A cikkeink forrásai

Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

VII. évfolyam | VI. évfolyam | V. évfolyam | IV. évfolyam | III. évfolyam / II. félév  | III. évfolyam / I. félév | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

299. szám (VII. évfolyam/15.) | 2023. április 11.
298. szám (VII. évfolyam/14.) | 2023. április 4.
297. szám (VII. évfolyam/13.) | 2023. március 28.
296. szám (VII. évfolyam/12.) | 2023. március 21.
295. szám (VII. évfolyam/11.) | 2023. március 14.
294. szám (VII. évfolyam/10.) | 2023. március 7.
293. szám (VII. évfolyam/09.) | 2023. febuár 28.
292. szám (VII. évfolyam/08.) | 2023. febuár 21.
291. szám (VII. évfolyam/07.) | 2023. febuár 14.
290. szám (VII. évfolyam/06.) | 2023. febuár 7.
289. szám (VII. évfolyam/05.) | 2022. január 31.

288. szám (VII. évfolyam/04.) | 2022. január 24.
287. szám (VII. évfolyam/03.) | 2022. január 17.
286. szám (VII. évolyam/02.) | 2022. január 10.
285. szám (VII. évfolyam/01.) | 2022. január 03.

vissza a tetejére

299. szám

Világelsők vagyunk az alkoholizmusban 

Lakosságarányosan Magyarországon van a legtöbb alkoholbeteg, megelőzve a közismerten nagyivóknak tartott nemzeteket is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nálunk innák a legtöbb alkoholt egy főre vetítve. 

Miközben Magyarországon fejenként átlagosan mintegy 11 liter tiszta alkoholt iszik a lakosság évente, a rangsort vezető Csehországban 14,2, Lettországban 13,2, Moldovában 12,85, Németországban 12,8 liter fogy. A magyarok az átlagosan megivott 11 literjükkel az egy főre jutó fogyasztás listáján az első tíz helyezettbe sem férnek bele.

Ugyanakkor az alkoholbetegek száma kiemelkedően magas maradt lakosságarányosan. Miközben Magyarországon a lakosság jóval több, mint 20 százaléka tekinthető alkoholbetegnek, az Európai Unióban ez az arány nem éri el a 10 százalékot. A súlyosan alkoholfüggők aránya Magyarországon közel 10, az Európai Unióban átlagosan 3,7 százalék egy 2020-as kimutatás szerint.

Átfogó vizsgálat 2016-ban készült, de a frissebb adatok szerint sem változott ez a sorrend. 

A 2010-es években tapasztalható hazai javulást visszavethette például, hogy 2013-tól a pálinkát saját használatra egy bizonyos mennyiségig adómentesen lehet főzni.

 

www.qubit.hu 

https://qubit.hu/2023/04/04/alkoholizmus-magyarorszag-vilagelso

 

A fejlett Európában már egy számjegyű az infláció

Magyarországon az utolsó adat szerint 25,4 százalék volt februárban az infláció. Viszont az Orbán Viktor szerint hanyatló Nyugatot, úgy tűnik, nem érinti a „brüsszeli szankciós infláció”, mert például Hollandiában 4,5 százalék, míg Spanyolországban 3,1 százalék volt márciusban az infláció. 

Abban a 21 országban, ahol már eurót használnak, a márciusi inflációs átlag 6,9 százalék volt Ezen belül az országok többségében – 15-ben – már megvalósult az egy számjegyű infláció.

 1. márciusban, a sor másik végén 17,3 százalékkal Lettország, 15,6 százalékkal Észtország, illetve 14 százalékkal Litvánia áll, vagyis Magyarországon – egész Európát tekintve is – kirívóan rossz a helyzet. 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/04/07/eurozona-inflacio-2023-marcius

 

A kormány szerint még mindig veszélyhelyzet van

Immár évek óta tartja fenn a kormány a veszélyhelyzettel együtt járó különleges jogrendet, ami lehetővé teszi számára, hogy törvények helyett, a parlament megkerülésével, egyszerűen rendeletekkel kormányozzon. 

Újabb 180 nappal meghosszabbítja a kormány az orosz–ukrán háború miatt 2022-ben bevezetett veszélyhelyzetet. 

A veszélyhelyzet elrendelése a rendeleti kormányzás folytatását is jelenti, a kormány az Országgyűlés megkerülésével módosíthat jogszabályokat. Csak tavaly 267 kormányrendelet született a veszélyhelyzetre hivatkozva, köztük például a költségvetés módosítása.

Magyarországon több mint ezer napja van érvényben folyamatosan valamilyen veszélyhelyzet.

 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/04/05/ujabb-felevvel-hosszabbitja-meg-a-kormany-a-rendeleti-kormanyzast

 

A gyógyszereken is spórolunk 

A növekvő élelmiszerárak miatt egyre jobban meg kell nézni azt, hogy mire költünk a boltokban, spórolhatunk például az egészségmegőrzésen, a vitaminokon és étrend-kiegészítőkön.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint az alacsonyabb dobozszámforgalom azt mutatja, hogy bizonyos készítményeket nem tudnak kiváltani az emberek. A vény nélkül kapható készítmények esetében pedig egyre többen vásárolnak nagyobb, gazdaságosabb kiszerelésben készítményeket, valamint bizonyos termékekből kevesebb dobozt adtak el a patikák, ezek közé tartozik a gyógyszernek minősülő vitaminok egy része is.

A vitaminok gyártói is ugyanezt tapasztalják. Jóval kevesebben keresik a C-vitamint, mint korábban. A D-vitaminnál még nagyobb a visszaesés, az elmúlt 3 hónapban 50 százalékkal esett a kereslet. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230407_vitamin_gyogyszer_etrendkiegeszito_forgalom_gyogyszertar_dragulas 

 

Hatalmasat drágult a casco

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja egy év alatt 8,8 százalékkal nőtt, négy év alatt pedig 27 százalékkal emelkedett. A casco átlagdíja 2019 óta 42 százalékkal lett magasabb.

A magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, Toyotáknál, Daciáknál, Opeleknél, Fordoknál 9000 és 392 000 forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400–48 800 forint volt, márkától függően. 

Forrás: www.azenpenzem.hu

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/hatalmasat-dragult-a-casco/9300/

 

Elfolyik a víz ötöde a vízhálózatban

Országszerte rendszeresek a szivárgások, csőtörések, annyira rossz állapotban vannak a vezetékek, hogy a víz 22 százaléka egyszerűen elfolyik, de bizonyos területeken akár 60 százalék is lehet ez a veszteség. 

 

Mindennek az az oka, hogy nincs forrás sem a felújításra, sem a karbantartásra – nyilatkozta Homoki Andrea, a Víz Koalíció nevű civil szervezet képviselője.

A 2013 óta fenntartott rezsicsökkentés miatt nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a közműcégeknek nincs pénzük a megfelelő munkálatok elvégzésére. A teljes magyar vízhálózat felújítása ezermilliárd forintos nagyságrendű munka lenne. A Víz Koalíció számításai szerint a jelenlegi ütemben 300 évet venne igénybe a teljes vízhálózat felújítása.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230406_magyar_vizhalozat_felujitas_rossz_allapot_rezsicsokkentes

 

Az orvosok kétharmada a kamarában maradt

 

Egy hónap alatt több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának (MOK), ez több mint kétharmados arány.

 

A kormány február végén szüntette meg az orvosok kötelező kamarai tagságát, miután a MOK sikeres nyomásgyakorlásba kezdett. Kincses Gyula, a kamara elnöke szerint ez végül a kormány szándékaival szemben „nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát. 33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk.”

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/04/03/az-orvosok-tobb-mint-ketharmada-a-kamaraban-maradt

 

HH 4. oldal 

Díjmentesség a fúrt kutaknál

Módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény: továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és 2023. december 31-ig bejelentett kutakat. 

A szabályozás célja az volt, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak és a környezetnek. Fontos feltétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj- vagy talajvízszennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert ne haladja meg, illetve az első vízzáró réteget ne érje el. Emellett a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja. A bejelentési kötelezettség szankciómentesen 2023. december 31-ig teljesíthető a Nemzeti Földügyi Központnál. A bejelentés és az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, így azok, akik ennek eleget tesznek, továbbra is díjmentesen üzemeltethetik a kútjukat.

Forrás: www.kormany.hu

https://kormany.hu/hirek/egyszerusites-es-dijmentesseg-a-furt-kutaknal

298. szám

A többség a kormányt hibáztatja a válság miatt

Hiába költenek milliárdokat agymosásra, a magyar társadalom döntő többsége mégis tudja, hogy súlyos válság van, és ezért bizony a kormány elhibázott gazdaságpolitikája a felelős. Annak ellenére gondolják ezt így az emberek, hogy sokukhoz nem is jutnak el például azok az információk, miszerint egész Európában nálunk a legnagyobb az élelmiszer-infláció.  

A Medián közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság több mint négyötöde „nagyon” vagy „eléggé” súlyosnak érzékeli a magyar gazdaságra nehezedő válságot, és csak elenyésző számban vannak olyanok, akik szerint egyáltalán nincs gazdasági válság.

A kutatás során azt is megkérdezték az emberektől, hogy szerintük mik a válság legfőbb okai.

A kutatók által felkínált válaszlehetőségek közül a belső okok kapták a legmagasabb pontszámot, vagyis az emberek a korrupciót és „a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját” tartják a leginkább meghatározónak.

Ám ezeknél csak alig kisebb súllyal szerepelnek a kormányzati kommunikációban kiemelten sulykolt külső okok, mint a szankciók, illetve maga a háború, és végül azok az objektívnak minősíthető tényezők, mint a Covid-járvány vagy a kedvezőtlen időjárás.

Az „illegális” bevándorlást viszont ma már csak egy kisebbség tekinti a bajok okozójának.

Forrás: www.hvg.hu

https://m.hvg.hu/360/20230329_Median_kozvelemeny_kutatas_gazdasagpolitika_valsag_korrupcio_szankciok_haboru_Covid_idojaras

 

7,6 százalékkal csökkent a reálkereset

Utoljára a 2008–2009-es gazdasági világválság időszakában volt ekkora visszaesés Magyarországon, mint amennyivel most januárban csökkentek a nettó reálbérek az előző év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000 forint volt az év első hónapjában. A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorban volt a legmagasabb (867 400 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig a legalacsonyabb (349 700 forint).

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 351 100 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 363 900 forintot ért el, 16,1, illetve 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Csakhogy az év elején az infláció már 25 százalékos volt, így a dolgozók bérének vásárlóereje jelentősen visszaesett.

 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/03/28/ksh-7-6-szazalekkal-csokkent-a-realkereset-az-ev-elejen 

 

Tovább emelkednek az albérletárak 

Drágulás volt tapasztalható az albérletpiacon februárban: az átlagos lakbérek országszerte és Budapesten is emelkedtek januárhoz képest.

A fővárosban 1,4 százalékkal, az országos piacon pedig 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap alatt. 

Szakértők szerint a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen emelkedett januártól, ami az átlagfizetéseket is feljebb húzta. A nagyobb fizetéshez pedig februárban jutottak hozzá az érintettek, amivel a lakásukat kiadó tulajdonosok is számoltak. Emellett növeli a lakbéremelkedést, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, akiknek pedig muszáj költözniük, azok közül sokan bérelt lakást keresnek.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230320_ingatlan_berleti_dij_lakber

 

Akadoznak az orvosi laborvizsgálatok is

A háziorvosoktól elvárják, hogy laborvizsgálatra küldjék krónikus betegeiket, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő viszont nem fizet több vizsgálatot. A helyzetet még tovább rontja, hogy a laborok árat emeltek. Ezért állhatott elő, hogy harcolni kell már a sorszámokért is.

Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket. 

Az érdi szakrendelő főigazgatója közösségi portálon próbálta elmagyarázni a betegeknek, hogy miért kell hajnalonként már a nyitás előtti órákban beállni tömött sorokba a rendelő előtt, hogy aztán sorstársaikkal 50 méteres tömegfutáson induljanak a sorszámadagoló automatához. 

A szakrendelő napi maximális kapacitása 4700 vizsgálat, legfeljebb 250 betegnek van esélye aznap a laborba bejutni. Bárány Zsolt főigazgató azt írta: ahhoz, hogy a saját kapacitásaik bővülhessenek, több hadra fogható laborszakemberre és magasabb finanszírozásra volna szükség.

 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3189180_egeszsegugy-szakrendelok-neak-labor-beutalo-idopontok

 

Hatalmasat drágult a casco

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja egy év alatt 8,8 százalékkal nőtt, négy év alatt pedig 27 százalékkal emelkedett. A casco átlagdíja 2019 óta 42 százalékkal lett magasabb.

A magyarországi személyautó-állomány és az újautó-eladások alapján legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukiknál, Toyotáknál, Daciáknál, Opeleknél, Fordoknál 9000 és 392 000 forint között szóródtak az idei kötelező biztosítási díjak a magánszemélyek esetében, az átlag pedig 38 400–48 800 forint volt, márkától függően. 

Forrás: www.azenpenzem.hu

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/hatalmasat-dragult-a-casco/9300/

 

Tovább büntetik a tanárokat

Egy új törvénytervezet alapján a tanárok elveszíthetik a közalkalmazotti státuszukat. A szakszervezetek a tiltakozó akciókra, sztrájkra, iskolai polgári engedetlenségre adott bosszúnak tartják mindezt.

 

A korábbinál szigorúbb és részletesebb fegyelmi szabályokat alkalmazna a Belügyminisztérium az új pedagógus-státusztörvénnyel, amellyel több munkavállalói jogot is csorbítanának.

Totális jogfosztás – így értékelte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt a törvénytervezetet, amely megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy teljesen új jogállási törvény hatálya alatt, „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében alkalmazná őket.

A tantestületek szakmai önállóságát is korlátoznák, nem dönthetnének például saját iskolájuk pedagógiai programjáról, szervezeti és működési szabályzatáról, az éves munkatervekről sem.

Már most több ezer tanár helyezte kilátásba a felmondását, ha a törvényt tényleg bevezetik.

 

Forrás: www.nepszava.hu

 

HH 4. oldal 

Nincsenek veszélyes szúnyogok Magyarországon

Kutatók vizsgálták az inváziós szúnyogfajok terjedését Magyarországon, és kiderült, hogy ezek a szúnyogok nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek az emberre veszélyesek lennének. 

A kutatók eddig több ezer befogott egyedet vizsgáltak meg genetikai módszerekkel, azonban nem találtak járványügyi fenyegetettségre utaló jeleket. A szúnyogokon végzett tesztek csak néhány esetben mutattak pozitív eredményt, de vírussal fertőzött inváziós csípőszúnyogot eddig nem találtak. Az eddigi eredmények szerint tehát az inváziós szúnyogok nem jelentenek jelentős járványügyi fenyegetést Magyarországon.

