A cikkeink forrásai

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

VII. évfolyam | VI. évfolyam | V. évfolyam | IV. évfolyam | III. évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

289. szám (VII. évfolyam/05.) | 2022. január 31.
288. szám (VII. évfolyam/04.) | 2022. január 24.
287. szám (VII. évfolyam/03.) | 2022. január 17.
286. szám (VII. évolyam/02.) | 2022. január 10.
285. szám (VII. évfolyam/01.) | 2022. január 03.

vissza a tetejére

289. szám

Az éhezés küszöbén a tanárok és az egészségügyi szakdolgozók

Az 50 százalék fölötti élelmiszer-infláció egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza azokat a társadalmi csoportokat, amelyek keveset keresnek. Az alacsonyabb fizetésű pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók köréből is egyre több olyan jelzés érkezik, hogy megoldhatatlan gond számukra a lakásfenntartás, a gyerekek ruházkodása, de még az élelmiszerek megvásárlása is. 

„Nagyon újszerű élmény volt, hogy kollégám egy »elfogyott a pénzem« című beszélgetés után odakísért kedvesen a menzára a konyhás nénikhez, és azt mondta: »Tudnának adni a kislánynak egy kis ebédet? Szegény éhes.« Aztán mosolyogva azt mondta a hölgy, hogy »persze! Szedek még rá egy kanállal!« Könnybe lábadt a szemem a kedvességétől és a szégyenérzettől” – írja a helyzetéről egy fiatal pedagógus.

Majd így folytatja: a pedagógusbérből egyedül fizeti a lakást, az összes kiadását, a családja nem tudja segíteni. Tavaly még épp elég volt ez az összeg, „most januárban pedig megtörtént, amit sose gondoltam, hogy nem elég a minimumra sem. Az a 10 százalékos emelés pont arra lesz elég, hogy tudjak belőle venni kenyeret háromszor egy hónapban.”

De nem különb a helyzet az egészségügyben sem. A Független Egészségügyi Szakszervezet  belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani a gyermeke ruházkodását. Valamivel több, mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét, és körülbelül hasonló arányban vannak, akiknek problémát okoz a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit, míg mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán mit kíván tenni, 32 százalékuk válaszolta azt, hogy Magyarországon belül keres más jövedelmezőbb munkát, míg 20,5 százalék külföldi munkavállalást tervez.

Egy hete döntött a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szakmai egyeztető nagygyűlése arról, hogy sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. A pedagógusok pedig már hónapok óta folyamatosan harcban állnak.

Forrás: www.24.hu www.eduline.hu

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/01/28/egeszsegugyi-szakszervezet-elelmiszer-vasarlas-gondot-okoz-szakdolgozok/?utm_source=24_hu&utm_medium=pad&utm_campaign=20220803

https://eduline.hu/kozoktatas/20230123_fiatal_pedagogus_alacsony_fizetes_beszamolo

 

Népszavazás lehet a debreceni akkumulátorgyárról

A túl nagy vízigényű gyárak létesítése ellen szeretne aláírást gyűjteni Mándi László, a Momentum debreceni képviselője egy helyi népszavazáshoz. 

„Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?” – erre adhatnak majd a helyiek választ, ha engedélyezik a népszavazást. 

A kínai CATL akkumulátorgyár körül a beruházás bejelentése óta folyamatosan vita folyik. A lakóknál elsősorban az egész Debrecenénél is magasabb vízigény verte ki a biztosítékot, de a talajszennyezés mellett számos más környezetpusztító hatással is járna a létesítmény üzemeltetése. Ezren tüntettek is a gyár ellen. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/zhvg/20230125_Nepszavazast_kezdemenyez_a_Momentum_a_debreceni_akkumulatorgyarrol

 

Tisztogatás a hadseregben 

Mindenki, így még az elbocsátott katonák is csak találgatják, mi áll a honvédségnél zajló „tisztogatás” hátterében. Politikai okok? NATO-talanítás? Kapkodás? Vagy mindezek valamiféle egyvelege? 

A tömeges elbocsátásokra a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szánta el magát. Egy új kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. A honvédelmi tárca elég szűkszavú a kirúgásokkal kapcsolatban, az érintettek nem mernek nyilatkozni.

Az mindenesetre kiderült, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédség fiatalításával indokolja az elbocsátásokat. Ám a honvédség belső viszonyait ismerő források szerint ha a fiatalítás áll is a döntés hátterében, a végrehajtás mikéntjére ez nem magyarázat. Ahogy az időzítésre sem, hiszen éppen akkor hajtanak végre drasztikus változásokat a honvédség vezetésében, amikor a szomszédos Ukrajnában háború dúl, ráadásul éppen folyamatban van egy haderőfejlesztés.

Forrás: www.hvg.hu

https://m.hvg.hu/360/20230125_honvedseg_fotisztek_elbocsatasok_NATO_fiatalitas_politikai_elvaras

 

A tészta árában is Európa élén

Míg az Európai Unióban átlag 22%-kal drágult a tészta egy év alatt, nálunk 70 százalékkal nőtt ennek az alapvető élelmiszernek az ára.  

