A cikkek forrásai – III. évfolyam / I. félév

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

VI. évfolyam | V. évfolyamIV. évfolyam | III évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

101. szám (III. évfolyam/25.) | 2019. június 27.
100. szám (III. évfolyam/24.) | 2019. június 19.
99. szám (III. évfolyam/23.) | 2019. június 12.
98. szám (III. évfolyam/22.) | 2019. június 6.
97. szám (III. évfolyam/21.) | 2019. május 29.
96. szám (III. évfolyam/20.) | 2019. május 22.
95. szám (III. évfolyam/19.) | 2019. május 15.
94. szám (III. évfolyam/18.) | 2019. május 8.
93. szám (III. évfolyam/17.) | 2019. május 2.
92. szám (III. évfolyam/16.) | 2019. április 23.
91. szám (III. évfolyam/15.) | 2019. április 17.
90. szám (III. évfolyam/14.) | 2019. április 9.
89. szám (III. évfolyam/13.) | 2019. április 3.
88. szám (III. évfolyam/12.) | 2019. március 27.
87. szám (III. évfolyam/11.) | 2019. március 20.
86. szám (III. évfolyam/10.) | 2019. március 12.
85. szám (III. évfolyam/9.) | 2019. március 6.
84. szám (III. évfolyam/8.) | 2019. február 27.
83. szám (III. évfolyam/7.) | 2019. február 19.
82. szám (III. évfolyam/6.) | 2019. február 12.
81. szám (III. évfolyam/5.) | 2019. február 5.
80. szám (III. évfolyam/4.) | 2019. január 30.
79. szám (III. évfolyam/3.) | 2019. január 22.
78. szám (III. évfolyam/2.) | 2019. január 16.
77. szám (III. évfolyam/1.) | 2019. január 8.

101. szám (III. évfolyam/25.) | 2019. június 27.

A gyerekeink sorsáról is az állam akar dönteni

Miközben a nemzetközi felmérések folyamatosan jelzik a magyar közoktatás egyre gyengülő színvonalát, a kormány újabb központosító elképzeléseket visz keresztül szokásos buldózertempóban – egyeztetés nélkül – a parlamenten. A civilek és az ellenzék egységesen követelik a köznevelési törvény módosításának visszavonását

A parlament június 21-én tárgyalta a köznevelési törvény módosítását. Civil szervezetek és ellenzéki pártok eközben a Kossuth téren tiltakoztak.

Ez a törvénytervezet tovább csorbítja az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját és a szülők önrendelkezési jogát – tartalmazza közös petíciójuk. 

Már négyéves kortól az óvodába kényszerítik azokat a gyermekeket is, akiknek a szülei ezt ellenzik. Miközben ennek nincsenek meg a feltételei, többek között a súlyos óvodapedagógus-hiány miatt.

Erőszakkal iskolába kényszerítik a 6 éves korukat betöltött gyermekeket, akár az őket ismerő óvoda szakmai véleménye ellenére is.

Meggátolják a szülőket abban, hogy – magántanulóként – színvonalas tanulócsoportokat alapítva vagy családi körben, otthonukban oktatva saját döntésük szerint kimenekíthessék gyermeküket a gyenge állami oktatási rendszerből. 

Bevezetik a kötelező osztályozást, megakadályozzák, hogy a tanárok az általuk szakmailag legalkalmasabbnak ítélt tankönyveket használják.

A tankönyvkiadásban járatlan egyházak számára megteremtik a tankönyvkiadás lehetőségét, miközben a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, nemzetközi hírű tankönyvkiadókat ellehetetlenítik.

A szakmai és civilszervezetek az ellen is tiltakoztak, hogy tovább emelkednek a tanárok terhei. Úgy látják, hogy valamennyi intézkedés a nagyobb kiszolgáltatottság, kevesebb szabadság és a szocializmusban megszokott központosított berendezkedés irányába mutat.

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-civilek-es-az-ellenzek-egysegesen-kovetelik-a-koznevelesi-torveny-modositasanak-visszavonasat-120805

 

Magyarország megvétózta az össz-európai klímavédelmet

Noha az egész világ arról beszél, hogy legfeljebb 10 évünk van a klímaválságból következő katasztrófa elkerülésére, sőt van, akik szerint még ennyi sem, Magyarország – két másik önző, rövidlátó és felvilágosulatlan kelet-európai társával, Lengyelországgal és Csehországgal együtt – megfúrta az EU klímavédelmi megállapodását. Ebben azt vállalták volna az országok, hogy teljesen lenullázzák a szén-dioxid-kibocsátásukat 2050-ig, amely a bajok egyik legfőbb okozója.

 A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azzal magyarázta a döntést, hogy túl drága lenne az átállás, és nem látni, hogy mennyire segítene be a kiadásokba az EU. „Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait…” – olvasható a közleményben.

Ez ugyan jól hangzik, de tudjuk, hogy 2013 és 16 között a világpiaci földgáz ár jóval alacsonyabb volt, mint a hazai lakossági gázár, mégsem igyekeztek csökkenteni. A szabadpiac miatt 2017-18-as adatok szerint egy brüsszeli háztartás nagyjából 25-30 százalékkal kevesebbet fizetett az energiáért, mint néhány évvel korábban. Magyarországon viszont a rögzített hatósági ár nem engedi érvényesülni a csökkenést.

Eközben a kormány szemérmesen hallgat egy másik okról, amely talán sokkal többet nyomhat a latba, mint a rezsicsökkentéséért való aggódás. A Greenpeace szerint a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért a Mátrai Erőmű a felelős, amely néhány éve került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe.

 Forrás: www.népszava.hu, www.24.hu

https://nepszava.hu/3040486_a-generacio-ami-megteszi-az-elso-lepest-a-bolygo-megmenteseert

https://24.hu/belfold/2019/06/21/magyar-lengyel-cseh-veto-europai-unios-klimacel/

 

Nem engedi a kormány, hogy közzétegyék az ország korrupciós helyzetét vizsgáló jelentést

Tavalyhoz hasonlóan Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához. hazánkon kívül egyedül Fehérország nem engedélyezte a nyilvánosságra hozatalt.

Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit a kontinens összes országáról.

“Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához” – mondta Jávor Benedek magyar EP-képviselő a jelentés visszatartásáról a lapnak.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20190625_Nem_engedte_a_kormany_hogy_kozzetegyek_az_orszag_korrupcios_helyzetet_vizsgalo_jelentest

 

Hivatalosan is vége a „migrációs válságnak”

Három éven át tartó csökkenés után az Európai Unióban benyújtott menedékkérelmek száma tavaly már megfelelt a migrációs válság előtti szintnek – írta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal.

Az ügynökség arról számolt be, hogy 2018-ban 666 480-an kértek nemzetközi védelmet, ami további 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést produkáló megelőző évhez képest.

Kiemelték: a kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a szíriaiak alkották és a beadványok közel háromnegyedét Németországban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban nyújtották be.

Orbán Viktor bevándorlásügyben továbbra is az EU ellen küzd, miközben a közösség már sokkal szigorúbb menekültpolitikára váltott. Amivel lényegében a kontinens határain kívülre szervezte ki a migráció kezelését.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/24/europai-menekultugyi-hivatal-vege-a-migracios-valsagnak/

 

Negyedmilliós tömeg követelte a korrupt cseh miniszterelnök lemondását

Óriási tüntetés volt múlt héten Csehországban, miután kiderült, uniós pénzek jutottak a kormányfő közelébe. Prágában a harminc évvel ezelőtti bársonyos forradalom óta nem gyűlt össze akkora tömeg, mint most – írta a Reuters. A negyedmilliónyira becsült tüntetők Andrej Babis miniszterelnököt azzal vádolták, hogy visszaélt az uniós támogatásokkal és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között. Nem ez volt az első nagy tüntetés, Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Babis lemondását. Az ellenzék bizalmatlansági indítványtterjesztett be a kormány ellen, csakhogy a 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kulfold/2019/06/23/oriasi-tuntetes-volt-pragaban-miutan-kiderult-unios-penzek-jutottak-a-kormanyfo-kozelebe/

 

vissza a tetejére

100. szám (III. évfolyam/24.) | 2019. június 19.

Mi már százszor megmondtuk!

Néhány hét múlva lesz két éve, hogy elhatároztuk: nem nézzük tovább tétlenül, hogy a kormány – különösen vidéken – teljesen elszigeteli az embereket a hiteles információktól. A most megjelenő 100. lapszámunk is bizonyítja, mi tényleg hozzáfogtunk a független vidéki nyilvánosság újjáépítéséhez.

Már két éve is borzalmas állapotban volt a független nyilvánosság, de a helyzet csak tovább romlott. Az úgynevezett közszolgálati televízió és rádió kizárólag kormánypropagandát sugároz egész nap, az ellenzékieket soha nem hívják meg, eltérő véleményeknek nem adnak teret. A szabad vita műfaja teljesen kiveszett. Demokratikus országokban példátlan módon Orbán Viktor még választások idején sem vitázik nyilvánosan.

Közpénzből felvásárolták az egész vidéki sajtót. A független Klubrádió nem kap országos frekvenciát. Nem véletlenül fontolgatja az Amerikai Egyesült Államok, hogy újra elindítják Magyarországon a Szabad Európa Rádiót.

A fideszes vezetésű városok helyi lapjai, televíziói, rádiói szintén csak a kormányt dicsőítik. A hatalmon lévők a szinte korlátlan mennyiségű (köz)pénz birtokában ingyenes lapokkal árasztják el az országot, ha kell, óriásplakátokkal borítják be a legkisebb falvakat is.

A megmaradt független lapokat és internetes újságokat a hirdetési piacon keresztül próbálják megfojtani. Állami hirdetéseket nem kapnak, de a piaci alapon működő cégek sem mernek náluk hirdetni, mert fenyegetve érzik magukat.

Olyan technikát kellett tehát keresnünk, ami olcsó, könnyen előállítható, és sok ember bekapcsolódhat a független sajtó megteremtésébe. Így született meg a Nyomtass te is! ötlete, ami valójában egy félbehajtott A/4-es lap, aminek mindkét oldalára nyomtatunk. Hétről hétre azokat a híreket tesszük közzé, közérthető módon, amelyeket a legszívesebben elhallgatna a kormány az emberek elől.

A fekete-fehér kis újságot bárki letöltheti az internetről (www.nyomtassteis.hu), sokszorosíthatja és terjesztheti. Meg is teszik nagyon sokan az országban. Akadnak, akik csak néhány példányban, de számos nagyvárosban léteznek már olyan közösségek, amelyek ezres, tízezres példányszámban teszik ezt.

Rengeteg segítséget kaptunk a két év alatt. Sokan támogattak minket pénzzel, papírral, nyomtatókkal, nyomtatási kapacitással, szállítással és megannyi más módon. Innen is köszönjük nekik!

Rengeteget tettünk két év alatt, de még egyáltalán nem lehetünk elégedettek. A Nyomtass te is! csak akkor éri el a célját, ha hétről hétre milliós példányszámban belekerül a kis és nagyobb településeken élők postaládáiba. Ehhez azonban több ezer ember támogatása és munkája szükséges. Mi már tapasztalatból tudjuk, hogy megérné az erőfeszítést.

A Pest megyei Turán sok héten át juttattuk el a lapot minden ott élőhöz, majd a Medián közvélemény-kutató cég végzett egy felmérést a körükben. Ebből a legfontosabb üzenetek azok voltak számunkra, hogy az emberek értik és igénylik ezt a kis újságot, mi több, a véleményük is elkezd változni, ha rendszeresen olvassák.

A spontán terjedés mellett tudatos építkezést is folytattunk. Minden megyeszékhelyen igyekeztünk csoportokat létrehozni, amelyek már önállóan végzik a terjesztést.

Ehhez kapcsolódik az a törekvésünk, hogy minden erőnkkel támogassuk azokat a független internetes újságokat, amelyek a megyékben jöttek és jönnek létre. Fontos tudni, hogy az újságunknak léteznek megyei, de akár helyi verziói is. Itt adunk teret a lokális híreknek, így az ott élők számára még érdekesebb és fontosabb a lap. Ezeket a helyi híreket éppen a független hírújságok szolgáltatják számunkra.

Stratégiai megállapodást kötöttünk a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amelynek helyi csoportjai is terjeszteni fogják a lapunkat. Nagy reményeket fűzünk az őszi önkormányzati választásokhoz. Igyekszünk majd minden településen támogatni a közös ellenzéki jelölteket, és megértetni velük is, hogy közös erővel ki kell szabadítanunk a kistelepüléseket az információs elszigeteltségből.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Ha jajszót hallasz, erősítsd fel, artikuláld vádbeszéddé, és add tovább!

A sajtó szabadsága elválaszthatatlan az egyén szabadságától, következésképp a szólásszabadságtól. Csak az az ember szabad, aki hangot adhat az ellenérzéseinek: a szólás csak a sérelem és az erőszak ellen nyer értelmet.

A panegyricusok, emelkedett hangvételű ünnepi beszédek és hálaadó énekek a rabok szólamai: azért olyan egyhangúak és rendezettek. A közös fohász, a templomi kórus, a rabszolgák dala mindig ismétlődő és monoton.

A szabad szólás koordinálhatatlan, megjósolhatatlan és rendezetlen, ezért van szükség a legnagyobb szabadságra ahhoz, hogy egyáltalán megszólalhasson. Mindig annak van rá a legnagyobb szüksége, akit sérelem ér, és mindig nagyon nehéz észrevenni a társadalmakban érlelődő változásokat, amelyek új és új sérelmeket teremtenek, ha nem áll mindenkinek a legteljesebb szabadságában, hogy kiálljon magáért.

És még akkor is ott vannak azok, akik képtelenek kiállni magukért, mert nincsen hozzá szavuk: akik őértük kiállnak, nekik jár a legnagyobb tisztelet: elvégre megtehetnék, hogy a fülük botját sem mozdítják. Ha jajszót hallasz, erősítsd fel, artikuláld vádbeszéddé, és add tovább!

Péterfy Gergely
író

 

vissza a tetejére

99. szám (III. évfolyam/23.) | 2019. június 12.

A kétmilliós és az ötvenezres nyugdíjak

Több mint hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíjak között. Majdnem 21 ezer olyan idős ember él az országban, akinek nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot havonta, miközben akadnak már kétmillió forintnál is magasabb nyugdíjak is.

A több mint kétmillió öregségi nyugellátásban részesülő közül mindössze 250 ezren kapnak 200 ezer forintnál magasabb összeget, miközben megjelentek a 2 millió fölötti álomnyugdíjak.

Először 2016-ban bukkant fel egy olyan személy, aki ekkora havi járadékra jogosult, azonban idén már 9 ember kap Magyarországon 2 millió forint fölötti havi kifizetést. Ha csak ezzel a kétmilliós küszöbértékkel és a nyugdíjminimummal számolunk, akkor is hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíj között.

A Magyar Államkincstár közlése szerint 17 777 olyan nyugdíjas van, aki kevesebb mint havi 28 500 forintot kap, és 28 981-en vannak, akiknek havi 28 500 és 49 999 közötti összegből kell megélniük. 23 nyugdíjasnak viszont egy- és kétmillió forint közötti összeget visz a postás.

A legszegényebbeknek rossz hír, hogy kiderült, elszámolta a kormány a nyugdíjprémiumot, tízezer forinttal több járt volna az időseknek – állítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke.

Ennyivel lett volna több a 2018-as nyugdíjprémium, ha a tényleges (4,9%) és nem a várható (4,4%) gazdasági növekedés alapján számolják ki. Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szerint a különbözet alapján még járna pénz az időseknek. Karácsony Mihály elnök számításai szerint nagyjából tízezer forintos összeggel kellene kalkulálni, ami egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának.

Szerinte az utólagos elszámolás, a különbözet kifizetése nem példátlan. Így járnak el akkor is, amikor az infláció nagyobb a vártnál. Márpedig a következő költségvetésbe betervezett nyugdíjemelésnél is csak 2,8 százalékos inflációval számol a kormány, noha idén az élelmiszerek 5-8 százalékkal drágultak, így nagy kérdés, mekkora kompenzációt adnak év végén.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a kormánynak addig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos pluszkifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/06/07/elszamolta-a-kormany-a-nyugdijpremiumot/

https://24.hu/kozelet/2019/06/03/millios-nyugdijask/

 

Megszünteti a kormány a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők szociális üdültetését

A parlamentnek benyújtott költségvetésből az derül ki, hogy 2020-tól kimaradnak az Erzsébet-programból a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők. 

A kormány 2012-ben indította el a szociális üdültetési programját, azzal a céllal, hogy jelentősen csökkentsék a szociálisan rászoruló emberek, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége.

A benyújtott salátatörvény-tervezet azonban kivenné a szövegből a szociálisan rászoruló kitételt, és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne. Ez a változtatás sok embert érintene: tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni.

Az üdültetést korábban az Erzsébet-utalványokból befolyó összegből finanszírozták, ezt azonban a kormány megszüntette. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/06/11/megszunteti-a-kormany-a-nyugdijasok-es-a-fogyatekkal-elok-szocialis-udulteteset

 

Az Orbán-kormány eddig 1 475 000 000 000 forintot költött sportra

Összegezték az Orbán-kormány sportra fordított kiadásait. A végösszeg elképesztő lett: akár két olimpiát is lehetett volna rendezni ennyi pénzből.

Az elmúlt években számolatlanul öntötték a százmilliárdokat stadionokba és különféle sportcsarnokokba, melyek zömét baráti vállalkozások húzhatták fel. Közvetlenül a költségvetésből azonban nem lehetett annyi pénzt becsatornázni, amennyit szükségesnek gondolt a kormány, ezért 2011-ben kitalálták és elindították a sokat vitatott látványcsapatsportok támogatási rendszerét, a tao-támogatást.

Stadionokra nagyjából 350 milliárd forint ment el, de költöttek uszodákra, sportcsarnokokra, a határon túli focira, sportparkokra, összesen 454 milliárd forintnyi összeget. Míg 2016-ig több mint 359 milliárd forint esett ki a tao-rendszer miatt a költségvetésből.

A tavalyi és az idei költségvetés alapján pedig további 167 milliárd forintról mondanak le a sport érdekében a társasági adókedvezményen keresztül. Összesen tehát a tao-rendszeren át 526 milliárd forint ment sportra 2011 óta.

A stadionokra fordított kiadások már csak azért is lehetnek túlzók, mert az erőfeszítések ellenére nem sikerült érdemben növelni a meccsek nézőszámát. Így a jelen állás szerint egyetlenegy szurkolóra átlagosan 5 milliót költ a kormány ezekkel a beruházásokkal.

Ebből a pénzből már két olimpiát is meg lehetne rendezni. A PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó vállalat 2017 elején 774 milliárd forintra taksálta a 2024-es budapesti olimpia teljes költségvetését. 

Forrás: www.mfor.hu

https://mfor.hu/cikkek/makro/sokkolo-kozel-1500-milliardot-toltak-orbanek-a-sportba.html

 

Hadházyék 680 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Európai Ügyészség mellett

„A magyarok kinyilvánították, hogy nem kérnek a korrupcióból, és támogatják a csatlakozást az Európai Ügyészséghez” – jelentette ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a petíció elindítója.

Aki szerint a kormány nem érvelhet azzal, hogy a magyarok elutasítják a csatlakozást, hiszen a közvélemény-kutatások is megerősítik, hogy a többség csatlakozáspárti. Szerinte most csak a kormány és a Fidesz vezetői nem akarnak részt venni az együttműködésben, mert tudják, elveszne az a védettségük, amit a Polt Péter vezette magyar ügyészség biztosít számukra.

„2010-ben a Fidesz azért jutott hatalomra, hogy ellophassa az EU-s pénzeket, de most már azért kell lopnia, hogy hatalmon maradhasson” – fogalmazott Hadházy, aki szerint az EU-s források jelentik a mostani rendszer üzemanyagát, ebből tudja fizetni a saját embereit. Szerinte kemény munkával lehet nyomást gyakorolni a hatalomra, és „most az EU-s intézményeken a sor, hogy fokozzák a nyomást a magyar kormányra, ha nem akarják, hogy az európai adófizetők finanszírozzanak egy olyan rezsimet, amely már nyíltan az EU ellen dolgozik”.

„Ez az akció egy tüntetés. Egymilliós tüntetést hirdettem meg, és hatalmas eredmény, hogy 680 000 ember részt is vett ezen” – összegezte a kampány eredményeit.

Köszönetet mondott annak a 26 ezer embernek, akik segítettek összegyűjteni az aláírásokat.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/06/05/hadhazyek-680-ezer-alairast-gyujtottek-ossze-az-europai-ugyeszseg-mellett

 

Döntsön a város! – Mit kell tudni az előválasztásról?

A budapesti előválasztás tétje a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt megtalálása az őszi önkormányzati választásra. Olyané, aki esélyes kihívója lehet Tarlós Istvánnak, mert a Fidesz–KDNP jelöltje ismét ő lesz. Budapesten stabil ellenzéki többség van, így jó esély van arra, hogy a demokraták visszaszerezzék a fővárost a Fidesztől. Az előválasztást a Civil Választási Bizottság rendezi, a technikai lebonyolítást az aHang közösség szervezi. Segítsen ön is, hogy megtaláljuk a legjobb ellenzéki jelöltet!

Az előválasztás egy önkéntes szerveződés a 2019-es budapesti önkormányzati választás ellenzéki főpolgármester-jelöltjei között. A részt vevő főpolgármester-jelöltek vállalják, hogy nem indulnak egymás ellen ősszel, és közülük az előválasztás szabályai szerint választják ki a FideszKDNP jelöltje, Tarlós István kihívóját. Az előválasztást két fordulóban bonyolítják le.

Az első fordulóban, amelyet 2018. december 27. és 2019. január 23. között tartottak meg, két jelölt indult: Horváth Csaba (Magyar Szocialista Párt) és Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért). Az előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte, aki a 34 133 érvényes szavazatból 27 598-at (80,9%) kapott.

A második fordulóra most júniusban kerül sor. Sokáig úgy tűnt, hogy ezen csak két jelölt, Karácsony Gergely (MSZPPárbeszéd) és  Puzsér Róbert kritikus, publicista indul, akit a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika támogatott.

Az európai uniós választások után, amely átrendezte az erőviszonyokat a pártok között, újabb jelöltek jelentették be, hogy elindulnak a megmérettetésen, Puzsér Róbert viszont kiszállt a küzdelemből.

Pillanatnyilag – Karácsony Gergelyen kívül – Kálmán Olga (Demokratikus Koalíció) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) gyűjtik az elinduláshoz szükséges aláírásokat, és Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának elnöke lebegteti az indulását. A verseny nyitott, 2019. június 17-én 16.00 óráig kell leadni minimum kétezer budapesti választópolgár érvényes ajánló aláírását. Maga a szavazás június 20. és 26. között zajlik majd a fővárosi köztereken felállított sátrakban. A folyamat tisztaságára civil szervezetek felügyelnek, amelyek között ott van a Nyomtass te is! mozgalom is.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

vissza a tetejére

98. szám (III. évfolyam/22.) | 2019. június 6.