Az eredmények a gyakorlati intézkedésekről hozott döntések szempontjából is fontosak lehetnek. A szúnyoggyérítési stratégiák kidolgozásakor ugyanis a csípések visszaszorítása mellett figyelembe veszik az esetleges járványkockázatot is. Amíg azonban az inváziós szúnyogokról nem igazolódik be, hogy veszélyes kórokozókat terjesztenek, addig nem indokolt miattuk járványügyi helyzetet bevezetni és ennek megfelelő gyérítési programokat szervezni. A felesleges, pazarló óvintézkedések révén ráadásul nagy mennyiségű környezetkárosító anyag kerül a természetbe. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/03/30/mindenki-viselje-nyugodtan-a-csipeseket-nem-talaltak-emberre-veszelyes-virusokat-a-hazankban-terjedo-invazios-szunyogokban 

297. szám

Boldogtalan ország 

Magyarországon az emberek sokkal boldogtalanabbak, mint Ukrajna kivételével bármelyik szomszédos országban. Ebben is, mint annyi más területen, elmaradunk az európai és a világátlagtól. 

A világ 109 országában vizsgálta meg a Gallup Intézet, hogy mennyire boldogok az ott élő emberek.  

A lista élmezőnyében rendre az észak- és nyugat-európai országok végeznek, az idén sem volt meglepetés: a hatodik éve legboldogabb finneket Dánia, Izland, Izrael, Hollandia, Svédország, Norvégia, Svájc, Luxemburg és Új-Zéland lakossága követi a sorban. Ausztria és Ausztrália a 11. és 12., míg Németország a 16. helyen áll a boldogságlistán.

Magyarország az 51. helyen szerepel a közép-amerikai Salvador után, Argentína előtt. 

Szomorú, hogy Magyarország messze elmarad ezen a téren is valamennyi szomszédos országtól is (kivéve Ukrajnát – érthető módon). Romániában, Szlovákiában, de még Szerbiában is jobb a helyzet, mint nálunk.

A világ két legboldogtalanabb országa a tavalyi és idei jelentés szerint is Afganisztán és Libanon.

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/elet/20230320_Finnorszag_Magyarorszag_boldogsag_WHR_Salvador_Argentina

A román gazdaság utolérte a magyart

Az egy főre jutó magyar GDP (bruttó hazai termék) tekintetében elolvadt az előnyünk Romániával szemben, így az Európai Statisztikai Hivatal mérései szerint a 27 EU-tagállam közül hátulról a nyolcadikak vagyunk. 

Magyarország 2022-ben ugyan közeledett az uniós átlaghoz: az ország egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 77 százaléka most, de közben a versenytársaink jobban fejlődtek. Megelőz minket Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Litvánia, Észtország is. 

A legrosszabbul teljesítő ország Bulgária, hátulról nézve Szlovákia, Görögország, majd Horvátország követi.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/03/23/romania-magyarorszag-gazdasag-gdp-lemaradas-eurostat

 

A háziorvosok kétharmada nem akar ügyelni

Meglehetősen keservesen halad az ügyeleti rendszer átalakítása, mert a kormány mindenféle egyeztetés nélkül akarja a háziorvosokra erőltetni a nagyrészt rájuk építő rendszert.

Az ügyeleti és sürgősségi betegellátást hétköznap délután 4-től, hétvégente és ünnepnapokon az Országos Mentőszolgálat koordinálja majd, a háziorvosok este 10-ig, hétvégén és ünnepnapokon 8–14 óra között ügyelnek, utána a mentőké és a sürgősségi ellátásé a terep.

A Magyar Orvosi Kamara arra kérte a tagjait, hogy ne írják alá a szerződésüket, így tiltakozva az egészségügy kormányzati átalakítása miatt. 

Az ügyeleti rendszert fokozatosan vezetik be, de úgy hírlik, hogy kevés háziorvos csatlakozott eddig. A mentőszolgálat egy újság kérdésére azt válaszolta, hogy „az érintett megyék háziorvosi létszámának mintegy kétharmada tartozik a távolmaradók közé”. Ahol kevés a háziorvos, ott a kórházak rezidensei és szakorvosjelöltjei kapták meg a feladatot, hogy ellássák az ügyeletet. Ami nem túl biztató. 

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/itthon/20230322_haziorvosok_ugyelet 

 

Tarra vágott ország

Kevés megdöbbentőbb és szemléletesebb példáját lehet találni annak, hogyan pazarolták el és lopták szét országszerte az Európai Unóból érkező forrásokat, mint ami Nyírmártonfalván történt, a Fidesz-kormány hozzájárulásával vagy nemtörődömsége okán.

A Debrecen közelében található kétezer fős település erdős külterületén sikerült 60 millió forint uniós pénzből felépíteni egy 50 méter hosszú lombkoronasétányt, az építkezés közben azonban kivágták az összes fát, csak a tönkjüket hagyva ott. Vagyis azokat a fákat, amelyeknek a lombkoronáját lehetett volna csodálni a sétányról!

A település fideszes polgármestere a felháborodásra reagálva cinikusan azt válaszolta, hogy a pályázati kiírásban nem volt benne, hogy milyen magasnak kell lenniük a fáknak, de hamarosan ültetnek majd nyárfacsemetéket. 

Forrás: www.444.hu

 

https://444.hu/2023/03/24/filemon-mihaly-nyirmartonfalvai-polgarmester-nem-volt-feltetele-a-beruhazasnak-hogy-erdo-is-legyen-a-lombosveny-korul

 

Tízezernél több magyar az osztrák közoktatásban 

Az elmúlt másfél évtizedben az osztrák általános és középiskolákban a magyar gyerekek száma a nyolcszorosára emelkedett, ezzel a magyarok vezetik az Ausztriában tanuló külföldiek ranglistáját.

Dinamikusan növekszik a magyar állampolgárságú diákok száma Ausztriában. Míg a 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10 646 főre nőtt a számuk.

Csak tavaly 1367 új magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe. A magyar diákok aránya az általános iskolák alsó tagozataiban és a politechnikumokban a legmagasabb.

Míg a középszintű oktatásban növekszik, a felsőoktatásban csökken a magyar tanulók száma.

Ennek az is az oka lehet, hogy az osztrák egyetemeken elvárás a magas szintű német és/vagy angol nyelvtudás, ami a magyar közoktatásban egyre kevésbé hangsúlyos terület.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2023/03/21/novekszik-a-magyar-altalanos-iskolasok-szama-ausztriaban

 

Tovább emelkednek az albérletárak 

Drágulás volt tapasztalható az albérletpiacon februárban: az átlagos lakbérek országszerte és Budapesten is emelkedtek januárhoz képest.

A fővárosban 1,4 százalékkal, az országos piacon pedig 1,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak egy hónap alatt. 

Szakértők szerint a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen emelkedett januártól, ami az átlagfizetéseket is feljebb húzta. A nagyobb fizetéshez pedig februárban jutottak hozzá az érintettek, amivel a lakásukat kiadó tulajdonosok is számoltak. Emellett támogatja a lakbérek emelkedését, hogy a magas lakáshitelkamatok miatt a lakásvásárlást tervezők jelentős része még mindig kivár, akiknek pedig muszáj költözniük, azok közül sokan bérelt lakást keresnek.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230320_ingatlan_berleti_dij_lakber

 

HH 4. oldal 

Május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1 százalékát

Az szja 1+1 százalékához kötődő rendelkező nyilatkozat – amely a NAV honlapjának kezdőoldalán is elérhető – elektronikusan, papír alapon postán vagy személyesen is benyújtható az adóhivatalhoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „22EGYSZA” nevű űrlapon.

 

Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet. Nyilatkozatunkat május 10-ig lezárt borítékban a munkáltatónknak is odaadhatjuk, aki eljuttatja azt a NAV-hoz. 

Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál – ezek listája elérhető az adóhatóság honlapján –, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési szervek. Az utóbbiak számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg az adózó újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230324_Szjabevallas_1szazalek_nav 

296. szám

Használhat-e Orbán magáncélra állami repülőt? 

A miniszterelnök nemrégiben egyiptomi hivatalos útjáról hazatérőben tett egy kis kitérőt, és elugrott Olaszországba, feltehetően az ott tanuló lányát látogatta meg. Hadházy Ákos független képviselő feljelentette a miniszterelnököt, mert a kitérővel körülbelül hárommillió forintot költött el közpénzből magáncélra.  

A demokratikus államokat többek között az különbözteti meg a diktatúráktól, hogy előbbiekben a közpénz szent. Ha a legkisebb összegű ilyen lopás kiderül, az szinte azonnal miniszterek, miniszterelnökök bukásához vezet. 

Március első napján Orbán Viktor Egyiptomból hazafelé tartva egy 1000 kilométeres kitérőt tett, hogy hivatalos útjáról letérve magánprogramjára vitesse magát egy katonai géppel. Amikor ez kiderült, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet a tényt letagadni, akkor azzal magyarázták a kitérőt, hogy a gép technikai landolást hajtott végre, vagyis egyébként is muszáj volt leszállnia.
Nyilvánvaló hazugságról van szó, ugyanis egy hivatásos pilóta szerint a technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, nincs-e a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. De ezt a legközelebbi repülőtéren kell megtennie. Ha azonban Kairótól Olaszországig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés.

Éppen ezért Hadházy Ákos független képviselő hivatalosan is feljelentette a miniszterelnököt. Hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a miniszterelnök ellen, mert szerinte bűncselekményt követett el a kormányfő, amikor a tervezettnél másfélszer hosszabb útvonalra, ezer kilométeres kitérőre kötelezte a honvédségi utasszállító gépet, csak mert ő Olaszországba ment családi kirándulásra. Úgy véli, ez a cselekmény tökéletesen ráillik a hivatali visszaélés fogalmára. A Btk. 305. paragrafusa ugyanis ezzel kapcsolatban ezt tartalmazza:  „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen,  hivatali helyzetével visszaél, e bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Reméljük, hogy a magyar igazságszolgáltatás részrehajlás nélkül, tisztességesen végigviszi ezt az ügyet. 

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/itthon/20230313_orban_viktor_repulogep_olaszorszag_technikai_landolas_honvedseg

https://hvg.hu/itthon/20230313_Hadhazy_Akos_feljelentette_Orban_Viktort_a_kormanyzati_gep_toszkanai_kiteroje_miatt

Erősen uniópártiak a magyarok

A megkérdezettek 53 százaléka mondja, hogy „teljes mértékben” támogatja az ország EU-tagságát. Míg 31 százalék inkább támogatja, mint nem. 

Az, hogy a magyar lakosság nagy többsége az unióban maradás híve, pártállástól majdnem függetlenül igaz – derült ki a Medián közvélemény-kutató felméréséből.

Amikor a kérdezőbiztosok azt kérték, hogy a válaszadók saját szavaikkal fejtsék ki, „elsősorban milyen előnyeit látják annak, hogy Magyarország az Európai Unió tagja”, 74 százalékuk mondott rá példát. A legnagyobb számban a mozgásszabadságot említették: a szabad utazást, a szabad munkavállalást és a külföldi tanulást összesen 42 százalék tartja fontos előnynek. 

A magyar társadalom minősített, háromnegyedes többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana az Unióból való kilépésre.

Az összes megkérdezett kétharmada még akkor is az EU-ban maradásra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna. 

Forrás: www.hvg.hu

https://m.hvg.hu/360/20230315__hvg_median_felmeres_eu_partisag__kivezetes__belul_tagasabb_huxit

Indiából toboroznak női kamionsofőröket

Egyre több indiai és más, nem európai országból származó hivatásos sofőr dolgozik Magyarországon. Iparági hírek szerint hamarosan női teherautó-vezetők is érkezhetnek Indiából.

Magyarországon legalább nyolcezer teherautósofőr-állás betöltetlen, de a magas havi fizetések ellenére is nehéz új munkaerőt találni. Korábban sokan érkeztek Ukrajnából, de ennek a háború véget vetett. Ezért az utóbbi egy-két évben Indiából, Ázsiából és afrikai országokból is egyre több hivatásos sofőr érkezett Magyarországra. Már női sofőröket is toboroznak Indiában. Kezdetben huszonöten érkezhetnek, öt éven belül viszont a számuk elérheti a nyolcszázat.

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/belfold/2023/03/13/a-legjobb-magyarorszagi-teherautosoforok-egy-resze-indiai-es-a-cegek-tart-karokkal-varjak-a-tovabbi-jelentkezoket

 

Bezárt a sürgősségi osztály Ajkán is


Március 15-én civilek tiltakoztak az ajkai sürgősségi osztály bezárása ellen, a részleg főorvosa az RTL Híradójában sírva beszélt arról, hogy továbbra is minden beteget ellátnak. 

Március elején a Nemzeti Népegészségügyi Intézet azonnali hatállyal megszüntette a sürgősségi osztályt az ajkai Magyar Imre Kórházban. Indoklásuk szerint a folyamatos betegellátás hiánya akár életveszélyes helyzetet is okozhat. A környékbeliek viszont felháborodtak a nemrég felújított osztály bezárásán.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/belfold/2023/03/16/ajka-surgossegi-ellatas-tiltakozas-magyar-orvosi-kamara

 

Európa szégyenpadján a magyar egészségügy

A 27 uniós tagország vizsgálata alapján hazánk a 24. helyen végzett az egészségügy minőségét tekintve – derült ki az Egyensúly Intézet legújabb kutatásából. 

Az egészségügyi adatok alapján Svédország toronymagasan vezeti a rangsort, a vizsgált időszakban végig megtartva első helyezését, a dobogó másik két fokát Írország, valamint Málta szerezte meg. Kiemelkedően teljesített még Észtország, Finnország és Németország. Számos nemzet jelentős fejlődésen ment keresztül 2014 és 2019 között, Észtország és Litvánia nagyot ugrott.

Magyarországon az uniós mezőnnyel összevetve rendkívül rossz a helyzet, ugyanis a 24. helyen végeztünk, így 2019-ben már csak Litvánia, Horvátország és Lettország van mögöttünk. 

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2023/03/16/kozoktatas-egeszsegugy-kornyezetvedelem-elemzes-magyarorszag-eu-egyensuly-intezet/#

Újra sztrájkoltak a tanárok

 

Tízezer feletti lehet azon pedagógusok száma – a szakszervezetek becslése szerint –, akik valamilyen formában részt vettek a múlt heti  munkabeszüntetésben.

