan tette tönkre a hazai közegészségügyet, a cél az, hogy Orbán Viktor „és a fideszes tolvajok” magánosítsák és megszerezzék az ágazatot, miközben évente tízezrek halnak meg megelőzhető betegségekben.

Az ellenzék ezzel szemben vissza akarja adni a járóbeteg-ellátást az önkormányzatoknak, fejlesztené az állami egészségügyet, hogy ne legyenek várólisták, de legyen minőségi szolgáltatás azért a pénzért, amit az emberek befizetnek az államnak egészségbiztosítási járulékként. És ha valakit nem tud megfelelő időben ellátni az állami rendszer, az mehet a magánegészségügybe, de úgy, hogy nem neki kell fizetnie a számlát, hanem az állam vállalja át a költségeket.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3142846_amig-marki-zay-szombaton-meg-beszelt-rola-vasarnap-mar-csak-utalt-orban-grazi-maganklinikas-utjaira

 

Elviszi az árnövekedés a nyugdíjemelést

Tavaly decemberben egy hónap alatt 8 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára. Emiatt 20-40 ezer forinttal maradt kevesebb a családok kasszájában. A nyugdíjasoknál a legrosszabb a helyzet, mivel nekik nagyon kicsi a jövedelmük. Az átlagnyugdíj tavaly ilyenkor 150,5 ezer forint volt, ami most 160 ezer forintra változott. Ezt a pici különbséget pedig gyorsan elviszi az élelmiszerárak emelkedése.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-vartnal-nagyobb-nyugdijemelest-jelentett-be-orban-viktor/31596214.html

 

 

vissza a tetejére

235. szám (VI. évfolyam/3.) | 2022. január 18.

 

Orbán gazdasági kudarca és a csirkefarhát

Szomorú jelképe a 12 év kormányzásának, hogy az árak befagyasztásával kell elterelni a figyelmet az elszabadult drágulásról és a szegénységről. De hiába a választás előtti pénzeső és a kapkodó intézkedések, mindenki azt kérdezi: az elmúlt 12 évben miért nem adtatok?

Orbán Viktor úgy adja át háromciklusnyi kormányzás után az országot, hogy egekben az infláció, soha nem látott módon eladósodott az állam, gyenge a forint, az Unióból nem jön a pénz, többmilliónyi a szegény ember és a méltatlanul alacsony nyugdíjból tengődő idős. Lerohasztott egészségügy, összeomlás szélén lévő oktatási rendszer, negyvenezer covid-halott. Eközben milliárdos lett mindenki Orbán környezetében: az apja, a lánya, a veje, a barátja és a teljes haveri kör. Ez a 12 évnyi kormányzás mérlege.

A Fidesz pánikban van, mert ha elveszíti a választásokat, akkor jön az elszámoltatás. Ezért próbálkoznak mindennel, ami hatalmon tarthatná őket.

Minden ember a saját bőrén érzi vásárláskor, hogy mennyire elszabadultak az árak. Ezen nem segít, hogy néhány élelmiszerfajta árát befagyasztják – persze csak a választásokig.

Az igazi tragédia és egyben Orbán kudarca az, hogy milliók élnek ma Magyarországon, akiknek egy étolaj megvásárlása is gondot jelent.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint az árbefagyasztás beismerő vallomás arról, hogy Orbán gazdaságpolitikája végleg megbukott. Ráadásul megint más terhére nagyvonalú a miniszterelnök, mert ennek az intézkedésnek az árát végül a gazdák, a kereskedők és gyártók fogják megfizetni, de leginkább a falusi kisboltosok, akik már eddig is nehéz helyzetben voltak.

Az Orbán-kormány kapkodó intézkedésekkel próbálja feledtetni a szegényekkel, hogy eddig nem sokat tettek értük. Mégis könnyen járhatnak úgy, hogy a megvásárolni szándékozott választók zsebre teszik, amit kapnak, mert ez jár nekik, aztán végül Orbán ellen szavaznak.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Mit kínál az ellenzék a szegényeknek?