A Tudományos Akadémiát is elfoglalja a kormány

Erővel venné el a kormány a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit augusztus elsejével. Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) csak az uniós választásig akart várni azzal, hogy bekeményítsen a magyar tudományosság sorsáról szóló vitában.

De miért lenne ez baj, nem mindegy, hogy kinek a kezében van az MTA kutatóhálózata? Bizony, nagyon is fontos kérdés ez, hiszen nem véletlenül garantálják normális országokban a kutatás szabadságát. A politika ugyan mindenhez érteni vél, de azt mégsem tudja előre megmondani, hogy mit érdemes kutatni, milyen területen születnek majd jelentős eredmények. Ezt rá kell bíznia a tudósokra. A történelem azt bizonyította, hogy soha nem vezetett jóra, amikor a politikusok közvetlenül beleszóltak a tudomány ügyeibe.

A következő uniós pénzügyi ciklusban óriási pénzek érkezhetnek Magyarországra kutatás-fejlesztésre. Sokak szerint igazából ez izgatja a kormányt. Szeretné, ha ezek a pénzek nem tőle független intézményekhez kerülnének, hiszen úgy nehezebben férhetnének hozzá a forrásokhoz.

A kiszivárgott dokumentumokból egyebek mellett kiderül, hogy az MTA-ról leválasztanák mind a 15 kutatóintézetét és létrehoznának egy új, állami hálózatot, amit egy 13 fős testület fog irányítani. Ennek elnökét Orbán Viktor személyesen nevezné ki. Ráadásul ez a testület döntene a kutatóhelyek átszervezéséről és megszüntetéséről is. Végül törvényi erővel köteleznék az Akadémiát, hogy ingyenes használatba adja át a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, eszközparkját és tulajdonát.

A Magyar Tudományos Akadémia képviselői május 30-án jegyzéket adták át a minisztérium képviselőinek. Ebben leszögezték, hogy az MTA elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezetben szereplő rendelkezéseket, amelyek ráadásul alaptörvénybe ütköznek. Korábban az Akadémia kiválósági programja, a Lendület kutatócsoport vezetői írtak levelet a miniszterelnöknek, amiben arra figyelmezették, hogy „egy teljes tudósnemzedék veszhet el” a döntéssel. Már most vannak jelei annak, hogy a fiatal tudósok inkább elvándorolnak Magyarországról. Ez pedig pótolhatatlan veszteség lenne.

Forrás: www.hvg.hu www.magyarnarancs.hu

https://hvg.hu/itthon/20190530_Egy_teljes_tudosnemzedek_veszhet_el_irtak_kutatok_Orbannak

https://magyarnarancs.hu/belpol/kiszivargott-a-terv-augusztusban-erovel-venne-el-a-kormany-az-mta-tol-a-kutatohalozatot-120093

 

Riadót fújt az Orvosi Kamara

A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható – közölte az Orvosi Kamara

A Magyarország jobban teljesít. De nem az egészségügyben! – írják közleményükben. Az egészségügyi bérek – a szakorvosi 1800-2300, a szakdolgozói nettó 750-1050 forintos órabér – a társadalmi rangsor végére került. Hozzáteszik, költségvetési támogatás híján az orvoskar hiába szeretné a megalázó hálapénz rendszer megszüntetését. 

Felteszik a kérdést, hogy vajon a helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében?

Forrás: www.magyarhang.hu

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/29/orvosi-kamara-nem-biztosithato-a-biztonsagos-betegellatas/

 

Egyre kevesebb gyerek születik

Van a propaganda, és vannak a számok. „Kevesebb születés és több halálozás, nagyobb természetes fogyás címmel” jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorstájékoztatója a népesedési helyzetről. 

Az előzetes adatok szerint 2019 első negyedévében a születések száma 4,3%-kal kevesebb, pontosan 6920 gyermek született, 3,1%-kal, 220 újszülöttel kevesebb, mint 2018 harmadik hónapjában.

A halálozásoké 1,6%-kal több volt, mint 2018 azonos időszakában.

Ennek következtében a természetes fogyás 10%-kal, 1524 fővel nőtt 2018 január-márciusához képest. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/05/28/a-kevesnel-is-kevesebb-gyerek-szuletett-magyarorszagon-az-elso-negyedevben

 

Megcsapolná a kormány a fizetésünket is

Megint egy őrült tervvel állt elő a Fidesz kormány. Arra kényszerítené a munkáltatókat, hogy a dolgozók fizetésének egy részét kötelezően utalják át egy megtakarítási számlára. Vagyis az állam már a fizetésünket is meg akarja védeni önmagunktól.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (ÁSZ) szerint a mostani helyzetben a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a saját maga tartalékolásán túl a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen.

A kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak – mondta az ÁSZ elnöke, aki szerint így a háztartások 5-10 ezer forintonként össze tudnának spórolni egy megfelelő megtakarítási állományt.

Ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha tényleg jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni – fogalmazott Domonkos László

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kozelet/2019/06/03/megtakaritas-asz-elnok/

 

Pápalátogatás vagy foci?

A katolikusok és a székelyföldi magyarság legnagyobb ünnepe volt Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Hívő keresztények százezrei zarándokoltak el az eseményre.

A magyar miniszterelnök nagy döntés elé került, hiszen éppen ebben az időpontban tartották a Bajnokok Ligája foci döntőt Madridban.

Vajon a keresztény kultúra európai védelmezője melyik programot tartotta fontosabbnak?

Természetesen a helyszínen nézte meg a Liverpool és a Tottenham közötti BL-döntőt

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/sport/20190602_Papalatogatas_helyett_BLdonto_volt_Orban_programja

 

vissza a tetejére

97. szám (III. évfolyam/21.) | 2019. május 29.

Új erősorrend az uniós választáson

Európában és Magyarországon is alaposan átrendeződött a pártok sorrendje az uniós választások eredményei alapján. A Fidesz ugyan győzött itthon, de célját, a kétharmados győzelmet nem érte el. A szavazói nagy részét pedig ismét csak hazudozással és félelemkeltéssel tudta aktivizálni.

Bár Magyarországon ismét jelentős győzelmet aratott a Fidesz és 13 képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben, Orbán Viktor és pártjának pozíciói alaposan meggyengültek. A Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt ugyan veszített képviselői helyeket, de közel sem annyit, ami súlyosan veszélyeztetné, hogy döntő szava legyen az Európai Bizottság elnökének kiválasztásában, a Bizottság összetételében, illetve az Európai Parlament nagy többséget igénylő szavazásaiban.

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor viszont eltaktikázta magát. A szélsőséges Unió ellenes erők, akikkel az utóbbi időben barátkozik egyáltalán nem erősödtek meg, nem lesz szavuk az Unió parlamentjében. Ellenben nagyon úgy néz ki, hogy a Fideszre nem lesz szüksége a Néppártnak, amelyet egyébként többszörösen is vérig sértett Orbán Viktor. Ez azért rossz hír az országnak, mert könnyen lehet, hogy semmiféle beleszólásunk nem lesz Európa ügyeibe, a minket is érintő döntésekbe, miközben Orbán Viktor Európa-szerte gyűlölt figurává vált, akivel még találkozni sem akarnak.

A Fidesznek egyetlen témája volt: a bevándorlás megállítása. Drágán fog fizetni ezért a hazug kampányért is, hiszen Magyarországon már ma olyan katasztrofális munkaerőhiány van, hogy Ukrajnából, Mongóliából, Vietnámból, Indiából érkeznek hozzánk vendégmunkások, akiket a gyűlölet felszítása miatt ellenségesen fogadnak. Ha pedig nem lesz munkaerő, akkor nem jönnek a külföldi cégek, és leállhat a gazdaság növekedése.

A kampány ezúttal sem volt tisztességes, a Fidesz számolatlanul szórta a pénzt, és a sajtó jelentős része is az csak az ő üzeneteiket közvetítette.

A hazai ellenzéki pártok egyfajta erőfelmérésnek tekintették az uniós választásokat, ezzel magyarázva, hogy miért nem egyetlen listával indultak a Fidesszel szemben. Nos, megvan az új erősorrend, ami tényleg nagy meglepetést okozott. A legerősebb ellenzéki párt a DK lett, őt kövei a Momentum, az MSZP, majd a Jobbik. Nem érte el az 5 százalékot az LMP sem, amely ezzel a jelentéktelen pártok közé sorolódott.

Azok a nagy ellenzéki pártok is keményen kampányoltak, amelyek a vártnál rosszabb eredményt értek el. Az aktivista hálózatok „beüzemelése” jól jöhet az önkormányzati választásnál.

A választási eredményeken is jól látszik, hogy a Fidesz sok nagyvárosban és kisebb településen is legyőzhető, ha a soron következő októberi önkormányzati választáson összefognak a pártok, és egyetlen közös jelöltet indítanak a Fidesszel szemben.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Tarolt a Fidesz a legszegényebb falvakban

A legszegényebb tíz magyar településen lényegében totálissá vált a Fidesz fölénye a vasárnapi szavazás alapján. Húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás.

A tavalyi országgyűlési választás után a Fidesz volt a szegényebb falvak szavazói között a leginkább támogatott. Egy év alatt ez a trend tovább erősödött. Most a legkevésbé fideszes faluban is több mint 85 százalékot kapott a kormánypárt, tavaly ez a tíz település átlagának felelt meg.

A tíz legszegényebb településen a részvétel egy százalékkal maradt el az országos átlagtól, és átlagosan a lakosság 93,5 százaléka szavazott a Fideszre. Az összesítésben csak azok a települések szerepelnek, ahol legalább kétszáz ember él.

Pálmajorban mind a 73 szavazó a Fideszre voksolt, mellette Piskón és Csenyétén is 100 százalékot szerzett a Fidesz. Csenyéte azért is érdekes, mert 2014-ben még a legbaloldalibb település volt, a szinte kizárólag romákból álló lakosság 83 százaléka szavazott az MSZP-re 

A tavalyi választás előtt és után több beszámoló is készült ezekről a településekről, amelyekről nagyjából az derült ki, hogy hiába élnek nyomorúságos körülmények között, a bevándorlóktól való félelem mindent felülír. A jellemzően tévén keresztül tájékozódó megkérdezettek a legtöbb esetben nem is tudtak megnevezni más pártot a Fideszen kívül. 

A bevándorlóktól való félelem mellett egy másik érve is lehet a legszegényebb települések lakóinak a Fidesz mellett, ez pedig a közmunka. Ezekben a falvakban jellemzően nincsenek munkahelyek, ezért a mélyszegénységben élők döntő része az állami juttatásoktól függ régóta.

Forrás: www.g7.hu

https://g7.hu/kozelet/20190527/a-fidesz-totalisan-letarolta-a-legszegenyebb-telepuleseket-atlagosan-94-szazalekot-szerzett/

 

Magyarországon 117 ezer unión kívül polgár kapott letelepedési engedélyt

Magyarországon 2016-hoz képest több mint kétszeresére nőtt a nem uniós állampolgároknak folyósított letelepedési/tartózkodási engedélyek száma. Eszerint 2017-ben a magyar állam 117 026 nem uniós állampolgárnak adott ki engedélyt az a magyar kormány, amely a bevándorlás ellen hadakozik. 

Ez a növekedés majdnem a háromszorosa annak, mint amit a második legnagyobb növekedést mutató ország mutat: Bulgáriában 41 százalékkal nőtt az arány ugyanennyi idő alatt. 

A hirtelen megugrott növekedés alighanem összefüggésben áll azzal, hogy a magyar kormány 2017 végével vezette ki a Rogán Antal-féle letelepedési kötvényprogramot, aminek keretében kínai, orosz és arab országok állampolgárok tízezrei juthattak állandó tartózkodási engedélyhez.

Forrás: www.168ora.hu

https://168ora.hu/itthon/117-ezer-union-kivul-polgar-kapott-letelepedesi-vagy-tartozkodasi-engedelyt-a-bevandorlas-ellen-haboruzo-magyarorszagon-2017-ben-168483?fbclid=IwAR0033oyRjlYEfst7c2tzKWwKzaFXoVu94CjZu2qJsaKazTsqhzIPJWyz0o

 

Ferenc pápa a migránsokról

Nem szabad, hogy a másoktól való félelem irányítson bennünket – írja a katolikus egyház feje, Ferenc pápa abban az üzenetében, amelyet az uniós választásokat követően bocsátott ki. 

„Napjaink gonoszságának és rosszindulatának a gyökere a félelem a »másiktól«, az ismeretlenektől, a számkivetettektől, a külföldiektől. Ez különösen észrevehető akkor, amikor migránsok és menekültek kopogtatnak az ajtóinkon, védelmet, biztonságot és jobb jövőt keresve” – áll a pápa üzenetében. Úgy vélte, a félelem jogos, hiszen erre a találkozásra nem volt senki felkészülve, azonban leszögezte azt is: nem szabad, hogy ez a félelem irányítsa az emberek gondolatait és tetteit. Hozzátette azt is, hogy mindig a legszegényebbek és a legkiszolgáltatottabbak szenvedik meg a legjobban a háborúkat és a konfliktusokat. 

„A migránsokkal szembeni viselkedésünk az a harang, amely figyelmeztet a ránk leselkedő erkölcsi hanyatlásra” – mondta a pápa, aki szerint a világ napról napra könyörtelenebbé válik az elesettekkel szemben, ennek pedig véget kell vetni. 

A római katolikus egyházfő május eleji bulgáriai látogatása során már felszólalt a menekültekkel szembeni jobb bánásmód mellett, kijelentve, hogy a mások szeretetéhez nincs szükség önéletrajzra, minden ember Isten gyermeke, függetlenül etnikumától és vallási felekezetétől.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/05/27/a-migransokkal-szembeni-viselkedesunk-az-a-harang-amely-figyelmeztet-a-rank-leselkedo-erkolcsi-hanyatlasra?fbclid=IwAR3Hg4n1SCB0p7wSj36T4LrFNuvREzauh05tD8LePoz_ZsViywRy7LstcRI

 

Kossuth Körök országos találkozója a Rákos mezején

A Mindenki Magyarországa Mozgalom június 8-án délelőtt 11 órai kezdettel Rákospalotán (a Rákos mezején) tartja a Kossuth Körök Első Országos Gyűlését, ami egyben a Mozgalom önkormányzati kampánynyitója is lesz.

„A május 26-i uniós választás eredményéből láttuk, hogy a választók egyértelmű erőt keresnek, amely hitelesen és eséllyel veszi fel a küzdelmet a Fidesszel szemben – írják közleményükben. A Mozgalom azért dolgozik, hogy minél több városban és faluban egy hiteles csapat és polgármester-jelölt hívja ki a korrupt és hazug hatalmat.”

A Kossuth Körök Első Országos Gyűlésén mutatják be az általuk támogatott polgármester-jelölteket.

A Mozgalom gratulált a mandátumot szerző európai parlamenti képviselőknek.
Egyúttal arra kéri a frissen megválasztott ellenzéki képviselőket, hogy az Európai Néppárttal való együttműködés előfeltételéül a Fidesz kizárását szabják.

(A rendezvény részleteiről a Mindenki Magyarországa Mozgalom Facebook oldalán olvashatnak többet.)

Forrás: https://mindenkimagyarorszaga.hu/

 

vissza a tetejére

96. szám (III. évfolyam/20.) | 2019. május 22.

Az uniós választás tétje: Orbán vagy Európa

Sokak szerint május 26-án, egy kicsit leegyszerűsítve, pontosan erről kell döntenünk. Olyan pártokra szavazunk, amelyek erősebb Európát akarnak, vagy a Fideszre, amelyik gyengíteni akarja azt a közösséget, ahonnan ezer és ezermilliárd forintnyi támogatás érkezett hazánkba az elmúlt másfél évtizedben.

Furcsa kampányon vagyunk túl. Az utcákon jószerével csak a Fidesz migránsos plakátjai láthatók. A közszolgálati televízió és a kormányzópárt holdudvarában lévő több száz újság, rádió, televízió, internetes hírportál egyaránt a Fidesz egyetlen üzenetét harsogja hosszú hetek óta: állítsuk meg a bevándorlást. Eközben az igazság az, hogy a 2015-ös évi menekültek számát a tizedére csökkentette az Európai Unió. Egyáltalán nem a magyar határkerítés állította meg őket, hanem az Unió és Törökország megállapodása.

Nem volt most sem esélyegyenlőség a kampányban, a Fidesz milliárdokat használt a mi adóforintjainkból, míg a teljes ellenzék ennek a töredékét sem költhette el.

Amíg a migránsokról van szó éjjel-nappal, addig sem kell beszélni arról, hogy hová lett az a tengernyi pénz, ami az Unióból érkezet. Minden nap kétmilliárd forintnyi támogatást kaptunk 2004 óta! Hogy nem az egészségügybe ment, az biztos. Mint ahogyan az is, hogy Orbán környezete, az édesapja, a barátja, Mészáros Lőrinc, és az ifjú veje is mesésen meggazdagodott.

Nem véletlenül rettegnek az Európai Ügyészségtől, amelyik elfogulatlanul nyomozhatna a gyanús ügyletekben.

Bár az ellenzék nem a közös indulást választotta, így is van elméleti esélye annak, hogy a Fidesszel szemben állók legyenek többen, ha az elégedetlenek mind elmennek szavazni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Tudja Ön, hogy kik a migránsok?

Migráns-e a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozó német mérnök? És az Egyesült Államokban szobafestésből élő érpataki festő, vagy a sarki kínai bolt tulajdonosának Magyarországon született gyermeke? Bizony ők mind migránsok!

A migráns (vándor, nem pedig bevándorló!) szónak még a tudományban és a statisztikában is több jelentése van, de egyik sem esik egybe a kormánypropagandában használttal.

Aki nemzetközi határt átlépve külföldön tartózkodik: migráns, akár az EU-n belül vándorol, akár azon kívülre utazik, vagy harmadik országból érkezik. A rövid távú utazótól a külföldön tartózkodás hossza különbözteti meg.

A KSH a nemzetközi vándorlást így határozza meg: „Az eredeti (szokásos) lakóhely szerinti ország olyan tartós elhagyása, amelynek célja egy más országban való lakóhely létesítése letelepedés vagy jövedelemszerző tevékenység végzése.”

A külföldiek nem léphetnek be egyik EU országba, így hazánkba sem engedély nélkül. A beutazáshoz közel 120 állam polgárainak eleve vízum kell, de a huzamosabb tartózkodáshoz (azaz a vízum vagy a vízummentesség lejártát követően) mindenkinek egyéni eljárásban kell tartózkodási engedélyt kérnie, kivéve az EU polgárait.

A kényszervándorok, azaz a menekülők is migrálnak, de rájuk más szabályok vonatkoznak, nekik nem kell útlevéllel, vízummal, pénzzel rendelkezniük ahhoz, hogy az üldöző országból – akár több országon átutazva – elérkezzenek a menedéket nyújtó országba. Ezt mondja ki a menekültekre vonatkozó, Magyarországon is a törvény erejével bíró 1951. évi Genfi egyezmény. Az a yazidi fiatal lány akit az ISIS fegyveresei megerőszakoltak Irakban, a szír doktor, akinek bátyját és egész családját a szomszéd házban megölte Asszad hordósbombája, az a kínai értelmiségi, akit ismétlődően átnevelő táborba zárnak nyugatias nézetei vagy a facebook tiltott használata miatt: menekült. Ha visszatérne hazájába üldöztetés, megalázó vagy embertelen bánásmód fenyegetné.

Mindebből az következik, hogy ha megállítjuk a „bevándorlást”, akkor leállhat a Mercedes gyár, bezár a kínai, nem épülnek tovább a mongol, ukrán és egyéb vendégmunkás kezek által emelt épületek, ellátatlanul maradnak betegek ezrei, s ha más országok is követik a példánkat, akkor haza kell térnie több mint félmillió honfitársunknak – akik ott „bevándorlók”. Ha pedig – a kormány szándékos féreértelmezését követve – a menekültekre húzzuk rá a bevándorló kifejezést és őket nem engedjük hozzáférni a védelemhez, akkor embertelenek vagyunk.

Nagy Boldizsár
nemzetközi jogász

 

Mészáros Lőrinc lett Magyarország legnagyobb földesura is

Becslések szerint 38-39 ezer hektáron gazdálkodhat cégeivel, ezzel pedig előzi Csányi Sándort, akinek érdekeltsége, a Bonafarm 35 ezer hektáron gazdálkodhat. A Mészáros cégei által irányított földterület Budapest területének nagyjából 70 százalékának felel meg.

A Mészárosék tulajdonában álló Talentis Agro csoport árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztat. A vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében vannak szőlői, a termést a Chateau Dereszla Pincészet és a Canter Borház dolgozza föl. A Talentis tejelőszarvasmarha-ágazata az egyik legnagyobb Magyarországon: hét szarvasmarhatelepen összesen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. A három fehérsertés- és egy mangalicatelep 53 ezer állat befogadására alkalmas. A vállalkozás székesfehérvári és békéscsabai telephelyén 240 ezres tojótyúk-állomány található, évente 60 millió tojást állítanak elő. Ráadásul mindez Mészáros Lőrinc és feleségének magánérdekeltsége.

Csányi és Mészáros mögött egyébként jelentős érdekeltsége van még Nyerges Zsoltnak és Leisztinger Tamásnak, az ő termőföld területük is több mint tízezer hektárra tehető.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2019/05/16/meszaros-lorinc-lett-magyarorszag-legnagyobb-foldesura-is/

 

Sikeres aláírásgyűjtés az Európai Ügyészségért

Már messze meghaladta a 600 ezret azok száma, akik aláírták Hadházy Ákos független képviselő kezdeményezésére, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Bár ezek az aláírások sem a magyar kormányt, sem az Uniót nem kötelezik semmire, azonban annyit mindenképpen elért az akció, hogy rengeteg emberben tudatosodott, lenne lehetőség az uniós pénzek szigorúbb ellenőrzésére. Közvéleménykutatások szerint a népesség többsége is azt tartaná jónak, ha a pénzek felhasználását kontrollálhatná az Európai Unió, és nyomozhatna a visszaélés gyanús esetekben.

Május 25.-én, szombaton 15 órakor Budapesten, a Kunigunda utcában, az MTVA székháza előtt kampányzáró rendezvényt tartanak. Fel akarják hívni a figyelmet arra is, hogy a „köztévé” a sokszázezres aláírásgyűjtési akcióról egyetlen egyszer sem tudósított. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

„Olyan sajtót akarok, amilyen az Orbáné”

A címben idézett mondat is hozzájárult ahhoz, hogy a napokban megbukott az osztrák kormány, és új választásokat írnak ki. Egy titokban készült videófelvételen mondta ezt az osztrák alkancellár, amikor egy állítólagos orosz milliárdost akart rábeszélni arra, hogy vegye meg neki a legnagyobb osztrák napilapot.

Az osztrák szélsőjobboldali (FPÖ) párt vezetőjéről, aki egyben alkancellár is volt, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy titokban készült videofelvételt. Ezen Heinz-Christian Strache két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A beszélgetésben az is elhangzott, hogy olyan médiaviszonyokat akar, mint amik Magyarországon vannak. Felvetette, hogy megvehetnék neki az egyik legnagyobb osztrák napilapot, mert ő is olyan sajtót szeretne, mint az Orbáné. Az üzlet lebonyolításához azt a Heinrich Pecinát ajánlotta, aki segédkezett a Népszabadság bezárásban, és a vidéki magyar média több mint kétharmadának kormány közeli kézbe juttatásában. Strache az elmúlt időszakban többször is járt Orbán Viktornál, akit szinte példaképének tartott.