Az országos munkabeszüntetést két szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezte. Intézményenként és személyenként is eltérő volt, hogy a tanárok és óvodapedagógusok mennyi időre szüntették be a munkát: van, ahol egész nap nem dolgoztak, van, ahol három-négy vagy csak egy órát nem tartottak meg. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint változó, hogy az intézmények miként szervezték meg a sztrájkot, ahol a tantestület nagy része sztrájkolt, ott előfordult, hogy rendkívüli szünetet rendeltek el, máshol összevontak órákat. Gyermekfelügyeletet a sztrájk ideje alatt mindig biztosítanak, erre törvény is kötelezi a pedagógusokat.

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/sztrajkolnak-a-pedagogusok-csutortokon-es-penteken-152924

 

 

 

HH 4. OLDAL 

Elérhetők és módosíthatók az adóbevallás-tervezetek

Aki egyetért a NAV által készített szja-bevallás adataival, annak nincs további teendője. Szükség esetén azonban szerkeszthető a dokumentum.

A tervezeteket az eSZJA-portálon a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője: május 22-ei hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

 

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá.

 

Akinek nincs KAÜ-azonosítója és kérte a tervezet postázását, annak a NAV május 2-ig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot is megküldi.

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230316_nav_szja_adobevallas_tervezet 

295. szám

Bármit megtehetnek a hatalmon lévők? 

Most, amikor március 15-én a szabadságszerető magyarokat ünnepeljük, érdemes szembesülnünk a kiábrándító valósággal: mit is gondol a társadalmunk többsége demokráciáról és a hatalom ellenőrzéséről.

Egy friss kutatás, amelyet idén februárban végeztek el, arra volt kíváncsi, hogy Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek-e, avagy nem.

A kérdés nyilván arra utalt, hogy lophatnak és csalhatnak, nem lesz annak semmi következménye, vagy talán mégis.

A szomorú eredmény alapján a teljes népesség 58 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a hatalom képviselői Magyarországon ma bármit megtehetnek, míg az állítással egyet nem értők 24 százalékot értek el. A fennmaradó 18 százalékból 15 köztes válaszlehetőséget jelölt. Azaz a kérdésben határozott állásponton levők mintegy 65 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak, nem érheti őket semmilyen hátrány.

Szinte ezzel egy időben jelent meg egy másik kutatás, amelyet az amerikai emberi jogi szervezet, a Freedom House tett közzé. E szerint Magyarország újabb három pontot rontott a világ demokráciáinak rangsorában. Jelenleg már csak 66 pontra értékelnek minket. Bulgária 79 ponton, Románia pedig 83 ponton áll, de még az uniós tagságért egyelőre csak sorban álló Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is előttünk van.

Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, amely csak részben szabad az amerikai szervezet felmérése szerint.

Forrás: www.hvg.hu  www.telex.hu 

 

https://telex.hu/belfold/2023/03/09/freedom-house-demokracia-szabadsag-index-civil-szervezet

https://hvg.hu/itthon/20230306_Somogyi_Zoltan_kutatas_igy_elunk_hatalommal_visszaeles

 

Tovább emelkedtek az élelmiszerárak 

Bár az infláció a februári adatok alapján összességében kicsit csökkent, 25,7-ről 25,4 százalékosra, az élelmiszerek ára még mindig tovább nőtt a januárihoz képest.

Az élelmiszerek közül leginkább a tojás, a tejtermékek és a vaj, illetve a vajkrém drágult, 79,2, 76,2, valamint 75,1 százalékkal. Szintén több mint másfélszeresére nőtt a sajt (72,1%), a kenyér (71,1%), az édesipari lisztesáru (68,6%), a száraztészta (57,3%), a tej (53,7%) és a péksütemények (51,9%) ára. A termékcsoporton belül a liszt (9,8%) és az étolaj (3,4%) ára emelkedett a legkisebb mértékben.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230308_inflacio_arak_dragulas

 

Újabb gyógyszertárak zárhatnak be

Az elmúlt tizenkét évben a gyógyszertárak száma folyamatosan csökkent, jelenleg 7 százalékkal, vagyis 168 gyógyszertárral van kevesebb, mint 2010-ben, és a bezárások tovább folytatódhatnak: idén 25-30 fiókgyógyszertár zárhat be.

A patikák főleg kisebb településeken szűntek meg, miközben bár nyíltak újonnan is gyógyszertárak, azok jellemzően a nagyobb városokban létesültek, így a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága, közel 700 ezer magyar nem juthat a jövőben megfelelő gyógyszerellátáshoz.

Tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200–300 ezer forinttal nőtt. Különösen érintettek a kisebb forgalmú, főleg kistelepülési gyógyszertárak, amelyek energiahatékonysága alacsonyabb szinten van. Egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a gyógyszertárak ezt a többletkiadást.

Eközben az elmúlt években munkaerőhiány is van a szektorban: a gyógyszertárak egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. Ez leginkább vidéken, elsősorban kisebb településeken jellemző, de egyre több gyógyszertárvezető tapasztalhatja meg nagyobb városokban és a fővárosban egyaránt.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230308_Ujabb_patikak_zarhatnak_be_iden_700_ezer_ember_maradhat_gyogyszerellatas_nelkul

 1. oldal 

40 óra. Se több, se kevesebb!

 

A tanártársadalom egyre elkeseredettebben keresi, hogyan tudná kikényszeríteni a jelenlegi hatalomból az anyagi és az erkölcsi megbecsülést. Íme, egy lehetséges megoldás. 

 

Többségünk 50 vagy még annál is több órát dolgozik hetente, a túlórákat pedig nem fizetik ki. Mivel a sztrájkot ellehetetlenítették, a flashmobokkal (utcai villámcsődületekkel) és az élőláncokkal pedig nem értünk el eredményt, olyan tiltakozási formát kell választani, ami egyrészt jogszerű, másrészt nagyobb hatást tud kiváltani.

 

Így tudod megoldani:

 

Mindenekelőtt vezess pontos nyilvántartást a heti 40 munkaórában elvégzett feladatokról! Készülj fel a tanórákra, tartsd meg azokat, javítsd ki a dolgozatokat, és végezd el a Krétában az adminisztratív feladatokat, amelyek a munkaköri leírásban szerepelnek és a 40 órába beleférnek!

 

De ne végezz el semmi olyasmit, amit eddig fizetetlen túlórában, munkaidőn kívül vagy hétvégén csináltál!

 

 1. Ne vállalj kirándulást, tábort, színházlátogatást, versenyre felkészítést, versenyeztetést, felvételi előkészítést, se bármi más munkaidőn kívüli tevékenységet!

 

 1. Ne vegyél részt ballagás, szalagavató, iskolai ünnepségek szervezésében.

 

 1. Ne vegyél részt a 2023. március 6. és június 9. közé ütemezett, a 4., 5., 6., 7. 8., 9., 10., 11. évfolyam számára szervezendő kimeneti mérések lebonyolításában!

 

 1. Utasítsd vissza a tankerület által kért, intézményvezető által elrendelt eseti adminisztrációs feladatokat!

 

 1. Csak akkor vállald az eseti helyettesítést, ha az a jogszabálynak megfelelően 4 nappal előtte be lett jelentve!

 

Válaszd ki azokat a felsorolásból, amelyek relevánsak számodra!

 

Mondj nemet, ha betelt a 40 órád!

 

Tájékoztasd a szülőket arról, hogy miért döntöttetek így, és kérd a megértésüket, támogatásukat! 

 

Küldd tovább ezt a felhívást más tantestületekben dolgozó pedagóguskollégáidnak, mert csak összefogással lehet eredményeket elérni!

 

HH 4. oldal 

Március 15-től újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre

Az ingyenes európai vonatbérletekre vonatkozó uniós pályázat újabb fordulóján várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez.

A 2018. júniusi első pályázati forduló óta több mint 200 ezer európai fiatal kapott utazási igazolványt. A következő fordulóra 2023. március 15-én déli 12 órától 2023. március 29. déli 12 óráig lehet jelentkezni. 

Jelentkezési feltételek:

Akkor pályázhatsz, ha 2004. július 1. és 2005. június 30. között születtél (e két dátumot is beleértve).

Ahhoz, hogy a jelentkezésed érvényes legyen, a jelentkezési lapon meg kell adnod a személyazonosító igazolványod, útleveled vagy tartózkodási kártyád számát. 

A jelentkezést követően részt kell venned egy kvízjátékban.

Ha kiválasztanak, legalább egy, de legfeljebb 30 napig utazhatsz majd 2023. június 15. és 2024. szeptember 30. között. 

Ha utazási igazolványt kapsz, a lakóhelyed szerinti országban működő Erasmus+ nemzeti iroda segíteni fog neked az utazási előkészületekben: találkozót szervez, ahol hasznos tippeket kapsz, és beszélhetsz a DiscoverEU más kiválasztott résztvevőivel.

További részletek az Európai Bizottság webes felületén olvashatók: https://youth.europa.eu/discovereu_hu

 

294. szám

A Fidesz-kormány az orvosokkal háborúzik 

A parlament 24 óra alatt törvénymódosítással szüntette meg a Magyar Orvosi Kamara köztestületi jellegét, így akarja megbüntetni az orvosokat, hogy szembe mertek szállni a kormány akaratával. Teszi ezt olyankor, amikor súlyos orvoshiány van az országban, és az egészségügy az összeomlás szélén áll. 

„Egy nyugati demokráciában nem fordulhatna elő, hogy egy orvos azért nem mondja el a szakmai véleményét, mert attól tart, hogy esetleg valahogy a politikába belekeveredik, és a végén még ebből neki baja lesz … Ha ez így megy tovább, akkor … nem a szabadságra, a népakaratra, a szabad véleménynyilvánításra, az őszinte beszédre épülő politikai berendezkedés valósul meg” jelentette ki Orbán Viktor még 2006-ban.

Pedig most éppen ez történik. A Magyar Orvosi Kamara vitába keveredett a kormánnyal az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban, amely további terheket róna a háziorvosokra, ráadásul megint tisztességes és előzetes szakmai egyeztetés nélkül. A kamara felszólította a tagjait, hogy ebben a helyzetben ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

Erre válaszul a kormány úgy döntött, bosszúból megszünteti a kamarát a jelenlegi formájában, vagyis szétveri az érdekvédelmi szervezetet. Ráadásul mindezt 24 óra alatt végighajszolta a parlamenten is. 

Sokaknak jutott eszébe az ügy kapcsán, hogy bezzeg a végrehajtói kamarát még nem sikerült megszüntetni, pedig annak vezetője több mint egy éve előzetes letartóztatásban van. Ugyanúgy rengetegen indokoltabbnak tartanák az iparkamara felszámolását, amely minden évben ötezer forintot szed be az egy-két személyes vállalkozások százezreitől, miközben semmit nem ad cserébe.  

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3186837_orban-viktor-orvosi-kamara-biralat

 

Nagyon drágán vesszük az orosz gázt

Legalább 265 milliárd forintot spórolhattunk volna, ha nem Putyintól vesszük a földgázt. Miközben a kormánysajtó azt harsogja, hogy azért dörgölőzünk az oroszokhoz, mert olcsón kapjuk tőlük a gázt, ez egyáltalán nem igaz. 

A tavalyi évben összesen 4,3 milliárd köbméter gázért 2,4 billió (2 400 000 000 000) forintot fizettünk, ami négy és félszer magasabb, mint amit 2021-ben egy kicsit több gázért adtunk. Az orosz gáz köbméterenkénti ára 2021-ben 92 forint volt, 2022-ben viszont 574 forint. 

A számok azt mutatják, hogy sokkal jobban jártunk volna, ha nem csak az oroszoktól szerezzük be a gázt. Decemberben az irányadó holland gáztőzsde, a TTF köbméterenkénti ára 459 forint körül mozgott, mi pedig akkor 573 forintért vásároltuk Putyintól. Csak decemberben 35 milliárd forintot takaríthattunk volna meg, ha a holland tőzsdéről vesszük a gázt, egész évre vetítve pedig 265 milliárdot!

 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3186910_oroszorszag-vlagyimir-putyin-gaz-orban-kormany-magyarorszag-rezsi-tozsde

 

Ki lehet öt hét alatt alezredes?

Veres István, a köztársasági elnök férje öthetes alapkiképzés után alezredesi rangot kapott a Magyar Honvédségnél. A felmerülő kérdésekre a Honvédség azt válaszolta, hogy az alezredesi rang megközelítőleg tükrözi Veresnek a végzettségét, szakmai tapasztalatát, iskoláit és közjogi szerepét. Érdekes érvelés, ugyanis Novák férje közgazdasági egyetemet végzett, és a Nemzeti Banknál vezeti a pénz- és devizapiaci igazgatóságot ami nem tűnik éppen szokványos katonai tapasztalatnak. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230225_Novak_Katalin_ferje_katonai_eskut_tett

 

A családtámogatások mellékhatásai

A Fidesznek a családtámogatásokkal nem sikerült megállítania a népességfogyást, a születésszám is évtizedes mélyponton van, a pluszpénzek hatására azonban tartósan megdrágultak a lakások.  

Az elmúlt 11 év alatt több mint 300 ezerrel csökkent a magyarok száma – ez derül ki a 2022-es népszámlálásból. A kormány nagy projektje, a csok, a családi otthonteremtési kedvezmény, amely a gyerekszületések számának radikális növelését tűzte célul, látványosan kudarcot vallott. Viszont sok szakértő által előre megjósolt módon megdrágultak a lakások, emelkedtek az építőipari árak, és nehezebb lett hitelhez jutni. A vállalkozók sokszor a 10 milliós hitelt egyszerűen csak beépítették a lakásárakba. Ráadásul az egész támogatási rendszer tovább növelte az egyenlőtlenségeket, hiszen a lehetőségeket igazából a tehetősebb középosztály tudta csak kihasználni. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230222_csaladtamogatas_gyerek_szuletes_dragulas

 

Több száz postás tüntetett Budapesten

Inflációkövető béreket és a leépítésekkel kapcsolatban tisztességes kommunikációt követelve vonultak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elé.

A postások fele, több mint 12 ezer munkavállaló jelenleg a bérminimumot, tehát 296 ezer Ft-ot keres. A Magyar Posta 10 százalékos béremelést ajánlott nekik, de ez édeskevés a 25 százalékos inflációhoz képest. A postások bizonytalanságát tovább fokozza, hogy a Magyar Posta 1200 fős létszámleépítést tervez, amiről nem tájékoztatta előre az érintett munkavállalókat. 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/kepek/2023/03/04/az-asszony-tart-el-elegedetlen-postasok-tuntettek-budapesten

 

További nyugdíjemelést követelnek 

A kormány évek óta alulbecsüli az inflációt, így az annál kisebb nyugdíjemeléssel nehéz helyzetbe hozza a nyugdíjasokat. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa további 1,5 százalékos emelést sürget. 