Itthon az Auchanban 1 kg Barilla olasz penne tészta ára 2200 forint, addig Franciaországban ugyanez csak 830 forintnyi. Az élelmiszerek egyértelműen nálunk drágultak a legjobban, összesen 50 százalékkal magasabbak, mint tavaly, ezzel szemben a régió átlaga 20-30 százalék körül mozog. A teljes inflációban is a mi 25 százalékunk az első helyezett, az EU-s átlag csak 10 százalék. 

 

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/24/elelmiszer-teszta-ar-barilla-olasz-import-draga

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

 

Hasznos Hírek oldal 

Ezeken a napokon látogathatók ingyenesen Budapest legismertebb múzeumai

Az állandó kiállításokat a 26 év alattiak, illetve a kiskorúak és legfeljebb két hozzátartozójuk, kísérőjük látogathatják térítésmentesen. Az időszaki kiállításokra a jegyváltás továbbra is kötelező, és a múzeumok egyénileg, maguk jelölik ki, mely napokon érhető el a díjtalan szolgáltatás.

Minden hónap első hétvégéjén:

Szombaton: Óbudai Múzeum

Vasárnap: Természettudományi Múzeum, Terror Háza

Minden hónap harmadik szombatján:

Néprajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, Ráth György-villa, Szentendrei Skanzen

 

Minden hónap utolsó hétvégéjén:

Szombaton: Vármúzeum, Kiscelli Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum

Vasárnap: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Ludwig Múzeum

 

Az ingyenes múzeumlátogatás vidéki kiállításokra is érvényes, ezekről az adott múzeumok honlapján lehet tájékozódni.

Forrás: www.penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20230122/nem-verik-nagy-dobra-meregdraga-szolgaltatasra-jogosult-teljesen-ingyen-tobb-tizezer-magyar-1133258?fbclid=IwAR0uaWYbriWG3FnDR1z2CLMTDbG84-uc58vfPKDbfjFanEG2zF0N4TN-CS8#ldfzbqd78b1nin2smtm

vissza a tetejére

288. szám

A benzin is nálunk a legdrágább

Nincs olyan szomszédos ország, ahol ne lehetne olcsóbban tankolni. De még Bulgáriában, Lengyelországban, sőt Ukrajnában is kevesebbe kerül az üzemanyag, mint nálunk. 

A romániai határ közelében fekvő Kübekháza lakói naponta kelnek át a határon, hogy megtankolják a gépjárműveiket, olyankor a bevásárlást is ott intézik, takarékossági okokból. Állítólag így 5-6 ezer forintot is meg lehet spórolni a néhány kilométeres úttal, és az elbeszélések szerint már a hivatali autókat is Romániában tankolják. De ugyanezt teszik szinte valamennyi határközeli magyar településen. 

Elsőkből lesznek az utolsók: a magyarországi üzemanyagok december elején még a legolcsóbbak voltak, immár a legdrágábbak a régióban. A különbség nem filléres, Romániában és Szlovéniában literenként több mint 100 forinttal kevesebbet kell leszurkolni tankoláskor, Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában pedig 30-40 forinttal kevesebbet. A magyar kormány december 6-án vette le a normál üzemanyagokról a 480 forintos sapkát, ám a piaci árazás visszatérésének puszta ténye nem magyarázat a töltőállomásoknál látható számokra.

A hazai kutak árai az Orbán-kormány által kivetett járulékos adók miatt is magasabbak. A szektort egyaránt sújtja az extraprofitadó, a kiskereskedelmi különadó, az energiaellátó cégek jövedelemadója (ez a Robin Hood-adó, amelynek mértékét az árstop kivezetésekor 31-ről 41 százalékra emelték). Ráadásul Magyarországon a legmagasabb (27 százalék) az általános forgalmi adó: jelenleg minden liter üzemanyag árának áfatartalma 140-150 forint.

De a benzinkutak is szeretnék behozni az árstop miatt elszenvedett hatalmas veszteségeiket. 

Forrás: www.hvg.hu www.hirklikk.hu 

https://m.hvg.hu/360/202303__tuladoztatott_uzemanyag__arstopkudarc__unios_olajembargo__szuk_keresztmetszet 

 https://hirklikk.hu/kozelet/romaniaba-jarnak-tankolni-a-kubekhaziak/410057

 

Már 50 százalékos az élelmiszer-infláció

Az Európai Unió statisztikai hivatalának mérései szerint a magyar infláció tovább emelkedett, és a novemberi 23,1 százalékról 25-re növekedett, ami az uniós átlag két és félszerese. Az élelmiszerek inflációja csupán pár tizeddel marad el az 50-től, 49,6 százalék. Egész Európában ez a legdurvább adat. A sor végén, de bőven előttünk van Litvánia (33,5), Észtország (30,8) és Lettország (29,4) százalékkal.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/20/hicp-harmonizalt-arindex-elelmiszerar-eu

 

Újabb egyhetes tanársztrájk 

Január 23-án, hétfőn kezdődött az egységes munkabeszüntetés, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett meg, és a Pedagógusok Szakszervezete is támogat.