Egyre több jel utal arra, hogy az erős nemzetek Európája hangzatos jelszavával kampányoló szélsőjobboldali pártok valójában az oroszokkal dolgoznak össze, Putyin céljait szolgálják azzal, hogy meggyengítik Európát.

Emlékeznek még arra, hogy Simicska Lajos miért veszett össze a miniszterelnökkel? Orbán konkrétan megkérdezte Simicskát, szerinte mennyibe kerülne az RTL Klub megvétele. Simicska állítása szerint azt felelte: “Nem tudom, de legalább 300 millió euró, 100 milliárd forint lenne”. Mire Orbán: sebaj, az oroszok, vagyis a Roszatom majd megveszi nekem.

Ahogyan a plakátokon olvashattuk: Önnek is joga van gondolkodni!

Forrás: www.nyomtassteis.hu

vissza a tetejére

95. szám (III. évfolyam/19.) | 2019. május 15.

A többség szerint ne a kormány ossza szét az uniós pénzeket

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét az uniós forrásokat. A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja hazánk európai uniós tagságát, és ezt Fidesz szavazók többsége is így látja – derült ki egy másik kutatásból.

A teljes népesség 68 százaléka úgy gondolja, hogy az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben csak és kizárólag oktatásra, egészségügyre és munkahelyteremtésre költsük – válaszolták a megkérdezettek a Medián egyik friss felmérésében.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói körében is többséget kapott ez az elképzelés: 61 százalék helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz (37 százalék a nem helyeslők aránya).

Még figyelemre méltóbb válaszok születtek arra a kérdésre, hogy helyeselnék-e a szavazók, hogy „a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje”. A kutatás szerint a teljes népesség 65 százaléka ért egyet ezzel. A kormánypárt szavazóinak fele is az Unióra bízná az elosztást Orbán Viktor helyett. Vagyis ők is tisztában vannak azzal, hogy a pénz egy jelentős részét elviszi a korrupció vagy rosszul költik el.

A Závecz Research kutatóintézet az Unió megítélését vizsgálta. A megkérdezettek 17 százaléka minősítette nagyon előnyösnek, 59 százalékuk pedig előnyösnek a magyar EU-tagságot, amelyet mindössze 17 százalék ítél hátrányosnak.

Noha az ellenzéki szavazók még kedvezőbbnek látják a csatlakozásunk óta eltelt tizenöt évet, és 88 százalékuk előnyösnek tartja a belépést, jól látható, hogy a Fidesz-szavazók körében sem működik az általános EU-ellenes propaganda: 63 százalék előnyösnek, 10 százalék nagyon előnyösnek gondolja Magyarország uniós tagságát, azaz közöttük is majdnem háromnegyednyi az elégedettek aránya.

Ha azt keressük, hogy kik a legkevésbé lelkesek az uniós tagságunk miatt, az 50-59 éves korosztályt emelhetjük ki. Ugyan még közöttük is 65 százalék tartja jónak az EU-tagságunk mérlegét, de ebben a korosztályban vannak a legtöbben, 24 százaléknyian, akik szerint az inkább hátrányokkal járt.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy a magyarok, ha dönthetnének, újra az uniós csatlakozásra szavaznának-e. Erre a kérdésre 69 százalék válaszolt igennel, 19 százalék nemmel, és mindössze 7 százalék mondta azt, hogy nem menne el voksolni. Ugyanígy gondolkodik a kormánypártot támogatók jelentős többsége, 61 százaléka ma is belépéspárti.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2019/05/06/europai-unio-megitelese-kutatas/

https://index.hu/belfold/2019/05/14/median_kutatas_eu-penzek_elosztasa/

 

Orbánt Trump, Márki-Zayt az amerikai külügy fogadta

Üzenet értéke is van annak, hogy ugyanazon a napon fogadta Donald Trump a magyar miniszterelnököt, mint amikor a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét, Márki-Zay Pétert az amerikai külügyminisztérium.

Bár Orbán számára nagy jelentőségű ez a találkozó, de ő volt a 22. kormányfő Európából, akit fogadott Trump elnök. Bőven megelőzött minket Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, de még Ukrajna is. A tárgyalásokat megelőző sajtótájékoztatón az amerikai elnök elismerően beszélt Orbánról: „Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat” – udvarolt Trump a magyar miniszterelnöknek, majd megjegyezte, hogy nagyon jó a kapcsolat a két ország között. „Magyarország a NATO büszke tagja, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról.” A tényleges tárgyalásokról egyelőre nem szivárogtak ki információk.

Márki-Zay Péter a társaságában lévő Kész Zoltánnal a Külügyminisztériumban elmondták, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Szerintük Orbán Viktor csak névleg bevándorlás ellenes, valójában több tízezer migránst befogadott, ezek között bűnözők és Amerikában körözött arab terroristák is voltak. Szorosabb EU-partnerségre kell törekedni, és jó kapcsolatra az USA-val. A közös katonai szövetség biztonsága miatt fontos, hogy Magyarország a természetes partnereivel törekedjen jó kapcsolatra, és ne Kínával és Oroszországgal – fogalmaztak.

Forrás: www.hvg.hu www.444.hu

https://hvg.hu/itthon/20190513_MarkiZay_az_amerikai_kulugyminiszteriumban_Van_alternativaja_az_Orbankormanynak

https://444.hu/2019/05/08/csak-europabol-22-en-eloztek-meg-trumpnal-orbant

 

Így hazudnak Önnek!

Az Európai Unió közleményt adott ki, amelyben lényegében hazugsággal vádolják a magyar kormányt, amely azzal riogatja az embereket, hogy Brüsszel megtámadta az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Mint kiderült, éppen a magyar kormány fordult kérdéssel ebben az ügyben az Unióhoz, de ők még el sem kezdték a vizsgálatot.

Azzal a címlappal jelentkezett a Magyar Nemzet néhány napja, hogy „Az Európai bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást”.

Pár óra múlva Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára már sajtótájékoztatót is tartott arról, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását.” 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára még tovább vitte az Unió elleni hangulatkeltésre alkalmas hazugságot: „a családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben”.

Nos, Brüsszelben annyira megrökönyödtek ezen a hazugságáradaton, hogy kénytelenek voltak egy közleményt kiadni. eszerint: „Téves az értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.” – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20190512_Brusszel_kozlemenyt_adott_ki_hogy_hazudik_a_magyar_kormany

 

Tiborcz István a 32. leggazdagabb magyar

orbán barátja, Mészáros Lőrinc után, a vejéről Tiborc istvánról is kiderült, hogy miylen fantasztikusan tehetséges. Nos, ez a fiatalember alig néhány éve vette feleségül a miniszterelnök egyik lányát, és máris ő a 34. leggazdagabb magyar ember.

Megjelent a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány. Ebben Csányi Sándor szerepel az ország leggazdagabb embereként 360 milliárd forintos vagyonnal, míg Mészáros Lőrinc 296 milliárddal csak a második. A dobogóra rajtuk kívül Gattyán György került fel, akinek a vagyonát 280 milliárd forintosra becsülik. Az idei 100-as listára öt új név került fel, közülük a legelőkelőbb pozíciót a 33 éves Tiborcz István érte el. A kormányfő veje, akiről kimondta a Kúria, hogy nem közszereplő 35 milliárd forintos vagyonával a 32. helyet foglalta el. mellesleg ő a legfiatalabb ezen a százas listán.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20190512_Es_akkor_a_nem_kozszereplo_Tiborcz_Istvan_bekerult_a_100_leggazdagabb_magyar_koze

 

Szavazatszámlálók képzése

Időpontok: 2019. május 17. péntek, 17.30 óra (regisztráció 16.30-tól)

2019. május 23. csütörtök, 18.00 óra (regisztráció 17 órától)

Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont (Budapest XI. kerület Villányi út 13.)

Regisztráció és bővebb információ http://szamoljukegyutt.hu/kepzesek/

 

vissza a tetejére

94. szám (III. évfolyam/18.) | 2019. május 8.

A magyarokat jobban aggasztja a korrupció, mint a migráció

Egy friss uniós kutatás szerint a magyarok mondták a legtöbben, hogy Európa legnagyobb baja a bevándorlás (migráció), de saját hazájukban a korrupciót, az egészségügyet és a megélhetést is ez elé sorolták. Sőt, a magyarokat saját hazájuk esetében jobban aggasztja kivándorlás, mint a bevándorlás.

Az EP-választás előtt 14 európai országban mérték fel a politikai hangulatot. Magyarországon az ilyen kutatásokhoz képest szokatlanul sok embert, 4000 főt kérdeztek meg.

A kutatók arra jutottak, hogy a migráció fontos kérdés az emberek számára, de szó sincs arról, hogy az európaiak többsége szerint ez volna a legfontosabb. Ahogy a bevándorlók száma jelentősen csökkent, már nem ez foglalkoztatja a legtöbb tagállamban a legjobban az embereket. Csak Magyarországon mondták a legtöbben Európa legnagyobb problémájának a migrációt, míg például a rengeteg bevándorlót fogadó Görögországban és Spanyolországban a téma a negyedik helyre szorult, és Olaszországban is csak a harmadik lett.

Amikor úgy tettük fel a kérdést, hogy mi az adott ország két legnagyobb problémája, akkor viszont már Magyarországon is csak a negyedik legtöbbször emlegetett probléma a bevándorlás, sőt, valamivel kevesebben választották ezt, mint az európai átlag. Az egészségügy helyzetét és a korrupciót sokkal többen említették, és a megélhetést is. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/05/03/a-magyarokat-jobban-aggasztja-a-korrupcio-mint-a-bevandorlas

 

Folytatódnak a kilakoltatások

Május elsején újra elkezdődtek a kilakoltatások. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint tavaly – „családok éve” ide vagy oda – összesen 3212 regisztrált kilakoltatás történt, ami szakértők becslése alapján közvetlenül legalább 9-10 ezer embert érintett – felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

A várakozások szerint a regisztrált kilakoltatások száma idén is háromezer körül alakul majd. Az esetek többsége továbbra is devizahiteles ügy.

Ugyanakkor ennél is magasabb lehet a magánalbérleti szektorban történő kilakoltatások száma – pontos adat azonban nincs, ezeket az eseteket ugyanis semmilyen hatóság nem dokumentálja.

Különleges esetekben a téli moratórium alatt is lehet kilakoltatni. A Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2019 első negyedévében összesen 114 ilyen eset történt, ezek közül 19 volt önkényesen elfoglalt lakás kiürítése.

A Város Mindenkiért csoport és az Utcajogász Egyesület egy olyan törvényjavaslatot is kidolgozott, ami legalább azt megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat megfelelő elhelyezés nélkül utcára lehessen tenni. A javaslatot – egy több mint tízezer aláírást tartalmazó petícióval együtt – a kormánynak is megküldték, ám a kabinet eddig még egyeztetni sem volt hajlandó.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3034279_csaladok-eve-tobb-ezren-kerultek-az-utcara

 

Lemaradtak a nyugdíjak a bérektől

Miközben az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek, a nyugdíjak jócskán elmaradtak ettől. Az eredmény: ma csaknem 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból.

Az elmúlt pár évben a munkaerőhiány hatására 8-12 százalék közötti mértékben emelkedtek évente átlagosan a nettó bérek, így 2019 márciusára 237 ezer forint lett az átlagbér. Ezzel szemben idén év elején az átlagos nyugdíj értéke 135 ezer forint.

Így állhatott elő az a helyzet, hogy míg 2015-ben az átlagnyugdíj 121 az átlagbér pedig 159 ezer forint volt, idén ez a két szám 135 és 237 ezer. Vagyis a bérek és a nyugdíjak közötti szakadék 24-ről a 43 százalékra nőtt!

A fentiekben bemutatott trend vélhetően a jövőben is változatlan marad. Mindez pedig különösen annak tükrében aggasztó, hogy állandó a magyar társadalom elöregedése, így egyre kevesebb ember befizetéseinek kell fedezetet nyújtani egyre több ember nyugdíjára.

Tekintettel arra, hogy semmilyen jel nem mutat a munkaerőhiány enyhülésére, vélhetően a fentiekben bemutatott trend a jövőben is változatlan marad

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/kkv/20190502_Durvan_lemaradtak_a_nyugdijak_a_berekhez_viszonyitva 

 

vissza a tetejére

93. szám (III. évfolyam/17.) | 2019. május 2.

Már minden hatodik magyar gyerek külföldön születik

A tavalyi népességcsökkenés is az elmúlt 70 év harmadik legrosszabb adata volt, de azóta a születések száma tovább zuhant, a halálozásoké pedig még nagyobbat nőtt. Eközben például Németországban már több gyerek született tavaly, mint Nógrád megyében.

2019 első két hónapjában a születések száma 5,1 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 11 százalékkal több volt, mint 2018 azonos időszakában – közölte a KSH. Ezek a gyerekek azok, akik akkoriban fogantak, amikor tavaly tavasszal Orbán Viktor bejelentette, hogy szövetséget ajánl a magyar nőknek; úgy tűnik, a szép ígéret még nem volt elég ahhoz, hogy gyerekvállalásra buzdítsák a családokat. Így a természetes fogyás 36 százalékkal, 3230 fővel nőtt 2018. január–februárjához képest. Pedig már 2018 sem volt jó év: akkor az elmúlt hetven év harmadik legnagyobb népességcsökkenését mérték.

A havi természetes fogyás 5695 fő volt, ez 10 százalékos növekedést jelent.

Az elmúlt három évben közel 56 ezer magyar gyerek született külföldön. A KSH adatai szerint itthon 274,6 ezer gyerek született 2016-2018 között, vagyis minden hatodik magyar gyerek már külföldön jön világra.

Különösen erőteljes a növekedés Németországban, ahol 2018-ban 1860 magyar gyermek látta meg a napvilágot, ez egyrészt 2007 óta a legmagasabb érték, másrészt több mint háromszázzal meghaladja a 2017-es adatot. Ez azt jelenti, hogy Németországban több gyermek született, mint Nógrádban. 

Forrás: www.hvg.hu www.168ora.hu www.napi.hu

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_az_igazi_migracio_mar_minden_hatodik_magyar_kulfoldon_szuletik.682153.html

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-szovetseget-ajanlott-a-magyar-noknek-erre-hatalmasat-zuhant-a-szuletesek-szama-167233

https://hvg.hu/gazdasag/20190426_Oriasit_zuhant_a_szuletesek_szama_miutan_Orban_szovetseget_ajanlott_a_magyar_noknek

 

Budapest már nem patkánymentes 

A világon is egyedülálló eredményt sikerült lerombolni Budapesten: 47 éven át gyakorlatilag patkánymentes volt a magyar főváros. Az idei év első 3 hónapjában azonban több patkánybejelentés érkezett, mint korábban egy teljes év alatt. Mindezt csak azért történt, hogy egy haveri cégé lehessen ez a munka is.

Korábban, évtizedeken át egy másik cég, a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. végezte a patkánymentesítést a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, amelyet a legutóbbi közbeszerzési eljárást során 2018-ban kiütött a nyeregből egy kisebb, főként szúnyog- és rovarirtással foglalkozó cégekből álló, addig ismeretlen, cégcsoport. Az átadás után 3 hétig egyáltalán nem volt irtás a fővárosban: mire az új cég munkába állt, városszerte elszaporodtak a patkányok. 

A botrány elkerülése érdekében a fővárosi közgyűlés egy gyors döntéssel rendelkezett arról, hogy 2019-ben 650 millió forinttal megemelik a patkánymentesítésre szánt évi 260 millió forintos keretet. 

A pluszforrást is figyelembe véve, ennek harmadából oldotta meg korábban a feladatot a kirúgott cég.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2019/04/23/patkany_budapest_tarlos_irtas_jarvany/

 

Miért a mi pénzünkből épül vasút a kínaiaknak?

Van-e olyan őrült vállalkozó, aki olyasmibe teszi a pénzét, ami a legjobb esetben 130 év múlva térül meg? Igen van, a magyar állam, aki a mi pénzünkből áldoz 750 milliárdot egy gazdaságilag értelmetlen vállalkozásra.

Kína, mint a világ egyik legnagyobb hatalma, szeretne Európában az eddigieknél is jobban jelen lenni. Sokat segítene ebben, ha Belgrád és Budapest között egy korszerű vasútvonal épülne meg, ami az áruszállítást segítené.

Ez a vasútvonal jelenleg tökéletesen kihasználatlan. Tehát megépítése csak a kínaiaknak fontos. Vagyis a logikus az lett volna, ha az ő pénzükből épül meg.

Ehelyett Orbán Viktor felajánlotta, hogy majd mi megépítjük. A kínaiak jó nagy kamatra adnak nekünk kölcsönt az építkezésre, és azt majd a magyar nép szép fokozatosan visszafizeti. De legalább munkát ad ez tömegesen magyaroknak. Dehogy. A vasút nagy részét kínai vállalatok építik majd, vagyis a kölcsönadott pénz jelentős része visszamegy Kínába. Aztán újra kifizetjük nekik a teljes összeget törlesztés formájában, persze kamatostul.
Ha sok árut szállítanak, akkor lesz némi vámbevétel, ami a legjobb esetben 130 év múlva hozza vissza a befektetett pénzt.

De kinek éri ez meg Kínán kívül? Nos, a buliba bevettek egy magyar céget is, akit majd busásan megfizetnek. Verseny is volt. Mit gondolnak, hogy vajon ki nyerte meg? Természetesen a magyar géniusz, Mészáros Lőrinc egyik cége, aki a vasútépítéshez is a legjobban ért.

A hét elején közleményt adott ki az Egyesület Államok budapesti nagykövetsége, amelyben figyelmeztetik Magyarországot, hogy Kína milliárdos kölcsönei miatt adósságcsapdába kerülhetünk. Persze, biztosan ők is rosszul látják.

Forrás: www.168ora.hu www.index.hu

https://168ora.hu/itthon/figyelmeztette-az-usa-budapesti-nagykovetsege-magyarorszagot-hogy-kina-milliardos-kolcsonei-adossagcsapdaba-hajtanak-167387?fbclid=IwAR1DuT8e9eg_l54eLJmdLQWRmxynjiYygLGxGcECMIU4Vniar6PzOMo-Aa4

https://index.hu/gazdasag/2017/12/01/budapest_belgrad_megterules_vam_kereskedelem_pireusz_kina_131_ev/

https://index.hu/gazdasag/2019/04/26/meszarosek_nyertek_el_a_belgradi_vasutepitest/

 

Inkább nem kell a 70 milliárd, ha az utolsó fillérig nem lehet a haveroké

A norvég állam egy uniós szerződés alapján 70 milliárd forintot adna Magyarországnak. orbán Viktor kormánya azonban nem írja alá a szerződést, mert abból néhány milliárd forint független civil szervezetek oszthatnának szét.

Mivel Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de élvezi annak előnyeit, ezért a szegényebb tagországoknak támogatást kell fizetnie. Magyarország kapná tőlük a legtöbb pénzt, 70 milliárd forintot. A pénz nagy részét energiahatékonysági vagy örökségvédelmi projektekre, kutatásra vagy vállalkozások támogatására lehet fordítani. Tíz százaléka jutna magyar civil szervezeteknek. A norvégok azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt a pénzt független civil szervezet pályáztassák meg. Az Orbán kormány számára azonban elképzelhetetlen, hogy legyen olyan pénz, amit nem ők osztanak el, és nem a saját haverjaiknak jut.

A szerződést már minden érintett európai tagállam aláírta, kivéve Magyarországot.

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-irja-ala-a-kormany-a-70-milliardos-szerzodest-a-norvegokkal-mert-beleszolast-akar-a-civil-penzekbe-119259?fbclid=IwAR05B3UL41CG7b5cIkS_Rb1ir3_Oj2qt_LjXFn3-cI1ZnV2L8L1OJOrLsUw

 

A nyelvvizsga törvény kiszorítja a szegényeket az egyetemekről

2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga az egyetemi felvételikhez. A múlt héten tüntető fiatalok szerint a középiskolákban nem készítik fel őket erre. Magántanárra pedig csak a gazdagabb szülőknek van pénzük. Azt is kifogásolták, hogy a miniszterelnöknek sincsen középfokú nyelvvizsgája.

“Milyen ország az, ahol miniszterelnök lehet valaki B2-es nyelvvizsga nélkül, de egyetemista nem?” – indokolta a félig vicces követelést Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament vezetője, a tüntetés egyik szervezője. Ha Orbán Viktor nem teszi le addig a nyelvvizsgát, folytatta, akkor népszavazási kezdeményezéseket indítanak a következő kérdésekben:  

Halasszák el a felvételihez előírt nyelvvizsga-követelmény bevezetését addig, amíg a magyar iskolák nem lesznek képesek rendesen megtanítani a diákokat valamelyik idegen nyelvre.

Magyarországon ne lehessen miniszterelnök olyan személy, aki nem teljesíti az összes olyan feltételt, amit egy egyetemi felvételizőtől elvárnak. 

“A kormány hat évvel ezelőtt bejelentette, hogy 2020-ban nyelvvizsga kell a felvételihez, majd hat évig nem csinált semmit, mondta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. Azóta egy Emmi által indított vizsgálat is megállapította, hogy a magyar iskolákban folyó nyelvtanítás nem hatékony.

A kormány csupán annyit reagált, hogy a tüntetés mögött Soros Györgyhöz kötődő szervezetek állnak.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2019/04/26/nyelvvizsga_tuntetes_felveteli_egyetem_kossuth_ter/

 

Hárommillió magyar él havi 125 ezer forintnál kevesebből

A magyar társadalom mintegy harmada tartozik a legalsó társadalmi rétegbe egy friss kutatás szerint. Arányuk az elmúlt években még emelkedett is.

Magyarországon jelenleg a társadalom 30 százaléka tartozik az alacsony jövedelműek csoportjába, arányuk 10 év alatt 4,7 százalékponttal emelkedett. A középosztályba a társadalom 62 százaléka tartozik, ez a réteg 3,7 százalékponttal zsugorodott, a felső tízezerbe a társadalom 7 százaléka tartozik.

Az Orbán-kormány a középosztály felemelkedését tartja fontosnak, mert ők adják a gazdaság alapját a munkaerejükkel, vállalkozásaikkal. A propagandájukban egy erős és széles társadalmi réteg jelenik meg, az intézkedések azonban sokkal inkább kedveznek a felső-középosztálynak, mint a társadalom alsóbb szintjén lévőknek.

Erre jó példa az adórendszer átalakítása, mely progresszívből egykulcsossá vált. Bár a fizetendő adó mértékét tekintve ezzel minden dolgozó ember jól járt, a gyakorlatban az alacsonyabb keresetűek számára drasztikus változást hozott. Az ő fizetendő adójuk egy százalékponttal csökkent ugyan, ám közben a kormány eltörölte az adójóváírást, így a végső egyenleg negatív. Ezzel szemben a magasabb keresetűeknél az adó szinte megfeleződött, így a korábbiaknál jóval több pénzből gazdálkodhattak.