A családi pótlék megduplázását és az alacsony nyugdíjak emelését. Az alapvető élelmiszerek széles körében az 5 százalékos áfa bevezetését. A devizahitelesek kárpótlását és a kilakoltatások felfüggesztését. Szociális bérlakásépítést. A rokkantnyugdíjasok kártalanítását, a nyugdíjplafon visszaállítását. Az áremelkedések és a forint értékcsökkenésének mérséklését. A nyugdíjkassza és egészségügyi kiadások érezhető emelését. A szakápolók és szociális dolgozók bérének rendezését.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Nem állt meg az áremelkedés

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, és az egy hónappal korábbi szinthez képest is emelkedtek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közzétett adatai alapján az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, illetve dohányáruk ára nőtt a legnagyobb mértékben, 25,9, illetve 12,7 százalékkal. Az élelmiszerek ára átlagosan 8 százalékkal emelkedett egy év alatt a novemberi 6,0 százalékos növekedés után, ezen belül az étolajé 26,8 százalékkal, a liszté 23,7, a margariné 22,8, a kenyéré 15,2, a baromfihúsé 13,4, a tejé 12,1, a péksüteményeké 11,6 százalékkal.

Forrás: www.szakszervezetek.hu

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/28924-decemberben-is-7-4-szazalekkal-nottek-az-arak

 

Rendőrt minden faluba!

A határkerítésre szükség van, nem bontjuk le – jelentette ki Lengyel Róbert, az ellenzék rendészeti, belügyi felelőse, jelenleg Siófok polgármestere. De külön határőrségi igazgatóságokat akarnak létrehozni, ahelyett, hogy a rendőröket messziről vezénylik oda. Vissza akarják állítani a rendőrök szolgálati nyugdíját, amit a kormány elvett tíz éve. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minden faluban legyen rendőr. „Egy faluban papnak, kocsmárosnak és rendőrnek lennie kell” – idézte Lengyel Róbert a falusi embereket.

Forrás www.telex.hu

https://telex.hu/valasztas-2022/2022/01/12/lengyel-robert-siofok-polgarmester-rendeszet-belugy-valasztasi-program-marki-zay-peter

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei 3.

A 40 ezer covid-halott

A Fidesz-kormány a járványhelyzetet is arra használta fel, hogy a haveroknak juttasson különböző busás üzleteket. A kínai vakcinát a valódi ár többszöröséért szerezték be, zavaros hátterű cégeken keresztül. A Sinopharmmal főként időseket oltottak be, annak ellenére, hogy a gyártó sem javasolta használatukat 60 év felettieknél. Ugyancsak horribilis áron vásároltak horribilis mennyiségű, 16 ezer lélegeztetőgépet, miközben tudták, hogy csak két-háromezer működtetéséhez van személyzet. A munkanélkülivé vált kisemberek alig kaptak támogatást, míg Mészáros Lőrinc szállodáinak százmilliárdok jutottak. Több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát egy ostoba törvényi rendelkezés miatt, a járvány közepén. Az átgondolatlan, több tízezres ágyfelszabadítás miatt műtétek és szűrővizsgálatok maradtak el, így több százezer ember szenvedett súlyos egészségkárosodást, vagy halt meg.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Megkezdték a szervezést a pedagógus-szakszervezetek a január 31-i figyelmeztető sztrájkra. A szülőket arra kérik, aznap csak 10 órára vigyék az iskolába a gyerekeket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség autós demonstrációval áll majd ki mellettük. A tanárok tisztességes bért követelnek, olyat, amiből meg is lehet élni.

Forrás: www.szakszervezetek.hu

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/28923-pedagogussztrajkkal-es-tuntetessel-er-veget-a-januar

 

Mer-e vitázni Orbán Márky-Zayval?

Választási vitára hívta ki Orbán Viktort az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint az emberek, legyenek kormánypárti szavazók vagy ellenzékiek, megérdemlik, hogy meghallgathassák azt, aki a következő négy évben Magyarország miniszterelnöke kíván lenni.

Demokratikus országokban elképzelhetetlen, hogy a választások előtt a kormánypárt és az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ne vitázzon egymással. Magyarországon országgyűlési választást megelőzően utoljára 2006-ban volt miniszterelnök-jelölti vita. Azóta, bár az ellenzék többször kérte, Orbán Viktor nem mert leülni vitázni az aktuális kihívójával.