A pedagógusok önmaguk dönthetik el, milyen módon csatlakoznak a figyelemfelhíváshoz, teljes vagy részleges mértékben tagadják meg a munkafelvételt. 

A sztrájk többek között a kért 45 százalékos fizetésemelésért, a katedraórák számának 22 órára való csökkentéséért és a sztrájkjog helyreállításáért indul újra. 

Január 31-én, a szolidaritás napján az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

Forrás: www.nedolgozzingyen.hu 

https://nedolgozzingyen.hu/2023/01/10/egyhetes-munkabeszuntetes-januar-23-tol-igy-szervezzuk-meg/

 

Súlyos gyógyszerhiány van

Nagyjából 1500-féle gyógyszer hiányzik jelenleg a hazai patikákból. Olykor a helyettesítő készítmény sem kapható.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint a készítmények elérhetetlenségét főleg gyártási gondok, alapanyaghiány, a megnövekedett igény és piaci megfontolások okozzák. A szakértők szerint helyettesítő szerekkel megoldható a betegek ellátása, de már azokból is hiány van. A Facebookon olyan csoportok alakultak, amelyekben az emberek egymásnak próbálnak segíteni, hogy melyik patikában lehet esetleg megvenni a keresett gyógyszert. Akad olyan, aki egy nap közel száz gyógyszertárat hívott fel – sikertelenül. 

Forrás: www.jelen.hu

https://jelen.media/kozelet/ures-polcok-a-patikakban-benzinhiany-utan-gyogyszerhiany/

 

Tovább hosszabbodnak a kórházi várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, ez nem hozott érdemi változást, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46–60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térdprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Alig lehet ingatlanokat eladni 

Több mint felére csökkent a kereslet az ingatlanokért, a vevők bizonytalanok. 

Ennek a fő okai a magas energiaárak és az emelkedő kamatok. A vevők fele egy új lakásvásárlást csak hitelből tudna finanszírozni, viszont a mostani magas kamatok sokakat visszatartanak ettől. Továbbá az is csökkenti a vásárlási kedvet, hogy az új építésű ingatlanok ára az elmúlt években 20-30 százalékkal emelkedett, és még nagyobb drágulásra lehet számítani. Az albérletek piacán is hasonlóan nehéz a helyzet, a fiatalok alig tudják kifizetni a bérleti díjakat. 

Forrás:  www.roadster.hu

https://roadster.hu/csokkeno-ingatlantranzakciok-apad-a-kereslet/

 

Kétszer annyit keresnek Budapesten, mint Szabolcsban

Rendkívüliek az egyenlőtlenségek a fizetésekben, országosan messze Budapesten a legjobb a helyzet – derül ki a KSH legújabb adataiból.

A fővárosban a nettó átlagkereset 413 ezer Ft, ami az országban kiemelkedően magasnak számít, ugyanis a második leggazdagabb megyében, Győr-Moson-Sopronban a fejenkénti átlagbér is csupán 346 ezer Ft. A fizetések semelyik másik megyében nem érik el a 330 ezer Ft-ot. A helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb, ott átlagosan 238 ezer Ft-ot vihetnek haza a dolgozók.   

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/20/egy-budapesti-csaknem-ketszer-annyit-keres-mint-egy-szabolcsi-kozzetettek-a-megyei-kereseti-statisztikakat

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

 

HH 4. oldal 

Nagyon drágul a bankolás is 

Január végéig minden bankszámla-tulajdonos megkapja a költségkimutatást arról, mennyit is fizetett bankjának tavaly az igénybe vett szolgáltatásokért. Érdemes átnézni ezt a kimutatást, hiszen a megfelelő számla kiválasztásával éves szinten több tízezer forinttal csökkenthetők a kiadásaink.

A bankok számára a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy évente egy alkalommal, áprilisban az előző évi infláció mértékével megegyező díjemelést hajtsanak végre. Az elmúlt években a banki díjak 0–5 százalékos mértékben emelkedtek, ám a vágtató infláció miatt az idén a díjmódosítás felső határa várhatóan 14,5 százalék körül alakul majd. Ha elmulasztjuk áttekinteni banki költségeinket, a 2024-ben kézhez kapott egységes díjkimutatás még döbbenetesebb költségekkel szembesít majd. 

Sokan nem tudják például, hogy az sms-üzenetek után akár 20-30 forintot is felszámolnak a bankok. Érdemes megfontolni, hogy a drága sms-szolgáltatás helyett a mobiltelefonos banki applikációkhoz jellemzően ingyenesen kínált, illetve havi fix 100–300 forintos díjért biztosított internetes (push) üzenetküldésre váltunk, hiszen csak ezzel a lépéssel több ezer forintot spórolhatunk meg éves szinten. 