Forrás: www.magyarhang.org

https://magyarhang.org/belfold/2019/04/25/125-ezer-forintnal-kevesebbol-el-havonta-3-millio-magyar/

vissza a tetejére

92. szám (III. évfolyam/16.) | 2019. április 23.

Sajtószabadság: szégyenpadon Magyarország

A tavalyihoz képest  14 hellyel került lejjebb a rangsorban a magyar sajtószabadság a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint, és a “problémás országok közé sorolták”. Ezzel a 87. helyet szereztük meg 180 országot rangsoroló listán, lemaradva Mongóliától és Albániától is.

2019-es jelentésük hazánkról szóló részében azt írják: a magyar média tulajdonjogai még tovább koncentrálódtak Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében. Ennek eredményeként a magyar médiakörkép teljesen átalakult az elmúlt években.

„A legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többiek függetlenségét folyamatosan veszélyezteti a kormányhoz közelálló oligarchák jelenléte a vezetőségben, a részvényesek között vagy éppen a pénzügyi intézményekben, melyek finanszírozzák őket” – írták.

A jelentés megemlíti a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrejöttét, melyhez 500 sajtótermék csatlakozott. Az alapítvány stratégiai jelentőségűvé nyilvánításával pedig a kormány tulajdonképpen megakadályozta, hogy médiaszektor képviselői tiltakozzanak ellene.

Jellemző, hogy a Mahir hirdetési cég épp a napokban jelentette be, hogy 40 év után egyoldalúan és azonnali hatállyal felmondja a Heti Világgazdaság (HVG) című hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló szerződését.

Most hozták nyilvánosságra azt az elemzést is, amely 18 – mind kormánykézben lévő – megyei napilapot hasonlított össze. A vizsgálatból kiderült, hogy ezek a lapok egyforma központi tartalmakat közölnek, és mindenhol pontosan ugyanaz a kormánypropaganda olvasható.

A tematika szinte semmit sem változott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor is választás előtt álltunk és most is, akkor is a migrációval riogatták az olvasókat és most is.

Az ellenzék „természetesen”nem jutott továbbra sem szóhoz. És olyan ügyek is kimaradtak a kormánypárti lapokból, mint az, hogy 172 ember fagyott halálra idén télen. Arról sem tettek említést, hogy az ombudsman felszólította a politikusokat, ne használják a gyerekeket a kampányban, mint ahogy az sem ért egy sort sem, hogy pont azt a választási körzetet szüntették meg Miskolcon, ahol mindig MSZP-s politikus nyert a választásokon. 

A szerkesztői szabadságot a megyei oldalakra száműzték, ahol a helyi sajtómunkások mindössze arról dönthetnek, hogy iskolások múzeumlátogatása vagy az óvodások kézműves játszóháza legyen az aznapi vezető anyag.

Forrás: www.hvg.hu  www.atlatszo.hu

https://hvg.hu/itthon/20190418_Hatalmasat_zuhant_Magyarorszag_a_sajtoszabadsagranglistan

https://mertek.atlatszo.hu/mind-ugyanazt-es-mindig-ugyanazt/?fbclid=IwAR0HlNPeOnBW9aJ4Js3UzG3WR8ZkY3eZqAw5bUkbCxFeAxzE_r9-Bwk8jys

 

Aktivista grafika és molinókészítés képzés a Közélet Iskolájában

2019. május 25-26. (szombat-vasárnap) 10-18h

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, Auróra utca 11.)

kozeletiskolaja@gmail.com, www.kozeletiskolaja.hu

 

Ebben is hazudtak – Soha nem lesz egyéni nyugdíjszámlánk

Nagyjából 2700 milliárd forintot hoztak át az állami nyugdíjrendszerbe a volt magán-nyugdíjpénztári tagok, akkor azt az ígéretet kapták, hogy a pénzt egyéni számlán kezelik majd. Az egyéni számlák azóta sem jöttek létre, Rétvári Bence államtitkár szerint ennek az állami rendszerben nem is lenne értelme.

Egy parlamenti képviselő tette fel a kérdést Rétvári Bencének, az Emmi államtitkárának, hogy haladnak az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyonok esetében az egyéni számlák létrehozásával.

Rétvári a kérdésre azt válaszolta, hogy a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. Ennek ellenére senkit nem ér kár, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak – tette hozzá.

Az RTL a kérdést Gulyás Gergelynek is megcímezte, aki a tegnapi Kormányinfón azt mondta, hogy a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszerben működik, egyelőre ebben a rendszerben a nyugdíjkasza fenntartható, és ez a 2020-as évek közepéig így is marad.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/befektetes/nyugdij/nem-kapnak-egyeni-szamlat-a-volt-magan-nyugdijpenztari-tagok.321627.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Mire szavazunk az uniós választáson?

Az Európai Unióban nem csak Orbán Viktor és párttársai véleménye hangozhat el a magyar emberek véleményeként, mert az európai döntéshozó testületekbe közvetlenül, egy külön Európai Parlament tagjainak megválasztásával is küldhetünk képviselőket.

Magyarokként az Európai Unió állampolgárai is vagyunk. Életünk legtöbb jog által szabályozott részletét már ma is az EU döntései határozzák meg. Hogy mely országokban vállalhatunk munkát vagy tanulhatunk bármilyen külön engedély igénylése nélkül, hogy milyen minőségi előírásoknak kell megfelelnie a boltokban kapható élelmiszereknek vagy éppen az Orbán-kormány tervezte új atomerőműnek, az mind az EU döntéshozó testületeiben dől el. Mint ahogy az is, hogy az Európai Unió költségvetésébe melyik tagállamnak mennyit kell befizetnie, és mennyit kaphat onnan vissza az ország. Ez pedig alapvető a mi számunkra, hiszen a magyar gazdasági fejlődésnek már 10 éve pont ezek az uniós támogatások adják a legfontosabb motorját, hiszen összegük felülmúlja a híres Marshall-segélyt is, amivel a 2. világháború után a lerombolt Nyugat-Európa útjait, városait és gazdaságait olyan gyorsan helyreállították.

Az Európai Unió pedig egy demokratikus közösség, amelyben az állampolgárok szabadon döntik el, ki képviselje őket mindezen döntések során. Ezért szavazunk május 26-án is.

Forrás: Számoljuk Együtt Mozgalom www.szamoljukegyutt.hu

 

Ki és hol szavazhat az uniós választáson?

Ön mindenképpen jogosult a szavazásra, ha magyar állampolgár, május 26-ig betölti a 18. életévet, van Magyarországon lakcíme, és nem függesztették fel jogait egy személyét érintő bírósági ítélettel. Mindenki kap egy postai értesítést a Nemzeti Választási Irodától arról, hogy hol van az a szavazóhelyiség, ahol érvényes lakcímkártya és személyi igazolvány felmutatásával szavazhat május 26-án. Ha elveszti az értesítést, semmi baj, kérdezze meg a szomszédokat, ha esetleg mégis rossz helyre megy szavazni, akkor majd ott megmondják, hogy melyik szavazókörben gyakorolhatja választójogát.

Ha nem kap postai értesítést, vagy más miatt aggódik, hogy tévedésből kihagyták a választói névjegyzékből, esetleg nem a lakóhelyén szeretne szavazni, például mert külföldön vagy rokonoknál tartózkodik majd a választás napján, akkor mielőbb nézze meg a http://www.valasztas.hu/ep2019-gyik és a http://www.valasztas.hu/ep2019 internetes oldalakon, hogy mit kell tennie még jóval a választások napja előtt. Külföldön például akkor szavazhat, ha legkésőbb május 17-ig bead egy kérelmet a „külképviseleti névjegyzékbe” való felvételre, a lakóhelyétől különböző másik belföldi szavazókörbe pedig május 22-ig kérheti az átjelentkezést.

Hajléktalanoknak valamelyik önkormányzati hivatalnál legalább „településszintű lakosként” kell regisztrálnia ahhoz, hogy szavazati jogukat gyakorolhassák (ehhez itt talál további információt: https://utcajogasz.hu/szakmai-anyagok/lakhatas-es-lakcim/). Ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, akkor szavazhat majd levélben, de csak akkor, ha valamelyik nem Európai Uniós tagországban (pl. Ausztrália) él, és május 2-ig regisztrál a választásokra (lásd http://www.valasztas.hu/ep2019).

További jogi kérdéseihez válaszokat találhat még itt is: https://tasz.hu/cikkek/europai-parlamenti-valasztasok-1×1

Forrás: Számoljuk Együtt Mozgalom www.szamoljukegyutt.hu

 

Legyen Ön is szavazatszámláló!

Mit sem ér a széleskörű részvétel a választáson, ha a szavazóhelyiségekben csak egyetlen párt hívei felügyelik a választások törvényességét, és számolják meg a szavazatokat.

Ezért adnak lehetőséget a törvények arra, hogy minden a választáson induló jelölt küldhessen delegáltakat a szavazatszámláló bizottságokba. A probléma az, hogy sok településen csak egy párt működik.

Ezen segít a Számoljuk Együtt Mozgalom, amelyik már a tavalyi országgyűlési választáson is ezernél több, pártoktól független önkéntes jelentkezőt tudott ellenzéki delegáltként bejuttatni a szavazatszámláló bizottságokba. Ez még nagyon kevés volt ahhoz, hogy az egész országban biztosított legyen a választási szervek pártatlan működése. Ez a hiányosság pedig alighanem a választási eredményekre is kihatott. Hogy az idén minél tisztességesebb legyen a szavazás lebonyolítása és a szavazatszámlálás, most még több önkéntesre lesz szükség a májusi európai, és az őszi önkormányzati választásokon is.

Ha Ön szívesen segítene, esetleg vannak olyan ismerősei, barátai, akik szintén segítenének, akkor mielőbb olvassák el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és jelentkezzenek a http://szamoljukegyutt.hu/ internetes oldalon!

 

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat Mozgalom ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26-ai választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10 285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

 

vissza a tetejére

91. szám (III. évfolyam/15.) | 2019. április 17.

A tanárokat is becsapták

Országszerte aláírást gyűjtenek a pedagógusok között, mert a tanárok úgy érzik, hogy a miniszterelnök megszegte a béremelésekre vonatkozó ígéretét.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. A változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt  – kezdődik a 273 budaörsi pedagógus által aláírt levél.
Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette.”
Az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. „ Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.”

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben azt követelik, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, és jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is.

Követelik továbbá, hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről. „Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést – fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya – érintenek.”

A nyílt levelet a beérkező aláírásokkal együtt a budaörsi pedagógusok április végéig át szeretnék adni Orbán Viktornak.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/elet/20190408_Nyilt_levelet_irtak_a_budaorsi_tanarok_Orban_Viktornak

 

A falusi CSOK-kal is büntetik a vidéket

Pofátlanság – így minősítette egy somogyi faluban élő fiatalasszony azt, hogy egy községben nehezebb csok-hoz jutni, mint városban.

Orbán Viktor hétpontos családtámogatási csomagja nem érinti a szegényeket, tehát nem is lepett meg, hogy a falusi csok szigorúbb feltételeket tartalmaz, mint ha valaki népesebb településeken igényelné a kedvezményt – fogalmazott Bass László, a szociológus.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület alelnökét annak kapcsán kerestük meg, hogy kiderült: a „sima” csokra jogosultaktól 1-2 gyerek esetén féléves, 3 gyerek vállalásakor egyéves folyamatos biztosítási jogviszonyt várnak, de a falvakban élőktől ennek dupláját, egy, illetve két éves járulékfizetést ír elő a kormány. Ez a munkanélkülieket és a közmunkásokat kizárja a körből.

Bass László diszkriminatívnak tartja a családi otthonteremtési kedvezményt, mert a feltételekkel a kormány azt üzeni: akarjuk, hogy gyerekek szülessenek, de megmondjuk hova. Nem védhető, hogy azoknak a gyerekei értékesebbek, akiknek van folyamatos munkájuk, akik pedig munkanélküli vagy közmunkás családba születnek, nem érdemlik meg a jobb lakáskörülményeket – jelentette ki.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3032767_buntetik-a-videket-csak-arra-nem-jo-a-falusi-csok-amire-kitalaltak

 

Elegük lett a közigazgatási dolgozóknak

„Nem ezt érdemeltük. Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság.” Egy kormányhivatali dolgozó így jellemezte a mára kialakult közhangulatot a területi közigazgatási egységekben. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a központi és a területi közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket, de ez szerintük nem jelent gondot az ügyintézésben.

Az Index internetes híroldal ezzel szemben úgy értesült, hogy elsősorban a megyei és járási, kerületi kormányhivatalokban májusra kaotikus helyzet alakulhat ki.
Március elsején lépett életbe a köztisztviselői jogszabályváltozás, amely a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a megyei, járási és központi kormányhivatalok dolgozóit, továbbá a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat és a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

A módosítás értelmében már nem számítják bele a félórás ebédidőt a munkanapba, így az eddigi 8 helyett legalább 8,5 órát kell naponta dolgozni. Ez egy évben összesen nagyjából plusz 14-15 plusz munkanapot jelent ezeknek a hivatalnokoknak, miközben ugyanezzel a törvénymódosítással 25-ről 20 napra csökkent az alapszabadságuk.

Megnövelt munkaidő, a beígért emelés helyett bércsökkenés, ezzel egyidejű, jelentős munkateher-növekedés és a megbecsülés érzésének totális hiánya. Forronganak az indulatok a kormányhivatali dolgozókban, akik közül márciusban – mint azt az Indexnek a kormány is megerősítette – több ezer köztisztviselőnek végleg elege lett, és úgy döntöttek: befejezik a köz szolgálatát. 

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2019/04/10/kormanyhivatalok_tomeges_felmondas_koztisztviselok/

 

Dől a pénz külföldi egyházaknak és kórházaknak

A legnagyobb összegek Szíriába mennek, de jut a pénzből Kongóba és Mexikóba is. És ez a lista csak a most januárban meghozott döntéseket tartalmazza.

A napokban került fel a kormány honlapjára a Miniszterelnökség által megítélt támogatásokat részletező lista. Az összegzésben csak a januárban tető alá hozott megállapodások szerepelnek.  

505 millió forintos adományt kap az AVSI Alapítvány az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a damaszkuszi Olasz Kórház egy éves működésének biztosítására.

261,1 millió forintot juttat a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekségnek az Alkosban található iskola újjáépítésére;

320 millió forint jut a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítványnak a kongói Mbuji Mayi városában található Centre Ophtalmologique St Raphael épület- és műszerfejlesztése és a távoli orvosi vizsgálatok lefolytatása céljából;

320 milliót juttatnak a Szír Katolikus Egyház Moszuli Érsekségének;

320 millióval támogatják a Szír Ortodox Egyház Moszuli Érsekségét is.

Ezen felül Magyarország a Hungary Helps program keretében kétmilliárd forintot ad két mexikói templom újjáépítésére. Gulyás Gergely pedig a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy 1,119 milliárd forinttal támogatja a magyar állam a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyházat is. 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3032487_miutan-itthon-mar-minden-rendben-a-kormany-4-8-milliarddal-tamogat-kulfoldi-egyhazakat-korhazakat

 

Óriási a szakadék a szegények és a gazdagok között

A leggazdagabb 10 százaléknyi magyar birtokolja a lakosság vagyonának 56 százalékát. Nekik átlagosan 61 millió forintjuk van. A legszegényebb egymillió embernek viszont átlagosan 476 ezer forint adóssága van.

A leggazdagabb 1 százaléknyi magyar birtokolta az összvagyon negyedét, a háztartások szegényebbik felének pedig csak az összvagyon 8,9 százaléka jut – derül ki a Magyar Nemzeti Bank 2017 év végén készített legutóbb felméréséből.

A leggazdagabb 20 százalék kezében van a lakossági állampapírok 97 százaléka, a részvények és részesedések 98 százaléka. Ezzel szemben a hitelállomány 31 százaléka a háztartások legszegényebb ötödénél található.

A vagyoni egyenlőtlenségek növekedtek a korábbi 2014-es vizsgálat óta, olyannyira, hogy már az uniós országok „élbolyába” tartozunk ezzel az eredménnyel.

A jövedelmi egyenlőtlenség ezzel szemben nem változott: 2014-ben és most is brutális: a legmagasabb jövedelmű tizedhez folyt be az összjövedelem 24 százaléka mindkét évben. A legszegényebbek 380 ezer forintot, a leggazdagabbak viszont több mint nyolcszor annyit, 3,1 millió forintot kerestek egy évben.

A szegények bevétele 60 ezerrel, a leggazdagabb egymillió honfitársunk éves jövedelme pedig 468 ezer forinttal növekedett 3 év alatt. Azaz utóbbiaknak csak a növekménye több volt, mint amennyiből a legszegényebbeknek egész évben ki kell jönniük.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20190411_Sokkal_nagyobb_az_egyenlotlenseg_Magyarorszagon_mint_eddig_hittuk

 

vissza a tetejére

90. szám (III. évfolyam/14.) | 2019. április 9.

Nincs javulás az egészségügyben

A többségnek lesújtó véleménye van a hazai orvosi ellátásról, alig valamivel kettes fölé értékelik a helyzetet a megkérdezett emberek – derült ki egy friss felmérésből.

Bár a magyarok többségének legnagyobb félelme az, hogy megbetegszik, emellett nagyon aggódnak a magyar egészségügy állapota miatt is – derült ki a Závecz Research közvéleménykutató intézet márciusban készült felméréséből.
Az ellátások színvonalát alig „kettes fölé”-re értékelték a kérdezettek. A mostani adatokat összevetve a 2017-es helyzettel, az állami egészségügyi szolgáltatások megítélése gyakorlatilag semmit nem változott. A gyakori rendelő- és kórházlátogatók az elmúlt két évben sem érzékeltek pozitív változást az állami egészségügyben.
Az ellátás színvonala miatti erős aggodalom ellenére is csak minden hatodik ember vásárolna magán egészségbiztosítást.
A felmérésnek ez a megállapítása azért is meglepő, mert az állami ellátórendszerben jó ideje esetleges, hogy ki milyen elbánásban részesül, a vizsgálatokra való hosszú várakozás, a bánásmód, az ellátás körülményei miatt mind nagyobb a kereslet a magánszolgáltatók iránt. A két legnagyobb magán egészségügyi szervezet bevétele már tavaly elérte a 6-7 milliárdot.
Más kutatásokból is az derül ki, hogy robbanásszerűen nő a magán egészségügyi piac. Az egészségügyi költéseknek már az egyharmada magánkiadás, és ennek a 88 százalékát a betegek ad-hoc módon zsebből fizetik. Ez a fajta finanszírozás a lakosság 5,9 százalékát súlyosan el is szegényíti.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3031097_fel-a-magyar-az-allami-egeszsegugytol-de-ragaszkodik-hozza

 

Puskás múzeum milliárdokból

Nem enyhül a focival kapcsolatos őrület. A magyar kormány egészen pontosan 3.9 milliárd forintból rendezne kiállítást Puskás Ferencről a róla elnevezett 190 milliárdból épülő stadionban.

Erre a feladatra idén 2,4, jövőre 1,5 milliárd adóforintot biztosítanak. A helyzet érdekessége, hogy a Puskás-hagyaték jelenleg nem a Sportmúzeumban vagy más nagy közgyűjteményben, például a Nemzeti Múzeumban van, hanem egy kis Fejér megyei faluban, Felcsúton.

Gondoljunk bele, egyetlen kiállításra elszórnak majdnem négymilliárd forintot! Vidéken 15 millió forintból már egészen jó házakat lehet venni. Vagyis ebből a pénzből, amit a tervezett kiállítás megrendezésére akarnak elkölteni, pontosan 260 családnak lehetne új otthona.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/04/05/a-kormany-39-milliardot-ad-schmidt-maria-kozalapitvanyanak-hogy-csinaljon-egy-puskas-kiallitast

 

Elfogynak a rendőrök

Elképesztő ütemben fogy a rendőri utánpótlás: Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma. A járőri állások mintegy negyede betöltetlen Budapesten, főleg az alacsony fizetés miatt.

Míg 2014-ben még bő háromezren jelentkeztek rendőrnek, tavaly már csak alig 1700-an, idén már csak feleannyian, mint egy éve.

Az egyik rendészeti középiskola tanára azt nyilatkozta: nem lehet azon csodálkozni, hogy ilyen mértékben csökken a jelentkezők száma, a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni.

A frissen végzettek nagyjából tíz százaléka leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás. Már nemcsak a négy-öt éve pályán lévő, a szakmához még kevésbé kötődő fiatalok választanak jövedelmezőbb hivatást, hanem a 20-25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők is.

Nem véletlen hát, hogy csak a fővárosban háromszáz állást nem tud betölteni a Budapesti Rendőr-főkapitányság, ezért átszervezésekkel enyhítik a létszámhiányt. 

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2019/04/08/rendorseg-brfk-budapest-jaror-letszamhiany/?fbclid=IwAR3dlbI07DNICeD_NI5GswE9Oi1JP-Z6J82HEFmCtEK5tmTcDmcHLTJQnNQ

https://24.hu/belfold/2019/04/06/meg-a-betanitott-gyari-munkas-is-tobbet-keres-mint-egy-rendor/

 

A migránskaraván hazugsága

Aki csak a kormány által működtetett vagy fizetett helyekről tájékozódik, az már napok óta rémületben élhet, ugyanis óránként riogatnak azzal, hogy hatalmas migránskaraván indul el Európa belseje felé.

Az egyik menekülteket segítő szervezet a Migration Aid utánajárt, hogy mi is az igazság. Megtudták, hogy az elmúlt két hétben, a Görögországban tartózkodó menekültek által használt internetes oldalakon és fórumokon ismeretlenek kezdtek el terjeszteni olyan híreket, hogy Nyugat-Európa megnyitja a határait azok előtt, akik oda szeretnének eljutni. Sok elkeseredett ember komolyan vette ezeket az álhíreket, és elkezdték megszervezni az utat. Pár százan gyűltek össze Szalonikiben, és eljutottak egy Szalonikitől 5 kilométerre található település. A macedón határ innen még 70 kilométerre van. A görög hatóságok természetesen nem engedték tovább a migránskaravánt, és visszaszállították őket a befogadó helyekre. Mindenki tudta, hogy ez így lesz, egy hétnyi riogatásra viszont nagyon jó volt ez az eset is.
A menekülteket segítő szervezet szerint az igazán érdekes kérdés az, hogy ki kezdi el téves információkkal feltüzelni az egyébként is elkeseredett embereket. Kinek az érdeke, hogy két hónappal az uniós választások előtt újra az Európát veszélyeztető migránsokról lehessen cikkezni?

Forrás: www.migrationaid.org

https://migrationaid.org/migranskaravanok/?fbclid=IwAR0AfBS3VWFn12e97x71Coh6biQjFGb4qfZI3GPXKOZYhOylbSVXLHUTZzI

 

Ömlik a pénz a Fidesz kampányaira

Közpénz milliárdjait költi a kormány a „butuska” magyar emberek felvilágosítására. Az elmúlt két év alatt 56 milliárdot költött a kormány a magyar állampolgárok naprakész „tájékoztatására”, hétköznapi nyelven megfogalmazva, a sorosozásra.

