A védőoltás és a betegségek – mire figyeljünk?

Falus András Széchenyi-díjas immunológus válaszai a leggyakoribb kérdésekre. Ez az összefoglaló természetesen csak tájékoztató jellegű, mindig a háziorvosok vagy az oltópontokon dolgozó orvosok véleménye a döntő.

Allergiás reakciók: Egymillióból egy embernek lehetnek komoly allergiás veszélyei. Mivel az oltás után rögtön jön a reakció, ezt azonnal lehet orvosolni a helyszínen. Ezért is kötelező az oltás utáni várakozás. A pollen-, étel-, por-, macska- és hasonló allergiáknak az oltás szempontjából nincsen jelentőségük.

Pajzsmirigygondok, autoimmun-betegség: Ezekre a betegségekre általában igaz, hogy akinek nyugodt állapotban van a betegsége, annak bármelyik nálunk elérhető vakcinát be lehet adni.

Magas vérnyomás: Akinek gyógyszerrel karban van tartva a magas vérnyomása, az bármelyik oltást megkaphatja.

Különféle szívbajokkal élők: A szívproblémákkal nincs semmi összefüggése az oltásoknak. Nagyon óvatosan, nagyon átgondolva, jó ütemben és dózisban az infarktuson átesettek is megkaphatják az oltást.

Várandósság: A terhesség első szakaszában nem nagyon szokták beoltani őket, de utána igen. Szoptatós anyukáknál kifejezetten előnyös, hogy az antitest átmegy az anyatejbe, és védi a babát.

Véralvadási probléma, alacsony trombocita szám: A vírus maga is trombocita-csökkenést okoz.

Daganatos betegségek : A kemoterápia csökkenti az immunválaszt. A betegek állapota azonban hullámzó. Amikor jó állapotban van épp a beteg – például a kemoterápia eredményeképp –, akkor gyorsan beolthatják.

Mi történik azzal, aki megfertőződött, de még nem tud róla, és úgy megy oltásra? Általában semmi. Ettől csak erősebb lehet az immunreakció, olyan mintha nem két oltást kapna, hanem hármat.

Kinek nem adható semmilyen oltás? Lázas beteget például nem szabad beoltani.

Forrás: www.szabadeuropa.hu

Forrás: https://www.szabadeuropa.hu/a/melyik-oltasfajta-mikor-ellenjavallott/31175873.html