Azonnali segítséget a munka nélkül maradóknak!

Miközben a koronavírus-fertőzöttek számának robbanásszerű növekedése még hátravan, a munkájukat, jövedelemforrásaikat már most százezrek veszíthették el. Egyre többen követelik, hogy – más országokhoz hasonlóan – a mi kormányunk is azonnal nyújtson konkrét segítséget a reménytelen helyzetbe jutott családoknak.

Alig van ember, akinek a környezetében ne lennének olyanok, akik már most elvesztették a munkájukat, bevételi forrásaikat. Korábbi felmérésekből tudjuk, hogy a magyar társadalom egyharmadának még egy hónapnyi tartaléka sincsen, de a nagy többség sem képes néhány hónapnál tovább kitartani.

Mint a mellékelt ábrán látszik, a környező országokban már rég meghozták a legfontosabb intézkedést, a kieső fizetések pótlását. Mióta az ábránk készült, már Szlovákia is felzárkózott ezekhez az államokhoz. Náluk, a járvány miatt leállni kényszerült cégeknél, a dolgozók bérének 80 százalékát vállalja át az állam.
Most hétfőn az összes ellenzéki párt – a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Liberálisok – egyhangúan követelték, hogy száz százalékkal emeljék meg az egészségügyi dolgozók bérét, növeljék a szociális juttatásokat, fokozottan védjék a családokat, a munkanélkülivé váló embereket, az időseket és a nyugdíjasokat, valamint segítsék a munkahelyek megtartását, valamint a kis- és középvállalkozásokat.
Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke azt javasolja, hogy legalább három hónapig, havonta és fejenként minden munkáját elvesztőnek 100 000 forintot, az eltartott gyerek után 50 000 forintot adjanak a költségvetésből.
Mások egy mindenkire kiterjedő – szintén százezer forintos – alapjövedelmet követelnek a válság idejére, és a közüzemi számlák fizetésének felfüggesztését.
A sokféle elképzelés kidolgozói egyetértenek abban, hogy azonnali cselekvésre van szükség a társadalmi robbanás elkerüléséhez.
Orbán Viktor hétfőn azt ígérte, hogy április elején nagyszabású akciótervet jelent be, és ennek eredményeképpen mindenkinek lesz munkája. A kormány tartja az eddigi irányt, „munkán keresztül segíti az embereket jövedelemhez és megélni is” – fogalmazott a miniszterelnök.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.