Sajnos még mindig nem vagyunk elég „tájékozottak”, ezért 2019-ben már másodszor kapott 10-10 milliárdos megbízást a Rogán Antal alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivataltól az Európa jövőjét érintő kormányzati tájékoztatásra.

A Fidesz-kormánynak minden pénzt megér, hogy végre értsük meg az üzeneteit. De nekünk is megéri? Mert ne felejtsük el, hogy ez közpénz, a mi pénzünk.

Csak 2019 első három hónapjában napi 100 millió forint ment kampányra, a Juncker–Soros-plakátokra, amiket március 15. után le kellett vennie a kormánynak az európai keresztény pártok követelésére.

2016 végétől annyi pénz ment el kormányzati „tájékoztató” kampányokra, amennyi az Országos Mentőszolgálat másfél éves költségvetése, és 4 milliárddal több, mint amennyit a kormány 2018-ban gyesre elkülönített.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20190404_Napi_100_milliot_kolt_eddig_2019ben_a_kormany_tajekoztato_kampanyra

 

Orbán Viktor édesapja tízszeresére növelné a bányájában a kitermelést

A dolomit iránti „megnövekedett kereslet miatt” megtízszerezné a kitermelést gánti bányájában az Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. „Nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a bővítést. 

A miniszterelnök apjának cége már eddig is hatalmas kapacitással dolgozott a több mint 12 hektáros (122.540 négyzetméter) nyílt színi kőfejtőjében, hiszen évi 100 ezer tonna (37 ezer köbméter) dolomit kitermelésére volt engedélye. Ezt szeretnék felpörgetni: évi egymillió tonna (370 ezer köbméter) nyersanyagot termelnének ki, ami azt jelenti, hogy kilenc év alatt teljesen kimerítenék a bányatelek ásványvagyonát.

A zámolyi képviselőtestület tavaly szeptember 6-án rendkívüli ülésén sürgősséggel, „nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a bővítést. 

Forrás: www.magyarnarancs.hu

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/orban-gyozo-tizszeresere-novelne-banyaja-kapacitasat-118753?fbclid=IwAR1NiYw7dtJBQJVXvZ-CB35oShYXoRGk74Z8qsO1BbsoZHfRjZK3kdqiXlU

 

vissza a tetejére

89. szám (III. évfolyam/13.) | 2019. április 3.

A Balatont is viszi a fideszes elit

Szabadstrandok szűnnek meg, különleges erdők, értékes parkok tűnnek el, kempingeket építenek be – jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása. A magyar tenger immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

Ahogy Orbán Viktor érdekköre terjeszkedni kezdett a Balatonnál, rögtön lett új Balaton-törvény és fejlesztési terv is annak ellenére, hogy a tó térsége ma sem rendelkezik közös irányítási rendszerrel.

Az új jogszabály megkönnyítette a tó környékén az ingatlanfejlesztéseket, és lazított a partszabályozás előírásain. 

Pénz is került gyorsan, miután a kormány benyújtotta a Balaton fejlesztését célzó programot is 2016 végén. Eddig 365 milliárd forintot költöttek el, és idéntől újabb 300 milliárd forint áll rendelkezésre – uniós forrásból is – többek között a Balaton turisztikai fejlesztésére.

Ezek mellett nem is csoda, hogy a Balaton legfőbb ura Orbán Viktor szomszédja, Mészáros Lőrinc és veje, Tiborcz István lett. Hotelek, kempingek, borászat, rádió tulajdonosa már a Balatonnál Mészáros, és persze a környékbeli fejlesztésekből is csurran-cseppen. 2016-ban került a felcsúti polgármesterhez az ország egyik legnagyobb szállodalánca, a Hunguest Hotels, 10 balatoni szállodával. A part menti zöldfelületek is egyre inkább Mészároséi lettek, miután két éve megszerezte a Balatontouristot, amely part menti kempingek üzemeltetésével is foglalkozik. A társaság 106 hektárnyi Balaton-parton 5200 kempinghely, 500 bungaló és 200 mobilház felett rendelkezik. A kempingek és üdülőfaluk körbe­ölelik a tavat, kérdés azonban, hogy meddig üzemelnek még. Aggasztó, hogy ezek a területek átalakulhatnak, és kempingek helyett magas fallal körbezárt luxusapartmanok épülnek majd, hiszen a zömében vízparti telkeken különleges adottságú – és drágán értékesíthető – lakóparkokat lehet építeni.

Már Tihany sem szent, amely bár világörökség-várományos terület övezetébe tartozik, és így védettnek számít, ez mégsem zavarja a minisztériumokat, hogy támogassák egy csaknem hathektáros erdős rész átalakítását, hogy 150 szobás szálloda épülhessen, golfpályával.

Az építkezésekhez szükséges források előteremtésében kiemelkedő szerepet játszott a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely egy állami program keretében 2,9 milliárd vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki a tihanyi környezetet megbontó szálloda tervére is. A nyertes cég tulajdonosai között van Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója).

Forrás: www.greenfo.hu www.magyarnarancs.hu

http://greenfo.hu/hirek/2019/03/01/felturbozzak-az-oligarchak-a-balaton-szetbetonozasat-is

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-ellopott-balaton-109188?fbclid=IwAR25dvFc9cAuGvO8IuJeXoCEtRVtOXGLeW47fdMTgVJSCL3QTcx9Su_PnNI

 

Kelet-Európában nem a bevándorlás, hanem az elvándorlás miatt aggódnak jobban az emberek.

Azokban az országokban, amelyekben csökken a népesség, rosszak a demográfiai kilátások, a polgárok inkább az elvándorlástól, mint a bevándorlástól tartanak, derül ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsa Intézet legfrissebb tanulmányából.

Románia, Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország és Görögország esetében az elvándorlástól való aggodalom nagyobb, mint a bevándorlástól való félelem, amely egyébként szintén jelentős. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/04/01/europa-keleti-es-deli-reszen-jobban-aggodnak-az-emberek-az-el-mint-a-bevandorlas-miatt

 

Durván csökken a felsőoktatási hallgatók száma 

Míg 2005-ben még a teljes magyar népesség 4,2 százaléka, 2016-ban már csak 2,9 százaléka járt felsőfokú képzésre valamilyen főiskolára vagy egyetemre. 

Az Európai Unióban az utóbbi években csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25–34 éves fiatal felnőttek körében. Pedig 1989-től lassan, de fokozatosan nőtt nálunk is a hallgatók aránya, egészen 2005-ig, azóta viszont folyamatosan csökken.

Különösen a keleti megyékben lakó hallgatók száma esett vissza drasztikusan.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például 2005-ben még 15 257 felsőoktatási hallgató volt, de 2017-ben már csak 9935 volt a számuk. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2005-ben 12 697 felsőoktatási hallgató volt, 2017-ben pedig már csak 9536 fő járt valamilyen főiskolára vagy egyetemre. Hasonló a helyzet Hajdú-Bihar megyében, ahol 2005-ben még 12 407 hallgató volt, 2017-ben viszont már csak 9823.

Érdekesség, hogy a budapesti lakhelyű hallgatók száma csökkent a legjobban 12 év alatt: 2005-ben 39 687-en voltak, 2017-ben pedig már csak 31 023-an. A bő nyolcezres visszaesést nem magyarázza az agglomerációba költözés, mert eközben a Pest megyei hallgatók száma csak szűk háromezer fővel nőtt.

Forrás: www.atlatszo.hu

https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2018/11/11/durvan-csokken-a-felsooktatasi-hallgatok-szama-magyarorszagon-2005-ota/?fbclid=IwAR13UN1h7JCfg3M61Z62V8kjFPzef9h-0Gr0Jzb2n4UOoS2Ggzs0y_x_uWo

 

Nem kellenek a Fidesz szavazatai

Annyira szélsőségesnek tartja a Fideszt az Európai Néppárt jelöltje, Manfred Weber, hogy inkább nem lesz Európa első embere, ha ezt csak a magyar párt szavazataival érheti el.

Az Unió parlamentjében a legnagyobb pártcsalád az Európai Néppárt, amely a közelgő választáson a bizottsági elnöki posztra Manfred Webert jelölte. Ehhez a pártcsaládhoz tartozik a Fidesz is, éppen innen akarták kizárni a magyar kormánypártot, mert nem tartják demokratáknak őket.

A német közszolgálati tévében megkérdezték Webert, hogy mit tenne, ha csak a populista Fidesz szavazataival szerezhetné meg az Európai Bizottság elnöki posztját.

Amire azt válaszolta, hogy akkor inkább nem vállalja a tisztséget, mert nem akarja, hogy jobbról válasszák meg, a közepet akarja képviselni. „Ha Európa jövőjéről van szó, akkor világossá akarom tenni, hogy a közép a domináns. Nem a baloldali szélsőségek, a kommunisták, és nem a jobboldali szélsőségek, a nacionalisták.”

Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében úgy reagált, hogy Weber vérig sértette a magyar választókat.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy nem a magyar választókat, csak a Fidesz antidemokratikus politikusait sértette ez a válasz. Jobb lenne, ha inkább eltűnődnének azon, miért lettek ilyen mértékben vállalhatatlanok még a saját elvbarátaik számára is.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/03/29/weber-inkabb-nem-lesz-bizottsagi-elnok-ha-ezt-csak-a-fidesz-szavazataival-erheti-el

 

Fölmondott a rendőrség reklámarca

Imádta a munkáját, de ennyi pénzből nem tud megélni, ezért otthagyja a rendőrséget az egyik korábbi reklámarca, akinek a fényképével újoncokat toboroztak.

Hatévnyi munka után távozik a testületből. Fiatalkora óta rendőr akart lenni, a vízirendészetnél alkalmazták, és bár a munkáját imádta, de a járőri fizetésből nem tudott megélni.

„Ironikus, hogy rajta voltam a toborzón, aztán most lelépek, de sajnos ki kell mondani, hogy már nem kedvező a rendőri pálya” – írta.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/elet/20190330_Ironikus_hogy_rajta_voltam_a_toborzon_aztan_most_lelepek__folmondott_a_rendorseg_reklamarca

 

Már tíz határon túli fociakadémiát támogatunk

A kormány támogatja a Partiumi Labdarúgó Akadémia létrehozásának előkészítését – derült ki a s Magyar Közlönyből. Első körben erre 216 millió forintot szán a kormány, de ez csak az előkészítés költsége. Ezzel tízre nőtt a határon túli fociakadémiák száma, amelyeket a magyar adófizetők pénzéből fizetnek.

Már kész a csíkszeredai, a topolyai és a dunaszerdahelyi akadémia, készül a munkácsi, sepsiszentgyörgyi, eszéki, lendvai, tervekben van a révkomáromi és rimaszombati és most a partiumi, amely Szatmárnémetiben lesz.

Eddig évente tízmilliárd forintot fordított a kormány a határon túli fociakadémiákra. A szomszédos országok közül egyedül Ausztria maradt ki a magyar fociakadémia-hálózatból.  

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/03/27/meg-egy-hataron-tuli-fociakademiat-hoz-letre-a-kormany

 

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat Mozgalom ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26-ai választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10 285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

 

vissza a tetejére

88. szám (III. évfolyam/12.) | 2019. március 27.

 

Mi történt a Fidesszel Brüsszelben?

Az Európai Néppárt, az Unió parlamentjének legerősebb pártcsaládjának nyomására a Fidesz önként felfüggesztette a tagságát. Mindaddig nem vehetnek részt a párt munkájában, amíg egy bölcsek tanácsának nevezett testület meg nem vizsgálja a magyarországi demokrácia helyzetét. Ez a helyzet jelentősen gyengíti Magyarország érdekérvényesítő képességét az EU-ban.

Nyugat-Európában már évek óta látják, hogy Orbán Viktor és kormánya letérítette Magyarországot a demokrácia útjáról. Ha most jelentkeznénk az Unióba, akkor fel sem vennének minket, mert nem felelünk meg azoknak az értékeknek, amelyek a tagság feltételei. Az Orbán kormány lábbal tiporja a sajtószabadságot, megnyirbálta a sztrájkjogot, óriási az állami korrupció, az ellenőrző szervezetek élére (APEH, ÁSZ, ügyészség) fideszes haverokat neveztek ki. Nem hajlandóak csatlakozni az Európai Ügyészséghez, mert akkor kiderülne, hogy milyen mértékben lopják el az uniós pénzeket.

Ha mindez nem lenne elég, akkor Orbán Viktor minderre még rátesz egy lapáttal, amikor folyamatosan, és eszelős módon támadja Brüsszelt. Olyan hazugságokat terjesztve, hogy az Unió bevándorláspárti. Miközben az elmúlt évek másról sem szóltak, mint hogy visszaszorítsák a bevándorlást. Mindezt olyan sikeresen tették, hogy a 2015-ös állapotokhoz képest a tizedére (!) csökkentették a migránsok, menekültek számát. Hiába figyelmeztették Orbánt, hogy hagyja ezt abba, ő teleplakátoltatta az országot az adófizetők pénzéből újabb sorosozós üzenetekkel. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Először három feltételt szabtak Orbánnak. Tüntesse el ezeket a plakátokat, kérjen bocsánatot és tegye lehetővé Soros György egyetemének (CEU) zavartalan működését Budapesten. Ő mindhárom feltételt teljesítette.

Talán ezért is enyhültek meg párttársai és nem kidobták őt az Európai Néppártból, hanem megengedték neki, hogy önként függessze fel tagságát. Az eredmény ugyanaz. Nem vehet részt a munkában, nem tudja képviselni Magyarország érdekeit, és egy megvetett, gyűlölt, hiteltelen politikussá vált Európában.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

A keresztény kormányunk éhezteti a menekülteket a határon

Újabb éheztetett család érdekében kellett beavatkoznia strasbourgi bíróságnak – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.Tavaly augusztus óta immáron nyolcadszor kell közbelépnie az Európai Uniónak, mert a tranzitzónákban fogva tartott embereknek nem adnak enni.

Most egy ötfős afgán család vált áldozatává a magyar állam kegyetlenségének. Egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt két és fél napon át. Így csak azt ehették, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik.

A strasbourgi bírósághoz felszólította a hazai hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak enni a rájuk bízott embereknek.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a fideszes Gál Kinga uniós képviselőnek tette fel a kellemetlen kérdést:  „Gál asszony, hogyan lehet a keresztény értékekre vagy Európára hivatkozni és ezzel egy időben megtagadni a vizet és az élelmet azoktól, akik ránk vannak bízva?”

Forrás: www.index.hu www.24.hu

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/03/21/gal_kinga-timmermans_meccs_volt_az_ep-ben/

https://24.hu/belfold/2019/03/18/ket-es-fel-napig-eheztettek-az-afgan-csaladot-a-tranzitzonaban/?fbclid=IwAR0R5zmcjUUZfjlOpsRf6TOH0gvBoHtouThA6Ay0lbQBmtkHtnPlCPtOPYQ

 

Az európai uniós választások idején rendszeresen hírt adunk az ellenzéki pártok kampányáról. Egyenlő mércével mérve, hírérték szerint és a pártoktól való függetlenségünket továbbra is megőrizve.

 

Aláírásokat gyűjt az MSZP az Unióban maradásért

„Az Orbán-kormány politikájának köszönhetően Magyarország uniós tagsága megkérdőjeleződött – írják az aláírásgyűjtő kampányuk honlapján. Afideszes rendszer összeférhetetlen az európai alapszerződéssel és az abban foglalt értékekkel. Döntenünk kell arról, hogy hazánk az Európai Unió tagja akar maradni, vagy a Fidesz miatt kisodródik az európai közösségből.” Ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki egyetért a helyzetértékelésükkel, az írja alá a felhívásukat, amellyel támogatja, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja maradjon.

Forrás: www.mszp.hu/maradunk

 

Akadályozzák a Momentum kampányát.

Csaknem négymillió forintot gyűjtött össze a Momentum egy plakátkampányra. Eredetileg óriásplakátokat akartak volna elhelyezni országszerte, az általuk megkeresett öt plakát cég a hivatalos megkeresésekre nem válaszolt, informális úton viszont többen jelezték, hogy nem mernek olyan plakátkampánynak helyet biztosítani, amely Orbánt támadja. Ezért tájékoztató szórólapozásba kezdenek, másrészt az országot bejáró plakátautó-kampányt indítanak.

Forrás: www.momentum.hu

 

Csak Romániában kisebb az órabér

„Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!” A fáma szerint ezt mondta Marosán György, a péklegényből lett kommunista potentát az elégedetlenkedő munkásoknak. Most, hogy az elégedetlenség újra szemmel látható méreteket, sőt sztrájksorozat képét öltötte, felmerül a kérdés: a zsömle kicsi, vagy a dolgozók étvágya lett túl nagy?

A számok azt mutatják, hogy a zsömle bizony kicsi, akárhonnan is nézzük – noha növekedett az utóbbi pár évben. A magyar munkavállalók elégedetlensége nemcsak a más országokban elérhető béreket elnézve érthető, hanem annak alapján is, hogy mit gondolnak arról, mennyit kellene keresniük. Mint a mellékelt ábrán látható, nem hogy kelet-Európa éllovasai lennénk, de szinte az összes környező országban is magasabb az órabér, mint nálunk.

A KSH évenkénti, megkérdezéses felmérésének eredményeit összevetve az látszik, hogy 2017-ben mindössze a háztartások legtehetősebb harmadában érte el a jövedelem az átlagos megélhetéshez szükségesnek tartott szintet.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20190321_A_magyar_munkasnak_a_pofaja_nagy_vagy_a_bere_kicsi_Beszedes_abra_az_europai_oraberekrol

 

Tavaly 109-szer hazudott a kormány-közeli sajtó

Pontosabban ennyiszer vesztett pereket a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2, mert bizonyítottan valótlanságokat állítottak.

Tavaly az országgyűlési választás előtt és miatt minden korábbinál nagyobb fokozatra kapcsolt a kormánypropaganda a közmédiában és az állami hirdetésekkel kitömött lakájmédiában is. Szinte nem volt olyan nap, amikor két sorosos-migránsos hír között ne jelent volna meg egy lejárató anyag valamelyik ellenzéki politikusról, amit aztán a Fidesz-barát médiabirodalom minden tagja átvett.

Ezek a lejárató “cikkek” többször is konkrét hazugságokat tartalmaztak. Hiába pereltek emiatt az ellenzékiek, a hazugság már csak a választások után derült ki.

A Fővárosi Törvényszék adatai szerint 109 alkalommal marasztalták el a kormánypárti sajtót hazugság miatt.

Eközben az ellenzékinek mondott 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó összesen 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly.

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/2019/02/07/109-helyreigazitasi-pert-vesztett-2018-ban-a-kormanykozeli-media/ 

 

vissza a tetejére

87. szám (III. évfolyam/11.) | 2019. március 20.

 

Egyre súlyosabb az orvoshiány

A februári adatok szerint 344 háziorvosi rendelőben tartósan (legalább fél éve) nincs orvos, több mint 50 praxist az elmúlt egy évben zártak be. Még rosszabb a helyzet a házi gyermekorvosok körében.

Súlyos bajban van a sürgősségi háziorvosi ellátás is, hiszen már a néhány évvel ezelőtti óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost az ezzel foglalkozó, önkormányzatokkal szerződő szakcégek. A költségeket az önkormányzatok nem mindenhol tudják vállalni. Van, ahol a körzetek összevonásával próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, így azonban olyan nagy terület jön létre, hogy az orvos mintegy egy óra alatt jut el egyik végéből a másikba.

A Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a gyermekorvosi rendelőkben még nagyobb gond az orvoshiány.  A házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár, így várhatóan sok orvos fog kiesni a rendszerből, és őket lehetetlenség lesz pótolni rövid időn belül.

Ma 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon, az elmúlt négy-öt évben 120 ilyen praxis szűnt meg – mondta Póta György. Hozzátette: nagyban segítené a praxisok működését a finanszírozás növelése. Ha működőképes praxisokat látnak maguk előtt a fiatalok, akkor ez a szolgáltatás fennmarad, ellenkező esetben még több praxis szűnhet meg.

Szembe kell nézni azzal, hogy bár a kormányzati kommunikációban kiemelt szerepet kapott az alapellátás megerősítése, ennek nincs érdemi jele a házi gyermekorvosi rendszerben – jelentette ki.

Az iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra, ezért az egyesületnek továbbra is az a véleménye, hogy változtatni kell ezen a rendszeren. Azt szorgalmazzák, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál – mondta.

Kincses Gyula egészségügyi szakpolitikus – korábbi egészségügyi államtitkár – szerint az alapellátással együtt sodródik a sürgősségi ellátás is a működésképtelenség szélére. Szerinte a jelenlegi háziorvosi rendszerre telepített ügyeleti hálózat nem életképes. 

Forrás: www.magyarhang.org www.mti.hu

https://magyarhang.org/belfold/2019/03/06/keves-az-ugyeletes-haziorvos-bajban-sok-onkormanyzat/

 

Ellehetetlenített pedagógus sztrájk

A Fidesz kormány az utóbbi években a végletekig megnehezítette a sztrájkok szervezését. Ám még akkor is igyekeznek megakadályozni a munkabeszüntetéseket, ha egy szervezet minden feltételnek megfelel.

Március 14-én a Pedagógusok Demokratikus Szakaszervezete (PDSZ) kétórás szolidaritási sztrájkot szeretett volna tartani a közszolgálatban dolgozók támogatására.

A sztrájktörvény előírja a munkáltatónak és a sztrájkot szervezőknek, hogy állapodjanak meg az úgynevezett még elégséges szolgáltatásról. A szakszervezet 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak küldött javaslatot az elégséges szolgáltatásról, ám ezek az állami szervezetek ragaszkodtak ahhoz, hogy mind a 104-gyel ugyanabban az időpontban személyesen tárgyaljanak az érdekvédők. Ez természetesen lehetetlen volt, így csak 4 tankerülettel sikerült megállapodni. A szaktárca közigazgatási államtitkára, dr. Latorcai Csaba azonban az utolsó pillanatban még ezt a négy megállapodást is megtámadta bíróságon, ezzel megakadályozva a szolidaritási sztrájkot. A PDSZ viszont a sztrájk ellehetetlenítése miatt bírósághoz fordul.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője

 

Mesterséges sziget épül Felcsúton

Orbán Viktor miniszterelnök és a dollármilliárdossá vált Mészáros Lőrinc gázszerelő falujában újabb látványos fejlesztésre készülnek. A település déli határánál lévő záportározónál a szabadidő eltöltésére alkalmas környezetet alakítanak ki, és turisztikai szolgáltatások is lesznek a Vál-völgyi kisvasút felcsúti megállójával szomszédos területen. A tervek szerint a tározót csónakázási lehetőséggel fogják bővíteni, valamint a tározóban egy kis mesterséges sziget is épül, melyet híd köt majd összes a 811. sz. főút melletti parkolóval, illetve ott felépítendő étteremmel, sportpályával.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2019/03/16/mesterseges-sziget-felcsut-orban-viktor-meszaros-lorinc-kisvasut/

 

Márciusi kiáltvány

A magyar ellenzék közös értéknyilatkozata

Mi, Magyarország ellenzéki pártjai és politikusai szeretjük a hazánkat. Hiszünk a demokráciában és a jogállamban, amelyet csak együttes erővel állíthatunk helyre. Ennek megvalósítása érdekében az alábbi nyilatkozatot tesszük.