Forrás: www.civilhetes.hu

https://www.civilhetes.net/dramaian-dragul-iden-a-bankolas-am-tizezreket-sporolhatunk

vissza a tetejére

287. szám

Orbán miatt egyetemisták ezrei esnek el az ingyenes külföldi tanulás lehetőségétől

Ha továbbra is a Fidesz pártkatonái fogják vezetni a magyar egyetemek többségét, az Európai Unió megvonja tőlük az Erasmus program által biztosított kiutazások támogatását és a közös európai tudományos kutatás finanszírozását. 

A magyar egyetemisták nyelvtanulását és külföldi tapasztalatszerzését segítette az Erasmus program, amely ingyenesen biztosított, néha évente tízezernél is több diáknak, hogy rangos európai egyetemeken tanulhassanak.  

Az Európai Unió megelégelte, hogy a magyar egyetemek többségét alapítványokba szervezték ki, és az élükre pártpolitikusokat, fideszes haverokat ültettek, súlyosan megsértve az egyetemek autonómiáját.   

Az Európai Bizottság december 15-én úgy döntött, hogy ezentúl a Fidesz pártkatonái által irányított közalapítványi egyetemeknek (a magyar egyetemek 90 százaléka) nem biztosít pénzbeli támogatást az Erasmus program keretén belül kiutazásokhoz. 

A magyar felsőoktatás 2021-ben 23 millió euró (ami valamivel több, mint 91 milliárd forint) támogatást kapott Erasmusra. Most azt harsogja a kormánymédia, hogy majd a magyar kormány kifizeti ezt. Csakhogy ha lenne is erre pénz (miért lenne, ha más fontos dologra, pl. pedagógus-béremelésre nincs?), az Erasmus-program, vele a magyar diákok fogadása külföldön, és a külföldieké itthon, nem csak pénz kérdése. Ha az EU-s országok nem akarnak együttműködni velünk, nem fognak.

Ugyanilyen nagy veszteség a Horizont programból való kiesés is, ami egy összeurópai tudományos kutatási lehetőség az egyetemek számára. Ha ettől a magyar egyetemeket megfosztják, a nemzetközi elismertségük drasztikusan csökkeni fog, hiszen alig tudnak majd tudományos tevékenységben részt vállalni. Szerencsére 2022-ben már számos ilyen szerződést megkötöttek, amik 2024-ig érvényesek, tehát addig nem kell aggódnunk, azonban ha a kormány tavaszra nem hajt végre fontos változtatásokat, óriási veszteség éri a diákokat és az egész magyar felsőoktatást. 

 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/kulfold/2023/01/12/erasmus-horizont-kormanyinfo-europai-bizottsag-kozalapitvany

 

Felvásárolta a Vodafone-t a Fidesz-kormány

Hazug indoklással, a versenyhivatali vizsgálatokat megakadályozva, teljesen értelmetlenül, brutálisan magas összegért vette meg az állam és egy baráti cég a Vodafone Magyarország telekommunikációs céget. Pár nap múlva már be is jelentették, hogy megemelik a szolgáltatások árát. 

A felvásárlást a kormány „Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti.” – áll az indoklásban. 

Van-e ember az országban, aki elhiszi, hogy veszélyben forgott a telekommunikációs ellátás biztonsága? A nemzetsratégiai ügynek minősítés pedig azt akadályozza meg, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálhassa az ügyletet, mert akkor kiderülne, hogy értelmetlenül korlátozzák a versenyt, és teljesen felesleges volt az adófizetők pénzét ilyen őrültségre költeni.

A 660 milliárd forint értékű felvásárlással az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez annyi pénz, amiből az összes magyarországi tanár fizetését busásan rendezni tudták volna. Arra nem volt forrás, erre igen.

Már a felvásárlást követő 5. napon pedig bejelentették, hogy „Automatikus díjkorrekciót alkalmaz a lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleinél a Vodafone Magyarország, a díjkorrekció az otthoni és a mobilszolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.”

Szóval valakik megint jól jártak, de az nem a lakosság volt. 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/09/megvette-a-magyar-allam-es-a-4ig-egy-cege-a-magyar-vodafone-t

 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/14/dragulnak-a-telefon-es-internetszolgaltatas-dijai-a-vodafone-nal-a-telekomnal-es-a-yettelnel

 

Nem lassul az infláció

Európában nálunk a legmagasabb az infláció, ráadásul máshol már megállt a növekedés, miközben Magyarországon egyre durvul. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint az előző hónapban, decemberben 24,5 százalékra nőtt az átlagos áremelkedés. 

A gáz 98, a sajt 83, a kenyér 81 százalékkal drágább, mint egy éve. A brikett ára még a gázénál is jobban nőtt (99 százalék), de a tűzifa ára is 58 százalékkal emelkedett. Az átlag fölötti drágulásúak közé ugrott 27 százalékkal az üzemanyag is, amint elengedték az árstopot. 

