Borsodban már éheznek a járvány miatt

Magyarország legszegényebb településeire előbb érkezett meg az éhezés, mint a koronavírus – írja az Index című internetes portál. Noha a kisfalvakban nem tudnak arról, hogy bárki is elkapta volna a betegséget, a gazdasági válság már elérte az ország elmaradottabb régióit.

Van olyan falu Borsodban, ahol egy nap alatt hatvan férfi vesztette el az állását, tartalékokat pedig eddig se tudtak felhalmozni – mondta el Tóth Ákos, az Age of Hope Alapítvány vezetője.

Hozzátette: a boltok a legtöbb helyen vagy bezártak, vagy úgy felmentek az árak, hogy alig tudnak valamit venni a helyiek. Ott, ahol eddig 250-300 forint volt egy kiló kenyér, most 450 forintot is elkérnek érte.

Tornanádaskán pedig akkor fordult katasztrofálisra a helyzet, amikor a járvány miatt bezártak az óvodák és az iskolák. Addig a gyerekek naponta háromszor enni kaptak. Itt nem a távoktatás a szülők legfőbb gondja, hanem az, hogy mit tud enni a gyerek otthon.

Jelenleg a civil szervezetek adományai tartják életben a régiót, ahol az éhezés szinte mindennapos.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2020/04/03/koronavirus_szegenyseg_borsod_falvak_szendro_tornanadaska_tomor_kozmunka_tavoktatas_ehezes/