Márki-Zay Péter reményét fejezte ki, hogy a kormányfő ezúttal kiáll vele vitázni.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/marki-zay-peter-vitara-hivom-orban-viktort-135788?fbclid=IwAR2yisz2S9D-jzhHQKmTSFNks1MZ7OKB4AmimdSlHvDTRxv0X_DlfCBqJh4

 

Hazudnak az ápolók béréről is

„Hazugság!” – olvasható egy érintett véleménye a Fidesz-kormány Facebookon közzétett plakátja alatt, mely szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete bruttó 517 ezer és 690 ezer forint között mozog. Az egészségügyi dolgozók szerint a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel a táblázatban.

Egy budapesti centrumkórházban dolgozó nő azt mondta, évtizedek óta ápoló, de az ő kategóriájában megjelenő 690 ezer forintos átlagkeresetet talán még akkor sem tudná elérni, ha havi 300 óránál is többet dolgozna.

A munka egyre több és több egy-egy műszakban, a kollégák viszont fogyatkoznak. A legutóbbi éjszakai műszakjában 12 magatehetetlen fekvőbeteg jutott rá ápolóként. Bár a tempó csaknem mindennap ennyire feszített, még sok túlmunkával is alig 300 ezret keres. Azt is elmondta, hogy amióta megjelent a kormány plakátja, a kollégákban csak nőnek az indulatok.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3143035_kampany-az-apoloi-berekkel-varazsol-a-kormany

 

vissza a tetejére

234. szám (VI. évfolyam/2.) | 2022. január 11.

 

Az ellenzék ajánlata a nyugdíjasoknak

Az alacsony nyugdíjak emelését, a 13. havi nyugdíj megtartását és a gyógyszertámogatás megduplázását ígéri az ellenzék, ha megnyerik az áprilisi választásokat.

Az Orbán-kormány azzal, hogy csak az inflációt vette figyelembe, felgyorsította a nyugdíjasok elszegényedését. Ezért az ellenzék visszatérne a nyugdíjak vegyes (svájci) indexáláshoz, amely a gazdaság növekedését is figyelembe veszi az éves emeléseknél. A svájci indexálás megszüntetésével Orbán minden nyugdíjastól 1,2 millió Ft-ot vett el 12 év alatt!

Az átlagnyugdíjnak a jövőben el kell érnie a nettó minimálbér legalább 50 százalékát. Mindenkinek biztosítják a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételét, továbbá megtartják a 13. havi nyugdíjat és a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulását. Nyugdíjkorrekciós programot indítanak, amely az alacsonyabb és a régebbi nyugdíjak magasabb emelését célozza, és teljesen átláthatóvá teszik a nyugdíjnyilvántartásokat.

A nyugdíjrendszer társadalombiztosítás-alapú lesz, és a töredékéveket is beszámítják majd a nyugdíj megállapításánál. Kártalanítást biztosítanak a rokkantnyugdíjasoknak is. Duplájára emelik a gyógyszertámogatást. Fel fogják számolni azt az elfogadhatatlan helyzetet, hogy a nyugdíjak között több mint hetvenszeres a különbség (jelenleg a legalacsonyabb nyugdíj 28 500 forint, a legmagasabb pedig 2 millió feletti összeg).

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Aláírásgyűjtés az ellenzéki népszavazásért

A legfrissebb információk szerint már 120 ezer körül van az aláírások száma, amit azért gyűjtenek, hogy két, sok embert érintő kérdésben írjanak ki népszavazást.

Az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány hosszabbítsa meg az álláskeresési járadékot 3-ról 9 hónapra, a másik pedig a vidékről érkező egyetemistáknak is olcsó szállást biztosító Diákvárost szeretné megépíttetni a kínai magánegyetem helyett – ahogy az az eredeti tervekben is szerepelt.

A két kérdésre kétszázezer aláírást kell összegyűjteni, lehetőleg január közepéig, mert akkor még van esély, hogy a népszavazást a parlamenti választásokkal egy időben tartsák meg.

Itt nézheti meg, hogy hol és mikor lehet aláírni:

www.menjunktovabb.hu

 

Átlag 16 hónap az álláskeresés

Miközben Magyarországon csak 3 hónap az álláskeresési járadék – ami Európában a legrövidebb időtartam –, addig a legfrissebb kutatásokból az derül ki, hogy egy évnél is jóval tovább tart, míg a munkáját elvesztő ember új állást talál.