Rengeteg termék van ezeken kívül is, amelyek a 24,5 százalékos átlagnál is sokkal durvább áremelkedést produkáltak. A KSH 140 termékcsoport árának változásából számolja ki az inflációt, a 140 közül 21 több mint 50 százalékkal drágult.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230113_inflacio_dragulas_reszletes_arak

 

Újabb 30 templomot újítanak fel Libanonban magyar pénzből

A magyarok gazdagok, itthon úgysem tudnánk mire költeni az adófizetők nehezen megkeresett pénzét. Szijjártó Péter külügyminiszter most jelentette be, hogy a magyar kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból (658 millió forint), most újabb szakasz kezdődik, amelyben kétmillió dollárból (732 millió forint) újabb harminc templomot fognak renoválni.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/kulfold/2023/01/12/szijjarto-magyarorszag-ujabb-ketmillio-dollarral-segiti-30-templom-felujitasat-libanonban

 

Tiltakozás a debreceni akkumulátor gyár ellen

Rendkívül környezetszennyező kínai akkumulátorgyárat telepítenek Debrecenbe. Egyre többen bírálják a beruházást, akár helyi népszavazásra is sor kerülhet. 

A debreceniek előzetes tájékoztatása nélkül, lényegében titokban kötött megállapodást a kormány és a kínai CATL óriásvállalat, hogy akkumulátor gyárat létesítsenek Debrecenben. Papp László, fideszes polgármester támogatja a beruházást, azonban a helyiek és számos vegyész, biológus aggályait fejezte ki a gyár környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A megyei kormányhivatal szerint is hiányos a cég vizsgálata a környezetre gyakorolt hatásairól. Többek között hiányoznak adatok a hulladékgazdálkodásról, az alkalmazott technológiáról, a levegőtisztaságról, illetve a talaj- és zajvédelemről. Egy biztonsági jelentés pedig akár háromszor-ötször nagyobb vízigényről számol be, mint amiről korábban a polgármester nyilatkozott. 

Forrás: www.debreciner.hu 

https://www.debreciner.hu/cikk/12374_5_fontos_tudnivalo_a_debrecenbe_catl_debreciner

 

Tovább hosszabbodnak a várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, ez nem hozott érdemi változást, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46-60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180507_publicus-intezet-felmeres-europai-unio-magyarorszag-fidesz-ellenzek

 

HH 4. oldal

Vége az ingyenes mobilnetes Facebooknak és Messengernek március 31. után

  1. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás, tehát ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Közérthetőbben, vége az ingyenes facebookozásnak, messengerezésnek, whatsappozásnak, ahogy az Instagram pörgetése, a Spotify hallgatása vagy navigációs programok használata közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell. Eddig, a mobilszolgálatók némelyik díjcsomagban (nem az összesben) ha például a Facebookot használtuk, azt nem számították bele az adatforgalmi korlátodba úgy, mint bármilyen másik alkalmazást. Tehát, ha túlléptük az adatforgalmi korlátot, és emiatt minden mást lassított a szolgáltató, esetlegesen kikapcsoltak a szolgáltatásból, a Facebook zavartalanul üzemelt tovább. Március 23-tól ugyanaz az eljárás lesz igaz a Facebookra is. Tehát, ha kimerítjük az adatmennyiségi korlátunkat, akkor lassítják a Facebookot is.

 

Forrás: telex.hu

https://telex.hu/tech/2023/01/10/nullas-dijszabas-megszunik-mobilnet-marcius-31-tol-facebook-messenger-spotify-fizetos

 

vissza a tetejére

286. szám

Magyarország Európa élén – áremelkedésben és igazságtalan elosztásban

Magyarország novemberi 23,1 százalékos éves inflációja a legmagasabb az Európai Unióban, azaz mostanra a balti államoknál is súlyosabban növekedtek nálunk az árak. Eközben az is kiderült: Orbán Viktornak több mint tízszer annyi a fizetése, mint az országa átlagpolgárainak, ezzel pedig a német kancellártól kezdve mindenkit ver az Unióban.

Az ársapkák nem akadályozták meg az árak emelkedését, sőt rontottak a helyzeten, akárcsak a lakossági „piaci” energiaárak. Az Orbán-kormány által mumusként szajkózott háborús inflációnál jóval súlyosabbak a magyar gazdaság belső problémái, amelyek minden országénál nehezebb helyzetbe hozták a magyar lakosságot. 

Uniós összehasonlításban a magyarok keresete majdnem a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok és a horvátok is, ahol az év elejétől már az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál.

Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze. 

Az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még a tavalyi, havi 4,9 milliós, azaz évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével is jóval többet keresett az uniós átlagnál, miközben országai polgárainak fizetései sereghajtók.

Orbán Viktor fizetése márciustól további 860 ezer forinttal nő, és ezzel havi bruttó 5 727 000 forint lesz.

A miniszterelnökök közül 17 ország vezetője keres kevesebbet, mint Orbán, és csak a leggazdagabb államok előzik meg, mint például Svédország, Németország, Dánia – csakhogy ott az átlagemberek négyszer-ötször több pénzt visznek haza, mint Magyarországon.