Jogszabály-módosítással kell garantálni, hogy a nyugdíjak emelése feleljen meg az inflációnak, azaz a nyugdíjak reálértéke ne csökkenjen – tette közzé követelését a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

Úgy vélik, az év közbeni nyugdíjkorrekció részben helyreállítja a törvényes állapotot, de azon az áron, hogy a nyugdíjasok hónapokig hiteleznek a költségvetésnek.

Már 2021-ben úgy zárult az év, hogy a nyugdíjak nominális értékének éves emelése 0,3 százalékos reálérték-csökkenést eredményezett. 2022-ben – elfogadva a kormány számítását – 14 százalékkal emelkedett a nyugdíjak nominális értéke, míg a nyugdíjas-fogyasztóikosárral számított árindex 15,2 százalék volt, vagyis a nyugdíjak reálértéke a múlt évben is csökkent. A jelenlegi nyugdíjak tehát 1,5 százalékkal alacsonyabbak, mint ha a nyugdíjak 2021–22-ben a tényleges inflációnak megfelelő mértékben növekedtek volna – érvelnek az érdekvédők.

Forrás: www.azenpenzem.hu 

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/ujabb-nyugdijemelest-surgetnek-az-inflacio-miatt/9231/

 

HasznosHírek 4. oldal 

Helyjegyköteles vonatokra nem érvényesek az új bérletek

 

Május elsejével vezetik be az új „megye- és országbérleteket”, amelyekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain lehet utazni.

 

A teljes árú megyebérlet 9450 forintba, míg az országbérlet 18 900 forintba kerül majd. A diákok élhetnek a megszokott 90 százalékos kedvezményükkel is. Az új bérlettípusok bevezetésével a jegyváltás is egyszerűbbé válik, mivel elég lesz hónapról hónapra egyetlen harmincnapos bérletet váltani. Fontos tudni azonban, hogy a megye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, és első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni.

Az új bérlettípusok nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon, de a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a bérlet tulajdonosai. Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely megyében a kiindulási és a célállomásuk van. Érdemes tehát előre tájékozódni, hogy pontosan melyik bérlettípusra van szükség az adott utazáshoz.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kozelet/2023/02/26/varmegyeberlet-orszagberlet-mav-tudnivalok/

293. szám

Hat 30 év alatti háziorvos van az egész országban 

Drámai kép bontakozik ki a Magyar Orvosi Kamara most nyilvánosságra hozott adataiból. E szerint a háziorvosok többsége 60 év feletti, de még 90 évnél idősebbek is akadnak közöttük. A kormány pedig a valódi megoldás helyett továbbra is csak a konfliktusokat keresi a háziorvosokkal. 

Egyre gyorsuló ütemben fogynak a háziorvosok Magyarországon, tavaly az év második felében már több száz betöltetlen praxis volt  az országban. A megüresedés oka sokszor az, hogy nem tudják pótolni a nyugdíjba vonult orvosokat: a háziorvosok átlagéletkora már a korábbi adatok szerint is 60 év körül volt.

Közben a háziorvosokat is érintő nagy átalakítások zajlanak az egészségügyben. A kormány tervei szerint Hajdú-Bihar megye után március elsejétől elvileg Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is át kellene térni az új háziorvosi ügyeleti rendszerre, aztán következik majd a többi megye is. A új szisztémában az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az esti és éjszakai ügyeleteket az eddiginél kevesebb ügyeleti ponton.

Az új rendszer elindulását azonban megakaszthatja a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésének februári döntése. Ott ugyanis arra szólították fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá a szerződéseket az OMSZ-szel, a kórházakban dolgozó orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását addig, amíg a kormány nem kezd igazi párbeszédet az egészségügyről. 

Az akciót a kormány képviselői nyomásgyakorlásnak és méltatlan támadásnak nevezték. Erre reagálva a Magyar Orvosi Kamara közleményben megerősítette, hogy az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása valóban a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására. 

 

Forrás: www.telex.hu 

 

https://telex.hu/belfold/2023/02/19/haziorvos-magyarorszag-harminc-30-ev-alatt-5-ot-fo-osszesen

Nálunk a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban 

Miközben reggeltől estig a Fidesz-kormány fantasztikus gazdasági teljesítményeiről áradozik a közmédia, a valóság brutálisan más. Az átlagos infláció 10 százalék volt az Európai Unióban januárban, a mi számunk 26,2. Romániában 13,4, Szlovákiában 15,1, Horvátországban 12,5, Szlovéniában 9,9.   

Januárban is Európa inflációs bajnoka maradt Magyarország, sőt, a magyar áremelkedés üteme egyre látványosabban kilóg az EU-tagországok sorából. A drágulás toronymagasan itthon a legnagyobb a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek körében, de talán elsőre meglepő lehet, hogy az elmúlt egy évben idehaza nőtt legjobban az ára az üzemanyagoknak is, illetve a háztartási energia drágulásában is az élmezőnyben vagyunk.

Januárban 10 százalékos volt az Európai Unióban az átlagos infláció, a magyar harmonizált fogyasztói árindex ennek bő két és félszerese, 26,2%. Egyetlen ország, Lettország mutatója van még 20% felett, a régiós társaink is a mezőny első felében vannak, de csak 15–20% közötti inflációval.

A hétköznapokban leginkább fájó tényező az élelmiszerek gyors áremelkedése. A feldolgozatlan termékek közel 40%-kal, a feldolgozottak pedig csaknem 50%-kal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. Az uniós átlag 14, illetve 18%-os.

Forrás: www.portfolio.hu 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230223/oriasit-ver-a-magyar-inflacio-europara-598924

 

Dől a pénz a fideszes propagandába  

A kormány tavaly 44 milliárd forintot költött jórészt az Európai Uniót szidalmazó plakátokra és hirdetésekre. Természetesen mindezt a mi adóforintjainkból. Ha az elmúlt hat évet nézzük, megdöbbentő számot kapunk: összesen 197 milliárd forintot szórtak el arra, hogy teleragasszák az országot óriásplakátokkal és elárasszák az internetet a Fidesz aktuális üzeneteivel. És ebbe a nemzeti konzultációk költsége, valamint az egyéb kisebb kiadványok nincsenek is beleszámolva. 

 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/02/15/minden-eddiginel-tobbet-koltottek-roganek-arra-2022-ben-hogy-elmagyarazzak-az-embereknek-mi-is-a-baj-brusszellel

 

Orbán megszavazta az újabb szankciókat is

Teleplakátolják milliárdokból az országot azzal a hazugsággal, hogy a magyar társadalom 97 százaléka nem kér a szankciókból. Előtte nemzeti konzultációs színjátékot rendeznek ebben az ügyben, majd azt szajkózzák, hogy őket kötelezi a nép véleménye. Aztán kimennek Brüsszelbe, és megszavazzák az újabb, tizedik szankciós csomagot, ugyanúgy, mint ahogyan az előző kilencet is. 

Vajon mi kell ahhoz, hogy a magyar társadalom súlyosan megtévesztett része ráébredjen, folyamatosan hülyének nézik. Ráadásul az általa befizetett adóforintokat értelmes célok helyett erre a szemfényvesztésre költik el, milliárdossá téve néhány havert, akik ezeket az ostoba kampányokat lebonyolítják. 

Forrás: www.nyomtassteis.hu 

 

Még több támogatás a határon túli oktatásra 

Négyszeresére emeli az Orbán-kormány a határon túli tanulók oktatási-nevelési támogatását, az eddigi fejenkénti 22 400-ról 100 ezerre. 

Az indoklás szerint a háborús nehézségek miatt Kárpátalján már januártól az emelt összeget kapják a magyar oktatási intézményekben tanulók. Míg a szeptemberben induló új tanévtől hasonló nagyságú éves összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskolák mellett döntő tagjainak is.

Eközben a 2023-as költségvetésben a határon túli pénzeket osztó Bethlen Gábor Alap 34 milliárd forintos keretét az év végi kiigazításon 62 milliárdra emelték. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrégiben azt nyilatkozta, hogy 225 ezer külhoni magyar gyerek részesül oktatási-nevelési támogatásban. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3186099_orban-kormany-hataron-tuliak-oktatas-tamogatas

 

A családtámogatások mellékhatásai

A Fidesznek a családtámogatásokkal nem sikerült megállítania a népességfogyást, a születésszám is évtizedes mélyponton van, a pluszpénzek hatására azonban tartósan megdrágultak a lakások.  

Az elmúlt 11 év alatt több mint 300 ezerrel csökkent a magyarok száma – ez derül ki a 2022-es népszámlálásból. A kormány nagy projektje, a csok, a családi otthonteremtési kedvezmény, amely a gyerekszületések számának radikális növelését tűzte ki célul, látványosan kudarcot vallott. Viszont sok szakértő által előre megjósolt módon megdrágultak a lakások, emelkestek az építőipari árak, és nehezebb lett hitelhez jutni. A vállalkozók sokszor a 10 milliós hitelt egyszerűen csak beépítették a lakásárakba. Ráadásul az egész támogatási rendszer tovább növelte az egyenlőtlenségeket, hiszen a lehetőségeket igazából a tehetősebb középosztály tudta csak kihasználni. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230222_csaladtamogatas_gyerek_szuletes_dragulas

 

4 oldal Hasznos Hírek 

Így tudja gyorsan megnézni, hány közlekedési büntetőpontja van

 

Egy egyszerű online szolgáltatás segítségével könnyen megtudhatjuk, hány pontunk van, amelyeket bármely közlekedési bírság megszerzése után kaptunk. 

 

A közlekedési előéleti pontrendszert 2000-ben vezették be Magyarországon, és a lényege, hogy tizennyolc pont összegyűjtése után legalább fél évre bevonják a vezetői engedélyt. Egy ideje – akár csak kíváncsiságból – bárki könnyen ellenőrizheti, hány pontja van. A szolgáltatás használatához csak ügyfélkapu-regisztráció kell, majd a Tájékoztatás Közúti Közlekedési Előéleti Pontokról almenüre kell rámenni. Érdemes tisztában lenni azzal a büntetőpontok kapcsán, hogy nem minden esetben automatikus, hogy pont is jár egy bírsághoz. Ha ugyanis egy gyorshajtásról csak úgy értesülünk, hogy csekket kaptunk, mert nem állított meg a rendőr, vagyis csak rendszám alapján küldik a befizetendő csekket, ilyenkor az elkövető személyét nem vizsgálják, ennek nyomán a rendőrség nem is szab ki büntetőpontot.

 

Forrás: HVG.hu

https://hvg.hu/cegauto/20230223_itt_lehet_gyorsan_megnezni_a_kozlekedesi_buntetopontjainkat

 

292. szám

Európában nálunk halnak meg a legtöbben rákbetegségben  

Miközben egyre több daganatos beteget diagnosztizálnak hazánkban, és többen is halnak bele a rákba itthon, mint az EU más országaiban, Magyarország sokkal kevesebbet költ gyógyításra, mint az uniós átlag. 

Az uniós átlagnak csak a 69 százalékát költi Magyarország a daganatos betegekre – ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített, rákbetegekkel kapcsolatos országjelentésből. 

A magyar egészségügyi kassza a daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött, míg az uniós országokban betegenként ez az összeg átlagosan elérte a 326 eurót.

Ráadásul Magyarországon belül is jelentős területi egyenlőtlenségek vannak a rákbetegek ellátásában, mivel a regionális és megyei központokban hiány van onkológusból, radiológusból, csak az Országos Onkológiai Intézet rendelkezik elegendő számú szakemberrel.

A magyarországi rákos megbetegedések gyakorisága és halálozási arányszáma messze meghaladja az uniós átlagot. 2019-ben, amikor itthon százezer főre 328 rákos haláleset jutott, az uniós átlag 247 volt.

Ez nemcsak azért lesújtó adat, mert azt jelenti, hogy a magyar halálozási arány 33 százalékkal volt magasabb volt az EU-s átlagnál, hanem azért is elkeserítő, mert Magyarország ezzel az adattal a legrosszabb helyen végzett az egész EU-ban.

2020-ban Magyarországon 100 ezer lakosra 623 daganatos megbetegedés jutott, az EU-átlag e tekintetben akkor 569 fő volt. Ekkor Magyarországon 62 ezer új rákos beteget diagnosztizáltak, 10 százalékkal többet, mint az uniós átlag.

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230215_Magyarorszag_lenyegesen_kevesebbet_kolt_a_rakos_betegekre_mint_az_unios_atlag

 

Egy számjegyű az infláció ott, ahol euró van

Bár Orbán Viktor szerint nagyon jó, hogy Magyarországon nem eurót használunk, a tények sajnos egészen mást mutatnak. 

Azokban az európai országokban, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz, 2023 januárjában 8,5 százalékra csökkent az infláció a decemberi 9,2 százalékról. 

Eközben nálunk januárban már 25,7 százalékra emelkedett az átlagos infláció. De még ennél is nagyobb mértékben drágult a háztartási energia, egy év alatt 52,4 százalékkal. Az élelmiszerek ára pedig egy év alatt a 44 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok esetében 26,3 százalékos volt az éves drágulás.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/02/08/eurozona-inflacio

 

Valutára váltották a pénzüket a magyarok

Hét éve nem vásárolt annyi valutát a magyar lakosság, mint 2022-ben. A valutaéhségnek csak részben volt magyarázata az, hogy a covid után az emberek újra külföldre utazhattak. Valójában a forint gyengesége miatt válthatták át sokan a náluk levő készpénzt, így a forgalomban levő valuta aránya már 9 százaléka a teljes készpénzállománynak. A forgalomban lévő valuta mennyisége 2021 végéhez képest 2022 szeptemberének végére 564 milliárd forintról 759 milliárd forintra nőtt.

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/gazdasag/20230218_Itt_a_gyenge_forint_egyik_kovetkezmenye_valutara_valtottak_penzuket_a_magyarok

 

Soha nem látott nyereség a Molnál

Miközben az üzemanyagok esetében 26,3 százalékos volt az éves drágulás, a Mol nyeresége minden eddigi rekordot megdöntött.

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forinthoz képest, ami 20 százalékos növekedés. Ennek fő oka, hogy az Oroszországból érkező olaj árát az oroszhoz képest magas világpiaciakéhoz igazították. Vagyis a magyar autósok is nagyban hozzájárultak, hogy a válság idején is csúcsot döntsön a cég nyeresége.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/02/17/rekordprofitot-ert-el-a-mol-2022-ben 

 

Elnéptelenednek egyes országrészek

A 2011-ben még 9,9 millióan éltek hazánkban, a legutóbbi, 2022-es népszámlálás szerint már csak 9,6 millióan.  A két népszámlálás között eltelt tizenegy év alatt 333 ezer fővel csökkent az ország népessége. 

