A demokratikus helyi nyilvánosságról rendezett konferenciát a Nyomtass te is! mozgalom Szegeden

Újratervezés címmel Szegeden tartotta első vidéki konferenciáját a Nyomtass te is! mozgalom, amelyen a helyi nyilvánosság helyzetét elemezték. Úgy értékelték, hogy a csongrádi megyeszékhely üdítő színfolt a kormányzati média által uralt országban, de már a néhány kilométerrel arrébb lévő Hódmezővásárhelyen is egészen riasztó a helyzet.

A szombati rendezvényen a Nyomtass te is! mozgalom két stratégiai célját vázolta fel bevezető előadásában L. László János a „szamizdat” hetilap főszerkesztője. Egyrészt szeretnék elősegíteni, hogy minden megyeszékhelyen legyen legalább egy független hírportál. Másrészt az ezek köré épülő Nyomtass te is! csoportok idővel minden kistelepülésre juttassák el a mozgalom által kiadott, egy A/4-es oldalra nyomtatott hetilapját, amely az adott időszak legfontosabb híreit szemlézi, főként olyanokat, amelyeket a kormány igyekszik elhallgatni a közvélemény előtt. A hetilapba azoknak a településeknek a helyi hírei is bekerülhetnek, amelyeken terjesztik az újságot. A mozgalom országszerte keresi azokat a támogatókat, aktivistákat, akik segítenék e célok elérését.

A szegedi nyilvánosság helyzetéről Tarnay Kristóf, a Szegeder.hu újságírója, a Szegedi Civil Háló vezetője beszélt. Kiemelte, hogy bár az önkormányzat által támogatott médiumok nem szócsőként működnek, és alapvetően függetlennek tekinthetők, de azért valamennyire érződik, hogy ki a finanszírozójuk.

Körömi János mentálhigiénés szakember a kormánypropaganda lelkeket romboló hatását mutatta be néhány konkrét példán keresztül.

Dr. Berényi Károly, a Mindenki Magyarországa Mozgalom hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője és Csirák Dalma a Rádió Color főszerkesztője döbbenetes dokumentumokat mutatott be arról, hogy városukban a Fidesz milyen eszközökkel igyekszik  lejáratni Márki-Zay Péter polgármestert, illetve az őket támogatókat.

Bod Tamás, a Magyar Narancs hetilap munkatársa a vidéki tudósítói hálózat kiépítésének és működtetésének nehézségeibe engedett bepillantást.

Porcsin Zsolt a Debrecenben induló Debreciner nevű hírportál főszerkesztője arról beszélt, hogyan próbálnak egy, az olvasók által finanszírozott internetes napilapot felépíteni. 

Zsolt Péter médiaszociológus előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyennek kellene lennie a demokratikus helyi nyilvánosságnak.

A Nyomtass te is! mozgalom arra készül, hogy az önkormányzati választások előtt ajánlást juttat el az ellenzéki pártokhoz, hogy győzelmük esetén hogyan kellene átalakítaniuk és demokratikussá tenni a helyi nyilvánosságot, amellyel kapcsolatban a konferencián sok szempont előkerült.