Forrás: www.euronews.hu www.hvg.hu 

https://hu.euronews.com/2023/01/06/a-magyar-miniszterelnok-fizetese-hazai-es-nemzetkozi-viszonylatban?utm_source=newsletter&utm_medium=hu&utm_content=a-magyar-miniszterelnok-fizetese-hazai-es-nemzetkozi-viszonylatban&_ope=eyJndWlkIjoiYmY4YzE4NGJiZGMyMWNjMGNhYTNlNTYzMTZkYmMwYjQifQ%3D%3D

https://m.hvg.hu/360/202251_magyarorszag_az_eu_csucsan?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1673015965

 

Tovább küzdenek a tanárok

Nem jött be a kormány számítása, a pedagógusok nem fáradtak ki, a tiltakozás különböző formái az ünnepek után azonnal újraindultak.  Január 23-ától egyhetes munkabeszüntetéssel folytatják a pedagógusok a tiltakozást, 31-én pedig ismét országos ülősztrájk lesz.

Január 7-én, szombaton, tüntetéssel ért véget a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akció. A résztvevők Miskolctól Budapestig, összesen 180 kilométert gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira.

A Kölcsey Gimnázium előtt ezernél is több ember várta őket, ahol pedagógusok és diákok mondtak beszédeket. 

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja úgy döntött, hogy január 9-étől kezdődően a polgári engedetlenség eszközével hívja fel a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára. 

Forrás: www.hvg.hu 

 https://hvg.hu/itthon/20230107_Hetfotol_Szentgotthardon_29_tanar_vallal_polgari_engedetlenseget

https://hvg.hu/itthon/20230107_Tuntetessel_ert_veget_180_kilometer_gyaloglas_utan_a_hatnapos_Tudasmenet_Budapesten

 

Rekordmagas áron vesszük a gázt az oroszoktól

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februárban, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott Moszkvában, azt állította, hogy Magyarország az európai piaci ár ötödéért kapja az orosz földgázt, valójában viszont még az európai piaci árnál is többet fizetünk. 

Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót (nagyjából 1 millió forint) fizethetett az orosz gázért október folyamán, ami a Központi Statisztikai Hivatal most frissített külkereskedelmi adatbázisából derült ki. Ez pedig a holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjénél mintegy 8 százalékkal magasabb.

Az oroszoknak fizetett ezerforintos köbméterenkénti földgázár hússzorosa a rezsicsökkentett tarifának, ráadásul a „lakossági piaci árat”, vagyis az átlagfogyasztás feletti tarifát is jelentősen meghaladja.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3180726_orosz-gaz-putyin-orban-kormany-rekordar

 

Sok ellenzéki település nem kapott energiatámogatást

Összesen 44 milliárd forint energiatámogatást osztott szét a kormány a tízezer lakos feletti települések között, de sok nem fideszes vezetésű város kimaradt a támogatásból.

Nem kapott külön támogatást a Fővárosi Önkormányzat, de pénz nélkül maradt a III., IV., IX., XI., XV., XVIII. kerület is. A fővárosi kerületek közül a legtöbbet a fideszes vezetésű  XXI. kerület kapta, oda összesen 762,6 millió forint ment. 

Egymilliárd forint feletti összeget kapott Kecskemét, Pécs, Miskolc, Szeged és Nyíregyháza. A legtöbb pénz prdig a fideszes fellegvár Debrecennek jutott, hárommilliárd forint.

A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely az összes megyei jogú város közül egyedül nem kapott kompenzációt.

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/itthon/20230102_kormany_miniszterelnokseg_tamogatas?utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Félmillió fölött a bruttó átlagkereset 

Időről időre felborzolja az átlagemberek idegeit, amikor kijönnek a Központi Statisztikai Hivatal adatai a fizetésekről, hiszen a kistelepüléseken még csak nem is ismernek olyan embert, aki ennyit keresne. A hivatalos számok mégis ezek. 

Január–októberben a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 514 800 forint volt a KSH szerint.

Forrás: www.atv.hu 

https://www.atv.hu/belfold/20230104/tenyleg-ennyit-keres-egy-atlag-magyar-itt-vannak-a-ksh-adatai

 

Téli fedett műfüves pálya Felcsúton

Az 1800 főt számláló Felcsúton, Orbán Viktor falujában már szinte mindent megépített a kormány, amit csak lehetett: lett stadion, sportcsarnok, mesterséges tó, ifjúsági szálló és futódomb is. Épp csak a fedett műfüves pálya hiányzott – most pótolják. Mindezt 825 millió forintból.  

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/belfold/2023/01/04/felcsut-teli-mufuves-focipalya-tao

 

Tovább hosszabbodnak a várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, érdemi változást nem hozott ez, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46–60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180507_publicus-intezet-felmeres-europai-unio-magyarorszag-fidesz-ellenzek

 

HASZNOS HÍREK  4. OLDAL 

A családi pótlék nem emelkedik, a gyed viszont nő

Az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot kapnak 2023-ban is – kilencedik éve – az államtól, a gyed összege azonban nő a minimálbér-emeléssel.