Nem minden országrészben csökkent a lakosságszám, és a népességfogyás mértékében is jelentős különbségek vannak. A 2000-es évek eleje óta kizárólag a Budapestet is magába foglaló közép-magyarországi régióban nőtt a lakosságszám, 216 ezer fővel, miközben Észak-Magyarországon 184 ezerrel és a Dél-Alföldön 149 ezerrel csökkent. Ez a két régió szenvedte el a legnagyobb mértékű csökkenést.

Folytatódik az elöregedés is. A friss népszámlálási adatok szerint 2011 és 2022 között 318 ezerrel, 19 százalékkal nőtt az időskorúak száma és aránya, miközben a gyerekkorúak csoportja kismértékben, az aktív korúaké pedig jelentős mértékben csökkent.

Nyíregyházán volt a leggyorsabb ütemű a népesség elöregedése: évente átlagosan 3,4 százalékkal nőtt az idősek száma, és ezzel párhuzamosan 1,1 százalékkal csökkent a fiataloké.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/02/19/demografia-fiatalok-eloregedes-magyarorszag-budapest-europa

 

Nem csitul a tanárok harca

Március 14-re új, egységes sztrájknapot hirdet a PDSZ, másnap pedig a diákok indulnak tüntetni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január végén rendezett egy nagyszabású sztrájkhetet, amelyet Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvezetője sikeresnek értékelt: közel 10 ezer résztvevőt számláltak. Rengeteg más ágazat dolgozói, például a buszsofőrök is szolidaritásukat fejezték ki a jogaikért és a megélhetésükért küzdő pedagógusokkal. A kormány egyelőre semmi érdemit nem lépett, csak egy, a jelenlegi helyzetnél is igazságtalanabb tanárértékelő rendszert tervez bevezetni. 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3183663_oktatas-magyarorszag-tanar-diak-tiltakozas-tiltakozas

 

Dől a pénz a fideszes propagandára  

A kormány tavaly 44 milliárd forintot költött jórészt az Európai Uniót szidalmazó plakátokra és hirdetésekre. Természetesen mindezt a mi adóforintjainkból. Ha az elmúlt hat évet nézzük, megdöbbentő számot kapunk: összesen 197 milliárd forintot szórtak el arra, hogy teleragasszák az országot óriásplakátokkal és elárasszák az internetet a Fidesz aktuális üzeneteivel. És ebbe a nemzeti konzultációk költsége, valamint az egyéb kisebb kiadványok nincsenek is beleszámolva. 

 

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2023/02/15/minden-eddiginel-tobbet-koltottek-roganek-arra-2022-ben-hogy-elmagyarazzak-az-embereknek-mi-is-a-baj-brusszellel

 

Hasznos Hírek 4. oldal

Mit tegyünk, ha lerobbantunk az autópályán?

Az autópályán álló autót átlagosan 8 percen belül baleset érheti, ezért elsődleges fontosságú a járműből való minél előbbi kiszállás és biztonságos helyre való húzódás. Az alábbiakat kell tenni a baleset megelőzése érdekében. 

Autópályán való lerobbanás esetén kulcsfontosságú, hogy az utasok a járművel minél előbb a leállósávba hajtsanak, bekapcsolják a vészvillogót, és azonnal elhagyják az autót, lehetőleg a forgalommentes, jobb oldali ajtókon. A biztonság érdekében az összes utasnak a szalagkorlát mögötti területre kell kihúzódnia. Ha van kisállat, azt pórázon kell tartani vagy szállítóbokszba tenni, hogy ne futhasson vissza az úttestre nagyobb zaj vagy ijedség esetén. Az elakadásjelző háromszög kihelyezése autópályán veszélyes művelet. Ezért fontos, hogy a megfelelő távolságot (kb. 300 méter) a korláton kívülről közelítsük meg, majd onnan helyezzük el a háromszöget úgy, hogy csak egy pillanatra lépjünk át a leállósávba, amennyiben biztonságosnak ítéljük meg az útszakaszt. Segélyhívást  is csak a megfelelő távolságból indítsunk, és ne a járműből. Ezt megtehetjük az autópálya mentén található segélyoszlopokon keresztül is. 

 

Forrás: www.femina.hu

https://femina.hu/utazas/teendok-autopalyan-lerobbanas-eseten/ 

 

291. szám

Tragikus a magyarok idegennyelv-tudása 

Évek óta nem nyelvvizsgáztak olyan kevesen, mint tavaly, amikor alig 83 ezren próbálkoztak.  Az Európai Unión belül ebben a mutatóban is az utolsók között kullogunk. 

Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120–135 ezren nyelvvizsgáztak: többnyire középiskolások és egyetemisták futottak neki az írásbelinek és a szóbelinek valamilyen idegen nyelvből. Ez a szám 2020-ra alig több, mint 86 ezerre esett vissza a koronavírus-járvány miatt. A nyelvvizsgázók száma azóta még tovább csökkent: 2021-ben 85 504 fő szerzett nyelvvizsgát, tavaly pedig már csak 82 836-an.

2021-ben és 2022-ben a járványra hivatkozva nyelvvizsga-amnesztiát rendelt el a kormány – vagyis azok a végzett egyetemisták is megkapták a diplomájukat, akik nem szerezték meg az ahhoz szükséges nyelvvizsgát. Ez meg is látszott a nyelvvizsgázók számán és életkori összetételén, amelyből úgy tűnik, már csak a középiskolások tartják fontosnak a nyelvtanulást.

Ráadásul 2022 végén a parlament megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, amely alapján már nem központi elvárás a diplomához a középszintű nyelvvizsga megszerzése.

Korábbi adatok szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, amivel Románia mögött Magyarországon él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tudja kifejezni magát.

 

Forrás: www.eduline.hu 

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20230131_nyelvvizsgaszerzes_aranya_harmadaval_csokkent

 

A vártnál is nagyobb lett az infláció

Az előzetesen várt 25 százalék helyett 25,7 százalékra emelkedett januárban az infláció Magyarországon. Ennél is magasabb árindexre 1996 februárja, vagyis 27 éve nem volt példa. 

A nyugdíjasok inflációs kosarának drágulását 27,4 százalékra becsülte a Központi Statisztikai Hivatal. 

A legnagyobb mértékben továbbra is a háztartási energia drágult, egy év alatt 52,4 százalékkal. Az élelmiszerek ára egy év alatt a 44 százalékkal nőtt. 

Az üzemanyagok esetében 26,3 százalékos volt az éves drágulás.

A KSH adatai szerint az élelmiszereken belül a kenyér (80,6%), a tojás (79,4%), a vaj és vajkrém (76,6%), a sajt (76,1%), a tejtermékek (75,8%), az édesipari lisztesáru (73,8%), a száraztészta (66,4%), a margarin (57,9%), a péksütemények (56,3%), a baromfihús (48,3%) és a tej (48,2%) drágult a leginkább egy év alatt. 

Forrás: www.portfolio.hu  

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230210/ujabb-fajdalmas-meglepetes-a-vartnal-nagyobbat-ugrott-az-inflacio-januarban-596120?amp&utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Orbán Balázs: azé az ország, aki a médiát uralja

Aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot – jelentette ki Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a politikai hatalmuk érdekében vonták ellenőrzésük alá a teljes magyar médiát.

Azt állította egy konferencián, hogy a nyugati országokban a média legkevesebb 70-80 százaléka van „nemzeti tulajdonban”. A 2010 előtti Magyarországon ez az arány kevesebb, mint 24 százalék volt, ami „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, és mostanra került „50 százalék fölé” – mondta. Szerinte az, hogy a magyar állam is a médiatulajdonosok közé tartozik, „természetes és jó médiapiaci átalakulás”. 

Arról azonban nem beszélt, hogy Magyarországon a „nemzeti” média szinte teljes egészében a Fidesz-propaganda szolgálatában áll. A Fidesz-közeli médiabirodalom közel 500 különböző sajtóterméket birtokol országszerte. Ehhez jönnek még  a kormányzati politikai reklámok, óriásplakátok, Facebook-hirdetések, no és a teljes közszolgálati média az M1-től a Kossuth rádióig. Ezek az orgánumok egy központból irányítva ontják reggeltől estig az összehangolt tartalmakat, amelyek célja, hogy a kisebb-nagyobb csúsztatásoktól egészen a nyilvánvaló hazugságokig mindent elhitessenek az emberekkel, ami az érdekükben áll.

 

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3183002_orban-balazs-mcc-szalai-zoltan-rod-dreher-mcc

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

ENNEK MINDENKÉPPEN BE KELL KERÜLNI hirdetés formátumban

Állj ki a jogaidért ORSZÁGSZERTE!

Országszerte program – elvisszük hozzád a Közélet Iskolája képzéseit

 1. áprilisaugusztus

Jelentkezési határidő: február 24.

A Közélet Iskolája Országszerte programjában olyan fővároson kívüli partnereket keresünk, amelyeknek ingyen elvisszük az általuk választott képzésünket szervezetépítés, társadalmi egyenlőtlenségek, érdekvédelem témákban.

A programba bekerülő szervezetekre a helyszíni szervezésben és min. 12 résztvevő toborzásában számítunk, amiben támogatást nyújtunk.

A Közélet Iskolája ingyen biztosítja a képzés megtartását, és finanszírozzuk a helyszínt és étkezést a résztvevőknek. A szervezetekkel a program nyilvános kommunikációjában is együttműködünk.

Részletes képzéslista és jelentkezés: 

https://kozeletiskolaja.hu/esemenyek/allj-ki-a-jogaidert-orszagszerte-elvisszuk-hozzad-a-kozelet-iskolaja-kepzeseit/

 

Polt Péter felesége is bekerült a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságába

 

A legfőbb ügyész, Polt Péter feleségét, Polt-Palásthy Mariannát érte a megtiszteltetés, hogy a Szerencsejáték Zrt. igencsak jól fizető igazgatóságának új tagja legyen.  A cég körül 2022 óta nagy a kormányzati mozgolódás. Talán azért is, mert az utolsó lezárt évben, 2021-ben 701 milliárd forint folyt be a forgalmazott szerencsejátékok után.

Polt felesége egyébként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, továbbá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal általános elnökhelyettese is.

Forrás: www.444.hu 

https://444.hu/2023/02/09/polt-peter-felesege-bekerult-a-szerencsejatek-zrt-igazgatosagaba

 

Hasznos hírek 4. OLD AL 

Kérés nélkül küldi a NAV az adóbevallás tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát – hangsúlyozta a hatóság – automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Az szja-bevallási tervezet a NAV közleménye szerint a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítanak össze. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapu-hozzáférése), az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár sms-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen május 2-áig küldi el postán az igénylőknek.

A magánszemély a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez felhasználhatja. Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve –, a tervezetből ugyanis 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz. 

Forrás: Hasznos Hírek/NAV

 

290. szám

Az Európai Unió legkorruptabb országa lettünk

Magyarország a korábbi középmezőnyből, fokozatosan lecsúszva, 2022-re az EU legkorruptabb államává vált. Ezzel a szégyenteljes teljesítménnyel még Bulgáriát is megelőztük. 

A Transparency International nemzetközi szervezet most kiadott éves korrupcióérzékelési indexe szerint tavalyelőtthöz képest egy hellyel romlott Magyarország megítélése. 

A korrupcióérzékelési indexet legalább három forrásból, 13 különböző kutatás alapján állítják össze, amelyeket jellemzően olyan, megbízhatónak ítélt nemzetközi intézmények állítanak össze, mint például a Világbank vagy a World Economic Forum.

Egy évtizeddel ezelőtt, 2012-ben még 100 pontból 55 pontot ért el Magyarország korrupcióérzékelési indexe. Ezzel akkor még jó pár ország mögöttünk volt, így Románia, Bulgária, Csehország, Litvánia és Olaszország is. 

A nagy zuhanás 2014 körül kezdődött, akkor hirtelen jókorát esett Magyarország helyezése. Emlékeztetőül: akkortájt kezdődött a folyamat, amelynek végén Simicska Lajos a nyilvánosság előtt szakított Orbán Viktorral. Ezt követően gyorsult fel a Mészáros Lőrincnek és holdudvarának juttatott közbeszerzések üteme.

Szakértők szerint ez a felháborító helyzet a jogállamiság leépülésével, az állam Fidesz általi foglyul ejtésével és a rendszerszintű korrupció kiépülésével alakult ki. 

Az elmúlt tíz évben Magyarország helyezése romlott a legnagyobb mértékben a korrupciós világrangsorban.

Forrás: www.nepszava.hu

 

https://nepszava.hu/3183560_transparency-international-korrupcioerzekelesi-index-2022-magyarorszag

Elegük lett az orvosoknak is

Nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon – jelentette be az Orvosi Kamara. Ha nem sikerül megállapodni az állammal, akkor felfüggesztik a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunkát, a háziorvosok pedig nem írják alá az új ügyeleti szerződéseket.

„A magyar orvosok és szakdolgozók évtizedek óta vállalnak szabadidejük terhére önkéntes ügyeleteket és műszakokat, hogy a betegek valahogy ellátáshoz jussanak. A hivatástudatunk azonban önmagában nem tudja az állam helyett a jó minőségű gyógyítás feltételeit megteremteni” – jelentette ki Kincses Gyula, a kamara elnöke. A MOK ezért olyan újratervezett egészségügyi rendszert javasol, amellyel a vagyoni helyzettől függetlenül minden beteg megfelelő ellátásban részesül, és az állam a dolgozókat megtartó pályaképet biztosít.

Ellenkező esetben a nem kötelező munkájuk egy részét meg fogják tagadni.  

Forrás: www.444.hu 

https://444.hu/2023/02/04/eleguk-lett-az-orvosoknak-az-egeszsegugyi-rendszer-allando-foltozgatasabol-letetbe-helyezik-a-felmondasukat

 

Falvak fogorvos nélkül

Van olyan falu, ahonnan 8 kilométerre kell utazni egy kezelésért, és a fogorvos hetente csak egyszer rendel, van, ahol négy praxisra jut egy fogorvos.

 

Bár országosan nincs nagy fogorvoshiány, a fogorvosok területi eloszlása azonban katasztrofális. Hiába a 20 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és az ingyenesen felszerelt rendelő, kevés fogorvos akar vidékre költözni, és egyre több kistelepülés marad saját fogorvos nélkül.

Áprilistól egy új rendelet értelmében megvonják a fogorvosok alapfinanszírozását, ami tovább fog rontani a helyzeten.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230201_fogorvoshiany_kistelepulesek_fogaszat_orvoshiany

 

Viharos tüntetés az akkumulátorgyár ellen

Egy héten belül kétszer is tüntettek a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyár ellen. Az elégedetlenség fokozódik a városban.