A kutatásból az is kiderült, hogy a covidjárvány alatt  az álláskeresők 40 százaléka egy fillér támogatást sem kapott. Az egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 16,8 százalékkal nőtt. És átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon. Azért ilyen hosszan, mert akik elvesztik a munkájukat, azoknak a hiányszakmákhoz nincs meg a szaktudásuk, azt még meg kell szerezniük.

Az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése éppen arra irányul, hogy háromszorosára, 9 hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítását.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2022/01/06/atlagosan-16-honapba-telik-munkat-talalni-magyarorszagon

 

Millióknak drágult a fűtés

Kevesebb mint 5 év alatt majdnem 40 százalékot drágult a tűzifa, 3160 forintról 4370-re emelkedett egy mázsa ára. Egy négytagú család egy fűtési szezonban átlagosan 100 mázsa fát tüzel el.

Azok sem örülhetnek, akik gázpalackot használnak, a 11,5 kilós gázpalackért 28 százalékkal kell többet fizetni, mint 2017 elején, 4020 forint helyett 5150-et.

Még az úszta meg a legjobban, aki brikettet használ fűtésre. Öt évvel ezelőtt 7570 forintba került mázsája, mostanra 8940 forintért lehet venni ugyanennyit.

A legszegényebb kétmillió magyar 37 százaléka fűt kizárólag szilárdtüzeléssel, további 15 százalék pedig vegyesen, fával és gázzal. A kistelepüléseken a háztartások háromnegyede használ szilárd tüzelőt.

Forrás: www.atv.hu

http://m.atv.hu/videok/video-20211227-dramai-mertekben-emelkedtek-a-tuzifaarak

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei

2. A forint tönkretétele

„A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak” – mondta Orbán Viktor 2008-ban, amikor 274 forint volt egy euró. Ma 370 forint körül tartunk.

Ha gyenge a forint, akkor minden drágább, amit külföldről hozunk be, de a devizahitelesek tragédiáját is jórészt a gyengülő forint okozta. A benzin áremelkedésében szintén nagy szerepe van ennek. Ha külföldre utazunk, ha pénzt küldünk a kint tanuló gyereknek, akkor újra és újra megtapasztaljuk, hogy egyre kevesebbet ér a magyar pénz.

Az elmúlt 12 évben a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben, a volt szocialista országok közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből.

Amikor 2010-ben Orbán hatalomra került, egy eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, 2021 végén viszont már 369 forintba került.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

A külföldi nyelvtanulásból sem lesz semmi

Orbán Viktor 2019-es évértékelő beszédében egy igencsak hangzatos programot jelentett be: minden 9. és 11. évfolyamos tanuló részt vehet egy kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon, melynek költségeit a kormány (pontosabban az adófizető) fizeti.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi években nem utazhattak a diákok, de az idén már több középiskola is megszervezte a kéthetes külföldi nyelvtanulási programot, mert úgy tudták, ha nem durvul be a járvány, az idén végre utazhatnak a gyerekek. A héten mégis azt a tájékoztatást kapták, hogy ismét elhalasztják a programot.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/elet/20220108_Csak_jovore_indulnak_az_ingyenes_kulfoldi_nyelvtanfolyamok_megerositette_a_miniszteri_biztos

 

A világháborúk óta nem haltak meg annyian, mint 2021-ben

Több mint 150 ezer magyar halt meg tavaly. Az utolsó másfél évszázadban, békeidőben, soha nem fogyott egyetlen év alatt ennyivel a magyar népesség. A tavalyi 93 ezer születés áll szemben a több mint 150 ezer elhalálozással, vagyis a különbözet alapján 60 ezerrel, egy Veszprém vagy Kaposvár méretű település teljes lakosságával lettünk kevesebben. A többlethalálozás egy részét nyilván a koronavírus okozta, de sokan veszítették életüket azért is, mert az egészségügy nem volt képes az egyéb súlyos betegségben szenvedőkkel megfelelően foglalkozni.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/tudomany/2022/01/07/a-haboru-ota-nem-fogyott-ugy-a-magyar-mint-2021-ben

 

Hová lett a covidtesztekre kapott uniós pénz?