Januártól a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege bruttó 324 800 forint, a diplomás gyed összege alapképzés esetén 162 400 forint (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 207 480 forint (a garantált bérminimum 70 százaléka). 

A 30 év alatti anyák szja-mentessége folytán az érintettek a gyedet és a diplomás gyedet is magasabb nettó összegben kaphatják, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalékos nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyi jövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. 

Ha az apa igényli a gyedet, 25 éves koráig ugyancsak magasabb összeget kap – a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően.

 

Forrás: hang.hu

https://hang.hu/belfold/a-gyed-osszege-is-nott-a-minimalber-emelessel-150565 

 

vissza a tetejére

285. szám

Szorongva várt 2023

Aggodalommal néz az ország az új év elé. Az infláció az egekben, az energiaárak itthon befagyasztva, miközben Európában csökkennek. Az uniós forrásokról ugyan van alku, de pénz nincs. A horvátok bevezették az eurót, a legtöbb mutatóban már csak Bulgáriát előzzük meg, nem alaptalan hát a szorongás.  

A fogyasztói árak rohamos emelkedése nem változik januártól sem. Az első hónapokban az infláció várhatóan tovább gyorsul, a csúcspont 27 százalékon lehet, majd az év első felében lassú, a második felében gyorsuló mérséklődés után –15–19,5 százalék – az év végén már „csak” egy számjegyű lesz az ütem. Legalábbis ez a jegybank, könnyen lehet, hogy túl optimista várakozása, amely egyébként az élelmiszer-inflációt éves átlagban 29,7 százalékra várja. (Mármint a mostani árak emelkednek ennyivel.) Jelenleg messze 40 százalék felett tartunk.

Ehhez képest a nyugdíjak 15 százalékos emelése nem tűnik túl gálánsnak, a pedagógusok szakmai pótlékának 10 százalékos növelése pedig egyenesen botrányos a nyomorúságos helyzetükhöz képest. 

Érvényben maradnak az élelmiszerek ársapkái, amelyek a Nemzeti Bank elnöke szerint is inkább felfelé hajtják az árakat, miközben még áruhiányt is teremtenek.  

Minden háztartást érint, hogy január 1-től is maradnak a jelenlegi „lakossági piaci” rezsidíjak. Ami első ránézésre kegynek tűnik, de annak tudatában, hogy Nyugat-Európában erőteljesen csökkennek az energiaárak, már egészen másképpen néz ki. 

Bár a kormányzat ünnepelt, hogy sikerült megállapodni az Európai Unióval az országnak járó pénzekről, de valójában ez csak annyit jelent, hogy rögzítették: kizárólag két tucatnál több szigorú feltétel teljesítése esetén kaphatunk ténylegesen pénzt. És ezek között olyan elvárások is vannak, hogy érezhetően és radikálisa csökkennie kell a korrupciónak, az uniós pénzek haverokhoz irányításának és konkrét ellopásának. És ez bizony nem lesz könnyű az Orbán-kormány számára. 

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Háború előtti szinten a gázár Európában

December óta folyamatosan esik a földgáz ára Európában, már a tavaly februári szintre ment vissza. Ezek szerint mégsem teszik tönkre a nyugati világot a szankciók?

December eleje óta csökken a földgáz ára az irányadó holland gázpiaci tőzsdén, a karácsony utáni napokra pedig átütötte a 80 euró/megawattórás szintet. Ez azért fontos szám, mert körülbelül ennyibe került a földgáz idén januárban és februárban, közvetlenül a háború kitörése előtt. Ezzel párhuzamosan a kőolaj ára is csökkent.

A gázárcsökkenésnek több oka van, a legfontosabb az, hogy az enyhe tél és a spórolás miatt tele vannak az európai gáztározók. A töltöttségi szintjük novemberben elérte a közel 96 százalékot, és december végén is még mindig 80 százalék fölött vannak. Elemzők szerint nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy Európában ezen a télen a kritikus szint alá csökkenjen a gáztározók töltöttsége. Nem kell félniük tehát a Fidesz riogatásától, miszerint a szankciók miatt nem tudnak majd fűteni. Sőt, Európa többi részén az árak is csökkenni fognak, mert ők nem rögzítették azt, mint a napokban nálunk.