1. Az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem, hanem részrehajlás nélkül, az igazságosság elve alapján minden polgára szabadságán és jólétén kell munkálkodnia. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon mindenki egyformán kell, hogy részesüljön jogokból és kötelezettségekből, függetlenül származásától, nemétől és vallásától.

2. Követeljük a sajtószabadságot! Az államnak kötelessége, hogy polgárainak elfogulatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatásáról gondoskodjon. A közpénzből fenntartott média nem lehet a kormánypárti propaganda szócsöve. Bértollnokok helyett független újságírást!

3. Közösen harcolunk a szegénység és a kiszolgáltatottság ellen, a minél szélesebb társadalmi szolidaritás megvalósulásáért. Egyetlen erkölcsös társadalom sem hagyhatja magára a rászoruló tagjait: családokat, idős vagy beteg embereket. Az állam nem uszíthat saját polgárai ellen. Az emberi méltósághoz való jogot mindenki számára egyformán garantálni kell.

4. Történelmi helyünk az európai népek közösségében van. Egységesen fellépünk azon szándék ellen, mely Magyarországot nemzeti érdekeinkkel ellentétes módon kivezetné az Európai Unióból, és az orosz érdekszféra részévé tenné. Megvédjük a hazánkat!

5. Értéknek tekintjük nemzeti összetartozásunkat, és támogatjuk a magyar közösségek identitásának megőrzését, éljenek bárhol a világban. Nem engedjük, hogy az itthon boldogulni kívánó honfitársainkat a megmérgezett közhangulat és a folyamatos létbizonytalanság elűzze a hazájukból.

6. A társadalom minden tagjának joga van a színvonalas oktatáshoz, egészségügyi és szociális ellátáshoz. Kiállunk a munkavállalók és szakszervezetek jogaiért, a munkahelyi véleménynyilvánítás szabadságáért, a sztrájkjog helyreállításáért, a tisztességes bérekért és munkakörülményekért. Minden eszközünkkel harcolunk a rabszolgatörvények megsemmisítéséért.

7. Követeljük a törvény előtti egyenlőséget és a jogbiztonságot. Meg kell szüntetni a politikai és vagyoni alapon történő kivételezést. Fellépünk a korrupció, a közvagyon ellopása, elherdálása ellen.

8. Mi, a magyar ellenzék, azért dolgozunk közösen, hogy Magyarország egy mindannyiunk számára biztonságos, szabad és demokratikus jogállam legyen. Olyan ország, ahol a felelős állampolgárok, a politikai pártok és a társadalmi szervezetek konstruktív vitákat folytathatnak, melynek eredményeként a haza fenntartható módon és töretlenül fejlődik.

Budapest, 2019. március 15.

 

Hogyan lopjunk el 450 milliót?

Több internetes lapban is megjelentek azok a nevetséges fotók, amelyekkel igazolni próbálta egy alapítvány, hogy majd félezer faluban szerveztek sportnapokat uniós pénzekből. Már a képekből is egyértelmű volt, hogy a pénz nagy részét valószínűleg ellopták.

A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány 450 millió forint uniós támogatást kapott 469 falusi sportnap megrendezésére. Az alapítvány Facebook oldalán fotók, videók „bizonyították”, hogy falvanként egymillióból valóban megrendezték ezeket a sportnapokat, de Hadházy Ákos, független képviselőt az illusztrációk inkább arról győzték meg, hogy vizsgálódni kellene az ügyben. Az alapítvány ezt megneszelve pillanatok alatt eltűntette a terhelő és árulkodó bizonyítékokat. Így már nem gyönyörködhet mindenki a sötétben focizgató 2-3 emberben, a szőlőmunkások tornáján, de a műanyag kannák közt cigarettával a szájban bicikliző fiatalemberben sem. Hadházy Ákos a még időben elmentett fotók alapján vizsgálatot követel.

A képviselő szerint az egyetlen megoldás: mielőbb csatlakozni az Európai Ügyészséghez. Ezért gyűjti az aláírásokat, amelyek száma már közelít a félmillióhoz.

Kérjük, segítsen Ön is! Az aláírásgyűjtő íveket és az információkat megtalálja az www.europaiügyeszseget.hu honlapon vagy Hadházy Ákos facebook oldalán.

Forrás: www.korrupcioinfo.hu

http://www.korrupcioinfo.hu/a-harmadik-evezred-innovacioja-magyarorszagon/

 

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat  Mozgalom  2019. március 5-től kezdődően ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26. választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

 

vissza a tetejére

86. szám (III. évfolyam/10.) | 2019. március 12.

Sajtószabadságot!

Az biztos, hogy a magyarországi sajtószabadságot senki nem fogja megteremteni helyettünk. Mint, ahogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak sem a külső segítségre vártak, hanem kezükbe vették az ország sorsát, nekünk is ugyanezt kell tenni – írja Urbán Ágnes médiakutató a Nyomtass te is! felkérésére készült cikkében.

Magyarországon évek óta beszélünk a sajtószabadság helyzetének romlásáról, de soha nem volt olyan nyilvánvaló, mindannyiunk számára átélhető ez a probléma, mint napjainkban. Ha kinyitjuk az újságot, bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, lényegében ugyanazokat a híreket látjuk, ráadásul ezek a valóságnak csak egy nagyon szűk szeletét mutatják be. Ma már kifejezetten keresni kell azokat a hírforrásokat, amelyek nem a kormányzati álláspontot mutatják be, hanem attól függetlenül készültek, adott esetben kritikusak a hivatalos kormánykommunikációval. Míg néhány évvel ezelőtt teljesen megszokott volt, hogy egy átlagember különböző megvilágításban találkozott a hírekkel, ma már szinte mindenhol ugyanazt halljuk. A megyei lapok, a helyi rádiók vagy éppen a közszolgálati média hírszerkesztése mintha egy kaptafára készülne: ugyanazt látjuk, halljuk nap mint nap.

Mit tehet ilyen esetben a hírfogyasztó? Nagyon tudatosnak kell lenni, hogy az ember az RTL Klub vagy a Népszava híreit is keresse, így többféle nézőponttal is találkozhat. Szerencsések számára elérhető a Klubrádió vagy a Nyomtassteis kiadvány, ami esélyt ad a kormányzattól eltérő nézőpontok megismerésére. Vannak még független hetilapok is, és persze akinek van internet hozzáférése, több híroldalról is értesülhet a történésekről. Ennek köszönhetően tudhatjuk, hogy éppen mi zajlik körülöttünk: egész Európában csökken a menekültek száma, de ettől függetlenül megoldási tervek készülnek a válságok későbbi elkerülésére (nemzetközi szinten egyébként gyakran a magyar kormány vétózza meg ezeket a terveket). Komoly gondolkodás folyik az EU jövőjéről, hogy továbbra is biztonságos, gazdaságilag fejlődő, szolidáris Európában élhessünk.

Az biztos, hogy a magyarországi sajtószabadságot senki nem fogja megteremteni helyettünk. Nemzetközi intézmények felhívják ugyan a figyelmet az itteni problémákra, de nem avatkozhatnak be, hiszen szuverén ország vagyunk. Hiába mondja a kormányzati kommunikáció, hogy támadják Magyarországot, ez bizony nem igaz. Mint, ahogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak sem a külső segítségre vártak, hanem kezükbe vették az ország sorsát, nekünk is ugyanezt kell tenni. Tájékozódjunk sokszínűen, ha tehetjük, vásároljunk független lapokat (akár többen is összedobhatják egy lap árát és körbeadhatják egymás között), beszélgessünk másokkal arról, hogy mi történik a világban. Ez az első, de mindenképpen szükséges lépés, amit megtehetünk a szabad magyar sajtóért.

Urbán Ágnes, egyetemi docens
Budapesti Corvinus Egyetem

 

Durva karikatúra Orbánról

Maga alá vizelő kutyaként ábrázolják a magyar miniszterelnököt, amint Manfred Weber a nyakörvénél fogva dobja ki őt az Európai Néppárt közös sátrából, amit összepiszkított. Mindez a világ egyik legtekintélyesebb gazdasági lapjában.

The Economist szerint immár eljött az idő, hogy eltávolítsák Orbán Viktort az Európai Néppártból. Felidézik, hogy a magyar kormányfő rombolja a demokráciát, antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Soros Györgyről, sorra lépi át az európai konzervatívok vörös vonalait. Eddig mégse történt soha semmi.

Immár azonban az Európai Néppárt sem hiheti, hogy minél több pártot egyesít, annál erősebb. A Fidesz népárti tagságának felfüggesztése már kevés. Manfred Weber a párt egyik vezetője már önmagát hitelteleníti el, ha nyitva hagyja az ajtót Orbán visszatéréséhez.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kulfold/2019/03/08/durva-karikatura-orban-nepparti-kirugasarol/

 

Országos köztisztviselői sztrájk március 14-én

Sztrájkolnak a kormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők, az önkormányzati köztisztviselők és kétórás szolidaritási figyelmeztető munkabeszüntetéssel támogatják őket a pedagógusok is március 14-én.

Véget ért az egyeztetés, még mielőtt az érdemi párbeszéd elkezdődött volna a kormány illetékeseivel, ezért már biztos, hogy elkerülhetetlen a sztrájk – olvasható a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) honlapján. A szervezet delegációja sztrájktárgyaláson is járt a Belügyminisztériumban, ám az illetékesek az MKKSZ minden javaslatát egyetlen mozdulattal lesöpörték.

Több ezer közszolgálati dolgozó jelezte, támogatja, sőt kész részt venni a március 14-ére meghirdetett országos közszolgálati sztrájkban. A közigazgatás területén csak ott lehet sztrájkolni, ahol szakszervezet működik, és csak akkor, ha a dolgozók több mint fele csatlakozik. Úgy tűnik, ez a feltétel sok munkahelyen teljesült, így a szakszervezet eleget tett a törvényi feltételeknek és a munkabeszüntetés törvényes lesz.

A köztisztviselőkhöz kétórás szolidaritási figyelmeztető munkabeszüntetéssel csatlakozik a pedagógusok egy része is.

Forrás: www.mkksz.org.hu www.profitline.hu

http://profitline.hu/Tobb-ezren-tamogatjak-a-marciusi-sztrajkot-390000

 

Bukarest is előzi Budapestet

A legfrissebb uniós statisztikák szerint Budapest gazdasági ereje megkopott az erősödő versenyben, így már nemcsak Prága, Varsó és Pozsony, de Bukarest is elhúzott Magyarország fővárosa mellett.

Az Európai Unión, illetve a tagállamokon belüli különbségekről tett közzé friss statisztikákat február végén az Eurostat az egy főre jutó GDP-ről (vásárlóerő) szóló 2017-es adatokra támaszkodva. 

Eszerint az Unió 276 régiója közül összesen 20 olyan van, ahol az uniós átlag 50 százalékát sem éri el az egy főre eső GDP, és ebben a csoportban már négy régióval szerepel Magyarország! A lecsúszók között van Észak-Alföld (az uniós átlag 43 százalékával), Dél-Dunántúl (45 százalék), Észak-Magyarország (46 százalék) és Dél-Alföld (48 százalék).

Jó tudni azt is, hogy bár Románia egészében az egy főre eső GDP csak az EU-átlag 63 százalékát éri el, ami 5 százalékponttal kevesebb a magyar értéknél, a statisztikák alapján Bánát és Erdély már fejlettebb, mint Magyarország legtöbb régiója. 

Forrás: www.qubit.hu

https://qubit.hu/2019/03/06/egy-fore-eso-gdp-mar-bukarest-is-elhuzott-budapest-mellett

 

Közös polgármester-jelöltek a nagyvárosokban

Siófokon, Miskolcon, Pécsen, Szombathelyen, Egerben is egyetlen ellenzéki jelölt indulhat a fideszes jelölttel szemben az ősz önkormányzati választáson.

Siófokon, ahol 2014 után ismét megvalósul az ellenzéki összefogás: a pártok felsorakoztak a függetlenként induló Lengyel Róbert mögé, aki öt éve legyőzte az akkor már húsz éve a polgármesteri székben ülő fideszes Balázs Árpádot.

Szombathelyen elsőként kötött a 2019-es választásra készülve  megállapodást az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum arról, hogy közösen indítanak jelölteket. Az is tudható már, hogy Pécsett Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé áll be az ellenzék. Miskolcon egy egyelőre meg nem nevezett közös ellenzéki jelölt szállhat ringbe ősszel, míg Egerben az összes ellenzéki párt a jobbikos, Mirkóczki Ádámot támogatja.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3028279_megvan-a-kozos-ellenzeki-polgarmesterjelolt-ujbudan-es-a-terezvarosban-is

 

Egymilliós jutalom a választási csalások leleplezéséért

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mozgalma egymillió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint ez elég nagy összeg ahhoz, hogy ne érje meg néhány ezer forintért eladni a szavazatát az embernek, hanem inkább jól dokumentálja és jelentse a csalási kísérleteket. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/03/10/1-millio-forintot-ad-marki-zay-mozgalma-annak-aki-valasztasi-csalast-leplez-le

 

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat  Mozgalom  2019. március 5-től kezdődően ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26. választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

 

vissza a tetejére

85. szám (III. évfolyam/9.) | 2019. március 6.

 

Ki akarják zárni a Fideszt az Európai Néppártból

Az egész Európai Uniónak elege van már Orbán Viktorból. Felveszi az unióból érkező ezermilliárdokat, közben pedig, ahol csak tudja, mocskolja őket. A hazug plakátkampánya az országon kívül már lelepleződött. Gyűlöletet szít, miközben a magyarok 80 százaléka – köztük a fideszesek is – nagyra értékelik az Európai Uniót.

Az Európai Parlamentet ugyanúgy kell elképzelni, mint a magyart. Ott is különböző pártcsaládok ülnek, és amelyiknek a legtöbb tagja van, az adja az unió vezetését, azok töltik be a legfontosabb posztokat. Ezért, aki ebbe a pártcsaládba, az Európai Néppártba tartozik, az többet tud segíteni a saját hazájának. Amikor azt kockáztatja a hazugságaival Orbán Viktor, hogy kidobják innen, akkor nem marad majd más neki, mint az Európa ellenes jelentéktelen pártok közé beülni, akiknek semmilyen hatásuk nincsen a döntésekre.

Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A kérdést a párt választmányának március 20-i ülésén tárgyalják meg. 

A Fidesz elleni eljárást azt követően indítványozták a tagpártok, hogy európai szinten is felháborodást váltott ki a kormány legújabb plakátkampánya, amely az Európai Bizottság migrációs poltikája ellen irányult. Azt is rossz néven vették, hogy a plakátokon Soros György mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerepel. A néppárti politikus maga is közölte: a Fidesznek nincs helye a pártcsaládban.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20190304_Elinditja_az_Europai_Neppart_a_Fidesz_elleni_eljarast

 

Hazudnak a kormány plakátjai

Az Európai Bizottság kiadott egy tájékoztató anyagot, ami arról szól, hogy az egyik tagállam kormánya hazudozik. Ez a tagállam Magyarország.

„Az Európai Bizottság egyetért: a polgároknak valóban joguk van tudni, hogy mit tesz az EU. Mi viszont azt gondoljuk, hogy az emberek tényeket érdemelnek, nem fikciót. A magyar kormányzati kampány elferdíti az igazságot, és egy „titkos terv” sötét képét igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. Az igazság azonban az, hogy nem létezik ilyen összeesküvés” – írják a Lássuk a tényeket című uniós kiadványban.

„A magyar kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők. Soros Györgyhöz pedig az egésznek semmi köze. A Bizottság ezért szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, és pontról pontra tisztázni, mi a tény, és mi a fikció.”

Ezután pontról pontra cáfolják a legújabb kormányzati kampány hét állítását.

A bizottság tudatja, hogy: 

Nincs kötelező kvóta, csak önkéntes betelepítési programok vannak.

Nem gyengíteni, hanem erősíteni akarja a bizottság a nemzeti határvédelmet.

Egyáltalán nem tervezik a migránsvízumok bevezetését.

Semmilyen migrációt segítő szervezettel sem működnek együtt.

A bankkártyákat Görögországban tartózkodó, regisztrált menedékkérők kapták, a nekik járó készpénz helyett.

A legális bevándorlás nemzeti ügy, semmi sem kötelező az ilyen programok bevezetéséből.

A menekültek befogadása és a kohéziós pénzek kifizetése között nincs összefüggés.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/02/28/az-europai-bizottsag-a-magyar-kormany-elferditi-a-valosagot

 

Rekordszinten a magyar EU-tagság támogatottsága

Januárban 85 százalék volt azok aránya, akik „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják, hogy hazánk az unió tagja legyen.

2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó többség támogatta Magyarország tagságát az Európai Unióban. Ez a többség 2011 őszén valamelyest megcsappant, átlagosan kétharmadosra olvadt, majd 2014 óta ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot. Tavaly a többség végig 80 százalék körül ingadozott, most, 2019 januárjában viszont korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el. Ennyien mondták, hogy „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják azt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

A támogatottság minden szavazótáborban magas, még a legkevésbé lelkes Jobbik-szavazók körében is kétharmados (67 százalék). A Jobbikon kívüli ellenzék szavazóinak és a „bizonytalanoknak” 89 százaléka, a kormánypártiaknak 85 százaléka teszi le a voksát az EU mellett.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kozelet/2019/03/01/median-rekordmagas-a-magyar-eu-tagsag-tamogatottsaga/

 

Kevés az érsebész, amputálják a lábakat

Döbbenetes adat került nyilvánosságra nemrégiben. Miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből. Az általuk el nem végzett beavatkozás legtöbbször más sebészeknek ad munkát, akik amputálni kényszerülnek.

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak. Például Szlovákiában lakosság arányosan negyedével kevesebbszer vágnak le lábat, és a fejlettebb országokban – Ausztriában, Finnországban, Spanyolországban – ez a szám fele, harmada a hazainak.

Abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság legfrissebb száma ismertet egy felmérést, mely szerint tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. A többiek általános sebészeti műtéteket is végeztek. Ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt a speciális ellátást legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Most a gyakorlatban ennek mintegy a harmada áll rendelkezésre. Ráadásul az érsebészek átlagéletkora 53,5 év.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3026904_levagott-labakban-merheto-az-ersebesz-hiany

 

Már csak a román és albán egészségügy rosszabb a magyarnál

Lesújtó a hazai egészségügy helyezése az európai rangsorban: a 2005 óta végzett felmérések történetében az eddigi legrosszabb besorolást kapta egészségügyünk az európai fogyasztói index összevetésében. 

A magyar egészségügy 33. helyezést ért el a 35-ből: Romániát és Albániát még éppen előzzük, de vastagon előttünk jár Bulgária, nem is beszélve a mezőny első felében végzett Szlovákiáról és Észtországról. A dobogós helyeken Svájc, Hollandia és Norvégia. Ami különösen fájó: a viszonylag alacsony egészségügyi ráfordításokhoz képest is nagyon keveset sikerül kihozni a rendszerből.

A mintegy 50 mutatóból összeállított elemzés során a betegek számára fontos tényezőket vettek figyelembe, a betegjogoktól a várakozási időkön át a gyógyszerek hozzáférhetőségéig.

Az adatokból kiderül, hogy a 2012-2014 javulás után (bár a 2006-2010-es szintet akkor sem érték már el) az utóbbi három év összességében romló tendenciáját folytatva új 2018-ban mélypontra süllyedt a többi országhoz képest elfoglalt helyünk. 

Forrás: www.portfolio.hu

https://m.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/mar-csak-a-roman-es-alban-egeszsegugy-rosszabb-a-magyarnal.315425.html?fbclid=IwAR0w1hQXEcu9pF7IY7Tm266A5wf8TTBlGbJ5EU2OqSTrH8jOwM_Lj-0v57o

 

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat  Mozgalom  2019. március 5-től kezdődően ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26. választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

 

Mészáros Lőrinc a világ leggazdagabbjai között

Egymilliárd dolláros vagyonnal Mészáros Lőrinc a világ 2057. leggazdagabb embere a Forbes legfrissebb listája szerint.

Röhej! Egy magyar falusi gázszerelő egyik-napról a másikra elkezd megnyerni minden uniós támogatást. Véletlenül pont Orbán Viktor gyerekkori barátja. Sokan gondolják azt, hogy az összelopkodott vagyon valójában nem is az övé.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

https://24.hu/belfold/2019/03/05/meszaros-lorinc-csanyi-sandor-vilag-leggazdagabb-emberei-forbes/

 

Tízezer kilakoltatás három év alatt

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján csak tavaly 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon, a kormány által meghirdetett családok évében. De az elmúlt három év adatait összegezve ez a szám már elérte a tízezret.  

Az 2018-as adat alig marad el az egy évvel korábban regisztrált – rekordot jelentő – 3636 kilakoltatástól.

Az elmúlt három évben az ingatlankiürítések száma csaknem elérte a tízezret.

A háttérben többnyire a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelenné válása áll. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke megkeresésünkre közölte, a legtöbb intézkedés még mindig a devizahiteles ügyek miatt van, ám ezek száma némi csökkenést mutat.

Bár a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy bérelt lakásban húzta meg magát, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni, ilyen esetben pedig az illetékes gyámhivatalnak kötelessége a kiskorú gyermekeket kiemelni a családból és elhelyezni.

A Város Mindenkié (AVM) csoport egyébként tízezer ember és tíz csatlakozó civil szervezet nevében kereste meg nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumát annak érdekében, hogy gyermekes családokat ne lehessen az utcára tenni.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2019/02/08/utcara-kerul-kilakoltatas-vegrehajto-csaladok-eve-ingatlankiurites/

 

vissza a tetejére

84. szám (III. évfolyam/8.) | 2019. február 27.

 

Összeurópai felháborodás Orbán hazug plakátkampánya miatt

Angela Merkel német kancellártól, az osztrák kancellárig rengeteg nyugati politikus ítélte el, hogy Orbán Viktor ismét hazug plakátokkal árasztotta el az országot és hergeli a magyarokat az Európai Unió ellen. Mindezzel választási csalást is elkövet, hiszen kormányzati tájékoztatásnak hazudja a Fidesz milliárdokból zajló uniós választási kampányát.

E cikk illusztráláshoz egy olyan plakátot használtunk fel, amelyre valaki szellemesen azt írta fel: Önnek is joga van gondolkodni. Nos, akkor lássuk a tényeket.

A 2018-as parlamenti választásokat nem kis részben azzal nyerte meg Orbán Viktor, hogy erőszakos migránsok (menekültek) millióival rémisztgette az embereket. Azt sugallva, hogy ettől a veszedelemtől csak a Fidesz védheti meg őket. Súlyos milliárdokból kerítést is felhúztak a déli határunkon.

A migráns áradat azonban nem jött. Nem azért, mert nekünk van kerítésünk, hanem azért, mert az Európai Unió szerződést kötött Törökországgal, akik nem engedték tovább a menekülteket. Folyamatosan segítik az Afrikai országokat is, hogy visszaszoruljon a tömeges migráció. Minden szinten megszigorították a menekültügyi eljárásokat is. Ennek köszönhetően a 2015-ös évben érkezett menekültek számát 2018-ra a tizedére csökkentették! Vagyis az Európai Unió rendkívül sikeresen kezelte a menekült kérdést.