Magyarország 900 millió forintos keretösszeget kapott arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges covidteszteket a magyar polgárok számára. Ujhelyi István uniós képviselő Orbán Viktortól várja a választ, hogy mire költötték el ezt az összeget.

A július vége óta elérhető 900 millió forintból 60 ezer magyar – például olyanok, akik egészségügyi okokból nem kaphattak oltást, vagy a keleti oltóanyagokkal oltottak, külföldön tanuló diákok, határ menti ingázók, családlátogatók, fuvarozók – kaphatott volna ingyenesen PCR-tesztet. Mivel senki nem tud arról, hogy ingyenesen osztogatták volna a drága teszteket, jogos a kérdés: hol a pénz?

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20220107_ujhelyi_istvan_mszp_parbeszed_covid_koronavirusteszt_teszt_eu_tamogatas

 

Számoljuk együtt a szavazatokat!
Legyünk felelős állampolgárok és ellenőrizzük együtt a 2022. évi országgyűlési választások tisztaságát!
Jelentkezés:
https://szamoljukegyutt.hu/csatlakozz/
Ha kérdésed van, írj az info@szamoljukegyutt.hu e-mail-címre,
vagy hívj bennünket a +36 70 670 4505 telefonszámon!

 

vissza a tetejére

233. szám (VI. évfolyam/1.) | 2022. január 4.

 

A családi pótlék duplázására készül az ellenzék

Az emberek életkörülményeinek azonnali javítását állítja a középpontba kormányra jutása esetén az egyesült ellenzék – jelentették be, amikor ismertették az egészségügyi, szociális, oktatási és a gazdasági programjukat.

Magas színvonalú egészségügyi ellátás

Önálló minisztériumot és több forrást ígérnek az egészségügybe. Jelentősen emelnék a szakdolgozói bért, és gyorsan csökkentenék a várólistákat. Teljesítményalapú finanszírozást vezetnének be, növelnék a CT-, MRI-készülékek számát, ezzel is bővítve a szűrési kapacitást.

Szociális biztonság és a szegénység felszámolása

Még nem mondtak pontos számot, de a pártok többségének programjában az szerepel, hogy megdupláznák a családi pótlék összegét. A szociális dolgozóknak 50 százalékos béremelést ígérnek. Rendeznék a devizahitelesek sorsát, és kilakoltatási moratóriumot rendelnének el. Szociálisbérlakás-építési és panelfelújítási programot indítanának, és bővítenék a lakhatási támogatások körét. Emelnék a közgyógyellátás színvonalát is.

Ingyenes első diploma

Azonnali, 50 százalékos béremelést ígérnek a tanároknak, ingyenes első diplomát mindenkinek, illetve tabletet és laptopot minden diáknak. A tankötelezettséget 18 évre állítanák vissza. Újra visszaadnák a szabad tankönyvválasztást, új alaptantervet készítenének, és megszüntetnék az egyetemi alapítványokat is.

Gyors gazdasági fejlődés, korrupció nélkül

Bevezetnék az európai minimálbért. Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, itthon pedig korrupcióellenes ügyészséget állítanának fel. Adómentes minimálbért vezetnének be. Elszámoltatást és vagyonosodási vizsgálatokat kezdeményeznének. Biztosítanák a szabad verseny és a tisztességes közbeszerzések feltételeit. Eltörölnék a korrupciót lehetővé tévő törvényeket, felzárkóztatnák a leszakadó térségeket.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Márki-Zay Péter: Hazugság, hogy eltörölnénk a rezsicsökkentést

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje újévi köszöntőjében cáfolta, hogy az ellenzék vissza akarná venni a 13. havi nyugdíjat, eltörölné a rezsicsökkentést vagy csökkentené a minimálbért. Sőt, ennek éppen az ellenkezője a cél, amire Hódmezővásárhely a legjobb példa − állította. A település polgármestereként 70 százalékos rezsicsökkentést valósított meg a városában európai uniós forrásokból, nem pedig az adófizetők pénzéből.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Történelmi csúcson az államadósság