 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2022/12/29/szankciok-gaz-foldgaz-olcso

 

Vlagyimir üdvözlete Viktornak

Putyin boldog új évet kívánt a hozzá közel álló államok vezetőinek. A jókívánságot kapott barátok között többnyire olyan diktatúrák és féldiktatúrák vannak, mint Kína, Vietnám, Fehéroroszország vagy Szíria. Meg persze Magyarország és vezetője Orbán Viktor, ami azért is érdekes, mert az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként érdemelhettük ki Putyin kedvességét. De a NATO-ból is mellettünk Törökország az egyetlen, amelyet Putyin köszöntött. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20221230_orban_putyin_buek

 

A magyarok negyede tart állásvesztéstől 

A magyar társadalom 39 százaléka, a kedvezőtlen jövedelmi helyzetűek több mint fele jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetének romlására számít 2023-ban – derül ki az IDEA Intézet november 29. és december 12. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

Az eredmények alapján a társadalom mintegy negyede számol jelenlegi állásának hónapokon belüli elvesztésével. A válaszadók közel negyede (22 százalék) nem vár változást, tizede (9 százalék) pedig a pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

A különböző jövedelmi helyzetű csoportok eltérően látják anyagi helyzetük alakulását: a nélkülözések között élők körében 59 százalék, a jövedelmükből éppen hogy megélők fele romló anyagi körülményekre számít az új évben. 

A Fidesz-szavazók az átlagnál optimistábbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban nem változik (43%) vagy javulni (19%) fog az anyagi helyzetük. 

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/belfold/2022/12/30/kozvelemeny-kutatas-idea-intezet-felmeres-jovedelem-allas

 

Tanárok menete Miskolcról Budapestre

Naponta 25–35 kilométeres távokat megtéve Miskolcról Budapestre vonulnak a tiltakozó tanárok január elején.

Január 2. és 7. között a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig fognak vonulni, oda, ahonnan ősszel kirúgták az első öt tanárt.

Az út alatt délutánonként beszélgetéseket és fórumokat tartanak. A menethez – akár egy-egy rövidebb szakasz erejéig – bárki csatlakozhat.

Forrás: www.eduline.hu 

https://eduline.hu/kozoktatas/20221220_Tudasmenet_az_oktatasert

 

Orbán fizetése nőtt a legjobban 

2022-ben a miniszterelnök fizetése nőtt a legnagyobbat, bruttó 1,5 millió Ft-ról 3,5 millióra, de igencsak jól jártak azok az államtitkárok is, akik közülük egyben parlamenti képviselők: ők 700 ezer forintos emelést kaptak, így a képviselői fizetéssel együtt már havonta 3,3 milliót vihetnek haza. A jegybankelnök eddigi 5 milliós juttatását most 6,2 millióra növelték.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2022/12/29/fizetesemeles-2022-allami-vezetok-orban-viktor/amp/?utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Csalódás lett a fiatal anyák szja-mentessége

  1. január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Ez eddig csak a 25 év alattiakra vonatkozott. Ez szépen hangzik ugyan, mégis rengetegen érzik átverve magukat.

Sokan úgy értelmezték, hogy minden harminc évnél fiatalabb anya részesülhet az szja-mentességben, azonban a pénteken megjelent kormányrendeletben más szerepel.  E szerint: „a kedvezmény csak abban az esetben illeti meg az anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg”.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20221230_szja_mentesseg_fiatal_anyak

 

Egyre kevesebb gyerek születik

Novemberben 7040 gyermek született, és 10 220-an haltak meg. Tavalyhoz képest a születések száma 5,2, a halálozásoké 11 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint 2021 decembere és 2022 novembere között 17 ezerrel kevesebben haltak meg, mint azelőtt, ami jórészt a covid lecsillapodásának tudható be. A születésszám csökkenése viszont aggasztó irányt mutat: 2022-ben 88 ezer gyerek jött világra, ami 4800-zal kevesebb, mint 2021-ben. Ezer lakosra 9,1 születés és 14,4 halálozás jut, tehát drasztikusan fogy a magyar. 

 

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/dramaian-zuhant-a-szuletesszam-magyarorszagon-149826

 

HasznosHírek

A 2023-ban megszűnő és lezáruló támogatások

Január 1-jétől megszűnnek a Szép-kártya alszámlái, összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket, így összeadódnak az azokban feltöltött összegek. A Magyar Turizmus Ügynökség szerint az intézkedés hatására várhatóan nő a kártya népszerűsége, hiszen mind a tulajdonosok, mind az elfogadóhelyek könnyebben használhatják majd. 

 

A nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatásának igénylési határideje 2022. december 31-ével lejárt ugyan, egy engedményt azonban adott a kormány. Az eredeti rendelet szerint, ha az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a jogosultsági határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jön létre, a szerzési támogatás nem folyósítható. Ezt a határidőt tolta most ki az új rendelet egy évre. A támogatás mértéke 2,5 millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka.

 

Az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet módosítása értelmében, speciális esetekben a támogatás igénylését 2023. március 31-ig kitolták.

 

  1. Az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. 
  2. Amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították.

 

Forrás: bank360.hu, hvg.hu, telex.hu

https://bank360.hu/blog/csak-hajszalnyi-engedmenyt-kaptak-az-otthonfelujitasi-tamogatas-igenyloi 

https://hvg.hu/gazdasag/20221228_Lezarul_az_autovasarlasi_es_otthonfelujitasi_tamogatas 

https://telex.hu/gazdasag/2022/12/29/megszunnek-a-szep-kartya-alszamlai

 

 

vissza a tetejére