Képzeljük el, hogy egy városban minden évben 100 betörés van, és akkor jön egy új polgármester, akinek az intézkedései révén ez a szám évi 10-re csökken. Mondhatjuk-e azt erre a polgármesterre, hogy bűnözés párti, hogy betörőket szabadított rá a városunkra, miközben éppen ezen a területen ért el fantasztikus sikereket.

Most éppen ezt teszi Orbán Viktor. Európa vezető politikusait azzal vádolja, mindent megtesznek azért, hogy migránsokkal árasszák el a kontinenst. Ez elképesztően durva hazugság. Emiatt van felháborodva egész Európa.
Orbánék plakátjain az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker mögött Soros György látható, azt sugallva, hogy a háttérből ő mondja meg Európa vezetésének, a legnagyobb országok miniszterelnökeinek, hogy mit tegyenek. Nyilvánvalóan ez is képtelenség és szemenszedett hazugság.
Ezt természetesen ők maguk is tudják. A Fideszhez szorosan kötődő Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor szerint „a sorosozás nem az értelmiségnek szól.” Ugye világos? természetesen tisztában vannak azzal, hogy a tájékozottabb, tanultabb emberek nem hiszik el ezt a mesét. Ez azoknak van fenntartva, akiket minden hazugsággal meg lehet etetni, csak hogy rájuk szavazzanak.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő az ügyészséghez fordult, mert súlyos bűncselekmény az, hogy kormányzati tájékoztatásnak álcázzák a saját pártkampányukat.

És nem fognak megállni a plakátoknál. Friss hírek szerint Orbán Viktor közpénzből minden családnak is levelet küld az unióról szóló hazugságokat megismételve.

Csak összehasonlításképpen: A 2017-es első és második nemzeti konzultációhoz kapcsolódó hirdetésekre bő 12 milliárd forintot fordítottak. De hát a közpénz nem számít, ha a Fidesz győzelméről van szó.
Eközben az ellenzéki pártoknak alig lesz pénzük arra, hogy kampányoljanak az uniós választás előtt. Vajon egyenlő eséllyel indul az ellenzék a Fidesszel szemben ezen a választáson?

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

A lengyel ellenzéknek több esze van, mint a magyarnak

Európai Koalíció néven kötött választási szövetséget vasárnap hat lengyel ellenzéki párt, hogy így vegyék fel a versenyt a közelgő uniós választásokon a Fideszhez nagyon hasonló lengyel kormányzó párttal.

Az új lengyel ellenzéki szövetség abban bízik, hogy közösen megverhetik az illiberális programot hirdető kormánypártot, illetve ha összefogásuk sikeres lesz, akkor a szövetség valamilyen formában kitarthat az őszi parlamenti, és a jövő tavaszi elnökválasztáskor is.

Magyarországon is sokan követelik a pártok összefogását, ők azonban azzal érvelnek, hogy külön akarják megmérettetni magukat a májusi uniós választáson még az önkormányzati választások előtt.

Sokak szerint azonban ennél lényegesebb lenne közösen megverni a Fideszt ezen a választáson. Mert akkor világossá válna, hogy az országban nincsen Fidesz többség, és Európának is üzennénk, hogy nem mindenki ért egyet Orbán politikájával.

Ha a pártok külön indulnak, akkor minden olyan kis párt szavazata elvész, amelyik nem éri el az 5 százalékot. A pártellenes közhangulatban kevesebben fognak elmenni, mint ha egységben látnák az emberek az ellenzéki politikai erőket.

Félő, hogy a külön indulás ismét egy újabb diadalhoz segíti Orbán Viktort.
A lengyel ellenzék ezt ismerte fel. Talán még nincsen késő Magyarországon sem észhez térni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom

Az egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezetnek nevezte a Nyomtass te is! mozgalmat Lukácsi Katalin elnökségi tag a február 24-én megtartott rendezvényen. Majd hozzátette, éppen ezért kötöttek stratégiai megállapodást velük.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom erélyesen követelte, hogy a hatalom hagyjon fel a nemzet megosztásával. „Nem tűrhetjük, hogy egyes magyarok ellenségnek számítsanak, hogy milliók nem tudhatják meg az igazságot, hogy a politikai vélemény elmondásával az állásából is kirúghatják, hogy míg egy szűk réteg meggazdagodik a társadalom pénzén, addig mások nélkülöznek’ – fogalmazott.

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében a „Mindenki” szó természetesen nem a Fidesz által betelepített arab és orosz bűnözőkre vonatkozik, hanem a különböző pártokhoz tartozó, különböző világnézetű állampolgárok összességére, amiből a kormány megosztó politikájától elhatárolódva nem zárunk ki sem cigányokat, sem zsidókat, sem jobbikosokat, sem szocialistákat. Egy Magyarország van, egy hazánk és egy életünk van, és nem tűrjük, hogy egy tolvaj kisebbség ezt elvegye tőlünk!” – vallott mozgalmukról egy facebook bejegyzésben Márki –Zay Péter.

A rendezvényen elhangzott, hogy mintegy négyezer tagjuk van már, akik az ország hatszáz különböző településén élnek.

legközelebbi céljuk, hogy az önkormányzati választásra minden településen megtalálják a legmegfelelőbb, valamennyi ellenzéki párt által is támogathatónak tartott közös jelöltet, mert csak így győzhető le a Fidesz.

Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2019/02/25/visszaszolt-marki-zay-peter-az-uj-mozgalmat-betamado-kormanypartoknak/

 

Egyre több munkavállaló jön rá: erőt kell mutatni

Az audisok sikeres sztrájkja újabb lendületet adott a helyi és az ágazati érdekvédőknek, no meg a munkavállalóknak is. Utóbbiak kezdenek ráérezni a sztrájk és a sztrájkfenyegetés erejére, hiszen van, ahol elég volt csak „belengetni” egy figyelmeztető munkabeszüntetést ahhoz, hogy az a cégvezető is megadja a kívánt béremelést, amelyik addig pénzhiányra hivatkozva keményen ellenállt.

Sokan úgy vélik, a sztrájkfenyegetés legfeljebb a külföldi vagy hazai magánkézben lévő cégeknél – a versenyszférában – lehet eredményes. A március 14-ére meghirdetett közalkalmazotti országos sztrájk és a szintén készülődő pedagógusok átfogó munkabeszüntetése során kiderülhet, az állam, mint munkáltató mennyire hajlítható. Egy biztos: hosszú évek óta nem voltak ennyire bátrak és lázadók a munkavállalók, még azok sem, akikről szó szerint hét bőrt nyúzott le a munkáltatójuk.

Lázadnak a kereskedők – a Tescónál, az Auchannál, a Lidl-nél és a Sparnal is viszonylag jó eredményt értek el –, s úgy tűnik betelt a pohár a közalkalmazottak, köztisztviselők mellett a rendőröknél és a katonáknál is. Utóbbiakat nagyon nehéz lesz – lenne – munkabeszüntetésre bírni, hiszen a sztrájktörvény csaknem totálisan megfosztotta őket a leghatékonyabb eszköztől.

Ezekben a napokban a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete tárgyal a dél-koreai multinacionális óriás magyarországi cégével, a Hankook Magyarország Tire Kft. vezetőivel. A Suzukinál pedig máris sikerült béremelést kiharcolni.

Ma már jól látszik, hogy a sikeres alkuhoz jelentős taglétszámú üzemi szintű szakszervezet, öntudatos és tájékozott kollektíva kell. Az is biztos, hogy csak konkrét ügyek mozgatják meg a szervezett dolgozókat, mint például a munkabér, a béren kívüli juttatás, a hűségpénz, a szabadság és a pihenőnapok igénybevételének rendje. Azt is egyre többen felismerik, hogy a sikerhez higgadt, felkészült, hiteles szakszervezeti vezetők kellenek, akikből mostanra – szerencsére – egyre több emelkedik ki a tömegből.

Forrás: www.nepszava.hu
Forrás: https://nepszava.hu/3026263_nagyvallalati-bermegallapodasok

vissza a tetejére

83. szám (III. évfolyam/7.) | 2019. február 19.

 

Mi fizetünk Orbán veje helyett

Az Európai Unió csalás elleni hivatala ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarország fizesse vissza Tiborc István, a miniszterelnök veje Elios nevű cégének juttatott uniós támogatásokat, mert ahhoz sorozatos csalások révén jutottak hozzá. A kormány úgy döntött nem fizet, visszavonta az uniónak benyújtott számlákat. Vagyis végül, mi a magyar adózók fizetünk.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) dokumentumokkal bizonyította, hogy a miniszterelnök vejének cége, az Elios valamennyi pályázatában csalással nyerte el városok közvilágítására az uniós forrásokat. A magyar ügyészség mindenféle alaposabb vizsgálódás nélkül kijelentette, hogy nem történt bűncselekmény. Az Unió azonban ragaszkodott a visszafizetéshez.

Válaszul a magyar hatóságok kivették az OLAF által vitatott Elios közvilágításfejlesztési projektek számláit az uniós elszámolásból. Ez tehát azt jelenti, hogy a mintegy 13 milliárd forintnyi fejlesztést az EU költségvetése helyett végül a magyar adófizetők állják.

Forrás: www.portfolio.hu

https://m.portfolio.hu/unios-forrasok/uzletfejlesztes/elismerte-a-miniszterium-az-eu-helyett-a-magyar-adofizetok-alltak-az-elios-projekteket.313971.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator&fbclid=IwAR2ET3qqspDxUP3uySGye56lRcczgfz13sxho8PFAgvQObQ_PA75D3MYyGk

 

Keményebben lépnek fel a szakszervezetek

A rabszolgatörvény decemberi elfogadása óta egyre több helyről hallani, hogy munkabeszüntetésekre készülnek, vagy már túl is vannak rajta. Az Audi gyár többnapos sztrájkja a rendszerváltás óta az egyik legkomolyabb szakszervezeti siker.

A győri Audi gyár szakszervezete nem csak megfelelő béremelést ért el, hanem mintát is adott a munkavállalói érdekérvényesítésre és – valljuk be – bátorságra is. Bértárgyalási időszak lévén, fel is bátorodtak jó néhány munkahelyen az érdekvédők.

A miskolci SEG Automotive gyárban sikeres kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak február 7-én az „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” (ÉtMOSZ) felhívására, miután a bértárgyalások nem vezettek eredményre.
A bértárgyalások eredménytelensége miatt, no meg a „többiek” sikerén felbuzdulva a hatvani Bosch-gyárban is sztrájkot emlegetett a szakszervezet, ám a munkáltató nem akart az Audi sorsára jutni, ezért inkább gyorsan kiegyezett az érdekvédőkkel.

Az esztergomi Suzuki gyárban sem elégedettek a dolgozók a béremeléssel, ezért elhatározták – már nem először -, hogy szakszervezetet alapítanak, ám még be sem jelentették a megalakulást a cégnél, máris kirúgták a titkárjelöltet, hogy csírájában elfojtsák a szerveződést. A suzukisok mégis megalakították a szakszervezetüket. A február 18-án a gyár elé érkező ellenzéki képviselőket, akik az elbocsátás miatt akartak tiltakozni, nem fogadta a vállalat vezetése.

Megmozdultak a debreceni Teva dolgozói is: csaknem ezer ember tüntetett a gyógyszergyár közelében, magasabb béreket követelve. Kilátásba helyezték a sztrájkot is, amennyiben nem sikerül megfelelő béremelésben megállapodni.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete március 14-ére országos ágazati munkabeszüntetést hirdetett, s megkezdte ennek a hosszadalmas előkészítését.

Forrás: www.merce.hu www.index.hu
https://index.hu/gazdasag/2019/02/10/tuntetni_fognak_a_teva_munkavallaloi/
https://merce.hu/2019/02/07/tobbszaz-fos-figyelmezteto-sztrajkot-tartottak-ma-a-miskolci-seg-automotive-gyarban/

 

A gazdagoknak jó Orbán hét pontja

Több szakértő is úgy látja, hogy a miniszterelnök által bejelentett családpolitikai intézkedések megint a legtehetősebbeknek jelentenek újabb támogatást, miközben például a családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedett.

A rabszolgatörvény elfogadása nyomán keletkezett országos felháborodás sok kormánypárti szavazót ábrándított ki. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint félmillió választót veszített a Fidesz. Nyilvánvaló volt, hogy valamivel el kell terelni erről a kudarcról a figyelmet.

A népességfogyás valódi probléma, amit súlyosbít, hogy a legaktívabb korban lévő fiatalok százezrei hagyják el az országot. Ám az Orbán Viktor által bejelentett családpolitikai intézkedési csomagról Nagy Beáta professzor, a társadalmi nemek tudományát oktató közgazdász-szociológus azt mondta:
„Egy érdekes kísérlet ez, mert sehol nem volt még példa arra, hogy ezekkel az eszközökkel sikerült volna megemelni a születések számát.”

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa szerint a tízmillió forintos hitel akár adósságcsapdává is válhat. Szerinte a CSOK hatására már eddig is drasztikusan emelkedtek az ingatlanárak, a beruházók egyszerűen beépítették ezt az összeget a vételárba. Hiába kap egy család két és félmillió forintot, egy hétszemélyes autót csak azok tudnak megvásárolni, akiknek egyébként is lenne rá pénzük.

Korózs emlékeztetett: már az előző ciklusban is bejelentették a bölcsődei férőhelyek növelését, 18 ezret ígértek, ebből 1000 valósult meg. Most újabb 70 ezret ígérnek, de ez Korózs szerint, egyenesen „a lehetetlen kategóriába tartozik”.

Forrás: www.index.hu www.merce.hu
https://index.hu/belfold/2019/02/12/oke_de_akkor_ettol_most_szulni_fog_a_magyar/
https://merce.hu/2019/02/11/mszp-a-ner-felesegeknek-kedvez-orban-viktor-csaladvedelmi-terve/

 

Erasmus – Európai Unió sikertörténet

Az Erasmus, az Unió területén tanuló egyetemi hallgatók más országok társintézményeiben való tanulmányait segítő program. Az egyik legsikeresebb és legismertebb támogatási forma, mely mostanáig több mint 2,5 millió egyetemi hallgató vett részt.

Magyarország 1998-ban csatlakozott az EU által támogatott oktatási programhoz. Több mint 60 ezer magyar felsőoktatási hallgató pályázott sikeresen. Az Erasmus a magyar főiskolások, egyetemisták számára is természetessé vált, így egy szemeszternyi időre több száz európai egyetemet, oktatási rendszert ismerhettek meg Skóciától Szicíliáig és Finnországig.

Évente több mint 5000 Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra.

A 2021-2027-as uniós költségvetés az eddiginél is többet áldoz külföldi tanulási, képzési programokra.

https://tka.hu/hir/7160/30-eves-az-erasmus-program-rekordot-dontott-az-erasmus-resztvevoinek-szama

 

Videós érdekérvényesítés – képzés a Közélet Iskolájában

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktathatunk, jogsértéseket dokumentálhatunk és hangot adhatunk azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

A képzés ideje és helye: 2019. március 9-10 (szombat-vasárnap) és 23. (szombat), 10-17h. Auróra közösségi központ és Közép-európai Egyetem (CEU), Budapest
Részletek www.kozeletiskolaja.hu
Jelentkezés: kozeletiskolaja@gmail.com

 

Választási csalásra készül a Fidesz

A közelgő európai uniós választáson a Fidesz megint úgy akar kampányolni, hogy kormányhirdetésnek álcázza a saját reklámjait, eközben az Állami Számvevőszék segítségével már több párttól is elvonta a bevételeit, így téve lehetetlenné az aktív részvételüket a közelgő választáson.

A kormány tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről – közölte a kormányszóvivő. Hollik István kifejtette: minden magyar embernek joga van tudni, melyek azok a javaslatok, amelyek alapjaiban veszélyeztetik Magyarország biztonságát. Hozzátette: az eddigiekhez hasonló elemekből álló, a napokban induló akcióval szeretnének minden magyar polgárt elérni.

Eközben az ellenzéki pártok egy részét megfosztanak minden pénzüktől, hogy ne tudjanak kampányolni.

Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul, ami már-már a Jobbik megszűnésével fenyeget.

A Párbeszéd párt idén még egyetlen forint állami támogatást sem kapott. Őket is azzal vádolják, hogy nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel, holott ez a párt egyetlen forint állami támogatást sem költött el a 2018-as országgyűlési választáson. Kampányolni viszont nem fognak tudni az idei uniós választáson, ha nem érkezik meg a támogatásuk.

Forrás: MTI www.nepszava.hu
https://nepszava.hu/3025463_a-feloszlasra-is-felkeszul-a-jobbik

 

Magyarország már csak részben szabad

A világ legnagyobb demokráciákat védő civil szervezete, a Freedom House minden évben megvizsgálja az összes országot, abból a szempontból, hogy milyen állapotban van a szabadság és demokrácia.

E kutatás szerint a vizsgált 195 országból 86-ot (44 százalék) szabadnak tekintenek, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) pedig nem szabadnak.

Magyarország idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly, tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban. Ezzel átcsúsztunk a már csak részben szabad országok kategóriájába.

A szervezet értékelése szerint, köszönhető ez mindannak, ahogyan Orbán Viktor támadja a sajtót, az egyetemeket, a kutatókat, akadémikusokat, civil szervezeteket, a bíróságokat, és a magánszektort.

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/itthon/20190205_Freedom_House_Magyarorszag_mar_csak_reszben_szabad

vissza a tetejére

 

82. szám (III. évfolyam/6.) | 2019. február 12.

 

.

vissza a tetejére

 

81. szám (III. évfolyam/5.) | 2019. február 6.

 

Nagy tervek a vidéki sajtó felszabadítására

Elszánt hangulat uralkodott az Újratervezés – Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot? címmel megrendezett budapesti konferencián, február 2-án, amelyet a Nyomtass te is! hetilap és mozgalom szervezett. Az eseményen stratégiai megállapodást írtak alá a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amelytől azt remélik, hogy még több kistelepülésre tudják eljuttatni a valódi híreket.

Száznál is többen vettek részt – köztük szakértők, újságírók és vidéki független hírportálok szerkesztői – az Újratervezés című konferencián.
Teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy túl kell lépni a vidéki médiahelyzet elemzésén, mert ezzel már mindenki tisztában van. Mostantól a megoldásra kell koncentrálni.

Ennek a hatalomnak a hazugság, és az általuk elfoglalt média az egyik tartóoszlopa – fogalmazott Márki-Zay Péter. Főleg vidéken kell radikális változást elérni ezen a területen – hangsúlyozta.

L. László János, a Nyomtass te is! alapító főszerkesztője úgy vélte, már néhány ezer ember képes lenne létrehozni egy olyan hálózatot, amely érezhetően meggyengítené a fideszes média totális hatalmát. Kijelentette, hogy mozgalmuk eltökélt szándéka összekapcsolni azokat a kezdeményezéseket, amelyek javítani akarnak a vidéki nyilvánosság jelen állapotán. Arra szólítanak fel mindenkit, hogy akik tényleg tenni akarnak a változásért, keressék velük a kapcsolatot. (info.nyomtassteis@gmail.com)

A rendezvény négy szekcióban zajlott, megvizsgálták a nyomtatott és az online média lehetőségeit, sorra vették a közösségi média legújabb eszközeit, valamint kiemelten foglalkoztak a finanszírozás kérdéseivel is. Valamennyi szekcióban fontosnak tartották az egymástól elszigetelten működő helyi és megyei szintű médiumok összefogását, a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztását. Egyöntetű álláspont volt az is, hogy vidéken kell folytatni a megbeszéléseket.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Közvéleménykutatás: A turaiak kedvelik a Nyomtass te is-t

A Nyomtass te is hetilapot hat héten át bedobtuk minden Turán élő család postaládájába. Ezt követően készített felmérést tavaly év végén a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan fogadták az újságot, beszélgettek-e arról, amit a lapban olvastak, illetve szeretnék-e továbbra is rendszeresen megkapni?

A megkérdezettek közel egyharmada állította, hogy az utóbbi hetekben a postaládájában (vagy máshol) találkozott a Nyomtass te is kiadványával. Közülük nagyjából minden második (47 százalék) el is olvasta a cikkek többségét. A kérdésre, hogy mennyire érdekelték az újságban talált írások, mindössze 32 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem. A válaszadók túlnyomó többsége (75 százaléka) ráadásul teljesen érthetőnek találta a lapban megjelent cikkeket.

Összességében egyébként a turaiak negyede értékelte ötösre az újságot, 11 százalékuk pedig négyesre. Több, mint a 50 százalék szívesen venné, ha továbbra is megkapná a Nyomtass te is heti kiadványát. Érdekes ugyanakkor, hogy a válaszadók nagyon kis hányada (14 százaléka) állította csak, hogy az újságban volt olyan információ, amelyről itt értesült először.

Arról, hogy változott-e a véleménye valamely témában a kiadvány elolvasása után, mindössze 8 százalék válaszolta azt, hogy igen. Hann Endre, a Medián igazgatója a kutatásról tartott előadásában ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szociálpszichológiában ismert jelenség, hogy az emberek szeretnek olyan képet mutatni magukról, hogy a kialakult álláspontjukon nem könnyen változtatnak.

A kérdésre, hogy szóba került-e az újság a családtagjaival, szomszédjaival vagy a munkatársaival folytatott beszélgetésekben, vegyes választ adtak a turaiak. Míg családi körben több mint egyharmaduknál került elő a téma, a munkahelyen mindössze 7 százalékuk említette.

Végül fontos megjegyezni, hogy a válaszadók 57 százaléka szerint jó lenne, ha az újság turai és környékbeli információkat is tartalmazna.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Kampányszervíz civil szervezeteknek – pályázzatok ti is!

Most minden segítséget megkaphatsz tőlünk ahhoz, hogy sikert érjél el az ügyedben, ezáltal szebb, jobb hellyé tedd a világot, élhetőbbé a környezeted. Érd el társadalmilag hasznos célod egy sikeres kampánnyal! Velünk menni fog!

Mi az a Kampányszervíz?

A Kampányszervízt három ismert civil szereplő, a Civil Kollégium Alapítvány, az aHang kampányplatform és a Nyomtass te is! közösségi hetilap hozta létre, hogy szakmai és anyagi támogatással segítse civil csoportok helyi, országos vagy akár határokon is átívelő társadalmi kampányait.

A program nyerteseinek egy éven át személyes tanácsadással, hatékony képzésekkel, kampányoként százezer forinttal és egyéb eszközökkel segítjük a munkáját.

Mi mindent kaphatsz még tőlünk?
Digitális eszközöket a szervezéshez, promóciós lehetőségeket, sajtókapcsolatokat, nyomásgyakorlási és szervezési módszereket, potenciális partnereket – és készségeket mindezek hatékony felhasználásához

Kik vagytok ti?
Olyan, elsősorban vidéki csoportok és szervezetek jelentkezését várjuk, akik már elkezdtek valamilyen társadalmi ügyön vagy ügyeken dolgozni.