A helyiek már a beruházás bejelentésétől rendkívül elutasítóan fogadták az egész várost meghaladó vízigényű, talajszennyező és számos gazda földjét elbitorló gyár tervét. A mostani tüntetésen nagyjából 500-an voltak, a beszédek elsősorban a termőföld megvédéséről és az országosan tapasztalható környezetpusztításról szóltak. Hogy ez Debrecenben ne így legyen, két ellenzéki párt helyi népszavazást is kezdeményezett a kínai gyár ellen.

 

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/viharos-tuntetest-tartottak-debrecenben-az-akkugyar-ellen-151664?utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Tízezreket spórolnak a határokon túl vásárlók

Havi 30-40 ezer forintot is megtakarítanak azok a magyarok, akik Romániában vagy Szlovákiában vásárolnak. Északi szomszédunkban 10 deka sajt 300 forintba kerül, míg nálunk egy hasonlóért 700 forintot is ki kell fizetni. Romániában is hasonló a helyzet: a közeli magyar településekről ingázó vásárlók ugyanannyi áruért fele-, olykor harmadannyi pénzt hagynak ott a boltokban, mint itthon. Tankolni is sokan a határon túlra járnak.

 

Forrás: www.24.hu

ttps://24.hu/belfold/2023/01/31/sporolas-bevasarlas-romania-magyarorszag/ 

 

Cserbenhagyott napelemes pályázók 

Az eredetileg nyertes 43 ezer pályázatból eddig kevesebb mint 41 ezret fizettek ki. De azt sem úgy, ahogy eredetileg ígérték.  Úgy látszik, csak az volt a fontos, hogy a választások előtt egy héttel megkapja mindenki a levelet a pályázati győzelméről. 

Az egyik nyertesnek 38 ezer forintról több mint 900 ezer forintra emelkedett az önrésze a pályázaton. A férfi eredetileg 1,9 millió forint támogatást nyert, és azt ígérték neki, hogy a 165 ezer forintos pályázati díjon és a 30 ezer forintos energetikai vizsgálaton kívül csupán 38 ezret kell még befizetnie – nem így lett. A kormány minden áremelkedést a pályázókra terhel.

 

Forrás: www.444.hu

 

https://444.hu/2023/02/03/van-akinek-majdnem-25-szorosere-emelkedett-az-onresze-a-napelemes-palyazaton

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

 

Hasznos Hírek

 

Változik az orvosi ügyelet telefonszáma

 

Hajdú-Biharban az új ügyeleti rend elindulásával már él az 1830-as szám, a többi megyében fokozatosan vezetik majd be.

Február 1-jén Hajdú-Biharban elindult az új ügyeleti rendszer, amelynek lényege, hogy az ellátást a Mentőszolgálat koordinálja. Az új rendszerben a betegeknek a 1830-as központi telefonszámot kell hívniuk. Ezen a számon a megyei mentésirányítás válaszol majd a hívásokra, ahol a beteg tünetei alapján mondják meg, hogy megvárhatja-e a másnapi háziorvosi ellátást, be kell-e mennie a központi háziorvosi ügyeletre, vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá.

A 1830-as telefonszámot egyelőre csak a Hajdú-Biharban élők használhatják, később fokozatosan kiterjesztik az egész országra. A következő ütemben Szabolcs-Szatmár-Bereg, majd márciustól Győr-Moson-Sopron megyével bővítik a rendszert. A tervek szerint 2023 decemberére Pest megyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230202_Mi_az_orvosi_ugyeletnek_a_telefonszama_1830_mikor_kell_hivni

 

289. szám

Az éhezés küszöbén a tanárok és az egészségügyi szakdolgozók

Az 50 százalék fölötti élelmiszer-infláció egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza azokat a társadalmi csoportokat, amelyek keveset keresnek. Az alacsonyabb fizetésű pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók köréből is egyre több olyan jelzés érkezik, hogy megoldhatatlan gond számukra a lakásfenntartás, a gyerekek ruházkodása, de még az élelmiszerek megvásárlása is. 

„Nagyon újszerű élmény volt, hogy kollégám egy »elfogyott a pénzem« című beszélgetés után odakísért kedvesen a menzára a konyhás nénikhez, és azt mondta: »Tudnának adni a kislánynak egy kis ebédet? Szegény éhes.« Aztán mosolyogva azt mondta a hölgy, hogy »persze! Szedek még rá egy kanállal!« Könnybe lábadt a szemem a kedvességétől és a szégyenérzettől” – írja a helyzetéről egy fiatal pedagógus.

Majd így folytatja: a pedagógusbérből egyedül fizeti a lakást, az összes kiadását, a családja nem tudja segíteni. Tavaly még épp elég volt ez az összeg, „most januárban pedig megtörtént, amit sose gondoltam, hogy nem elég a minimumra sem. Az a 10 százalékos emelés pont arra lesz elég, hogy tudjak belőle venni kenyeret háromszor egy hónapban.”

De nem különb a helyzet az egészségügyben sem. A Független Egészségügyi Szakszervezet  belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani a gyermeke ruházkodását. Valamivel több, mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét, és körülbelül hasonló arányban vannak, akiknek problémát okoz a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit, míg mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán mit kíván tenni, 32 százalékuk válaszolta azt, hogy Magyarországon belül keres más jövedelmezőbb munkát, míg 20,5 százalék külföldi munkavállalást tervez.

Egy hete döntött a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szakmai egyeztető nagygyűlése arról, hogy sztrájktárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. A pedagógusok pedig már hónapok óta folyamatosan harcban állnak.

Forrás: www.24.hu www.eduline.hu

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2023/01/28/egeszsegugyi-szakszervezet-elelmiszer-vasarlas-gondot-okoz-szakdolgozok/?utm_source=24_hu&utm_medium=pad&utm_campaign=20220803

https://eduline.hu/kozoktatas/20230123_fiatal_pedagogus_alacsony_fizetes_beszamolo

 

Népszavazás lehet a debreceni akkumulátorgyárról

A túl nagy vízigényű gyárak létesítése ellen szeretne aláírást gyűjteni Mándi László, a Momentum debreceni képviselője egy helyi népszavazáshoz. 

„Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?” – erre adhatnak majd a helyiek választ, ha engedélyezik a népszavazást. 

A kínai CATL akkumulátorgyár körül a beruházás bejelentése óta folyamatosan vita folyik. A lakóknál elsősorban az egész Debrecenénél is magasabb vízigény verte ki a biztosítékot, de a talajszennyezés mellett számos más környezetpusztító hatással is járna a létesítmény üzemeltetése. Ezren tüntettek is a gyár ellen. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/zhvg/20230125_Nepszavazast_kezdemenyez_a_Momentum_a_debreceni_akkumulatorgyarrol

 

Tisztogatás a hadseregben 

Mindenki, így még az elbocsátott katonák is csak találgatják, mi áll a honvédségnél zajló „tisztogatás” hátterében. Politikai okok? NATO-talanítás? Kapkodás? Vagy mindezek valamiféle egyvelege? 

A tömeges elbocsátásokra a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szánta el magát. Egy új kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. A honvédelmi tárca elég szűkszavú a kirúgásokkal kapcsolatban, az érintettek nem mernek nyilatkozni.

Az mindenesetre kiderült, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédség fiatalításával indokolja az elbocsátásokat. Ám a honvédség belső viszonyait ismerő források szerint ha a fiatalítás áll is a döntés hátterében, a végrehajtás mikéntjére ez nem magyarázat. Ahogy az időzítésre sem, hiszen éppen akkor hajtanak végre drasztikus változásokat a honvédség vezetésében, amikor a szomszédos Ukrajnában háború dúl, ráadásul éppen folyamatban van egy haderőfejlesztés.

Forrás: www.hvg.hu

https://m.hvg.hu/360/20230125_honvedseg_fotisztek_elbocsatasok_NATO_fiatalitas_politikai_elvaras

 

A tészta árában is Európa élén

Míg az Európai Unióban átlag 22%-kal drágult a tészta egy év alatt, nálunk 70 százalékkal nőtt ennek az alapvető élelmiszernek az ára.  

Itthon az Auchanban 1 kg Barilla olasz penne tészta ára 2200 forint, addig Franciaországban ugyanez csak 830 forintnyi. Az élelmiszerek egyértelműen nálunk drágultak a legjobban, összesen 50 százalékkal magasabbak, mint tavaly, ezzel szemben a régió átlaga 20-30 százalék körül mozog. A teljes inflációban is a mi 25 százalékunk az első helyezett, az EU-s átlag csak 10 százalék. 

 

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/24/elelmiszer-teszta-ar-barilla-olasz-import-draga

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

 

Hasznos Hírek oldal 

Ezeken a napokon látogathatók ingyenesen Budapest legismertebb múzeumai

Az állandó kiállításokat a 26 év alattiak, illetve a kiskorúak és legfeljebb két hozzátartozójuk, kísérőjük látogathatják térítésmentesen. Az időszaki kiállításokra a jegyváltás továbbra is kötelező, és a múzeumok egyénileg, maguk jelölik ki, mely napokon érhető el a díjtalan szolgáltatás.

Minden hónap első hétvégéjén:

Szombaton: Óbudai Múzeum

Vasárnap: Természettudományi Múzeum, Terror Háza

Minden hónap harmadik szombatján:

Néprajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, Ráth György-villa, Szentendrei Skanzen

 

Minden hónap utolsó hétvégéjén:

Szombaton: Vármúzeum, Kiscelli Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum

Vasárnap: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Hadtörténeti Múzeum, Ludwig Múzeum

 

Az ingyenes múzeumlátogatás vidéki kiállításokra is érvényes, ezekről az adott múzeumok honlapján lehet tájékozódni.

Forrás: www.penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20230122/nem-verik-nagy-dobra-meregdraga-szolgaltatasra-jogosult-teljesen-ingyen-tobb-tizezer-magyar-1133258?fbclid=IwAR0uaWYbriWG3FnDR1z2CLMTDbG84-uc58vfPKDbfjFanEG2zF0N4TN-CS8#ldfzbqd78b1nin2smtm

vissza a tetejére

288. szám

A benzin is nálunk a legdrágább

Nincs olyan szomszédos ország, ahol ne lehetne olcsóbban tankolni. De még Bulgáriában, Lengyelországban, sőt Ukrajnában is kevesebbe kerül az üzemanyag, mint nálunk. 

A romániai határ közelében fekvő Kübekháza lakói naponta kelnek át a határon, hogy megtankolják a gépjárműveiket, olyankor a bevásárlást is ott intézik, takarékossági okokból. Állítólag így 5-6 ezer forintot is meg lehet spórolni a néhány kilométeres úttal, és az elbeszélések szerint már a hivatali autókat is Romániában tankolják. De ugyanezt teszik szinte valamennyi határközeli magyar településen. 

Elsőkből lesznek az utolsók: a magyarországi üzemanyagok december elején még a legolcsóbbak voltak, immár a legdrágábbak a régióban. A különbség nem filléres, Romániában és Szlovéniában literenként több mint 100 forinttal kevesebbet kell leszurkolni tankoláskor, Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában pedig 30-40 forinttal kevesebbet. A magyar kormány december 6-án vette le a normál üzemanyagokról a 480 forintos sapkát, ám a piaci árazás visszatérésének puszta ténye nem magyarázat a töltőállomásoknál látható számokra.

A hazai kutak árai az Orbán-kormány által kivetett járulékos adók miatt is magasabbak. A szektort egyaránt sújtja az extraprofitadó, a kiskereskedelmi különadó, az energiaellátó cégek jövedelemadója (ez a Robin Hood-adó, amelynek mértékét az árstop kivezetésekor 31-ről 41 százalékra emelték). Ráadásul Magyarországon a legmagasabb (27 százalék) az általános forgalmi adó: jelenleg minden liter üzemanyag árának áfatartalma 140-150 forint.

De a benzinkutak is szeretnék behozni az árstop miatt elszenvedett hatalmas veszteségeiket. 

Forrás: www.hvg.hu www.hirklikk.hu 

https://m.hvg.hu/360/202303__tuladoztatott_uzemanyag__arstopkudarc__unios_olajembargo__szuk_keresztmetszet 

 https://hirklikk.hu/kozelet/romaniaba-jarnak-tankolni-a-kubekhaziak/410057

 

Már 50 százalékos az élelmiszer-infláció

Az Európai Unió statisztikai hivatalának mérései szerint a magyar infláció tovább emelkedett, és a novemberi 23,1 százalékról 25-re növekedett, ami az uniós átlag két és félszerese. Az élelmiszerek inflációja csupán pár tizeddel marad el az 50-től, 49,6 százalék. Egész Európában ez a legdurvább adat. A sor végén, de bőven előttünk van Litvánia (33,5), Észtország (30,8) és Lettország (29,4) százalékkal.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/20/hicp-harmonizalt-arindex-elelmiszerar-eu

 

Újabb egyhetes tanársztrájk 

Január 23-án, hétfőn kezdődött az egységes munkabeszüntetés, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett meg, és a Pedagógusok Szakszervezete is támogat.

A pedagógusok önmaguk dönthetik el, milyen módon csatlakoznak a figyelemfelhíváshoz, teljes vagy részleges mértékben tagadják meg a munkafelvételt. 

A sztrájk többek között a kért 45 százalékos fizetésemelésért, a katedraórák számának 22 órára való csökkentéséért és a sztrájkjog helyreállításáért indul újra. 

Január 31-én, a szolidaritás napján az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban.

Forrás: www.nedolgozzingyen.hu 

https://nedolgozzingyen.hu/2023/01/10/egyhetes-munkabeszuntetes-januar-23-tol-igy-szervezzuk-meg/

 

Súlyos gyógyszerhiány van

Nagyjából 1500-féle gyógyszer hiányzik jelenleg a hazai patikákból. Olykor a helyettesítő készítmény sem kapható.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint a készítmények elérhetetlenségét főleg gyártási gondok, alapanyaghiány, a megnövekedett igény és piaci megfontolások okozzák. A szakértők szerint helyettesítő szerekkel megoldható a betegek ellátása, de már azokból is hiány van. A Facebookon olyan csoportok alakultak, amelyekben az emberek egymásnak próbálnak segíteni, hogy melyik patikában lehet esetleg megvenni a keresett gyógyszert. Akad olyan, aki egy nap közel száz gyógyszertárat hívott fel – sikertelenül. 

Forrás: www.jelen.hu

https://jelen.media/kozelet/ures-polcok-a-patikakban-benzinhiany-utan-gyogyszerhiany/

 

Tovább hosszabbodnak a kórházi várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, ez nem hozott érdemi változást, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46–60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térdprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Alig lehet ingatlanokat eladni 

Több mint felére csökkent a kereslet az ingatlanokért, a vevők bizonytalanok. 