Régen nem gazdálkodott ennyire felelőtlenül kormány. Szeptember végén a magyar állam adóssága 42 106 milliárd (42 106 000 000 000) forint volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 utolsó napján közzétett adataiból. Csak az év eleje óta a tartozásállomány 3688 milliárd forinttal nőtt, 2010 decembere óta pedig csaknem megduplázódott. 20 116 milliárd forint a növekmény.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3142272_tortenelmi-csucson-az-allamadossag

 

Percenként 16 552 forinttal gazdagodik Mészáros Lőrinc

Továbbra is Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc és családja számít a leggazdagabb magyar háztartásnak a Forbes című lap legfrissebb listája szerint. Vagyonukat mintegy 488,1 milliárdra becsülik. Ez azt jelenti, hogy tavaly percenként 16 552 forinttal gazdagodott a felcsúti milliárdos.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2021/12/29/meszaros-lorinc-es-csaladja-a-leggazdagabb-magyar-a-forbes-idei-listaja-szerint

https://hvg.hu/gazdasag/20211229_forbes_lista_meszaros_csanyi_leggazdagabb

 

Már bankot is vett a miniszterelnök családja

Többségi részesedést szerzett a Gránit Bankban Orbán Viktor veje, Tiborcz István december végén. Nem lehet tudni, hogy Orbán lányának férje hány milliárdot fizetett a Gránit tulajdonrészéért. Azt viszont igen, hogy a banknak több mint 80 ezer ügyfele van, és tavaly mintegy 1,6 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2021/12/30/tiborcz-istvan-bdpst-group-granit-bank-hegedus-eva/

 

Az Orbán-rendszer legfőbb bűnei

1. A magánnyugdíj-megtakarítások ellopása

Az Orbán-kormány egyik első bűne volt, hogy az emberek magán-nyugdíjpénztárakba befizetett megtakarításait mintegy 3000 milliárd forintot egyetlen tollvonással elvette tőlük. A pénztártagokat megzsarolták: vagy visszalépnek az állami rendszerbe, vagy lemondhatnak az állami nyugdíjról. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz azt ígérte, az állami rendszerben névre szóló számlára teszik a korábbi befizetéseket. (Ebből persze egy szó sem volt igaz, a pénz örökre eltűnt.) Több mint hárommillióan döntöttek a visszalépés mellett. Azóta kiderült, csak azok jártak jól, akik a fenyegetés ellenére maradtak. Máig tartó hatása mindennek, hogy az emberek nem bíznak meg egy olyan államban, amelyik csalárd módon elvette a megtakarításaikat.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Mára csaknem 40 000-en haltak meg covidban

A magyar társadalom jelentős része nem tudja, hogy mennyien haltak meg eddig a járványban, és azt sem, hogy halálozási arányban az egész világon a legrosszabbak közé tartozunk. Ezért hiszik el a kormány hazug propagandáját, hogy nálunk kiválóan kezelték a járványhelyzetet.

Magyarországon 2021-ben közel 30 ezren haltak meg, míg a hasonló népességű Ausztriában csak 7422-en. Nálunk 2021-ben 6,5 millió tesztelés volt, náluk közel hússzorosa, 119,8 millió.

Magyarországon a kormány máig nem közöl fontos járványügyi adatokat, és nem engedi be a sajtót a kórházakba, így a lakosságnak nincs pontos tudása a járvány súlyosságáról. Ez pedig nagyban csökkentette az oltási hajlandóságot, amelyben szintén nagyon lemaradtunk.

Nem tudja a többség, hogy több ezer orvos és szakápoló hagyta el a pályát az elhibázott egészségügyi törvény miatt, amelyet a világjárvány közepén vezetett be a kormány.

Nem tudják, hogy a kínai vakcinát az ár többszöröséért szerezte be a kormány, amellyel főként időseket oltottak, annak ellenére, hogy a gyártó sem javasolta a használatukat 60 év felettieknél. A kínai vakcina hatásosságáról nem közöltek adatokat.

A horribilis áron vásárolt, többnyire rossz minőségű 16 ezer lélegeztetőgép legnagyobb részét be sem kapcsolták soha, hiszen szakképzett személyzet csak maximum 2000 darab működtetésére volt.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

vissza a tetejére