Számtalan témában lehettek aktívak:
#társadalmi igazságtalanságok felszámolása, #környezetvédelem #átláthatóság #infrastruktuális ügyek #közszolgáltatások #demokrácia

A jelentkezéskor előnyt jelent, ha a választott ügyetek minél konkrétabb, ha már történtek lépések az ügy sikerre vitelében, ha elkötelezett a csapat.

Kik segítenek majd nektek?

A CKA a közösségszervezés magyarországi elindítója, jelenleg 20-30 szervezettel és közösségszervezővel dolgozik az országban.
Az aHang jelenleg a legdinamikusabban növekvő petíciós és kampányplatform Magyarországon, digitális, kommunikációs és kampánytevékenységekkel segíti a helyi és országos ügyek/problémák megoldását.

A Nyomtass Te is az egyetlen közösségi módon terjesztett ingyenes hetilap, amely ma is több száz aktivistával juttatja el a független híreket Magyarország vidéki régióiba.

Hogyan pályázz?

1. Indíts egy kampányt a www.szabad.aHang.hu oldalon – ehhez minden segítséget megkapsz az aHang csapatától
2. Töltsd ki az 5 kérdéses on-line jelentkezési lapot az aHang platformon (www.aHang.hu) A kampányod linkje szükséges lesz hozzá.

Mikor mi történik?
Február 25-ig várjuk a jelentkezéseket.
Az általunk kiválasztott legjobb 10-20 kezdeményezésről szavazást indítunk aHang platformon.
Március 15-én eredményt hirdetünk.

A program a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

Forrás: https://ahang.hu/kampanyok/kampanyszerviz/2019/01/31/

 

Miért tüntetnek a pártok?

Orbán Viktor szokásos évértékelőjével párhuzamosan össz-ellenzéki tüntetést szerveznek a parlamenti képviselettel bíró pártok kiegészülve a Momentummal. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az Állami Számvevőszék segítségével akarja A Fidesz ellehetetleníteni a pártokat.

„Az ellenzéki pártok közös demonstrációt tartanak február 10-én, vasárnap délután a várbeli Szent György téren, Orbán Viktor új irodája előtt. Közösen fogjuk felemelni a szavunkat a munkavállalók életét megnehezítő rabszolgatörvény ellen, elmondjuk mi maradt ki Orbán Viktor évértékelőjéből, majd a rendezvény után az Állami Számvevőszék székháza elé vonulunk, hogy tiltakozzunk az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen és megvédjük a magyar demokráciát. Várunk mindenkit, aki egyetért követeléseinkkel – írják közös közleményükben, amelyet aláírt a Demokratikus Koalíció, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Liberálisok, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum illetve a Párbeszéd”

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben majd az összes ellenzéki pártot, a Momentumot, a Jobbikot, a Párbeszédet és a Kétfarkú Kutya pártot is megbüntette az állami számvevőszék, a Jobbik büntetésének teljes összege, amit februártól kell befizetnie a pártnak, így egymilliárd forint fölé kúszott. A DK kezdeményezte az Állami Számvevőszék elnökének, a korábban fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlónak a leváltását. Mindeközben a számvevőszék semmilyen hibát nem talált a Fidesz és a KDNP elszámolásában.

Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2019/02/05/kozosen-tuntet-az-ellenzek-orban-viktor-evertekelojen-majd-az-asz-ele-vonul/

vissza a tetejére

 

 

80. szám (III. évfolyam/4.) | 2019. január 30.

Hosszú az út az általános sztrájkig

Győrben leálltak az Audi gyár dolgozói, Pécsen félpályás útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek, több ágazatban sztrájk előkészítő bizottságok alakultak. A munkabeszüntetés nagyon erős és hatásos fegyver, egy országos sztrájkba akár a kormány is belebukhat. Ehhez azonban rengeteg munkára van még szükség.

Sokan írják a facebookon, hogy bohóckodás helyett általános sztrájkra lenne szükség. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A magyar munkavállalóknak csak egy töredéke szakszervezeti tag, a sztrájktörvényt az Orbán kormány rettenetesen megszigorította, és abban is érdemes tárgyilagosnak lenni, hogy az ország többsége még egyáltalán nem áll készen az aktív ellenállásra.

Ezért a változást akarók közül mindenkinek bőven van még teendője.
Hogy mit is ér a sztrájkfegyver, azt a győri Audi gyár több ezer munkásának egyhetesre tervezett, béremelésért folytatott munkabeszüntetése mutatja meg a leglátványosabban az országnak. Ennek a gyárnak a termeléskiesése már külföldön is érezteti a hatását.

A pécsiek még a felvilágosító munkánál tartanak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi ügyvivője, Nagy Erzsébet lapunknak elmondta: két útszakaszon tartottak félpályás lezárást a Vasas Szakszervezettel együtt hat napon keresztül reggel 6 és 9 óra között. Kilométeres kocsissorok alakultak ki, de a sok kellemetlenség ellenére is kedvezően fogadták az autósok a demonstrálókat. A többségük dudálással jelezte szolidaritását. Az útlezárásokat hétfőnként folytatják.

Varga Andrea az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke a január 19-ei miskolci tüntetésen pontokba szedte a teendőket, azok számára, akik tenni akarnak.

Írják alá a www.ahang.hu oldalon a szakszervezetek követeléseit. Csatlakozzanak civil szervezetekhez, a szívükhöz közel álló pártokhoz, lépjenek be az arra méltó a szakszervezetekbe. Ha a munkahelyükön nincs szakszervezet, alakítsanak. Beszélgessenek a barátaikkal, a szomszédjaikkal, a kollégáikkal arról, hogy milyen ma melósnak lenni. Szervezzenek találkozókat, hívjanak meg ezekre szakszervezeteket, akik megtanítják nekik, hogyan kell sztrájkot szervezni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Éhbérért dolgoznak a tűzoltók

Egy tapasztalt tűzoltó kevesebbet keres 160 ezer forintnál, ezért ha nem lesz emelés, a tűzoltók tömegével fogják elhagyni a szolgálatot, figyelmeztet az egyik szakszervezet.

Drámai hangú közleményt adott ki az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ). Most kapták ugyanis meg a tűzoltók az illetményemelkedésükről tájékoztató parancsukat. Egy tapasztalt tűzoltó havi keresete kevesebb, mint 160 ezer forint. Ráadásul nekik 204 órát kell havonta minimum dolgozniuk.
Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza – áll a közleményben. Az ETSZ szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy ne váltsanak a tüzekhez kivonuló tűzoltók munkahelyet. Továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni, javasolja a szakszervezet.

Forrás: www.mti.hu/os

 

Vészhelyzet az egészségügyben

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy olyan gyakorló orvos, aki a budapesti Honvéd Kórház Sürgősségi Centrumában dolgozik, és kétségbeesett levéllel fordult az intézmény vezetéséhez, amelyből néhány részlete idézünk.

„Az utóbbi időben – minden bizakodás és ígéret ellenére – egyre vállalhatatlanabbá válik a munka osztályunkon, mind emberileg mind szakmailag.

Mindennapossá válik, hogy a bent fekvő betegek későn kapnak meg valamilyen terápiát, vagy egy vizsgálat későn történik meg, esetleg elmarad, valamint betegek napokig a fektetőben ragadnak. Ez nyilvánvaló betegveszélyeztetés.

Annak ellenére, hogy „kaptunk új felszerelést”, a fektetőben a kis kórteremben nincsenek monitorok, és a III/3-as vizsgáló betegellátásra alkalmatlan, semmilyen szükséges felszerelés nincs benne, senki nem tölti fel a kifogyott készletet. Így a hosszú hétvége valamelyik napján nem volt benne EKG, vérnyomásmérő mandzsetta, infúzió, Heparin, branül ragasztó, lázmérő, és még pár dolog.

Hol van az a pont, amikor ki lehet mondani, hogy válsághelyzet van az osztályon?

Szóval kérdem én: hol a határ?”

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/01/28/vallalhatatlan-korulmenyekrol-es-a-betegek-veszelyezteteserol-ir-egy-belso-level-ami-a-honved-korhaz-surgossegi-centrumabol-szivargott-ki

 

Se takarék, se posta

A veszteséggel működő takarékszövetkezeti kirendeltségek tömeges bezárása nyomán a kistelepüléseken nem tudják, hogyan fogják pótolni a sokaknak az egyetlen bankolási lehetőséget jelentő szolgáltatást.

Kétségbeesetten keresi a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre Győrtelek polgármestere. Ez az egyike azoknak a falvaknak, ahol posta sem működik már, így a takarékon túli egyetlen pénzfelvételi lehetőség is megszűnt. Egy ATM automata havi 75 ezer forintos költséggel járna a falu számára – ezt pedig nem tudják kigazdálkodni.

Vannak már próbálkozások arra, hogy a Takarék Csoport egy ATM-mel felszerelt buszban működő bankkal helyettesítse a megszűnő fiókokat.
Az átmenet azonban egyelőre nem tűnik gördülékenynek: amíg 300 kirendeltség bezárása akár heteken belül megtörténhet, egyelőre nincs annyi mobilbankfiók, amely kiválthatná őket.

Van olyan javaslat, hogy új, kártyafüggetlen ATM-ek telepítésének költségeit vállalja magára a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/gazdasag/20190128_Falusi_takarekok_a_bezarasi_hullam_utan_keresik_a_megoldast

 

Több magyar dolgozik Ausztriában, mint Tolna megyében

2018 decemberében 94 458 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában – az osztrák társadalombiztosítás által közölt hivatalos adatok szerint. Ez a szám nem jelent csúcsot, augusztusban ugyanis 97 133 magyar vállalt munkát Ausztriában.

Összehasonlításképpen a KSH adatai szerint Magyarországon két olyan megye is van, ahol kevesebben dolgoznak, mint ahányan Ausztriában. 2018 harmadik negyedévében Tolna megyének 93,2 ezer, míg Nógrád megyének 84,9 ezer munkavállalója volt.

Forrás: www.168ora.hu

https://168ora.hu/itthon/magyarorszag-jobban-teljesit-ausztriaban-tobb-magyar-dolgozik-mint-tolna-megyeben-osszesen-162710?fbclid=IwAR1HaAG-96hTTEakoB5voboksUJaHSTZ5t6h-tP2p_RQDkBKq6tG_VchsYs

vissza a tetejére

 

79. szám (III. évfolyam/3.) | 2019. január 22.

Oszlik a félelem vidéken is

Negyedmillió szavazót veszített a Fidesz
Magyarország összes megyéjében, megannyi kis és nagyvárosban voltak tüntetések, útlezárások a legutóbbi szombaton. Olyan kisvárosokban, ahol eddig a félelem uralkodott, ezrével vonultak utcára az emberek. A december eleje óta zajló tiltakozási hullám hatására jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége.

A kormány az országos demonstráció előtti napokban jelentette be, hogy nem tárgyal a szakszervezetekkel. Hiába küldött az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében, a legnagyobb szakszervezett tömörülést vezető Kordás László elnök négypontos követeléslistát a kormánynak, nem ülnek le velük egyeztetni. A közszolgálati dolgozók bejelentették, hogy március 14-én lépnek sztrájkba, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal.
Közben az Audi győri gyárban négyezer munkás tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot béremelést követelve.

A hétvégi országos demonstrációt követően hétfőn Pécsen folytatódott félpályás útlezárással a tiltakozás. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége által szervezett demonstráció minden hétköznap hajnali 5-től délelőtt 10-ig tart egészen január 31-éig

A december eleje óta tartó tiltakozások hatására zuhanni kezdett a Fidesz népszerűsége. A Závecz Research kutatóintézet január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult. Míg december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék. Ez azt jelenti, körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a Fidesz-tábor.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik javítani tudott, a múltkori 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulóján. Az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan – 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2019/01/16/zavecz_tamogatokat_veszitett_a_fidesz/

 

Fillérekért főz a Gundel Orbán Viktornak

Országos felháborodást keltett már az is, hogy a székhelyét a Várba áthelyező miniszterelnökségnek az egyik legnevesebb luxusétterem fogja biztosítani a menzát.

A Gundel hivatalos honlapján elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500..
A menzán viszont olyan nevetséges összegekért adnak ételeket, amilyen áron a leglepusztultabb büfében sem lehet semmit kapni. Füstölt csülkös bableves 300 forintért, míg a somlói galuska 260 forint.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/01/08/miniszterelnokseg-gundel-arak/

 

Uniós választás: Együtt vagy külön?

Egyre többen javasolják, hogy egy listán induljanak az ellenzéki pártok, mert csak így kerülhető el, hogy a Fidesz az uniós választásokon is kétharmaddal győzzön. Az alábbi részletek Jávor Benedek EP-képviselő írásából valók.

Európa kevesebb, mint öt hónap múlva, májusban választ. Nem csupán az Európai Parlament 27 tagállamot képviselő tagjait választja meg, de leadott voksaikkal az európai polgárok – talán jobban, mint korábban bármikor -, az Európai Unió előtt álló lehetőségek közül is választanak. A magyar választások eredménye közvetlen hatást gyakorol arra, hogy milyen többség alakul ki a Parlamentben, hogy lesz-e szélsőjobboldali-euroszkeptikus előretörés, vagy épp ellenkezőleg, megtorpan a populisták térnyerése.

Az EP-választásnak azonban belpolitikai tétje is van. Azok, akik csupán egyfajta „éles” közvéleménykutatásnak, előzetes helyosztónak tekintik az őszi önkormányzati választások előtt, súlyosan alábecsülik az európai választás jelentőségét. A jelenlegi állás szerint az ellenzék egészen brutális vereségbe készül beleszaladni májusban.

Egy egyesével, önállóan induló ellenzéki pártokat felvonultató forgatókönyv esetén a legfrissebb teljes körű, novemberi közvéleménykutatási adatok átlagát az EP-választási rendszerre rávetítve a Fidesz a jelenlegi 12-ről 14-16-ra növelheti képviselői számát, a magyar mandátumok (összesen 21) 67-76 százalékát bezsebelve. Ami mellett az MSZP-P 2 (a legkedvezőbb adatok figyelembevételével esetleg 3), a Jobbik 2, a DK 1 mandátumra számíthat, a többiek közül egyedül a Momentumnak látszik esélye egy mandátum megszerzésére. Az uniós választási rendszer sajátossága miatt az 5 százalékot el nem érő pártok szavazatai mind elvesznek.

Mindent összevéve akár félmillió körül is lehet az így elvesző voksok mennyisége, ami egyébként nagyjából három képviselő megválasztásához lenne elég.

A külön indulásból eredő vereség támogatná azt az erősödő társadalmi meggyőződést, hogy az ellenzék képtelen érdemi válaszokat megfogalmazni a kormányzati politikai úthengerrel szemben, és a választásról választásra, csak veszít. (Miközben Orbán Viktor az Unióban is megdicsőülne, lám, a magyarok azt a politikát akarják, amit ő képvisel.)

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/itthon/20190108_Kerem_a_teteket

 

Az ügyészség szerint az MTVA-ból kidobott képviselők voltak az erőszakosak

Ország-világ egyenes adásban, később videó felvételeken láthatta, hogy az MTVA biztonsági őrei milyen brutálisan távolítottak el több parlamenti képviselőt is az intézmény épületéből. Ennek ellenére a képviselők ellen indul nyomozás, akik egyébként bármilyen állami épületbe bemehetnek.

Nem nyomoznak az ellenzéki képviselők feljelentése alapján, sőt, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint éppen ők voltak erőszakosak az MTVA épületében.

Mint emlékezetes: tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja bement az MTVA épületébe, hogy ott 5 pontos követeléseiket felolvastassák.
Másnap reggel pedig élő közvetítésben követhettük végig, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost szó szerint kidobják az épületből, később pedig Varju Lászlóról is meglehetősen megrendítő videó került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint mégis a képviselők szegtek törvényt, mint írják: „A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak.”

Forras: www.merce.hu

https://merce.hu/2019/01/21/az-ugyeszseg-szerint-az-ellenzeki-kepviselok-voltak-eroszakosak-az-mtva-epuleteben-nem-az-oket-kidobo-biztonsagi-orok/

 

Előválasztás főpolgármester-jelölteknek

Egy teljesen új demokratikus technikát próbálnak ki Budapesten, hogy megtalálják az ellenzéki oldal legjobb főpolgármester-jelöltjét, aki sikerrel szállhat szembe az őszi önkormányzati választáson Tarlós Istvánnal. Jelölti vitákat és előválasztást szerveznek a három eddigi jelentkezőnek.

Horváth Csaba, az MSZP és Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is a zöldebb Budapestet és a jobb közösségi közlekedést nevezte céljának a baloldali pártok önkormányzati előválasztását megelőző vitán. A fővárosiakat mindketten bevonnák a fontosabb döntésekbe, minden kérdésben kikérve a véleményüket.

Egy közvéleménykutatás szerint kettejük közül Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének lenne nagyobb esélye legyőzni Tarlós Istvánt az őszi önkormányzati választáson.

Az előválasztás első körében Horváth és Karácsony közül lehet kiválasztani, hogy a második fordulóban ki mérkőzzön meg a függetlenként induló Puzsér Róberttel.

Forrás: https://elovalasztas2019.hu/

https://444.hu/2019/01/20/elkepeszto-igeretekkel-vagtak-bele-az-elovalasztasi-kampanyba-a-baloldali-fopolgarmester-jeloltek

vissza a tetejére

 

78. szám (III. évfolyam/2.) | 2019. január 16.

Nem tárgyal a kormány

Sztrájkok jöhetnek az országos demonstráció után
Kétszáz helyen demonstrálnak országszerte útlezárásokkal, gyűlésekkel és felvonulásokkal a kormány pökhendi magatartása ellen január 19-én, amiért semmibe veszi a szakszervezetek négypontos követelését.

Öt nap haladékot adtak a szakszervezetek az Orbán kormánynak, hogy alakítsanak tárgyalódelegációt a követeléseik megtárgyalására. Varga Mihály pénzügyminiszter cinikus válaszában a munkaadókhoz irányította a szakszervezeteket.

Válaszul január 19-én az egész országra kiterjedő demonstrációt tartanak, miközben a különböző szakszervezeti szövetségek sorban jelentik be a felkészülést az országos sztrájkra. A dolgozók négypontos követeléseit egységesen támogatják a parlamenti pártok és rengeteg civil szervezet is.

 

Kampányguru: „Sorost javasoltuk ellenségnek”

Egy svájci lapnak adott döbbenetes interjúból derült ki, hogy tényleg nem létezik semmiféle Soros terv, jól megfizetett kampánytanácsadók javasolták Orbán Viktornak, hogy tegye meg fő ellenséggé Soros Györgyöt. Ötletük bejött, a megfélemlítésre alapozott kampányban ez is segítette a Fidesz győzelmét.

A Magazin nevű svájci lapnak az egyik ötletgazda, George Birnbaum mesélte el, hogyan alkották meg Arthur Finkelsteinnel közösen a tökéletes ellenségképet a Fidesz számára. Elméletük az volt, hogy ki kell jelölni a kampányban egy ellenséget, akit folyamatosan támadni lehet, és akire minden, a választók által rossznak vélt dolgot rá lehet vetíteni. Finkelstein úgy gondolta, hogy a legjobb eredményt a választók egymás ellen fordításával tudja elérni, méghozzá a félelem segítségével. Olyan témákat kell felhozni, amelyektől félnek az emberek, és ezt úgy tálalni, hogy úgy tűnjön, hogy a veszély a baloldalról jön – vallotta a kampányguru.

A Fidesz kampányához is kellett egy személy, aki nem csak irányítja a veszélyes külföldi nagytőkét, de meg is testesíti azt – ő lett Soros György, a Magyarországot támadó, és közben a háttérhatalmat irányító tökéletes ellenség.

Birnbaum máig büszke a találmányukra: „Ez volt az összes termékünk közül a legegyszerűbb. Csak be kellett csomagolni és piacra dobni.”

Forrás: www.24.hu

Sztrájkbizottságot a pedagógusoknál

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megalakította sztrájkbizottságát, hogy a “a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt,” közölte a szervezet elnöke. Szűcs Tamás elmondta, hogy a túlóratörvény elleni tüntetéseken is ismertetett követelés mellett szeretnék elérni többek közt, hogy csökkentsék a tanárok terheltségét, és a kabinet állítsa vissza a “pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki.”

Forrás: www.444.hu
https://444.hu/2019/01/12/sztrajkbizottsagot-alakitott-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezete

 

Országos sztrájkba kezdenek a közszolgák

Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést, rendvédelmi dolgozók is csatlakoztak hozzájuk.
Országos sztrájkra készül hét szakszervezet, Összefogás néven megalapított szövetségük hamarosan ismerteti a munkabeszüntetés várható fázisait, és a közalkalmazottak 3X12 pontos követeléslistáját.

Az országos munkabeszüntetést terveik szerint közel 200 ezer munkavállaló érdekében tartanák meg. A sztrájkbejelentéshez többek között a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is csatlakozott.

Közben megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság , amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3021836_orszagos-sztrajkba-kezdenek-a-kozszolgak

 

Nem kértek bocsánatot a nyugdíjak késéséért

Még mindig nincs felelőse annak, hogy nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. Pedig a nyugdíjasok nem csak a pénzükre, bocsánatkérésre is várnak.

“Sem én, sem a tagság nem emlékszik olyan esetre, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban. Az utolsó nyugdíj december 3-án érkezett” – nyilatkozta Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, aki szerint “Nem csak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé, és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk”.

Forrás: www.24.hu

 

Így is tiltakozhat a rabszolgatörvény ellen

Az aHang nevű internetes oldalon bárki aláírásával is kifejezheti felháborodását és követelheti a törvény visszavonását. A petíció így hangzik: „Magyar állampolgárként támogatom az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságba (OSZD) tömörült szakszervezetek 4 pontos követelését.”

Forrás:
www.terjed.ahang.hu/campaigns/sztrajk

 

MMM – a szabadság kis köreit szervezik

Hivatalosan is elindult a Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere által kezdeményezett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). Egyik legfontosabb céljuk, hogy a 2019-es önkormányzati választásokra minden településen hiteles polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket találjanak. Kezdeményezik, hogy valamennyi magyar településen alakuljanak Kossuth-körök, amelyekkel hatékony önszerveződő hálózatot hozhatnak létre.

Forrás: mindenkimagyarorszaga.hu, www.kossuthkorok.hu

 

Európai Ügyészség – Folytatódik az aláírásgyűjtés

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő az új évben is folytatja az aláírásgyűjtési akciót, amivel szeretné rábírni a kormányt, hogy eddigi ellenállását feladva csatlakozzon Magyarország is az Európai Ügyészséghez, amely független szervezetként jogosult bármelyik országban nyomozni korrupciós ügyekben. Az Európai Unió 28 tagállamából 22 már csatlakozott.

Hadházy szerint, ha nem csatlakozunk, elapadhat az uniós pénz, ha pedig nem jön a pénz, a kormánynak nem lesz érdeke az EU-ban maradás. Egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni, amiből már 400 ezer megvan.

Forrás: www.europaiugyeszseget.hu

vissza a tetejére

 

77. szám (III. évfolyam/1.) | 2019. január 8.

 

vissza a tetejére