Ennek a fő okai a magas energiaárak és az emelkedő kamatok. A vevők fele egy új lakásvásárlást csak hitelből tudna finanszírozni, viszont a mostani magas kamatok sokakat visszatartanak ettől. Továbbá az is csökkenti a vásárlási kedvet, hogy az új építésű ingatlanok ára az elmúlt években 20-30 százalékkal emelkedett, és még nagyobb drágulásra lehet számítani. Az albérletek piacán is hasonlóan nehéz a helyzet, a fiatalok alig tudják kifizetni a bérleti díjakat. 

Forrás:  www.roadster.hu

https://roadster.hu/csokkeno-ingatlantranzakciok-apad-a-kereslet/

 

Kétszer annyit keresnek Budapesten, mint Szabolcsban

Rendkívüliek az egyenlőtlenségek a fizetésekben, országosan messze Budapesten a legjobb a helyzet – derül ki a KSH legújabb adataiból.

A fővárosban a nettó átlagkereset 413 ezer Ft, ami az országban kiemelkedően magasnak számít, ugyanis a második leggazdagabb megyében, Győr-Moson-Sopronban a fejenkénti átlagbér is csupán 346 ezer Ft. A fizetések semelyik másik megyében nem érik el a 330 ezer Ft-ot. A helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb, ott átlagosan 238 ezer Ft-ot vihetnek haza a dolgozók.   

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/20/egy-budapesti-csaknem-ketszer-annyit-keres-mint-egy-szabolcsi-kozzetettek-a-megyei-kereseti-statisztikakat

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180508_iskolaerettseg-oktatas-magyarorszag-vita

 

HH 4. oldal 

Nagyon drágul a bankolás is 

Január végéig minden bankszámla-tulajdonos megkapja a költségkimutatást arról, mennyit is fizetett bankjának tavaly az igénybe vett szolgáltatásokért. Érdemes átnézni ezt a kimutatást, hiszen a megfelelő számla kiválasztásával éves szinten több tízezer forinttal csökkenthetők a kiadásaink.

A bankok számára a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy évente egy alkalommal, áprilisban az előző évi infláció mértékével megegyező díjemelést hajtsanak végre. Az elmúlt években a banki díjak 0–5 százalékos mértékben emelkedtek, ám a vágtató infláció miatt az idén a díjmódosítás felső határa várhatóan 14,5 százalék körül alakul majd. Ha elmulasztjuk áttekinteni banki költségeinket, a 2024-ben kézhez kapott egységes díjkimutatás még döbbenetesebb költségekkel szembesít majd. 

Sokan nem tudják például, hogy az sms-üzenetek után akár 20-30 forintot is felszámolnak a bankok. Érdemes megfontolni, hogy a drága sms-szolgáltatás helyett a mobiltelefonos banki applikációkhoz jellemzően ingyenesen kínált, illetve havi fix 100–300 forintos díjért biztosított internetes (push) üzenetküldésre váltunk, hiszen csak ezzel a lépéssel több ezer forintot spórolhatunk meg éves szinten. 

Forrás: www.civilhetes.hu

https://www.civilhetes.net/dramaian-dragul-iden-a-bankolas-am-tizezreket-sporolhatunk

vissza a tetejére

287. szám

Orbán miatt egyetemisták ezrei esnek el az ingyenes külföldi tanulás lehetőségétől

Ha továbbra is a Fidesz pártkatonái fogják vezetni a magyar egyetemek többségét, az Európai Unió megvonja tőlük az Erasmus program által biztosított kiutazások támogatását és a közös európai tudományos kutatás finanszírozását. 

A magyar egyetemisták nyelvtanulását és külföldi tapasztalatszerzését segítette az Erasmus program, amely ingyenesen biztosított, néha évente tízezernél is több diáknak, hogy rangos európai egyetemeken tanulhassanak.  

Az Európai Unió megelégelte, hogy a magyar egyetemek többségét alapítványokba szervezték ki, és az élükre pártpolitikusokat, fideszes haverokat ültettek, súlyosan megsértve az egyetemek autonómiáját.   

Az Európai Bizottság december 15-én úgy döntött, hogy ezentúl a Fidesz pártkatonái által irányított közalapítványi egyetemeknek (a magyar egyetemek 90 százaléka) nem biztosít pénzbeli támogatást az Erasmus program keretén belül kiutazásokhoz. 

A magyar felsőoktatás 2021-ben 23 millió euró (ami valamivel több, mint 91 milliárd forint) támogatást kapott Erasmusra. Most azt harsogja a kormánymédia, hogy majd a magyar kormány kifizeti ezt. Csakhogy ha lenne is erre pénz (miért lenne, ha más fontos dologra, pl. pedagógus-béremelésre nincs?), az Erasmus-program, vele a magyar diákok fogadása külföldön, és a külföldieké itthon, nem csak pénz kérdése. Ha az EU-s országok nem akarnak együttműködni velünk, nem fognak.

Ugyanilyen nagy veszteség a Horizont programból való kiesés is, ami egy összeurópai tudományos kutatási lehetőség az egyetemek számára. Ha ettől a magyar egyetemeket megfosztják, a nemzetközi elismertségük drasztikusan csökkeni fog, hiszen alig tudnak majd tudományos tevékenységben részt vállalni. Szerencsére 2022-ben már számos ilyen szerződést megkötöttek, amik 2024-ig érvényesek, tehát addig nem kell aggódnunk, azonban ha a kormány tavaszra nem hajt végre fontos változtatásokat, óriási veszteség éri a diákokat és az egész magyar felsőoktatást. 

 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/kulfold/2023/01/12/erasmus-horizont-kormanyinfo-europai-bizottsag-kozalapitvany

 

Felvásárolta a Vodafone-t a Fidesz-kormány

Hazug indoklással, a versenyhivatali vizsgálatokat megakadályozva, teljesen értelmetlenül, brutálisan magas összegért vette meg az állam és egy baráti cég a Vodafone Magyarország telekommunikációs céget. Pár nap múlva már be is jelentették, hogy megemelik a szolgáltatások árát. 

A felvásárlást a kormány „Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonsága érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti.” – áll az indoklásban. 

Van-e ember az országban, aki elhiszi, hogy veszélyben forgott a telekommunikációs ellátás biztonsága? A nemzetsratégiai ügynek minősítés pedig azt akadályozza meg, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálhassa az ügyletet, mert akkor kiderülne, hogy értelmetlenül korlátozzák a versenyt, és teljesen felesleges volt az adófizetők pénzét ilyen őrültségre költeni.

A 660 milliárd forint értékű felvásárlással az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez annyi pénz, amiből az összes magyarországi tanár fizetését busásan rendezni tudták volna. Arra nem volt forrás, erre igen.

Már a felvásárlást követő 5. napon pedig bejelentették, hogy „Automatikus díjkorrekciót alkalmaz a lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleinél a Vodafone Magyarország, a díjkorrekció az otthoni és a mobilszolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.”

Szóval valakik megint jól jártak, de az nem a lakosság volt. 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/09/megvette-a-magyar-allam-es-a-4ig-egy-cege-a-magyar-vodafone-t

 

https://telex.hu/gazdasag/2023/01/14/dragulnak-a-telefon-es-internetszolgaltatas-dijai-a-vodafone-nal-a-telekomnal-es-a-yettelnel

 

Nem lassul az infláció

Európában nálunk a legmagasabb az infláció, ráadásul máshol már megállt a növekedés, miközben Magyarországon egyre durvul. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint az előző hónapban, decemberben 24,5 százalékra nőtt az átlagos áremelkedés. 

A gáz 98, a sajt 83, a kenyér 81 százalékkal drágább, mint egy éve. A brikett ára még a gázénál is jobban nőtt (99 százalék), de a tűzifa ára is 58 százalékkal emelkedett. Az átlag fölötti drágulásúak közé ugrott 27 százalékkal az üzemanyag is, amint elengedték az árstopot. 

Rengeteg termék van ezeken kívül is, amelyek a 24,5 százalékos átlagnál is sokkal durvább áremelkedést produkáltak. A KSH 140 termékcsoport árának változásából számolja ki az inflációt, a 140 közül 21 több mint 50 százalékkal drágult.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/gazdasag/20230113_inflacio_dragulas_reszletes_arak

 

Újabb 30 templomot újítanak fel Libanonban magyar pénzből

A magyarok gazdagok, itthon úgysem tudnánk mire költeni az adófizetők nehezen megkeresett pénzét. Szijjártó Péter külügyminiszter most jelentette be, hogy a magyar kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból (658 millió forint), most újabb szakasz kezdődik, amelyben kétmillió dollárból (732 millió forint) újabb harminc templomot fognak renoválni.

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/kulfold/2023/01/12/szijjarto-magyarorszag-ujabb-ketmillio-dollarral-segiti-30-templom-felujitasat-libanonban

 

Tiltakozás a debreceni akkumulátor gyár ellen

Rendkívül környezetszennyező kínai akkumulátorgyárat telepítenek Debrecenbe. Egyre többen bírálják a beruházást, akár helyi népszavazásra is sor kerülhet. 

A debreceniek előzetes tájékoztatása nélkül, lényegében titokban kötött megállapodást a kormány és a kínai CATL óriásvállalat, hogy akkumulátor gyárat létesítsenek Debrecenben. Papp László, fideszes polgármester támogatja a beruházást, azonban a helyiek és számos vegyész, biológus aggályait fejezte ki a gyár környezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A megyei kormányhivatal szerint is hiányos a cég vizsgálata a környezetre gyakorolt hatásairól. Többek között hiányoznak adatok a hulladékgazdálkodásról, az alkalmazott technológiáról, a levegőtisztaságról, illetve a talaj- és zajvédelemről. Egy biztonsági jelentés pedig akár háromszor-ötször nagyobb vízigényről számol be, mint amiről korábban a polgármester nyilatkozott. 

Forrás: www.debreciner.hu 

https://www.debreciner.hu/cikk/12374_5_fontos_tudnivalo_a_debrecenbe_catl_debreciner

 

Tovább hosszabbodnak a várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, ez nem hozott érdemi változást, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46-60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180507_publicus-intezet-felmeres-europai-unio-magyarorszag-fidesz-ellenzek

 

HH 4. oldal

Vége az ingyenes mobilnetes Facebooknak és Messengernek március 31. után

 1. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás, tehát ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Közérthetőbben, vége az ingyenes facebookozásnak, messengerezésnek, whatsappozásnak, ahogy az Instagram pörgetése, a Spotify hallgatása vagy navigációs programok használata közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell. Eddig, a mobilszolgálatók némelyik díjcsomagban (nem az összesben) ha például a Facebookot használtuk, azt nem számították bele az adatforgalmi korlátodba úgy, mint bármilyen másik alkalmazást. Tehát, ha túlléptük az adatforgalmi korlátot, és emiatt minden mást lassított a szolgáltató, esetlegesen kikapcsoltak a szolgáltatásból, a Facebook zavartalanul üzemelt tovább. Március 23-tól ugyanaz az eljárás lesz igaz a Facebookra is. Tehát, ha kimerítjük az adatmennyiségi korlátunkat, akkor lassítják a Facebookot is.

 

Forrás: telex.hu

https://telex.hu/tech/2023/01/10/nullas-dijszabas-megszunik-mobilnet-marcius-31-tol-facebook-messenger-spotify-fizetos

 

vissza a tetejére

286. szám

Magyarország Európa élén – áremelkedésben és igazságtalan elosztásban

Magyarország novemberi 23,1 százalékos éves inflációja a legmagasabb az Európai Unióban, azaz mostanra a balti államoknál is súlyosabban növekedtek nálunk az árak. Eközben az is kiderült: Orbán Viktornak több mint tízszer annyi a fizetése, mint az országa átlagpolgárainak, ezzel pedig a német kancellártól kezdve mindenkit ver az Unióban.

Az ársapkák nem akadályozták meg az árak emelkedését, sőt rontottak a helyzeten, akárcsak a lakossági „piaci” energiaárak. Az Orbán-kormány által mumusként szajkózott háborús inflációnál jóval súlyosabbak a magyar gazdaság belső problémái, amelyek minden országénál nehezebb helyzetbe hozták a magyar lakosságot. 

Uniós összehasonlításban a magyarok keresete majdnem a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok és a horvátok is, ahol az év elejétől már az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál.

Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze. 

Az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt. Orbán Viktor még a tavalyi, havi 4,9 milliós, azaz évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével is jóval többet keresett az uniós átlagnál, miközben országai polgárainak fizetései sereghajtók.

Orbán Viktor fizetése márciustól további 860 ezer forinttal nő, és ezzel havi bruttó 5 727 000 forint lesz.

A miniszterelnökök közül 17 ország vezetője keres kevesebbet, mint Orbán, és csak a leggazdagabb államok előzik meg, mint például Svédország, Németország, Dánia – csakhogy ott az átlagemberek négyszer-ötször több pénzt visznek haza, mint Magyarországon.

Forrás: www.euronews.hu www.hvg.hu 

https://hu.euronews.com/2023/01/06/a-magyar-miniszterelnok-fizetese-hazai-es-nemzetkozi-viszonylatban?utm_source=newsletter&utm_medium=hu&utm_content=a-magyar-miniszterelnok-fizetese-hazai-es-nemzetkozi-viszonylatban&_ope=eyJndWlkIjoiYmY4YzE4NGJiZGMyMWNjMGNhYTNlNTYzMTZkYmMwYjQifQ%3D%3D

https://m.hvg.hu/360/202251_magyarorszag_az_eu_csucsan?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1673015965

 

Tovább küzdenek a tanárok

Nem jött be a kormány számítása, a pedagógusok nem fáradtak ki, a tiltakozás különböző formái az ünnepek után azonnal újraindultak.  Január 23-ától egyhetes munkabeszüntetéssel folytatják a pedagógusok a tiltakozást, 31-én pedig ismét országos ülősztrájk lesz.

Január 7-én, szombaton, tüntetéssel ért véget a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akció. A résztvevők Miskolctól Budapestig, összesen 180 kilométert gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira.

A Kölcsey Gimnázium előtt ezernél is több ember várta őket, ahol pedagógusok és diákok mondtak beszédeket. 

A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja úgy döntött, hogy január 9-étől kezdődően a polgári engedetlenség eszközével hívja fel a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára. 

Forrás: www.hvg.hu 

 https://hvg.hu/itthon/20230107_Hetfotol_Szentgotthardon_29_tanar_vallal_polgari_engedetlenseget

https://hvg.hu/itthon/20230107_Tuntetessel_ert_veget_180_kilometer_gyaloglas_utan_a_hatnapos_Tudasmenet_Budapesten

 

Rekordmagas áron vesszük a gázt az oroszoktól

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februárban, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott Moszkvában, azt állította, hogy Magyarország az európai piaci ár ötödéért kapja az orosz földgázt, valójában viszont még az európai piaci árnál is többet fizetünk. 

Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót (nagyjából 1 millió forint) fizethetett az orosz gázért október folyamán, ami a Központi Statisztikai Hivatal most frissített külkereskedelmi adatbázisából derült ki. Ez pedig a holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjénél mintegy 8 százalékkal magasabb.

Az oroszoknak fizetett ezerforintos köbméterenkénti földgázár hússzorosa a rezsicsökkentett tarifának, ráadásul a „lakossági piaci árat”, vagyis az átlagfogyasztás feletti tarifát is jelentősen meghaladja.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3180726_orosz-gaz-putyin-orban-kormany-rekordar

 

Sok ellenzéki település nem kapott energiatámogatást

Összesen 44 milliárd forint energiatámogatást osztott szét a kormány a tízezer lakos feletti települések között, de sok nem fideszes vezetésű város kimaradt a támogatásból.

Nem kapott külön támogatást a Fővárosi Önkormányzat, de pénz nélkül maradt a III., IV., IX., XI., XV., XVIII. kerület is. A fővárosi kerületek közül a legtöbbet a fideszes vezetésű  XXI. kerület kapta, oda összesen 762,6 millió forint ment. 

Egymilliárd forint feletti összeget kapott Kecskemét, Pécs, Miskolc, Szeged és Nyíregyháza. A legtöbb pénz prdig a fideszes fellegvár Debrecennek jutott, hárommilliárd forint.

A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely az összes megyei jogú város közül egyedül nem kapott kompenzációt.

Forrás: www.hvg.hu 

https://hvg.hu/itthon/20230102_kormany_miniszterelnokseg_tamogatas?utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Félmillió fölött a bruttó átlagkereset 

Időről időre felborzolja az átlagemberek idegeit, amikor kijönnek a Központi Statisztikai Hivatal adatai a fizetésekről, hiszen a kistelepüléseken még csak nem is ismernek olyan embert, aki ennyit keresne. A hivatalos számok mégis ezek. 

Január–októberben a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 514 800 forint volt a KSH szerint.

Forrás: www.atv.hu 

https://www.atv.hu/belfold/20230104/tenyleg-ennyit-keres-egy-atlag-magyar-itt-vannak-a-ksh-adatai

 

Téli fedett műfüves pálya Felcsúton

Az 1800 főt számláló Felcsúton, Orbán Viktor falujában már szinte mindent megépített a kormány, amit csak lehetett: lett stadion, sportcsarnok, mesterséges tó, ifjúsági szálló és futódomb is. Épp csak a fedett műfüves pálya hiányzott – most pótolják. Mindezt 825 millió forintból.  

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/belfold/2023/01/04/felcsut-teli-mufuves-focipalya-tao

 

Tovább hosszabbodnak a várólisták 

Bár tavaly márciusban 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentettek be a várólisták csökkentésére, érdemi változást nem hozott ez, sőt, azóta rosszabbodott a helyzet. 

Leginkább az orr- és mandulaműtétekre várakozók száma nőtt, 446 főről 1076-ra. Emellett 46–60 százalékkal többen várnak sérvműtétre, és egyre emelkedik a csípő- és térprotézisre várakozók száma is. 

 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20230104_Terdprotezis_csipomutet_pajzsmirigymutet__fontos_operaciokra_nem_csokkent_inkabb_nott_a_varolistak_hossza

 

Nem jött be a hatéves kortól kötelező iskolakezdés

A halasztásról szóló kérelmek 90 százalékát elfogadják, de még így is több ezer gyermeket fosztottak meg a számukra alapvető plusz egy év óvoda lehetőségétől. Riasztóan nő a bukások száma az elsősök körében. 

Az iskolahalasztás szigorítása szerepet játszhatott abban, hogy a 2019-es 91 ezerről a 2021/2022-es tanévre 102 ezerre nőtt az elsősök száma, miközben jelentősen csökkent azoknak a hatéveseknek az aránya, akik még óvodába jártak. Az évismétlők aránya is az első osztályosok között volt a legmagasabb, 4,6 százalék, miközben a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb volt. A súlyos tanulási zavarral küzdő gyerekek száma 38,7 ezerről 45,3 ezerre nőtt két év alatt. 

Forrás: www.nepszava.hu 

https://nepszava.hu/3180507_publicus-intezet-felmeres-europai-unio-magyarorszag-fidesz-ellenzek

 

HASZNOS HÍREK  4. OLDAL 

A családi pótlék nem emelkedik, a gyed viszont nő

Az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot kapnak 2023-ban is – kilencedik éve – az államtól, a gyed összege azonban nő a minimálbér-emeléssel.

Januártól a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege bruttó 324 800 forint, a diplomás gyed összege alapképzés esetén 162 400 forint (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 207 480 forint (a garantált bérminimum 70 százaléka). 

A 30 év alatti anyák szja-mentessége folytán az érintettek a gyedet és a diplomás gyedet is magasabb nettó összegben kaphatják, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalékos nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyi jövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. 

Ha az apa igényli a gyedet, 25 éves koráig ugyancsak magasabb összeget kap – a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően.

 

Forrás: hang.hu

https://hang.hu/belfold/a-gyed-osszege-is-nott-a-minimalber-emelessel-150565 

 

vissza a tetejére

285. szám

Szorongva várt 2023

Aggodalommal néz az ország az új év elé. Az infláció az egekben, az energiaárak itthon befagyasztva, miközben Európában csökkennek. Az uniós forrásokról ugyan van alku, de pénz nincs. A horvátok bevezették az eurót, a legtöbb mutatóban már csak Bulgáriát előzzük meg, nem alaptalan hát a szorongás.  

A fogyasztói árak rohamos emelkedése nem változik januártól sem. Az első hónapokban az infláció várhatóan tovább gyorsul, a csúcspont 27 százalékon lehet, majd az év első felében lassú, a második felében gyorsuló mérséklődés után –15–19,5 százalék – az év végén már „csak” egy számjegyű lesz az ütem. Legalábbis ez a jegybank, könnyen lehet, hogy túl optimista várakozása, amely egyébként az élelmiszer-inflációt éves átlagban 29,7 százalékra várja. (Mármint a mostani árak emelkednek ennyivel.) Jelenleg messze 40 százalék felett tartunk.

Ehhez képest a nyugdíjak 15 százalékos emelése nem tűnik túl gálánsnak, a pedagógusok szakmai pótlékának 10 százalékos növelése pedig egyenesen botrányos a nyomorúságos helyzetükhöz képest. 

Érvényben maradnak az élelmiszerek ársapkái, amelyek a Nemzeti Bank elnöke szerint is inkább felfelé hajtják az árakat, miközben még áruhiányt is teremtenek.  

Minden háztartást érint, hogy január 1-től is maradnak a jelenlegi „lakossági piaci” rezsidíjak. Ami első ránézésre kegynek tűnik, de annak tudatában, hogy Nyugat-Európában erőteljesen csökkennek az energiaárak, már egészen másképpen néz ki. 

Bár a kormányzat ünnepelt, hogy sikerült megállapodni az Európai Unióval az országnak járó pénzekről, de valójában ez csak annyit jelent, hogy rögzítették: kizárólag két tucatnál több szigorú feltétel teljesítése esetén kaphatunk ténylegesen pénzt. És ezek között olyan elvárások is vannak, hogy érezhetően és radikálisa csökkennie kell a korrupciónak, az uniós pénzek haverokhoz irányításának és konkrét ellopásának. És ez bizony nem lesz könnyű az Orbán-kormány számára. 

Forrás: www.nyomtassteis.hu

 

Háború előtti szinten a gázár Európában

December óta folyamatosan esik a földgáz ára Európában, már a tavaly februári szintre ment vissza. Ezek szerint mégsem teszik tönkre a nyugati világot a szankciók?

December eleje óta csökken a földgáz ára az irányadó holland gázpiaci tőzsdén, a karácsony utáni napokra pedig átütötte a 80 euró/megawattórás szintet. Ez azért fontos szám, mert körülbelül ennyibe került a földgáz idén januárban és februárban, közvetlenül a háború kitörése előtt. Ezzel párhuzamosan a kőolaj ára is csökkent.

A gázárcsökkenésnek több oka van, a legfontosabb az, hogy az enyhe tél és a spórolás miatt tele vannak az európai gáztározók. A töltöttségi szintjük novemberben elérte a közel 96 százalékot, és december végén is még mindig 80 százalék fölött vannak. Elemzők szerint nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy Európában ezen a télen a kritikus szint alá csökkenjen a gáztározók töltöttsége. Nem kell félniük tehát a Fidesz riogatásától, miszerint a szankciók miatt nem tudnak majd fűteni. Sőt, Európa többi részén az árak is csökkenni fognak, mert ők nem rögzítették azt, mint a napokban nálunk.

 

Forrás: www.telex.hu

https://telex.hu/gazdasag/2022/12/29/szankciok-gaz-foldgaz-olcso

 

Vlagyimir üdvözlete Viktornak

Putyin boldog új évet kívánt a hozzá közel álló államok vezetőinek. A jókívánságot kapott barátok között többnyire olyan diktatúrák és féldiktatúrák vannak, mint Kína, Vietnám, Fehéroroszország vagy Szíria. Meg persze Magyarország és vezetője Orbán Viktor, ami azért is érdekes, mert az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként érdemelhettük ki Putyin kedvességét. De a NATO-ból is mellettünk Törökország az egyetlen, amelyet Putyin köszöntött. 

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20221230_orban_putyin_buek

 

A magyarok negyede tart állásvesztéstől 

A magyar társadalom 39 százaléka, a kedvezőtlen jövedelmi helyzetűek több mint fele jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetének romlására számít 2023-ban – derül ki az IDEA Intézet november 29. és december 12. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

Az eredmények alapján a társadalom mintegy negyede számol jelenlegi állásának hónapokon belüli elvesztésével. A válaszadók közel negyede (22 százalék) nem vár változást, tizede (9 százalék) pedig a pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

A különböző jövedelmi helyzetű csoportok eltérően látják anyagi helyzetük alakulását: a nélkülözések között élők körében 59 százalék, a jövedelmükből éppen hogy megélők fele romló anyagi körülményekre számít az új évben. 

A Fidesz-szavazók az átlagnál optimistábbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban nem változik (43%) vagy javulni (19%) fog az anyagi helyzetük. 

Forrás: www.telex.hu 

https://telex.hu/belfold/2022/12/30/kozvelemeny-kutatas-idea-intezet-felmeres-jovedelem-allas

 

Tanárok menete Miskolcról Budapestre

Naponta 25–35 kilométeres távokat megtéve Miskolcról Budapestre vonulnak a tiltakozó tanárok január elején.

Január 2. és 7. között a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig fognak vonulni, oda, ahonnan ősszel kirúgták az első öt tanárt.

Az út alatt délutánonként beszélgetéseket és fórumokat tartanak. A menethez – akár egy-egy rövidebb szakasz erejéig – bárki csatlakozhat.

Forrás: www.eduline.hu 

https://eduline.hu/kozoktatas/20221220_Tudasmenet_az_oktatasert

 

Orbán fizetése nőtt a legjobban 

2022-ben a miniszterelnök fizetése nőtt a legnagyobbat, bruttó 1,5 millió Ft-ról 3,5 millióra, de igencsak jól jártak azok az államtitkárok is, akik közülük egyben parlamenti képviselők: ők 700 ezer forintos emelést kaptak, így a képviselői fizetéssel együtt már havonta 3,3 milliót vihetnek haza. A jegybankelnök eddigi 5 milliós juttatását most 6,2 millióra növelték.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2022/12/29/fizetesemeles-2022-allami-vezetok-orban-viktor/amp/?utm_source=upday&utm_medium=referral

 

Csalódás lett a fiatal anyák szja-mentessége

 1. január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Ez eddig csak a 25 év alattiakra vonatkozott. Ez szépen hangzik ugyan, mégis rengetegen érzik átverve magukat.

Sokan úgy értelmezték, hogy minden harminc évnél fiatalabb anya részesülhet az szja-mentességben, azonban a pénteken megjelent kormányrendeletben más szerepel.  E szerint: „a kedvezmény csak abban az esetben illeti meg az anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg”.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20221230_szja_mentesseg_fiatal_anyak

 

Egyre kevesebb gyerek születik

Novemberben 7040 gyermek született, és 10 220-an haltak meg. Tavalyhoz képest a születések száma 5,2, a halálozásoké 11 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint 2021 decembere és 2022 novembere között 17 ezerrel kevesebben haltak meg, mint azelőtt, ami jórészt a covid lecsillapodásának tudható be. A születésszám csökkenése viszont aggasztó irányt mutat: 2022-ben 88 ezer gyerek jött világra, ami 4800-zal kevesebb, mint 2021-ben. Ezer lakosra 9,1 születés és 14,4 halálozás jut, tehát drasztikusan fogy a magyar. 

 

Forrás: www.hang.hu

https://hang.hu/belfold/dramaian-zuhant-a-szuletesszam-magyarorszagon-149826

 

HasznosHírek

A 2023-ban megszűnő és lezáruló támogatások

Január 1-jétől megszűnnek a Szép-kártya alszámlái, összevonják a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket, így összeadódnak az azokban feltöltött összegek. A Magyar Turizmus Ügynökség szerint az intézkedés hatására várhatóan nő a kártya népszerűsége, hiszen mind a tulajdonosok, mind az elfogadóhelyek könnyebben használhatják majd. 

 

A nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatásának igénylési határideje 2022. december 31-ével lejárt ugyan, egy engedményt azonban adott a kormány. Az eredeti rendelet szerint, ha az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a jogosultsági határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jön létre, a szerzési támogatás nem folyósítható. Ezt a határidőt tolta most ki az új rendelet egy évre. A támogatás mértéke 2,5 millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka.

 

Az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet módosítása értelmében, speciális esetekben a támogatás igénylését 2023. március 31-ig kitolták.

 

 1. Az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. 
 2. Amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik, akkor a támogatás 2023. március 31-ig igényelhető. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították.

 

Forrás: bank360.hu, hvg.hu, telex.hu

https://bank360.hu/blog/csak-hajszalnyi-engedmenyt-kaptak-az-otthonfelujitasi-tamogatas-igenyloi 

https://hvg.hu/gazdasag/20221228_Lezarul_az_autovasarlasi_es_otthonfelujitasi_tamogatas 

https://telex.hu/gazdasag/2022/12/29/megszunnek-a-szep-kartya-alszamlai

 

 

vissza a tetejére